• Ο προπονητής της Τσουκάριτσκι έκανε μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τον Ολυμπιακό, σχολιάζοντας πόσο επικίνδυνος είναι στα πρώτα και στα τελευταία λεπτά των αγώνων του. Είχε, βλέπετε προσέξει, ότι ο Ολυμπιακός σκόραρε κατά της Γκενκ μόλις στο 23ο δευτερόλεπτο και είχε κερδίσει αποβολή με τον Πανσερραϊκό από το 2ο λεπτό (!), αλλά και ότι σκόραρε στο Βέλγιο στο 95’ και κατά της ομάδας των Σερρών στο 87’.
• Σωστές οι επισημάνσεις του Σέρβου, που από τις δηλώσεις του φάνηκε ότι το πρώτο που θέλει να αποφύγει είναι ο αιφνιδιασμός στα πρώτα λεπτά, περιμένοντας πάλι τον Ολυμπιακό να μπει δυνατά με τη δύναμη της έδρας. Εγώ μπορώ να καταγράψω κάτι σχετικό: ο Ερυθρός Αστέρας την περασμένη σεζόν υπέφερε (2-1) για να κερδίσει την Τσουκάριτσκι στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά όταν την υποδέχθηκε για πρωτάθλημα δύο φορές στο γήπεδο του τις έβαλε εφτά (!) γκολ, με την ίδια συνταγή, καθαρίζοντας τα παιχνίδια από το 20λεπτο: 4-0 το ένα ματς με τα δύο πρώτα γκολ στο 6’ και στο 19’ και 3-0 το άλλο ματς με τα δύο πρώτα γκολ στο 14΄και το 17’.
• Θεωρητικά ο Ολυμπιακός έχει τον «οδηγό» από αυτά τα παιχνίδια. Ιδίως αν δούμε και τι έκανε η Τσουκάριτσκι όταν απέφυγε τον αιφνιδιασμό στα παιχνίδια της με τις δύο μεγάλες ομάδες της Σερβίας…
Με τον Ερυθρό Αστέρα στον τελικό άνοιξε η ίδια το σκορ στο 21’ και έχασε 1-2 από γκολ στο 76’.
Στο Τσουκάριτσκι-Ερυθρός Αστέρας 0-2 ήταν «μέσα» στο παιχνίδι έως το 84’ όταν και μπήκε το δεύτερο γκολ.
Την Παρτίζαν την κέρδισε 1-0 εντός έδρας και στα δύο ματς πρωταθλήματος.
Από την Παρτίζαν έχασε 2-3 εκτός έδρας από γκολ στο 85’.
• Άρα, έχουμε μία εικόνα για την αντίπαλο του Ολυμπιακού: μπορεί να την κερδίσεις εύκολα, μόνο αν την αιφνιδιάσεις και προηγηθείς 2-0 στο 20λεπτο, κάτι που μπορείς να κάνεις! Αν σου βάλει πρώτη γκολ, θα υποφέρεις! Έχεις τη δυνατότητα να την κτυπήσεις, πάντως, και στα τελευταία 10-20 λεπτά.
• Σίγουρα θα είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να μην φάει γκολ, αφού πάντοτε το μηδέν πίσω δίνει άλλη ψυχολογία στην ομάδα για να πάει να κυνηγήσει το γκολ μπροστά. Αν όμως θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ο Πασχαλάκης (εκτός από καλός) ήταν τυχερός που δεν έφαγε κι άλλες καθαρές φάσεις στα δύο τελευταία παιχνίδια. Να σας θυμίσω π.χ. ότι σε δύο περιπτώσεις, μία η Γκενκ στο 40ο λεπτό και μία ο Πανσερραϊκός στο 32ο λεπτό, βγήκαν με ένα και δύο παίκτες παραπάνω σε αντεπίθεση και ήταν απλά θέμα μίας πάσας να βγάλουν παίκτη τους τετ α τετ με τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Το ότι δεν έκαναν την πάσα οι Βέλγοι στον έξω δεξιά τους και οι Σερραίοι στον έξω αριστερά τους, που ήταν παντελώς μόνοι, δεν σημαίνει ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ειδικά δε αν σκόραρε η Γκενκ σε εκείνη την κόντρα επίθεση, με τον Πέιντσιλ ένα…στρέμμα μόνο του, καθώς ο Κίνι είχε μείνει μπροστά, θα είχαν προηγηθεί με 2-0 οι γηπεδούχοι, με ό,τι αυτό συνεπάγονταν…
• Στη ρεβάνς με την Γκενκ η φάση του πέναλτι με το οποίο άνοιξε το σκορ η βελγική ομάδα περιείχε μία συνολική πολύ κακή αγωνιστική συμπεριφορά για τους «ερυθρόλευκους».
Αρχικά ήταν ο Κίνι, που έχασε την μπάλα ενώ την είχε στα πόδια του.
Στη συνέχεια ήταν ο Μασούρας, που ενώ γύρισε σωστά πίσω και κέρδισε την μπάλα, αντί να την διώξει μακριά επιχείρησε να πασάρει στον Ρόντινεϊ, που όμως ήταν κλεισμένος, με συνέπεια η κατοχή να πάει στους Βέλγους-η ειρωνεία είναι ότι λίγα λεπτά νωρίτερα ο Μασούρας σε παρόμοια συγκυρία είχε κάνει ό,τι έπρεπε, πέταξε την μπάλα αράουτ και τέλειωσε. Τέλος πάντων, με δεύτερη ενέργεια ο Έλληνας διεθνής απομάκρυνε τον κίνδυνο.
Ο Ιμπόρα έδιωξε οριστικά την μπάλα από την περιοχή του Πασχαλάκη κι ο Καρβάλιο έκανε μία πολύ ωραία πάσα αντεπίθεσης στον Ελ Καάμπι, που πήρε την σκυτάλη από τους Κίνι και Μασούρα στο γαϊτανάκι των λαθών, αφού αντί να φύγει μπροστά η, έστω να κρατήσει την μπάλα, την έχασε πολύ εύκολα και η Γκενκ βγήκε πάλι στην επίθεση και δη αυτή τη φορά με μία πάσα στην πλάτη της άμυνας, με τον Κίνι να αποτυγχάνει να ακολουθήσει (όχι για πρώτη φορά) τον Πέιντσιλ και τον Φρέιρε να κάνει υπερβολικά εύκολα το πέναλτι.
• Ο Μαρτίνεθ ανέλυσε τη φάση στους παίκτες του Ολυμπιακού και το ζήτημα είναι να μην επαναληφθούν τόσα λάθη (δύο από Κίνι κι άλλα τρία από Μασούρα, Ελ Καάμπι, Φρέιρε) από τόσους παίκτες. Γιατί η πραγματικά πάρα πολύ σπουδαία πρόκριση επί της Γκενκ δεν έχει νόημα να σκεπάσει τα αγωνιστικά ζητήματα που προέκυψαν από αυτό το ματς. Ακόμη και μετά το 1-1 στο 95’ η εικόνα του Ολυμπιακού δεν ήταν καλή!
• Μένουμε όλοι στο χρυσό γκολ του Αλεξανδρόπουλου στο 95’, αλλά τρία λεπτά αργότερα, στο 98’ από μία στραβοκλοτσιά του Ιμπόρα αν δεν ήταν ο Ρέτσος για μία ακόμη σωτήρια επέμβαση, το παιχνίδι πιθανότατα θα πήγαινε στην παράταση. Στο 99’ ο Αλεξανδρόπουλος είχε δυνατότητα να βγάλει σε θέση γκολ τον Ελ Αράμπι αλλά έχασε την μπάλα μέσα από τα πόδια του. Και στο 100’ ο Ρόντινεϊ χωρίς λόγο έφυγε πολύ μπροστά αφήνοντας τη θέση του, με συνέπεια αρχικά να χάσει κι αυτός την μπάλα και στη συνέχεια να κοπεί και να την διώξει λίγο μακριά με το χέρι με αποτέλεσμα να αποβληθεί. Το σφύριγμα του Γερμανού διαιτητή στο 102΄ ήταν λυτρωτικό! Μέσα σε εφτά λεπτά μετά το γκολ της ισοφάρισης οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν τη χειρότερη αντίδραση!
• Αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για μία ομάδα που τώρα χτίζεται, αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογεί τα πάντα. Για παράδειγμα, βλέπαμε στο α΄ ημίχρονο τους παίκτες του Ολυμπιακού να πηγαίνουν συνεχώς την μπάλα πίσω και σπάνια μπροστά. Υπάρχει μία χαρακτηριστική φάση στο 4ο λεπτό, με τον Μασούρα να κλέβει την μπάλα, να συνδυάζεται ωραία με τον Κάαμπι, αλλά στο τέλος να γυρίζει την μπάλα πίσω στον Μαντί! Η, στο 14’ να κερδίζει η ομάδα φάουλ, να έχει τη δυνατότητα να βάλει στην αντίπαλη περιοχή τους ψηλούς της παίκτες και η εκτέλεση του φάουλ να είναι μία πάσα πίσω στην άμυνα…
• Οι στατικές φάσεις είναι ένα άλλο κομμάτι στο οποίο πρέπει να δούμε κάτι καλύτερο, καθώς η ομάδα δίνει ευκαιρίες στα κόρνερ και στα φάουλ του εκάστοτε αντίπαλου, ενώ αντιθέτως δεν κάνει ευκαιρίες στα δικά της κόρνερ και φάουλ.
• Δεν αμφιβάλλω ότι το έργο του Μαρτίνεθ είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να αλλάξει πολλά. Ακόμη και σε επίπεδο νοοτροπίας-σε μία στιγμή ο εξτρέμ της Γκενκ, ο Πέϊντσιλ, γύρισε σαν μπακ και κάλυψε την μπάλα για να μην μπορέσει ο Φορτούνης να την πάρει και να δημιουργήσει κίνδυνο για την εστία της ομάδας του. Ο Φορτούνης πόσες φορές κάνει το ίδιο παίζοντας σαν εξτρέμ;… ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube