Μετά τις ήττες από Ολυμπιακό στο "Καραϊσκάκη" (4-0) και ΟΦΗ στο "Παγκρήτιο" (4-1) και με την εμφάνιση της ΠΕΚ του Ανδρέα Βγενόπουλου, το κλίμα στον Παναθηναϊκό ήταν τεταμένο. Το γήπεδο άδειο, ο κόσμος διχασμένος και η διοίκηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη έδειχνε ανήμπορη να αντιστρέψει το κλίμα. Ένα κλίμα διχόνοιας και… εμφύλιου σπαραγμού στην ομάδα, που στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου δεν είχε εμφανιστεί ποτέ σε τέτοιο βαθμό.



Ετσι, λοιπόν, ο κόσμος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να διοργανώσει συλλαλητήριο. Οι τοίχοι της Αθήνας άρχισαν να γεμίζουν συνθήματα κατά του Τζίγκερ, ενώ από κινητό σε κινητό μεταφερόταν το ακόλουθο SMS: «13/4/2008: Ο Παναθηναϊκός σου σε χρειάζεται. Όλοι στο Πεδίον του Άρεως στις 16:00» και «3/4/2008: Ο λαός του Παναθηναϊκού παίρνει την κατάσταση στα χέρια του». Πανό, πλακάτ, φειγβολάν, ραδιοφωνικά μηνύματα και φυσικά ένας... διαδικτυακός χαμός, ξεσήκωσαν τον κόσμο!



Στις 13 Απριλίου, λοιπόν, έγινε αυτό που δεν περίμενε κανείς! Στο Πεδίον του Αρεως εμφανίζονταν άνθρωποι κάθε ηλικίας με πράσινα. Από κάθε γωνιά της Αθήνας, ερχόταν κόσμος με σκοπό να διαδηλώσει ειρηνικά υπέρ του «τριφυλλιού» και κατά του Τζίγκερ. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί πόνταραν σε αποτυχία, έγινε το αντίθετο. Μια πράσινη λαοθάλασσα με 35.000 οπαδούς της ομάδας γέμισε τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με την πορεία να φτάνει έξω από το «Απόστολος Νικολαϊδης». Εξω από αυτό 35.000, μέσα ούτε 3.000 για την αναμέτρηση της ομάδας με τον Αρη…



Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Φραγκίσκος Σούρπης, Ζαχαρίας Πιτυχούτης, Τάκης Λουκανίδης, έδωσαν το «παρών» και δήλωσαν τα παρακάτω:

Λουκανίδης:
«Πολύ συγκινητικό το θέαμα που βλέπουμε, κερδίζετε πάντα με τέτοιους αγώνες. Θέλω να δείξουμε ποιοι είμαστε, να κάνουμε μια ειρηνική πορεία, ενωμένοι, για το καλό της ομάδας. Πιστεύω οτι θα συγκινηθεί απ' όσα θα δει αυτός που διοικεί τον Παναθηναϊκό. Γνώρισα τον κ. Βγενόπουλο και είναι ένας λαϊκός άνθρωπος σας εμάς, που θέλει το καλό του Παναθηναϊκού και να φτιάξει μια ομάδα που θα κυριαρχεί και θα χτυπάει κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Πιτυχούτης: «Κάποτε έκανα τον γύρο του θριάμβου στο Καραισκάκη, όμως απο τότε έχουν αλλάξει πολλά. Δίνετε το αίμα σας για τον Παναθηναϊκό, όμως Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο ψυχές, όπως αυτή του παιδιού μας που χάθηκε στην Λαυρίου. Απο την μια σηκώνουμε την σημαία μας και απο την άλλη στον Σταυρό μας. Κύριε Βαρδινογιάννη, κύριοι διοικούντες, δεν είναι λεφτά ο Παναθηναϊκός, δεν είναι σούπερ μάρκετ. Διώχνετε τον κόσμο απο το γήπεδο και είναι σαν να διώχνετε τα παιδιά σας απο το σπίτι».



Στις 17:30, η πορεία ξεκίνησε από το Πεδίον του Αρεως και μια ώρα αργότερα, σταμάτησε έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου. Αυτή η πορεία γράφτηκε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από φιλάθλους στην Ελλάδα. Ποτέ ξανά τόσος κόσμος δεν βγήκε στον δρόμο για να διαδηλώσει για την ομάδα του. Ποτέ ξανά δεν γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας συσπείρωσης οπαδών.



Από τότε, άλλαξαν πολλά και ο Παναθηναϊκός, αφού άλλαξε σελίδα με το πολυμετοχικό σχήμα, έχασε μια τεράστια ευκαιρία να αλλάξει και επίπεδο. Οι λόγοι γνωστοί. Οι βασικοί του μέτοχοι δεν κατάφεραν ποτέ να καθίσουν μονιασμένοι σε ένα τραπέζι, ο πολυμετοχικός διαλύθηκε και αφού ακολούθησε μια εποχή απόλυτης παράνοιας με οικονομικά προβλήματα, εγγυήσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη που δεν έγιναν πράξεις, παρκαρίσματα μετοχών και… πρίγκιπες του Τσάκα, φτάσαμε στο σήμερα και την προσπάθεια που γίνεται για να γίνει ξανά μεγάλος ο Παναθηναϊκός.

Δ. Δεσύλλας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube