Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το πρώτο παιχνίδι μιας διοργάνωσης είναι σημαντικό να ξεκινά με νίκη, για να ανεβαίνει η ψυχολογία και να μην χαλάει το γούρι.

Κι όμως, υπάρχουν τέσσερις εθνικές ομάδες που ξεκίνησαν την παρουσία τους σε Μουντιάλ με ήττα στο πρώτο ματς και κατάφεραν να φτάσουν στον μεγάλο τελικό.

Πάντως, μόλις μία από αυτές στέφθηκε τελικά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Αυτές είναι οι 4 ομάδες που ξεκίνησαν με ήττα και έφτασαν στο μεγάλο τελικό:

1. Γερμανία (1982): Οι Γερμανοί ξεκίνησαν με ήττα σοκ με 2-1 από την Αλγερία, στο πρώτο παιχνίδι τους στο Μουντιάλ της Ισπανίας, αλλά έφτασαν μέχρι τον τελικό, όπου όμως έχασαν το τρόπαιο από τους Ιταλούς, αφού ηττήθηκαν με 3-1.

2. Αργεντινή (1990): Οι παίκτες του Μπιλάρντο ξεκίνησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ιταλίας με ήττα από το Καμερούν, αλλά προκρίθηκαν στην επόμενη φάση σαν μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες. Τελικά έχασαν το τελευταίο και σημαντικότερο παιχνίδι κόντρα στους Γερμανούς, με 1-0.

3. Ιταλία (1994): Είμαστε στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στις Η.Π.Α. και οι Ιταλοί ξεκινούν την παρουσία τους εκεί με ήττα από την Ιρλανδία με 1-0. Στα προημιτελικά καρδιοχτύπησαν ξανά κόντρα στη Νιγηρία, αλλά δύο γκολ του Ρομπέρτο Μπάτζιο τους πήγαν μπροστά. Κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό, αλλά εκεί οι Βραζιλιάνοι τους έκλεψαν τη χαρά με 3-2 στα πέναλτι.

4. Ισπανία (2010): Όλα ξεκίνησαν με πολύ άσχημο τρόπο για τους Ισπανούς στο Μουντιάλ που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, με μια απρόσμενη ήττα από την Ελβετία με 1-0. Από εκεί και έπειτα, όμως, η ομάδα του Ντελ Μπόσκε έκανε έξι συνεχόμενες νίκες και βρέθηκε στον τελικό. Τελικά στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, κερδίζοντας την Ολλανδία με 1-0. Μέχρι σήμερα είναι η μοναδική εθνική ομάδα που κερδίζει το Μουντιάλ, ενώ είχε ξεκινήσει τη διοργάνωση με ήττα.

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Νικολακοπούλου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube