• Ένα. Σχόλιο Γερμανού δημοσιογράφου στα social media για την παρουσία του κόσμου του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Άιντραχτ την Πέμπτη το βράδυ: «Σεβασμός και στους οπαδούς του Ολυμπιακού, που με φωνή υποστήριξαν την ομάδα τους επί 90 λεπτά παρά την απογοητευτική εμφάνιση της. Η φωτογραφία είναι από το 93ο λεπτό. Θα ήθελα πιο συχνά στο γήπεδο μία τέτοια καλή υποστήριξη φιλοξενούμενης ομάδας».



• Δύο. Τα χρόνια περνάνε και ο Σισέ πρέπει να ωριμάζει. Τη ρεβάνς με την Άιντραχτ την χάνει, με συμπλήρωση τριών κίτρινων καρτών, γιατί στο προηγούμενο παιχνίδι, με τη Φενέρμπαχτσε, είχε πάρει χωρίς λόγο κίτρινη κάρτα για διαπληκτισμό με αντίπαλο. Για τον ίδιο λόγο πήρε τις προάλλες κίτρινη και σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος. Παρεμπιπτόντως, είναι η τέταρτη συνεχόμενη σεζόν που ο Σενεγαλέζος στόπερ κάνει πέναλτι! Πριν τρία χρόνια ήταν στο 0-1 από την Μπέτις στην Ισπανία (το είχε πιάσει ο Σα) στο Γιουρόπα Λιγκ, πρόπερσι ήταν στο 3-2 με τη Λαμία στο Κύπελλο, πέρυσι ήταν στο 1-2 από τη Μαρσέιγ στο Τσάμπιονς Λιγκ και φέτος τώρα στο 1-3 από την Άιντραχτ στο Γιουρόπα Λιγκ. Τουλάχιστον ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό το σερί και φέτος να μην υποπέσει σε άλλο πέναλτι, αφού κάθε χρόνο κάνει από ένα!

• Τρία. Εντελώς έξω έπεσε ο Πέδρο Μαρτίνς στην πρόβλεψη που είχε κάνει για το Άιντραχτ-Ολυμπιακός, μιλώντας πριν το παιχνίδι στην Bild. «Ποντάρω σε νίκη μας», είχε πει ο Πέδρο και είδε τελικό σκορ 1-3…Παρεμπιπτόντως, μετά το παιχνίδι ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είπε κουβέντα για τη διαιτησία, παρότι έγινε «χειρουργείο» από τον Τιάγκο Μαρτίνς και τον VAR (Πινέιρο). Άραγε, να έπαιξε ρόλο στην επιλογή του να μην πει ούτε κουβέντα, ενώ μέσα στο παιχνίδι τον είδαμε να διαμαρτύρεται έντονα π.χ. στη φάση πέναλτι πάνω στον Ελ Αραμπί, το ότι είναι συμπατριώτες του;

• Τέσσερα. Κακώς υπάρχει η αίσθηση ότι η γερμανική τηλεόραση δεν έδειξε το κτύπημα του Γιάκιτς στον Ελ Αραμπί. Ριπλέι δεν έδειξε, επειδή προφανέστατα δεν βόλευε την Άιντραχτ. Στη ζωντανή μετάδοση του παιχνιδιού φάνηκε ότι σε εναέρια μονομαχία ο Γιάκιτς κτύπησε τον φορ του Ολυμπιακού. Απλά ήταν από την κεντρική, μακρινή λήψη, και δεν ήταν και το πλέον ευδιάκριτο. Αλλά ήταν σαφώς το πού και πότε έγινε το συμβάν.

• Πέντε. Ο σκόρερ του 2-1 της Άιντραχτ, ο Τουρέ, δήλωσε μετά το παιχνίδι, μεταξύ άλλων: «Είχαμε διαβάσει καλά τον Ολυμπιακό και ξέραμε, μέσα από την ανάλυση του βίντεο, ότι ενώ αμύνεται καλά στο ψηλό παιχνίδι, έχει πρόβλημα στις δεύτερες μπάλες. Και κάπως έτσι ήρθε το δικό μου γκολ». Είναι αυτό που λέμε, «μας πήραν χαμπάρι». Έχω βαρεθεί να φωνάζω φέτος από την αρχή της σεζόν ότι ο ολυμπιακός τρώει συνεχώς γκολ σε εξέλιξη φάσεων από κόρνερ και φάουλ. Διώχνουν οι παίκτες του, πάει η μπάλα στον αντίπαλο και στην ανανέωση της επίθεσης, γίνεται η ζημιά. Έτσι έχει δεχθεί γκολ σε πέντε παιχνίδια! Από Λούντογκορετς, Άντβερπ, Λαμία, Απόλλωνα και τώρα κι από Άιντραχτ! Χωρίς καμία βελτίωση.



• Έξι. Δύο πέναλτι έχει κερδίσει φέτος ο Ολυμπιακός. Και τα δύο στην Ευρώπη. Και τα δύο τα εκτέλεσε με ευστοχία ο Ελ Αραμπί. Και τα δύο τα κέρδισε ο ίδιος ο Ελ Αραμπί! Και στη Βουλγαρία με τη Λούντογκορετς, όταν πήγε να πάρει κεφαλιά σε σέντρα του Εμβιλά και δέχθηκε κτύπημα-ίδια φάση με το κτύπημα που δέχθηκε την Πέμπτη ο Ρέαμπτσιουκ και δεν του δόθηκε πέναλτι! Και στην Φρανκφούρτη που επίσης πήγε να πάρει κεφαλιά κι ο αντίπαλος έδιωξε με το χέρι. Για να είμαστε δε ρεαλιστές, και την κεφαλιά να έπαιρνε, έτσι όπως είχε βάλει το σώμα του, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να απειλήσει το Γερμανό γκολκίπερ. Ήταν επί της ουσίας ένα τυχερό πέναλτι.

• Εφτά. Δεν έλαβε καλά σχόλια ο Ολυμπιακός από το γερμανικό Τύπο για την εικόνα του με την Άιντραχτ. «Παϊδάκια εναντίον πουρέ 3-1», ήταν ο τίτλος της Frankfurter Rundschau. Ο δε Μαρτίνς όταν ρωτήθηκε από Γερμανό δημοσιογράφο γιατί ο Ολυμπιακός έπαιξε τόος πίσω, απάντησε: «όχι, δεν είναι αυτό το στιλ μας. Ο αντίπαλος ήταν που απόψε μας υποχρέωσε να σταθούμε πιο χαμηλά μέσα στον αγωνιστικό χώρο». Πραγματικά, πάντως, ήταν πολύ άσχημο το δεδομένο, ο Ολυμπιακός μετά το 40ο λεπτό, την κεφαλιά του Παπασταθόπουλου από καλή θέση, να έχει δύο τελικές έως το τέλος, και δη με απογοητευτικά σουτ του Λαλά και του Αγκιμπού. Κι αποδείχθηκε κι αυτή τη φορά ίσως γιατί η Γερμανία είναι μία χώρα στην οποία διαχρονικά οι «ερυθρόλευκοι» δεν φέρνουν αποτέλεσμα (μία νίκη και εφτά ήττες σε οκτώ επισκέψεις). Ακόμη και στην Αγγλία έχει τα δύο διπλά στην Άρσεναλ και μία ισοπαλία. Και στην Ισπανία τις δύο ισοπαλίες με την Κορούνια.

• Οκτώ. Κατά βάση η καλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο παιχνίδι δεν ήταν καν τελική! Ήταν η κακή επιλογή του Ελ Αραμπί στο 39’ να καθυστερήσει στην πάσα προς τον Μασούρα, σε μία υποδειγματική αντεπίθεση, με Αγκιμπού, Μαντί, Αραμπί. Δεν μπορώ να ξέρω αν ο Μαροκινός είχε επηρεαστεί από το κτύπημα που δέχθηκε στο φρύδι, τα αίματα και τα ράμματα που του έγιναν, με την αποχή του από το παιχνίδι για τρία ολόκληρα λεπτά, στα οποία βρίσκονταν εκτός αγωνιστικού χώρου. Ξέρω ότι η αντεπίθεση αυτή βγήκε μόλις μισό λεπτό αφότου ο Αραμπί είχε επιστρέψει στο παιχνίδι! Να μην είχε καθαρό μυαλό; Πάντως, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο αυτό που έκανε: ούτε έκανε νωρίς την πάσα, ούτε σούταρε ο ίδιος, ούτε όμως έκανε στο τέλος μία ψηλή μπαλιά με την οποία πάλι ο Μασούρας θα ήταν σε πλεονεκτική θέση. Γιατί στο τέλος πράγματι δύσκολα θα μπορούσε να περάσει η πάσα χαμηλά, αφού είχαν πάρει καλή θέση δύο αμυντικοί. Αλλά με μία σεντρούλα, ο Μασούρας θα έβγαινε εύκολα σε θέση για γκολ.



• Εννιά. Τα δύο από τα τρία γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός ξεκίνησαν με τον ίδιο τρόπο-από κακές πάσες τοων ακραίων μπακ, τόσο του Λαλά, όσο και του Ρέαμπτσιουκ, προς τον φορ, Ελ Αραμπί. Να ήταν τόσο κακές οι πάσες; Να μην έκανε σωστή κίνηση ο Αραμπί για να υποδεχθεί την μπάλα; Η ουσία είναι αυτή: έτσι άρχισε και η φάση του 1-0 και η φάση του 3-1. Γενικά έγιναν πράγματα σε αυτό το παιχνίδι από τους «ερυθρόλευκους», που δεν είχαν λογική. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία φάση, να φεύγει στην επίθεση ο Καμαρά, να είναι αριστερά του ο Μασούρας για να πάρει την μπαλιά του κι ο Μαντί να επιδιώκει μία πολύ δύσκολη πάσα για τον Αραμπί, η οποία και δεν πέρασε ποτέ…Και δεν είμαι και βέβαιος για το πόσο καλά ήταν διαβασμένη η ομάδα στις λεπτομέρειες του ματς, λ.χ. σε κάποιες κομπίνες της Άιντραχτ σε κόρνερ.

• Δέκα. Ασύλληπτος ήταν ο αριθμός των επεμβάσεων του Σωκράτη. Πρέπει να έφτασε τις 25 (!), χαμηλά και ψηλά. Εκ των οποίων τουλάχιστον οι οκτώ ήταν δύσκολες και κρίσιμες. Και βγήκε πρώτος στην μπάλα κι έκοψε και καλές τοποθετήσεις είχε στις περισσότερες δφάσεις και άλλαξε καλά το παιχνίδι με μπαλιές. Φάνηκε ότι μέσα στη Γερμανία, όπου πέρασε τα καλύτερα του ποδοσφαιρικά χρόνια, έπαιζε «εντός έδρας»! Κάποια στιγμή, πάντως, γύρω στο 20ο λεπτό, κάτι γύρισε και είπε η, ζήτησε από τον πάγκο, μετά από μία ευκαιρία της Άιντραχτ. Πιθανότατα είχε καταλάβει τι ερχόταν. Γιατί οι Γερμανοί έκαναν ευκαιρία και στο 22’ και έβαλαν και το 1-0 στο 24’! Μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, τρεις φάσεις….

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube