Λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση Μακάμπι-Παρτιζάν για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, Όντεντ Κάτας και Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσαν μια απολαυστική κοινή συνέντευξη στο ισραηλινό Sports Walla.

Ο «Ζοτς» αναφέρθηκε στην αυτοπεποίθηση που είχε ο Κάτας πριν τον τελικό του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι το 2000 στη Θεσσαλονίκη. «Μιλήσαμε πριν το ματς και μου λέει ‘κόουτς, κανείς από τη Μακάμπι δεν μπορεί να με σταματήσει’. Είναι πολύ σημαντικό ένας παίκτης να έχει τέτοια πίστη στον εαυτό του και έρχεται και σου λέει ‘άσε με να παίξω, ξέρω τι να κάνω’». Ο Κάτας σχολίασε πως «ήταν έντονα τα συναισθήματα για μένα, δεν ήταν εύκολο. Ο κόουτς μού έδωσε αυτοπεποίθηση».

Μετά από εκείνη τη σεζόν ο Κάτας δεν έπαιξε ξανά μπάσκετ λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο, που τον υποχρέωσε να αποσυρθεί στα 25. «Ήταν κάτι πολύ λυπηρό, με σόκαρε. Μετά από αυτά που έκανε στην πρώτη του χρονιά σε μας, περίμενα να γίνεται όλο και καλύτερος, γιατί πλέον ο ένας καταλάβαινε τον άλλο καλύτερο. Άλλωστε δεν τον είχαμε πάρει για έναν χρόνο μόνο. Είναι το μεγαλύτερο κρίμα στην καριέρα μου ως προπονητή», είπε ο Σέρβος τεχνικός με τον Κάτας να απαντά: «Ήταν τρελό, γιατί ήταν το πρώτο καλοκαίρι που δεν είχα υποχρεώσεις. Δεν χτύπησα το γόνατό μου, αλλά σε μια προπόνηση λίγο πριν αρχίσει η σεζόν, δεν μπορούσα μετά να περπατήσω».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός αποκάλυψε πως είχε μεγαλύτερες προτάσεις το καλοκαίρι πριν πάει στον Παναθηναϊκό, μεταξύ άλλων και από τον Ολυμπιακό. «Είχα προτάσεις από την Τιμσίστεμ Μπολόνια, τον Ολυμπιακό και την Εφές, που ήταν πρόθυμοι να μου δώσουν περισσότερα λεφτά από τον Παναθηναϊκό. Όμως με κάλεσε ο Ζέλικο, μιλήσαμε περίπου 40 δευτερόλεπτα και αποφάσισα να πάω εκεί», τόνισε.

Μάλιστα, έγινε και ο ίδιος… θύμα της επίδρασης του Ομπράντοβιτς πρόσφατα. «Το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να πάρουμε τον Πονίτκα, είχαμε μιλήσει και μου είπε πως ήθελε να σκεφτεί κάποια πράγματα προτού μου απαντήσει. Μετά από λίγες μέρες με κάλεσε και είπε ‘εκτιμώ την προσφορά, αλλά ο Ομπράντοβιτς με κάλεσε και αποφάσισα να πάω εκεί’. Του απάντησα ‘σε καταλαβαίνω, ήμουν κι εγώ κάποτε στη θέση σου’». Πώς εξηγεί αυτή την ικανότητα ο «Ζοτς»; «Μιλάω με κάθε παίκτη πριν τον αποκτήσουμε και θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί τους. Δεν τους πουλάω… ψευδαισθήσεις».

Όταν τους θύμισαν πως ο Κάτας είχε βάλει τα κλάματα στο πρώτο διάστημα της συνεργασίας του με τον Ομπράντοβιτς, ο Ισραηλινός είπε: «Ο κόουτς δεν μου χαριζόταν για ένα διάστημα. Όταν ξέσπασα, ο Μποντιρόγκα ήταν αποφασισμένος να πάει να του μιλήσει, αλλά δεν τον άφησα. Από εκείνη τη μέρα και μετά όλα έγιναν καλύτερα. Άρχισα να κερδίζω την εμπιστοσύνη του. Αργότερα κατάλαβα ότι έκανε το ίδιο και με όλους τους γκαρντ του». Ο «Ζοτς» για αυτό είπε πως «… πιστεύω στο ομαδικό πνεύμα και θέλω να έχω έναν έλεγχο πάνω στο παιχνίδι. Αυτός έρχεται μέσα από τα γκαρντ. Είχα παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης, ο Γιασικεβίτσιους, που σήμερα είναι από τους καλύτερους φίλους μου. Τους εξηγούσα τι ήθελα από αυτούς. Άλλοι το δέχονταν και άλλοι όχι».

Ο Κάτας παραδέχεται πως πήρε πολλά ως προπονητής από τον Ομπράντοβιτς. «Κάθε μέρα εξελίσσεται και βελτιώνεται. Ήταν απαιτητικός, αλλά ξέραμε πως ό,τι μας ζητούσε ήταν για να μας βοηθήσει να κερδίσουμε. Έξω από το γήπεδο, μας έδειχνε μεγάλο σεβασμό και αυτό μας έκανε να θέλουμε να παίζουμε γι’ αυτόν. Πιστεύω πως ένας ηγέτης πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Όταν ο Ζέλικο πατά σ το γήπεδο, νιώθεις την αγάπη του για το άθλημα και πόσο αφοσιωμένος είναι σε αυτό. Αντιλαμβάνεσαι πως το μπάσκετ είναι η ζωή του και είναι σημαντικό να το βλέπουν αυτό οι παίκτες στον προπονητή τους».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube