Από Απρίλη… καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό, που από σήμερα βρίσκεται σε διακοπές, καθώς ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην Ευρωλίγκα και την σεζόν γενικότερα, μετά το χθεσινό παιχνίδι με την Χίμκι στο ΣΕΦ.

Οι «ερυθρόλευκοι» στην δεύτερη χρονιά που απείχαν από τις εγχώριες διοργανώσεις, είχαν μία περίεργη σεζόν στην Ευρωλίγκα, ολοκληρώνοντας με ρεκόρ 16-18. Σε μια χρονιά ανοικοδόμησης με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να διαλέγει το ρόστερ μετά την επιστροφή του τον Ιανουάριο του 2020, ο Ολυμπιακός δεν πέτυχε τον στόχο της εισόδου στα πλέι οφ, ενώ σε καμία περίοδο της πορείας του δεν απέκτησε σταθερότητα αγωνιστικά. Η έλλειψη ενός ακόμα δημιουργικού πλέι μέικερ-σκόρερ πίσω από τον Κώστα Σλούκα, αλλά και ενός ψηλού, στοίχισαν σε μεγάλο βαθμό το κάτι παραπάνω.

Στην εξίσωση όμως πρέπει να μπουν και οι τραυματισμοί, τα κρούσματα κορωνοϊού που άφησαν την ομάδα εκτός προπονήσεων για δύο εβδομάδες σε μία κρίσιμη στιγμή της σεζόν, το γεγονός πως κάποιες επιλογές από τους ουσιαστικά εννέα νέους παίκτες δεν βγήκαν, αλλά και ο υψηλός βαθμός δυσκολίας της φετινής Ευρωλίγκας, όπου η πρόκριση ακόμα και μέσω της 8ης θέσης, κρίθηκε στις 20 νίκες.

Το sprotfm.gr, λίγο μετά το τέλος των υποχρεώσεων καταγράφει το τι έκανε ο κάθε παίκτης της ομάδας ξεχωριστά την φετινή σεζόν και βαθμολογεί, με βάση τις προσδοκίες που υπήρχαν ξεχωριστά για κάθε έναν από τους «ερυθρόλευκους», το ταλέντο και το ύψος του συμβολαίου τους.

Αναλυτικά:



Αλέξανδρος Βεζένκοφ: Η χρονιά της μεγάλης εκτόξευσης. Ο με διαφορά καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού, ανέβασε την μπασκετική του μετοχή στο έπακρο και απέδειξε πως μπορεί να γίνει ένας εκ των ηγετών της νέας εποχής. Βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς και ήταν τουλάχιστον καλός σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια όπου αγωνίστηκε. Ενέργεια, πάθος, καθαρό μυαλό και πολύπλευρη προσφορά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Κατέρριψε το ένα προσωπικό ρεκόρ μετά το άλλο και το κοντέρ σταμάτησε στους 11,5 πόντους μέσο όρο, με 50% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα και 88,7% στις βολές. Είχε παράλληλα 5,4 ριμπάουντ μέσο όρο (πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ), 1,1 ασίστ και συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (14,8 μέσο όρο). Δεν παίρνει το απόλυτο άριστα, διότι έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Βαθμός: 9,5




Άαρον Χάρισον: Η μεγάλη απογοήτευση της σεζόν με βάσει και το υψηλό συμβόλαιό του. Ο Ολυμπιακός περίμενε πολλά περισσότερα, όμως ο Αμερικανός φόργουορντ δεν κατάφερε να δείξει σχεδόν τίποτα. Τελείωσε την σεζόν με 6,5 πόντους μέσο όρο, έχοντας το οικτρό 26,6% στα τρίποντα, στοιχείο για το οποίο αποκτήθηκε περισσότερο από όλα. Είχε παράλληλα 1,8 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ σε 17’:30’’ συμμετοχής ανά ματς. Ήταν στα περισσότερα παιχνίδια ράθυμος, εκτός κλίματος και χωρίς διάθεση να βοηθήσει.

Βαθμός: 3

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Για πολλούς ήταν η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν, για όσους τον ξέρουν καλά, έκανε αυτό που πραγματικά μπορεί να κάνει. Αν και άργησε να πάρει ευκαιρίες και ίσως να αγωνίστηκε λιγότερο απ’ ότι άξιζε, βοήθησε σημαντικά στην άμυνα και στην επίθεση και γίνεται με το… σπαθί του παίκτης κορμού της ομάδας για τα επόμενα χρόνια. Παίζοντας 12’:25’’ ανά παιχνίδι, είχε 4,5 πόντους με 32,8% στα τρίποντα, 1,6 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ και 0,8 κλεψίματα. Έβγαλε πάθος, ενέργεια και ταίριαξε πολύ με την νοοτροπία που πρέπει να έχει η ομάδα.

Βαθμός: 8



Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: Με εξαίρεση τον τελευταίο αγώνα με την Χίμκι, δεν άρπαξε τις λίγες ευκαιρίες που είχε. Άρχισε σε κάποια ματς στην πεντάδα αλλά δεν είχε ρυθμό ελλείψει αγώνων πρωταθλήματος και δεν μπόρεσε να μπει στο κλίμα. Θα μπορούσε να βγει μπροστά όταν τραυματίστηκε ο Παπανικολάου αλλά φάνηκε ανέτοιμος. Τέλειωσε την σεζόν με 11 συμμετοχές και 2,5 πόντους μέσο όρο, έχοντας 15,8% στα τρίποντα σε 7’:32’’ ανά παιχνίδι.

Βαθμός: 3

Βασίλης Σπανούλης: Η χρονιά ήταν περίεργη για τον αρχηγό, όμως το γεγονός ότι έβγαλε και τα 34 παιχνίδια μετά από δεύτερο συνεχόμενο τραυματισμό στα 38 λέει πολλά για την αφοσίωσή του. Σε κάποια παιχνίδια βοήθησε πολύ, σε κάποια άλλα ορθώς έμεινε στον πάγκο για αρκετή ώρα, όμως σαν γενικό συμπέρασμα βγαίνει πως θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Ίσως με λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη και διαχείριση. Ο ρόλος του είναι πλέον διαφορετικός, όμως αρνητικός και επιζήμιος για την ομάδα δεν ήταν. Έπαιξε μέσο όρο 17’:16’’ και είχε 6,4 πόντους με 37% ευστοχία, 2,7 ασίστ και 2 λάθη μέσο όρο.

Βαθμός: 6,5



Χασάν Μάρτιν: Για rookie σεζόν στην Ευρωλίγκα, ο βαθμός που παίρνει είναι πολύ πάνω από την βάση. Σε κάποια παιχνίδια ήταν πολύ καλός, αλλά δεδομένα έχει πολλά να βελτιώσει, διότι διαθέτει και την προοπτική να ανέβει ακόμα περισσότερο επίπεδο. Ίσως με ένα πιο παιγμένο ψηλό δίπλα του και με διαφορετικά χαρακτηριστικά να είναι ακόμα πιο χρήσιμος. Τραυματίστηκε ενάμισι μήνα πριν το τέλος της σεζόν και η απουσία του στοίχισε. Παίζοντας 22’:54΄΄ ανά παιχνίδι, είχε 9 πόντους με το εκπληκτικό 72% στα δίποντα, ενώ είχε παράλληλα 4,6 ριμπάουντ μέσο όρο.

Βαθμός: 7

Κώστας Σλούκας: Η μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού που δικαίως δημιούργησε πολλές προσδοκίες. Ο 31χρονος γκαρντ μετά από ένα διάστημα προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα, ήταν κάποιες βραδιές εξαιρετικός, παρότι φανερά η ομάδα δεν έπαιζε το μπάσκετ που του ταιριάζει και κυρίως δεν είχε τα κατάλληλα στηρίγματα-ταιριαστούς παίκτες δίπλα του. Μπορούσε να προσφέρει περισσότερα, σε κάποια ματς ήταν αρνητικός και έκανε κατάχρηση ντρίμπλας (ελλείψει ίσως και ικανού πικ εν ρολ ψηλού), αλλά και εδώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την διαχείρισή του. Στατιστικά, είχε 11 πόντους μέσο όρο με 40,4% στα τρίποντα και 6 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ πρόσφερε και 0,8 κλεψίματα και 3,3 κερδισμένα φάουλ. Στα αρνητικά τα 3 λάθη μέσο όρο που είχε σε 27’:43’’ συμμετοχής.

Βαθμός: 7



Γιώργος Πρίντεζης: Έκλεισε τα 36 του χρόνια αλλά αποδεχόμενος έναν διαφορετικό ρόλο τα πήγε πολύ καλά. Το κορμί του είναι άριστη κατάσταση και φάνηκε και στο τελείωμα της σεζόν όπου ήταν πολύ χρήσιμος. Καθοριστικός σε κάποιες νίκες, έπαιξε και στο «5» σε χαμηλά σχήματα και δεδομένα έχει να δώσει ακόμα πράγματα. Παίζοντας για 18’:09’’ ανά παιχνίδι, είχε 8,5 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (61,2% στα δίποντα και 43,6% στα τρίποντα), 2,7 ριμπάουντ και 1 ασίστ. Μοναδικό ψεγάδι του οι βολές που ήταν στο 56,9%.

Βαθμός: 7

Κώστας Παπανικολάου: Ο μεγάλος άτυχος της σεζόν. Υπέστη έναν σπάνιο τραυματισμό στον αυχένα που τον άφησε εκτός από τα τέλη Δεκεμβρίου και έπειτα. Ως τότε είχε 5,7 πόντους μέσο όρο με 2,2 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ και μερικά πολύ καλά παιχνίδια στην άμυνα. Το γεγονός ότι από την στιγμή που τραυματίστηκε άρχισε ο αγωνιστικός… κατήφορος του Ολυμπιακού λέει πολλά για την χρησιμότητά του και το πόσο κομβικός είναι σαν συνδετικός κρίκος όλης της ομάδας. Έπαιξε σε μόλις 14 παιχνίδι και η βαθμολογία του βγαίνει περισσότερο για το πόσο έλλειψε και όχι για αυτά που πρόλαβε να κάνει.

Βαθμός: 7



Λιβιό Ζαν Σαρλ: Αποκτήθηκε για πέμπτη λύση στους ψηλούς και άφησε σχετικά καλές εντυπώσεις. Είναι περισσότερο 4άρι, αλλά έκανε 2-3 παιχνίδια και στο «5» όντας πολύ χρήσιμος σε χαμηλά σχήματα για άμυνα με αλλαγές. Από την στιγμή που αμείβεται με ένα σχετικά χαμηλό συμβόλαιο, είναι χρήσιμος με την άμυνά του και την γενικότερη συμμετοχή του στο παιχνίδι. Πάει στο ριμπάουντ και μπορεί να σκοράρει σχετικά καλά. Έμενε μέσο όρο στο παρκέ 17,5 λεπτά και πέτυχε 6,3 πόντους (66,7% στα δίποντα), 3,2 ριμπάουντ και 0,6 κλεψίματα. Τίμιος και εργατικός παίκτης για συμπλήρωμα στην φροντ λάιν.

Βαθμός: 6,5

Τσαρλς Τζένκινς: Ο κόουτς Μπαρτζώκας θέλησε με την απόκτησή του να θωρακίσει τα αμυντικά «κενά» τον Σλούκα-Σπανούλη, με έναν παίκτη που δεν θέλει πολύ χρόνο συμμετοχής και δεν συμμετέχει και πολύ στην επίθεση της ομάδας. Στην πράξη αυτό αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, χωρίς όμως ο Αμερικανός να μην κάνει αυτό που του ζητήθηκε. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια το… παράκανε καθώς δεν σούταρε την μπάλα ακόμα και όταν ήταν ελεύθερος, όμως στα αμυντικά καθήκοντά του τα πήγε καλά. Απλώς χρειαζόταν κάτι άλλο κυρίως στην δημιουργία. Σε 15’:52’’ είχε 2,9 πόντους μέσο όρο με 67,7% στα δίποντα και 42,5% στα τρίποντα, 0,9 ασίστ και 0,8 κλεψίματα.

Βαθμός: 4,5

Κώστας Κουφός: Αποκτήθηκε προς το τέλος της σεζόν λόγω του τραυματισμού του Μάρτιν και θα ήταν άδικο να κριθεί αυστηρά σε 8 αγώνες, προερχόμενος από μονοετή απουσία από την δράση. Προτού καλά-καλά προλάβει να μάθει τα ονόματα των συμπαικτών του η σεζόν τελείωσε. Δεν είναι ο Κουφός του παρελθόντος, αλλά έχει κάποια στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα. Ίσως αν κάνει προετοιμασία με μια ομάδα και έρθει στο 100% της φυσικής κατάστασης να βοηθήσει ακόμα περισσότερο, όμως αν ισχύει ότι θέλει 800 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να τα δώσει για τον 3ο ψηλό του. Έπαιξε 10’ μέσο όρο έχοντας 4,6 πόντους και 2,3 ριμπάουντ.

Βαθμός: 5

Οκτάβιους Έλις: Η απόφαση για την παραμονή του μετά τα ματς που έκανε την περυσινή σεζόν ήταν σωστή. Για τα χρήματα που παίρνει θα ήταν μια χαρά λύση για τρίτος σέντερ. Σε γενικές γραμμές απογοήτευσε και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, καθώς εμφανίστηκε αγχωμένος, άτολμος, διστακτικός και αλλαγμένος προς το χειρότερο. Προς το τέλος της σεζόν βελτίωσε την εικόνα του αλλά είναι δεδομένο πως δεν θα συνεχίσει. Είχε μέσο όρο 5,9 πόντους με 72,6% στα δίποντα, 4,1 ριμπάουντ και 0,7 κοψίματα σε 14’:17’’ συμμετοχής.

Βαθμός: 4,5



Σακίλ ΜακΚίσικ: Στην πρώτη του ουσιαστικά χρονιά στην Ευρωλίγκα, άφησε σε γενικές γραμμές καλές εντυπώσεις. Είχε πολύ καλά παιχνίδια, αλλά και κάποια άσχημα, όμως δεν μπορείς να μην τον βάλεις στους διακριθέντες. Έχει ακόμα θέματα να βελτιώσει, και κυρίως να… κατασταλάξει στο σε ποια θέση του ταιριάζει να παίζει, καθώς έχει ελλείψεις και ως «2» (σουτ) και ως «3». Τα δίνει όμως όλα στην άμυνα και προσπαθεί, γι’ αυτό και κέρδισε πρόωρη ανανέωση συμβολαίου. Σε 23’:24’’ ανά παιχνίδι, είχε 10,7 πόντους με 51,6% στα δίποντα και 30,7% στα τρίποντα, 2,3 ριμπάουντ, 1,5 κλεψίματα, 2,6 κερδισμένα φάουλ και 2,2 ασίστ.

Βαθμός: 7

Γιώργος Μπαρτζώκας: Σε αντίθεση με άλλες χρονιές στον Ολυμπιακό, αλλά και σε άλλες ομάδες του, απέτυχε στο να βρει ξένους που θα εξελιχθούν, με εξαίρεση τον Μάρτιν ο οποίος δείχνει να έχει προοπτική. Στον σχεδιασμό, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως χρειαζόταν κάτι ακόμα στα γκαρντ και ένας καλύτερος ψηλός από τον Έλις. Προς τιμήν του, πήρε όλη την ευθύνη για την αποτυχία εισόδου στα πλέι οφ. Έκανε αρκετά λάθη στην διαχείριση του ρόστερ, δεν κατάφερε να βελτιώσει πνευματικά τα πολύ άσχημα ξεκινήματα των αγώνων στο ΣΕΦ που κόστισαν και την πρόκριση και η ομάδα δεν απέκτησε ποτέ σταθερότητα και αγωνιστική ταυτότητα. Φάνηκε από κάποιες αντιδράσεις του στον πάγκο να έχει υπερβολική πίεση, ενώ παρότι υπήρχε η δυνατότητα, επέλεξε να μην γίνουν διορθωτικές κινήσεις μέσα στην σεζόν.

Βαθμός: 4

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια