Η μεγάλη ώρα πλησιάζει. Το σπουδαιότερο, μέχρι το επόμενο, παιχνίδι τη φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό είναι ο ημιτελικός απέναντι στη Μονακό την Παρασκευή στο Final 4 του Κάουνας.

Τα δύο παθήματα της κανονικής περιόδου από την ομάδα την παρέα του Μάικ Τζέιμς έκαναν σοφότερους τους «ερυθρόλευκους». Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα για να μην… τριτώσει το κακό απέναντι στους Μονεγάσκους; Το sport-fm.gr απαντά:

-Προσοχή στα ριμπάουντ: Η Μονακό είναι πρώτη στα επιθετικά ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα με 12,3 ανά αγώνα, ενώ παίρνει το 34% των διαθέσιμων επιθετικών ριμπάουντ. Τρεις ή και τέσσερις παίκτες κάθε πεντάδας πηγαίνουν με… φόρα στις διεκδικήσεις, με τους Χολ, Μπράουν, Μονέκε, Ντιαλό και Μοτιεγιούνας να έχουν έφεση στο κομμάτι αυτό. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μειώσει τις έξτρα κατοχές των αντιπάλων και σίγουρα το γεγονός ότι ήταν η δεύτερη ομάδα σε αμυντικά ριμπάουντ με 24,1 κατά μέσο όρο και ότι κερδίζει το 72% όσων διεκδικεί είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.



-Η αξιοποίηση του Φαλ και του Μπλακ: Ο Ολυμπιακός υπερέχει σαφώς της Μονακό στη θέση «5» και πρέπει να χτυπήσει με τους σέντερ του. Ο Φαλ δεν έχει αντίπαλο να τον κοιτάξει στα μάτια, σε ύψος και δύναμη, ομοίως και ο Μπλακ, αφού ο Μοτιεγιούνας είναι αργός και κακός στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ, ενώ ο Χολ αν και ικανότατος πάνω από τη στεφάνη δεν έχει τη δύναμη για να «σπρώξει» τους δύο ψηλούς του Ολυμπιακού. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο για τους Πειραιώτες να «ταΐσουν» τους ψηλούς τους και να πάρουν σκορ, αλλά και δημιουργία (κυρίως από τον Φαλ) από τη θέση «5». Πιθανώς η Μονακό να επιχειρήσει σε αρκετά σημεία να πάει στην… κόντρα με σχήματα που θα έχουν τον Μπράουν στο «5», αλλά και εκεί οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα και να ελαχιστοποιήσουν τα μειονεκτήματα του ορθολογικού σχήματος με κανονικά σέντερ.



-Η άμυνα στους τρεις κοντούς: Περιττό να πούμε πόσο σημαντικοί είναι για το παιχνίδι της Μονακό οι Τζέιμς, Οκόμπο και Λόιντ. Οι τρεις τους διαχειρίζονται την πλειοψηφία των κατοχών έχοντας 25,4%, 21,1% και 20,3% αντίστοιχα στο Usage. Στη φετινή νίκη στο ΣΕΦ (76-81) είχαν μαζί 53 πόντους και 14 ασίστ, ενώ σε αυτή στο Πριγκιπάτο (64-60), όπου έλειψε ο τραυματίας Λόιντ, Τζέιμς και Οκόμπο είχαν 25 πόντους και 10 ασίστ. Ο Τόμας Γουόκαπ δεν… φτάνει για να τους μαρκάρει όλους και η πρώτη ζώνη άμυνας του Ολυμπιακού θα χρειαστεί βοήθεια από Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη, Κάνααν και Σλούκα. Η συνήθης άμυνα με αλλαγές του Γιώργου Μπαρτζώκα ίσως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο μαρκάρισμα των τριών εκρηκτικών γκαρντ, γι’ αυτό και απαιτείται step up από όλους στην προσωπική άμυνα.



-Βοήθειες σε Σλούκα και Βεζένκοφ: Σλούκας και Βεζένκοφ είναι οι παίκτες στους οποίους βασίζεται περισσότερο από κάθε άλλον η επίθεση του Ολυμπιακού. Είναι προφανές πως η άμυνα της Μονακό θα προσαρμοστεί πάνω σε αυτούς και θα κοιτάξει να τους δώσει ό,τι… λιγότερο μπορεί. Ο πολύπειρος διεθνής γκαρντ θα χρειαστεί καλά σκριν για να ξεμαρκαριστεί από τους πιο αθλητικούς αντιπάλους του, ενίοτε θα πρέπει και να απαλλαγεί από τον κόπο του κατεβάσματος της μπάλας, ενώ θα πρέπει να προφυλαχθεί από αχρείαστη φθορά στην άμυνα, προκειμένου να ξεδιπλώσει τις αρετές του σε δημιουργία και εκτέλεση. Ο δεύτερος θα κληθεί να τα βάλει με τον εξαιρετικό αμυντικό Τζον Μπράουν, που τον περιόρισε αρκετά στα δύο ματς της regular season έχοντας συνολικά 17 πόντους με λίγες, μόλις 13, προσπάθειες (3/6 δίποντα, 3/7 τρίποντα). Η γρήγορη και ασφαλής κυκλοφορία της μπάλας θα επιτρέψει στον Βεζένκοφ να κινηθεί όπως γνωρίζει off ball, να κάνει κοψίματα στη ρακέτα και να πάρει τα σουτ που του αρέσουν για να γίνει επιδραστικός στην επίθεση.



-Οι X-Factors: Η λογική λέει πως σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κλείσει το ροτέισον, όπως έκανε και στο Game 5 απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Συγκεκριμένοι παίκτες θα χρειαστεί να κάνουν υπερωρίες στο παρκέ «γράφοντας» 30+ λεπτά στην πεντάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη τους υπόλοιπους. Λαρεντζάκης, Πίτερς, Μπλακ, ακόμη και ο Μπολομπόι ή ο Λούντζης που παίζουν ακόμη λιγότερο, θα πρέπει στον όποιο χρόνο χρησιμοποιηθούν να προσφέρουν ενέργεια, σουτ ακόμη και φάουλ. Άλλωστε στα Final 4 (και όχι μόνο) οι ομάδες είναι πάντα τόσο καλά προετοιμασμένες για τους προφανείς πρωταγωνιστές των αντιπάλων, που συχνά τη διαφορά κάνουν οι παίκτες που ελάχιστοι περιμένουν.



-Το αναγκαίο ρίσκο του τριπόντου: Αν ένα πράγμα μπορεί να προσφέρει ο Ολυμπιακός στη Μονακό, πάντα με έναν βαθμό ρίσκου, είναι το τρίποντο. Η ομάδα του Πριγκιπάτουέχει ψεγάδι στο μακρινό σουτ, αφού ήταν φέτος η χειρότερη στο τρίποντο με 30,9%, κάτι που εξηγεί και γιατί εκδηλώνει μόλις το 34,1% των επιθέσεών της πίσω από τα 6,75μ. (ο Ολυμπιακός αντίστοιχα το 43,9%) και γιατί παίρνει από τρίποντα μόλις το 24,2% των πόντων της (ο Ολυμπιακός αντίστοιχα το 35%). Δύσκολα, πάντως, θα δούμε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να εφαρμόζει ζώνη για να προκαλέσει τους παίκτες της Μονακό να σουτάρουν και ταυτόχρονα να περιορίσει τους διαδρόμους προς το καλάθι.



-Το πλεόνασμα εμπειρίας και τα… mind games: Ο Ολυμπιακός υπερέχει σαφώς της Μονακό σε παραστάσεις Final 4. Ο Σλούκας φτάνει τα 10, ο Παπανικολάου τα 7, ο Μπαρτζώκας τα 4, ο Μπολομπόι τα 3 και οι υπόλοιποι έχουν την περσινή εμπειρία με εξαίρεση τους πρωτάρηδες Κάνααν, Μπλακ και Πάπας. Στον αντίποδα, η Μονακό έχει μόνο τον Τζέιμς με εμπειρία, μάλιστα πικρή, το 2016 με την Μπασκόνια, ενώ για όλους τους υπόλοιπους, συμπεριλαμβανομένου και του Ομπράντοβιτς, θα είναι το πρώτο. Οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το φυσιολογικό «τρακάρισμα» που θα έχουν οι αντίπαλοί τους, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, μεταφέροντας περισσότερη πίεση και νευρικότητα στην απέναντι πλευρά.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube