• Είχα γράψει χθες εδώ ότι υπήρχε καλός οιωνός για τον Ολυμπιακό στον τελικό με τη Φιορεντίνα. Και να που αποδείχθηκε έτσι, αφού η ιταλική ομάδα έχασε και δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο μέσα σε μία διετία (2023-24), όπως είχε συμβεί με την Μπενφίκα (2013-14), τη Βαλένθια (2001-02) και τη Γιουβέντους (1997-98)! Πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτά, εγώ όμως πιστεύω κι εννιά στις δέκα περιπτώσεις με επιβεβαιώνουν.
• Τέλος πάντων, σημασία έχει ότι η μεγαλύτερη παράταξη του τόπου, η «ερυθρόλευκη», αυτή που μπορεί και συγκεντρώνει τόσες εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, που ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου στα ντουζένια του δεν συγκέντρωνε στις περίφημες προεκλογικές του συγκεντρώσεις, πανηγυρίζει από χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Χαίρεται, πανηγυρίζει, συγκινείται. Ο Ολυμπιακός των 47 πρωταθλημάτων, νούμερο που κανείς αντίπαλος του δεν μπορεί να πιάσει τα επόμενα… 50 χρόνια (!), ήθελε το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη και το πέτυχε τώρα.
• Και να ξέρετε ότι δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα. Από όποια πλευρά κι αν το δει κάποιος. Ακόμη κι από την πιο…περίεργη! Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός έγινε ο μόλις έκτος σύλλογος στην Ευρώπη που καταφέρνει και κερδίζει ευρωπαϊκό τελικό παίζοντας στην όλη του (Αθήνα-Πειραιάς)! Και μόλις ο πρώτος εδώ και 22 χρόνια! Το έχει κάνει η Ρεάλ στη Μαδρίτη το 1957 (Κύπελλο Πρωταθλητριών), η Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο το 1965 (Κύπελλο Κυπελλούχων), η Ίντερ επίσης το 1965 στο Μιλάνο (Κύπελλο Πρωταθλητριών), η Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη στο 1982 (Κύπελλο Κυπελλούχων) και τελευταία η Φέγενορντ το 2002 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).
• Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τόσο απλό να παίρνεις ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, απλά και μόνο γιατί παίζεις στη χώρα σου, στην πόλη σου. Το είδαμε, άλλωστε, και χθες σε έναν πολύ οριακό τελικό, που κρίθηκε στην παράταση και δη λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 120λεπτου. Με έναν Ολυμπιακό, παρεμπιπτόντως, που δεν πήρε ούτε το… 1% παραπάνω από τη διαιτησία, λόγω έδρας.
• Αντιθέτως, ο Πορτογάλος διαιτητής θα μπορούσε εύκολα να σφυρίξει το πέναλτι στο χέρι του αμυντικού στη σέντρα του Κίνι, αφού η μπάλα βρήκε πρώτα το δεξί του χέρι και μετά το σώμα του. Επιπλέον, ο Αρτούρ χάρισε κατά ένα πραγματικά περίεργο τρόπο δύο κίτρινες κάρτες στο δεξί μπακ της Φιορεντίνα, τον Ντόντο, σε πολύ σκληρά του φάουλ πάνω στον Ποντένσε και στον Γιόβετιτς στο 57’ και στο 83’. Ο δε πρώτος βοηθός του καταλόγισε ανύπαρκτο οφσάιντ εις βάρος του Ποντένσε που μπούκαρε από αριστερά στο 33’, ενώ κι ένα φάουλ εις βάρος του Κάρμο σε καλή για τους Ιταλούς θέση στο 38’ νομίζω ότι το έδωσε πολύ εύκολα.
• Υπό αυτές τις συνθήκες πάλι καλά που ο Αρτούρ δεν έβγαλε καμία κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη) στον Ποντένσε, στη φάση στο 63’ που ο άσος του Ολυμπιακού έχασε το κοντρόλ και την ευκαιρία να σουτάρει από καλή θέση, κάνοντας καθυστερημένο φάουλ πάνω σε αντίπαλο του. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η διαιτησία λίγο επηρέασε το παιχνίδι κι αυτό ήταν καλό. Ο Πορτογάλος VAR Τιάγκο Μαρτίνς κι ο Γερμανός AVAR Ντίνγκερτ ήταν, εξάλλου, πολύ προσεκτικοί και δεν έκαναν καμία…κουτσουκέλα να ακυρώσουν το νικητήριο γκολ, του Ελ Κααμπί, που οριακά δεν ήταν οφσάιντ, όπως είδαμε από τα ριπλέι, έστω χωρίς τις σχετικές γραμμές.
• Η Φιορεντίνα ήταν μακράν η πιο ευνοημένη ομάδα στο φετινό Κόνφερενς Λιγκ, με τέσσερα υπέρ της πέναλτι και με πέντε υπέρ της αποβολές (!), οπότε δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό στον τελικό της διοργάνωσης, με αρχιδιαιτητή της ΟΥΕΦΑ Ιταλό. Ο Ολυμπιακός, όμως, αποδείχθηκε ατσάλινος. Και για να είμαι δίκαιος, να επαναλάβω ότι ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη είχε σε γενικές γραμμές καλές διαιτησίες στο Κόνφερενς Λιγκ.
• Μεγάλη η επιτυχία του πραγματικά από όπου κι αν το πάρεις. Ας σκεφθούμε ότι οι ιταλικές ομάδες αυτή τη διετία έχουν παίξει στους πέντε από τους έξι τελικούς των τριών Κυπέλλων Ευρώπης. Και μπορεί να έχουν κερδίσει μόνο έναν (φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ Αταλάντα-Μπάγερ Λέβερκουζεν 3-0), αλλά οι αντίπαλοι τους ήταν η Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για την Ίντερ, η Σεβίλλη στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ για τη Ρόμα και η Γουέστ Χαμ στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ για τη Φιορεντίνα. Δηλαδή, Άγγλοι και Ισπανοί. Κι ο Ολυμπιακός! ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube