•Ο Ολυμπιακός επιστρέφει λοιπόν στην Κεντρική Ευρώπη, αυτή τη φορά στη Βουδαπέστη, δεύτερη στην ιστορία του, ελπίζοντας ότι δεν θα επαναληφθεί το 3-1 υπέρ της Φέρεντσβαρος το 1996 στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, που είχε προκαλέσει τον αποκλεισμό του μετά τη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη (2-2).
• Η Φέρεντσβαρος είχε χρόνια να κληρωθεί με ελληνική ομάδα και έτσι πραγματικά δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη ισχύ μπορεί να έχει η παράμετρος παράδοση, που ούτως η, άλλως ωστόσο δεν πρέπει να την αγνοούμε: σε πέντε εντός έδρας παιχνίδια τους με ομάδες μας οι Ούγγροι έχουν μία ισοπαλία και τέσσερις σερί νίκες με γκολ 15-4! Τελευταίο ματς ένα 4-2 επί της ΑΕΚ το 1998.
•Κατά τα άλλα, γενικά ο Ολυμπιακός στην Κεντρική Ευρώπη έχει εδώ και χρόνια δεν έχει άσχημα αποτελέσματα. Όχι όπως παλιά, στη δεκαετία του 60, όταν είχε χάσει (0-1) στην Ζίλινα της Τσεχίας και στην Ζαγκλέμπιε της Πολωνίας και είχε συντριβεί (0-5) από την Γκόρνικ. Σταδιακά, είχε όλο και καλύτερα αποτελέσματα.
•Αρχικά πιο ισορροπημένα, στο διάστημα από το 1984 έως το 1996: Νίκη στην Σλοβενία (3-1 τη Μάριμπορ), ισοπαλίες στην Ελβετία (2-2 με Ξαμάξ), στην Αυστρία (2-2 με Βιέννα) και ήττες στην Πολωνία (1-2 από Γκόρνικ) και Ουγγαρία (1-3 από Φέρεντσβαρος). Και εδώ και μία 15ετία, από το 2010, επιτυχημένα: Στην Σλοβακία με την Σλόβαν μία νίκη (2-0) και δύο ισοπαλίες (2-2), στην Ελβετία δύο νίκες (Γιάνγκ Μπόις 1-0 και Λουκέρνη 3-1), στην Τσεχία μία ισοπαλία (0-0 με Βικτόρια Πλιζέν). Αν συνεχίσει έτσι κι απόψε, όλα καλά!
•Το 1-0, με το οποίο νίκησε τους Ούγγρους την περασμένη Πέμπτη στο Καραϊσκάκη, είναι βέβαια η μικρότερη δυνατή νίκη, αλλά είναι νίκη. Δίνει ένα προβάδισμα, όμως μέχρι εκεί, δεν σου εξασφαλίζει τίποτα. Το είδαμε, άλλωστε, και πέρυσι στην αντίστοιχη φάση του Κόνφερενς Λιγκ!
•Στα πρώτα παιχνίδια έξι ομάδες, είχαν κερδίσει με 1-0, όπως ακριβώς τώρα ο Ολυμπιακός. Οι πέντε από αυτές προέρχονταν από το Γιουρόπα Λιγκ, όπως τώρα προέρχεται κι ο Ολυμπιακός από το Γιουρόπα Λιγκ. Στις ρεβάνς λοιπόν, από τις έξι ομάδες που είχαν κερδίσει 1-0 στα πρώτα παιχνίδια, οι τέσσερις αποκλείστηκαν: η Τράμπζονσπορ από τη Βασιλεία (1-0, 0-2), η Παρτίζαν από τη Σέριφ (1-0, 1-3), η Λούντογκορετς από την Άντερλεχτ (1-0, 1-2 και στα πέναλτι) και η Γκαραμπάγκ από την Γκεντ (1-0, 0-1 και στα πέναλτι). Προκρίθηκαν μόνο οι δύο και δη με τον ίδιο τρόπο, με λευκές ισοπαλίες, η Λάτσιο 1-0 και 0-0 με την Κλουζ και η ΑΕΚ Λάρνακα 1-0 και 0-0 με τη Ντνίπρο.
•Γενικά, από τα οκτώ ζευγάρια της φάσης πέρυσι είχαν περάσει μόνο δύο ομάδες που έρχονταν από το Γιουρόπα Λιγκ. Και τα ίδια είχαν συμβεί και πρόπερσι, στην πρώτη σεζόν του Κόνφερενς! Τότε, από τις οκτώ που είχαν «μετακινηθεί» στο Κόνφερενς μέσω του Γιουρόπα Λιγκ, είχαν αποκλειστεί στα νοκ άουτ του Φλεβάρη οι πέντε: η Φενέρμπαχτσε από την Σλάβια Πράγας, η Σέλτικ από την Μπόντο Γκλιμτ, η Σπάρτα Πράγας από την Παρτίζαν, η Ραπίντ από τη Φίτεσε και η Μίντιλαντ από τον ΠΑΟΚ. Και είχαν περάσει μόνο οι τρεις, κι αυτές από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: η Μαρσέιγ, η Λέστερ και η PSV…
•Προφανώς όλα αυτά όχι τυχαία. Με κάνει να πιστεύω ότι η ΟΥΕΦΑ θέλει να προχωράνε στη διοργάνωση κυρίως όσες ξεκινάνε από το Κόνφερενς Λιγκ για να δώσει άλλη αξία στο θεσμό. Οπότε και οι διαιτησίες καταλαβαίνετε πώς πάνε…
•Για τον Γάλλο Τουρπέν που θα σφυρίξει απόψε, έχω ήδη γράψει εδώ. Να συμπληρώσω σήμερα ότι πρόκειται για… μέγα πεναλτάκια, αν κρίνουμε από τα 12 που έχει καταλογίσει στα 24 τελευταία παιχνίδια του στα Κύπελλα Ευρώπης, ένα πέναλτι ανά δύο παιχνίδια! Το πράγμα γίνεται, πάντως, πιο…επώδυνο για τον Ολυμπιακό, αν αναλύσουμε ότι από τα 12 πέναλτι, έχει δώσει τα εννιά υπέρ των γηπεδούχων ομάδων…Τα δε δύο από τα τρία πέναλτι υπέρ φιλοξενούμενων τα σφύριξε για την Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Σίτι…
•Ο Γάλλος μοιάζει για διαιτητής που δεν έχει πρόβλημα να το… τραβήξει όσο πάει. Στο Πόρτο-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-3 είχε βγάλει κόκκινη στο 67’ στον Καρασό της Ατλέτικο, στο 70’ στον Βεντέλ της Πόρτο και στο 75΄στον αναπληρωματικό γκολκίπερ της Πόρτο, Μαρκεζίν! Και είχε δώσει κι ένα πέναλτι στην Πόρτο στο 96’. Στο Μπάγερν-Ζάλτσμπουργκ 7-0, και τα δύο πρώτα γκολ ήταν από πέναλτι με δικές του υποδείξεις. Δύο πέναλτι είχε δώσει και στο Κρασνοντάρ-ΠΑΟΚ 2-1, ένα για κάθε ομάδα. Κι όπως στο Ολυμπιακός-Γουλβς (1-1) είχε αποβάλλει τον Σεμέδο από το 29’, έτσι είχε αποβάλλει και παίκτη της Μπράγκα από το 31ο λεπτό στο 1-1 εντός έδρας με την Ουνιόν Βερολίνου.
•Σε πιο αγωνιστικό επίπεδο, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η Φέρεντσβαρος με τον Στάνκοβιτς στον πάγκο αρέσκεται να μπαίνει πολύ δυνατά στα παιχνίδια της στα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου κι έτσι έβαλε δύο γκολ στα δύο παιχνίδια της με τη Φιορεντίνα στο 48’ και στο 50’ και ένα γκολ στην Γκενκ στο 47’…Στη συνέχεια, όμως, κάνει μία κοιλιά εκεί γύρω στο δεκάλεπτο 62-73 κι έτσι έχει φάει τρία γκολ, στο 62’ από την Γκενκ και στο 66’ και στο 73’ από τη Φιορεντίνα…
•Ο Στάνκοβιτς είναι ένας προπονητής πολύ της ισοπαλίας! Όπως φάνηκε κι από τη φάση των ομίλων όπου η Φέρεντσβαρος έφερε τέσσερα Χ με Φιορεντίνα και Γκενκ (!), αλλά κι από το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, που το πήγαινε από κάποια στιγμή και μετά για 0-0, αλλά την πάτησε με το γκολ του Ελ Κααμπί στο τέλος. Στον Ερυθρό Αστέρα που ήταν κάποια χρόνια είχε αποκλειστεί με δύο ισοπαλίες (2-2 εντός, 1-1 εκτός) από τη Μίλαν, ενώ συνήθως δεν τα κατάφερνε στα νοκ άουτ. Είχε μάλιστα αποκλειστεί τόσο από την Ομόνοια (στα πέναλτι), όσο κι από τη Σέριφ κι από τη Μακάμπι Χάιφα. ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube