Για τη Σάνον Ρόουμπουρι ήταν ταυτόχρονα μία από τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές της καριέρας της. Ένα κομμάτι της ήταν ενθουσιασμένο, που θα συμμετείχε σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων το 2012, για δεύτερη φορά στην καριέρα της και ο ενθουσιασμός του κόσμου δεν έμοιαζε με τίποτα που είχε ξαναζήσει -τόσο δυνατός που φαινόταν σαν να έτρεμε το έδαφος μέσα στο Στάδιο του Λονδίνου.

Η Ρόουμπουρι το περιγράφει ως «την πιο εξωσωματική εμπειρία που είχα σε όλη μου τη ζωή», ενώ ο θόρυβος γινόταν όλο και πιο δυνατός καθώς εκείνη και οι άλλοι ανταγωνιστές της πλησίαζαν στη γραμμή του τερματισμού.

Όμως, παρ' όλο το εντυπωσιακό θέαμα, ο αγώνας είχε επίσης σκοτεινό μυστικό, ένα υπόβαθρο διαφθοράς λόγω μιας σειράς παραβιάσεων ντόπινγκ που θα προέκυπταν με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, ο τελικός των 1.500 μέτρων γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 θεωρείται ένας από τους πιο βρώμικους αγώνες στην ιστορία του στίβου.

Από τις 13 αθλήτριες του γηπέδου, οι πέντε αναμένεται να ακυρωθούν για παραβιάσεις ντόπινγκ. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Ασλί Τσακίρ Αλπτεκίν και Γκαμζέ Μπουλούτ, οι δύο δρομείς από την Τουρκία που κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση, και, πιο πρόσφατα, η Ρωσίδα Τατιάνα Τομάσοβα, η οποία ανέβηκε στη θέση του αργυρού μετάλλου, αφού αρχικά κατετάγη τέταρτη.

Είναι για αυτούς τους λόγους που η Ρόουμπουρι έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τον αγώνα. Μόνο τώρα, πάνω από μια δεκαετία μετά, μπορεί να αρχίσει να βλέπει την εμπειρία με πιο θετικό πρίσμα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) επέβαλε στην Τομάσοβα 10ετή απαγόρευση λόγω ντόπινγκ, αφού δείγματα που επέστρεψε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2012 επανεξετάστηκαν ως θετικά για αναβολικά στεροειδή -παρά το επιχείρημα της κατά τη διάρκεια μιας δίκης ότι δεν είχε πάρει ποτέ απαγορευμένες ουσίες.

Τα αποτελέσματα της Τομάσοβα από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 πρόκειται επίσης να ακυρωθούν και έχει προθεσμία έως τις 3 Οκτωβρίου για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η Ρόουμπουρι, έχοντας αρχικά τερματίσει έκτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι τώρα στη σειρά για να προβιβαστεί στη θέση του χάλκινου μεταλλίου -περισσότερα από 12 χρόνια μετά τον αγώνα. Θα την κάνει επίσης την πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει μετάλλιο στα 1.500 μέτρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα και αν αυτή η διάκριση αναγνωρίζεται περισσότερο από μια δεκαετία μετά το γεγονός.

Όταν διάβασε για πρώτη φορά τη δήλωση των μέσων ενημέρωσης από το CAS, η Ρόουμπουρι είπε ότι «άρχισε να τρέμει» και στη συνέχεια έτρεξε στην αγκαλιά του συζύγου της τονίζοντας ότι πρόκειται για «απαλλαγή 12 ετών πόνου» και «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

«Οι αθλητές στη θέση μας βρίσκονται στο σκοτάδι», είπε στο CNN Sport. «Είναι εξαιρετικά συγκινητικό γιατί αισιοδοξείς ότι, μετά από αυτό το πράγμα που υποπτευόσουν για τόσο καιρό, μπορεί να έρθει η δικαιοσύνη. Μετά από 12 χρόνια όμως, είχα κάπως χάσει την ελπίδα ότι θα συνέβαινε ποτέ».



Πηγή: ΑΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube