Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν καταφέρει να κάνουν μεγάλη καριέρα σε έναν μόνο σύλλογο. Είναι ελάχιστοι όμως αυτοί που το έχουν καταφέρει, φορώντας μόνο μια φανέλα σε όλη τους τη ζωή.

Η UEFA ξεχώρισε τους κορυφαίους εν ενεργεία παίκτες βάσει συμμετοχών των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων -σύμφωνα με την βαθμολογία στους πίνακες κατάταξης της- που έχουν ζήσει στους αγωνιστικούς ρυθμούς μόνο μιας ομάδας.

Ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα, την Ρόμα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία συγκατέλεξε τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και δίπλα στους Ράιαν Γκιγκς, Φραντσέσκο Τότι και Τσάβι ξεχώρισε τον Γιώργο Ντάσιο.

Ο 30χρονος αρχηγός του ΠΑΣ δεν έχει φορέσει άλλο χρώμα φανέλα στα 13 χρόνια καριέρας του. Και με καταγωγή απ’ τα Γιάννενα δεν ήταν δύσκολο να επιλέξει την ομάδα που θα «δεθεί».

Με 274 εμφανίσεις ο Γιώργος Ντάσσιος είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία Έλληνας «one club» ποδοσφαιριστής και δεν κρύβει την ευχαρίστησή του γι’ αυτό: «Είναι το δεύτερό μου σπίτι, η ζωή μου, η οικογένειά μου. Δεν το βλέπω πια απλώς σαν μια δουλειά», ανέφερε σε δηλώσεις του στην UEFA.

Πριν επτά χρόνια είχε την ευκαιρία να αποχωριστεί την ομάδα της καρδιάς του, για χατίρι της ΑΕΚ, σε μια συνεργασία που τελικά δεν προχώρησε. Όπως δηλώνει όμως αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΣ.

«Ήταν πριν επτά χρόνια, όμως δεν προχώρησε η συμφωνία. Τώρα το μόνο πράγμα που θέλω είναι να κρεμάσω τα παπούτσια μου σαν παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα, ελπίζω όμως όχι πολύ σύντομα. Και όταν τελικά έρθει η ώρα, να μείνω στην ομάδα από άλλο πόστο».

Σπάει τα ρεκόρ ο Γκιγκς
Ο Ράιαν Γκιγκς είναι ο εν ενεργεία ποδοσφαιριστής που κρατάει το ρεκόρ περισσότερων συμμετοχών στην Ευρώπη με τα χρώματα ενός μόνο συλλόγου.

Το ρεκόρ των 959 εμφανίσεων μοιάζει απλησίαστο. Όπως και η επιμονή του να συνεχίζει να φοράει την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρότι έχει συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας του.



Στα... χνάρια του κινείται και ο Στίβεν Τζέραρντ με 16 χρόνια στη Λίβερπουλ και 460 εμφανίσεις με τη φανέλα της.

Μόνο Μπάρτσα!
Αιώνια πιστός στην Μπαρτσελόνα μένει ο Τσάβι. Και παρότι το αντίπαλο δέος έχει τη δική της «σημαία» κάτω απ' τα δοκάρια, τον Ίκερ Κασίγιας, ο Τσάβι με 706 εμφανίσεις είναι ο πρώτος του ισπανικού πρωταθλήματος που δεν έχει αποχωριστεί ποτέ την ομάδα του.

Μάλιστα, ο 34χρονος άσος της Μπαρτσελόνα δεν αποκλείεται να... προλάβει το ρεκόρ του Ράιαν Γκιγκς, αφού όπως δήλωσε «ελπίζω να συνεχίσω να αποτελώ σημαντικό μέλος για την Μπαρτσελόνα στο μέλλον».



Ο… ρομαντικός Μπόσκερ
Μια ζωή στην Τβέντε έχει ζήσει ο Σάντερ Μπόσκερ. Οι σχέσεις του με τον ολλανδικό σύλλογο κρατάνε σχεδόν 30 χρόνια, αφού η πρώτη του επαφή με την ομάδα έγινε όταν ήταν 16 ετών.

Στα 43 του χρόνια συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ομάδας και οι 696 εμφανίσεις του σίγουρα θα πολλαπλασιαστούν, αφού το συμβόλαιο του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι.



Ο «αιώνιος» αρχηγός της Ρόμα
Χαρακτηρίστηκε το σύμβολο της Ρόμα και όχι άδικα, αφού ο Φραντσέσκο Τότι με 695 εμφανίσεις και 232 γκολ στην Serie A έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τον ιταλικό σύλλογο.

Η σχέση του με την ομάδα μάλιστα, θα συνεχιστεί τουλάχιστον για δύο χρόνια ακόμα, αφού το Σεπτέμβρη υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για δύο ακόμα χρόνια.

«Μου έδωσαν την ευκαιρία να φοράω τη φανέλα της μοναδικής ομάδας που υποστήριξα ποτέ, για δύο ακόμα χρόνια. Δύο χρόνια που θα δώσω τα πάντα για την ομάδα», υποστήριξε μετά την υπογραφή του συμβολαίου του.



Ο Γερμανός και οι άλλοι…
Πήγε στην Μπάγερν Μονάχου 13 ετών και 16 χρόνια αργότερα όχι μόνο δεν την έχει αποχωριστεί ποτέ, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της συμπληρώνοντας 455 εμφανίσεις.



Οι 443 εμφανίσεις που έχει συμπληρώσει ο Ολιβιέρ Ντεσάχτ στην Άντερλεχτ τον κάνουν τον κορυφαίο one club man του Βελγίου, ενώ στη Ρωσία ο Βιτσισλάφ Μαλαφέεφ με 436 σπάει κάθε ρεκόρ με τη φανέλα της Ζενίτ, αφού θέλει 18 ματς ακόμα για να γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις στο ρωσικό πρωτάθλημα όλων των εποχών.



Επιμέλεια: Εύα Ζαχαριουδάκη

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube