· Είναι από τα σημεία-κλειδιά του αποψινού αγώνα ότι ο Ολυμπιακός ακόμη και με ισοπαλία συνεχίζει στην Ευρώπη και το 2024. Ένα αβαντάζ, που όμως μπορεί να αποδειχθεί και μπούμερανγκ, αν δεν μπορέσει να το διαχειριστεί σωστά. Γιατί αν πχ. το ματς είναι ισόπαλο φτάνοντας στο 70ο λεπτό, τότε η Τόπολα θα τα παίξει όλα για όλα στο τέλος, κάτι που πιθανότατα σημαίνει είτε ότι οι Σέρβοι θα φάνε δύο γκολ αφήνοντας κενούς χώρους, είτε ότι θα καταφέρουν να κάνουν ένα γκολ οι ίδιοι και θα πετάξουν τον Ολυμπιακό εκτός Ευρώπης.

· Διαχρονικά, άλλωστε, ο Ολυμπιακός πήρε προκρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από φάσεις ομίλων με εντός έδρας νίκες στην τελευταία αγωνιστική, ενώ «απλά» χρειάζονταν μία ισοπαλία. Έκανε, δηλαδή, αυτό που έπρεπε, έπαιξε για τη νίκη, με αποφασιστικότητα κι εξυπνάδα, και δεν περιορίστηκε να κρατήσει την ισοπαλία, παίζοντας μέσα στο Καραϊσκάκη…

Ούτε το 2014 όταν κέρδισε 4-2 τη Μάλμε και προχώρησε στο Γιουρόπα Λιγκ ως 3ος στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ούτε το 2011 όταν κέρδισε 3-1 την Άρσεναλ και προχώρησε στο Γιουρόπα Λιγκ ως 3ος στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ούτε το 2009 όταν κέρδισε πάλι την Άρσεναλ (1-0) και προχώρησε στο Τσάμπιονς Λιγκ ως 2ος στον όμιλο του

Ούτε το 2008 όταν κέρδισε 4-0 τη Χέρτα και προχώρησε στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ από τον όμιλό του

Ούτε το 2007 όταν κέρδισε 3-0 τη Βέρντερ και προχώρησε ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ ως 2ος στον όμιλο του

Ούτε το 1999 όταν κέρδισε την Πόρτο και προχώρησε στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ως 3ος στο Τσάμπιονς Λιγκ

· Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, για τον Ολυμπιακό αρκούσε μία ισοπαλία μέσα στο Καραϊσκάκη για να πετύχει τον στόχο του. Αλλά ο Ολυμπιακός δεν στάθηκε εκεί, και πήρε τη νίκη και στις τέσσερις. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι αρκετές φορές που χρειάζονταν μόνο νίκη τελευταία αγωνιστική μέσα στο σπίτι του για να προκριθεί, την πήρε:

Και με τον Ερυθρό Αστέρα (1-0) το 2019 για να συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ

Και με τη Μίλαν (3-1) το 2018 για να προκριθεί ως 2ος από τον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ

Και με την Άντερλεχτ (3-1) το 2013 για να προκριθεί ως 2ος από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ



· Αντίθετα, το 2015, του αρκούσε για να προχωρήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ ακόμη και μία ήττα με ένα γκολ διαφορά από την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη, όμως έχασε 0-3 κι αποκλείστηκε (συνεχίζοντας στο Γιουρόπα Λιγκ). Όπως, βέβαια, το 2004 του αρκούσε για να προχωρήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ και τότε ήττα με ένα γκολ διαφορά από τη Λίβερπουλ στην Αγγλία, όμως έχασε 1-3 κι αποκλείστηκε (συνεχίζοντας στο Γιουρόπα Λιγκ).

· Πρέπει να πάμε πίσω περίπου μία 20ετία, για να βρούμε αποκλεισμούς του Ολυμπιακού τελευταία αγωνιστική σε παιχνίδια που ήθελε μόνο νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη: ήταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006 (1-1 με Σαχτάρ και 4η θέση) και το 2001 (1-1 με Κορούνια και 4η θέση).

· Γενικά βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός όλες τις προκρίσεις που έχει πάρει στην Ευρώπη μέσα στο Καραϊσκάκη τελευταία αγωνιστική, τις έχει πάρει με νίκες! Όχι με ισοπαλίες! Ακόμη δηλαδή και όταν προκρίνονταν και με ισοπαλία! Μία φορά έπρεπε να φέρει ισοπαλία για να περάσει στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ, το 2012, κι έχασε 1-2 από τη Μέταλιστ, ενώ την κέρδιζε 1-0 έως το 80ο λεπτό…

· Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ποτέ σε όλα αυτά τα παιχνίδια ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε χωρίς τον κόσμο του μέσα στο σπίτι του-κάτι που θα συμβεί απόψε, χωρίς να υπάρχει καμία τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ (και χωρίς…πανδημία!).



· Και τέλος μία παρατήρηση για την Τόπολα, ένα αδύναμο σημείο της: αν της βάλεις ένα γκολ, πολύ συχνά παθαίνει τρικυμία. Κι εκεί έχεις την ευκαιρία σου, ως αντίπαλος της, να της βάλεις και δεύτερο και τρίτο γκολ μέσα σε λίγα λεπτά και να την τελειώσεις.

· Για παράδειγμα, από τη φετινή σεζόν, στο 3-3 εντός έδρας με την Παρτίζαν δέχθηκε δύο γκολ στο 40’ και στο 43’…στο 0-3 από την Μπράγκα εκτός έδρας δέχθηκε δύο γκολ στο 17’ και στο 19’…στο 1-4 από την Μπράγκα εντός έδρας δέχθηκε και τα τέσσερα γκολ από το 9’ έως το 20’!!! …στο 6-3 με τη Ζελέζνιτσαρ δέχθηκε δύο γκολ στο 80’ και στο 90’…στο 1-3 από τη Γουέστ Χαμ δέχθηκε δύο γκολ στο 66’ και στο 70’, κι ένα τρίτο στο 80’…στο 1-3 από την Φράιμπουργκ δέχθηκε δύο γκολ στο 49’ και στο 59’ κι ένα τρίτο στο 73’…στο 0-5 από την Φράιμπουργκ δέχθηκε δύο γκολ στο 70’ και στο 80’…

· Είναι ακριβώς αυτό που δεν έκανε ο Ολυμπιακός μέσα στη Σερβία, όταν προηγήθηκε στο 16’ με τον Μασούρα: αντί να πάει αμέσως για το 2-0, έσπευσε να οπισθοχωρήσει για να κρατήσει το υπέρ του σκορ…

· Τέλος πάντων, αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι η Τόπολα στα περισσότερα από τα λεγόμενα μεγάλα παιχνίδια της καταφέρνει και επιβιώνει στέκεται όρθια. Μόλις τις προάλλες κέρδισε 4-0 εκτός έδρας την Παρτίζαν, ενώ νωρίτερα είχε πάρει πάλι εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 από τον Ερυθρό Αστέρα με γκολ στο 91’. Όπως με γκολ στο 90’ είχε ισοφαρίσει 2-2 εντός έδρας τον Ολυμπιακό. Για να πάρει, πάντως, από το ποδόσφαιρο απάντηση με το ίδιο νόμισμα, χάνοντας 0-1 εντός έδρας από τη Γουέστ Χαμ με γκολ στο 90’…

· Ακόμη και στις ήττες της από τις δύο πιο ισχυρές ομάδες του ομίλου της στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ, η Τόπολα στάθηκε με αξιοπρέπεια: στο 1-3 από τη Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο κέρδιζε 1-0 έως το 65’…και στο 1-3 εντός έδρας από την Φράιμπουργκ το σκορ ήταν 1-1 έως το 59’…Όπως δε αποδείχθηκε, το 1-5 μέσα στην Φράιμπουργκ ήταν η εξαίρεση που απλά επιβεβαίωνε τον κανόνα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube