· Τα νούμερα της Άντβερπ μάλλον τα λένε όλα. Μετά από τις έξι πρώτες αγωνιστικές του βελγικού πρωταθλήματος έχει βάλει 11 γκολ κι έχει δεχθεί εννιά. Στα δε δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια της, με την Ομόνοια έβαλε τέσσερα γκολ και έφαγε άλλα τέσσερα, για να προκριθεί στα πέναλτι-εκεί δηλαδή που αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός από τη Λούντογκορετς.

· Να το πούμε αλλιώς, ο μέσος όρος του σκορ κάθε αγώνα της βελγικής ομάδας σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν είναι το 2-2! Δύο βάζει, δύο τρώει. Άρα, μιλάμε για αντίπαλο με καλές επιθετικές δυνατότητες και αμυντικές αδυναμίες. Το πρώτο ενισχύεται κι από το ότι ο σέντερ φορ της, ο Ελβετός Φρέι, είναι ο πρώτος σκόρερ του βελγικού πρωταθλήματος με οκτώ γκολ. Το δεύτερο ενισχύεται από το ότι η Άντβερπ είναι η ομάδα στο φετινό βελγικό πρωτάθλημα που έχει δώσει τις περισσότερες καθαρές ευκαιρίες για γκολ στους αντιπάλους της!

· Το τελευταίο της παιχνίδι, πάντως, ήταν κάτι το διαφορετικό, τουλάχιστον από πλευράς σκορ, το 1-0 εκτός έδρας με τη Λέουβεν. Κράτησε το μηδέν και με την ικανότητα της να σκοράρει, έστω με αυτό το ένα γκολ του Φρέι, πήρε το τρίποντο και μία βαθιά ανάσα, καθότι στα πέντε πρώτα ματς είχε μόλις μία νίκη: το εντυπωσιακό 5-2 εκτός έδρας επί της Σταντάρ Λιέγης, για να επιβεβαιωθεί ότι η πρώτη αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ δεν είναι μία τόσο…νορμάλ ομάδα. Μπορεί να βάλει πέντε μέσα στην Σταντάρ, αλλά και να φάει τέσσερα στην Κύπρο από την Ομόνοια.
Από εκεί και πέρα, για να είμαστε ρεαλιστές, κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Ο Ατρόμητος στα δέκα φιλικά του είχε φάει 26 γκολ! Και την Κυριακή πήρε 0-0 στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό! Τώρα με την Άντβερπ λέμε, θεωρητικά, ότι ο Ολυμπιακός για να κερδίσει πρέπει να βάλει τουλάχιστον δύο γκολ, αφού δύσκολα οι Βέλγοι δεν θα βάλουν έστω ένα. Αλλά, είπαμε, η Άντβερπ είναι λίγο αλλοπρόσαλλη ομάδα: στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος είχε χάσει 2-3 από την Μαλίν του Κάιπερς-παρεμπιπτόντως, ο Βέλγος παίζει συνεχώς βασικός κι έχει ένα γκολ και τρεις ασίστ στο ενεργητικό του μέχρι στιγμής.

· Είναι και λογικό οι Βέλγοι να ψάχνονται ακόμη: ο προπονητής, ο Δανός Πρίσκε, είναι καινούργιος κι έχουν γίνει 17 μεταγραφές! Εδώ, άλλωστε, ψάχνεται ο Ολυμπιακός, που έχει προπονητή τέταρτη σερί σεζόν τον ίδιο…Ο δε Πρίσκε δεν είναι κανένας της πλάκας. Στην πατρίδα του πήρε πρωτάθλημα πρόπερσι με τη Μίντιλαντ και πέρυσι μέσω προκριματικών (αποκλείοντας…Λούντογκορετς, με διπλό στη Βουλγαρία…, Γιανγκ Μπόις και Σλάβια), έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα σε Λίβερπουλ, Αταλάντα και Άγιαξ.



· Κι επειδή λέμε ότι η Μίντιλαντ, σε αντίθεση με ό,τι έκανε φέτος ο Ολυμπιακός, είχε αποκλείσει πέρυσι στα προκριματικά τη Λούντογκορετς, να επισημάνουμε ότι η Άντβερπ πέρυσι από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ είχε περάσει στα νοκ άουτ χάρη στις δύο νίκες της επί της…Λούντογκορετς (κι αυτή)! Μία Άντβερπ που είχε κερδίσει, μεταξύ άλλων, και την Τότεναμ με 1-0. Θέλω να πω, μην περιμένει κανείς ότι θα είναι κάποιος εύκολος αντίπαλος απόψε, και γενικότερα, για τον Ολυμπιακό. Και λεφτά έχει πολλά, τόσα ώστε να δίνει συμβόλαιο στον Ναϊγκολάν και να αγοράζει 11 παίκτες με 24 εκ. Ευρώ, χωρίς να έχει έσοδο από πώληση παίκτη ούτε Ευρώ…

· Προσωπικά περιμένω ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι απόψε, δεδομένου και του άγχους που βγάζει ο Ολυμπιακός επειδή δεν του βγαίνουν εδώ και καιρό τα περισσότερα κρίσιμα παιχνίδια του. Ο κόσμος μπορεί να παίξει το ρόλο του, όμως, και να κάνει τη διαφορά σε κρίσιμα κομμάτια του αγώνα. Κι είναι και το παρελθόν, με τις νίκες του Ολυμπιακού επί βελγικών ομάδων, το 3-1 (και το 3-0 παλιά, στην Πάτρα!) με την Άντερλεχτ, το 2-1 με την Σταντάρ Λιέγης, ακόμη και το 1-0 με την Άντερλεχτ στο 90λεπτο (στην παράταση οι Βέλγοι το είχαν γυρίσει σε 1-2).
Καλό θα είναι, πάντως, να λαμβάνουμε υπόψιν μας όλα τα δεδομένα κι όχι μόνο όσα μας συμφέρουν. Π.χ. το Βέλγιο στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ με βάση τα αποτελέσματα των συλλόγων είναι Νο 13 κι η Ελλάδα Νο 21. Η δε Κλαμπ Μπριζ μόλις χθες απέσπασε ισοπαλία μέσα στη Γαλλία από την Παρί Σεν Ζερμέν (1-1).

· Κατά τα άλλα, διαιτητής είναι Ούγγρος, ο έμπειρος Μπόγκναρ. Τι ξέρουμε γι αυτόν;

Ένα. Την τελευταία πενταετία έχει απίστευτη ισορροπία αποτελεσμάτων εντός κι εκτός έδρας στα διεθνή παιχνίδια του: 12 νίκες γηπεδούχων, 12 φιλοξενούμενων κι οκτώ ισοπαλίες!

Δύο. Δίνει με αρκετή ευκολία τόσο πέναλτι, όσο κι αποβολές. Στο Τσεχία-Κύπρος 4-1 Κ19 το 2013 είχε δώσει τρία πέναλτι υπέρ των Τσέχων και μία αποβολή κατά των Κύπριων!

Τρία. Τον Ολυμπιακό δεν τον έχει ξαναπαίξει ποτέ. Έχει σφυρίξει το 2016 το Σλόβαν Λίμπερετς-ΠΑΟΚ 1-2 (με πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ) και την ίδια χρονιά μία βελγική ομάδα, το Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ-Γκενκ 2-2 (με ένα πέναλτι σε κάθε ομάδα). Το 2015 είχε παίξει σε επίπεδο Κ19 τόσο το Ελλάδα-Ρωσία 0-4 (με πέναλτι υπέρ των Ρώσων κι αποβολή Έλληνα παίκτη λίγο αργότερα), όσο και το Ρωσία-Βέλγιο 1-0.

Τέσσερα. Ο Μαρτίνς τον έχει βρει στον δρόμο του άλλη μία φορά, στο Γκιμαράες-Μαρσέιγ 1-0, όταν ο Πέδρο ήταν στον πάγκο της πορτογαλικής ομάδας.

· Στο VAR είναι Ιταλός, ο Γκουίδα, που έχει παίξει το Πλίζεν-Ολυμπιακός 0-0 και το Ολυμπιακός-Σλόβαν 3-0.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube