· Μου γράφει ένας φίλος Ολυμπιακός. «Ρε Κώστα, εμείς έχουμε κερδίσει τρεις φορές ολόκληρη Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο και το κάνουμε θέμα ότι χάσαμε με ψηλά το κεφάλι από την Γουέστ Χαμ;».

· Κατ΄ αρχάς, η απάντηση είναι η ίδια που δίνω συχνά: Μιλάμε για έναν Ολυμπιακό από τον οποίο τους τελευταίους 15 μήνες έχουν περάσει πέντε προπονητές και 60 ποδοσφαιριστές, όχι 59, ούτε 61. Ακριβώς 60. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία ομάδα, που υπό αυτές τις συνθήκες κάνει υπέρβαση για να κερδίσει τη Γουέστ Χαμ στο Καραϊσκάκη και να σταθεί όρθια παίζοντας στο Λονδίνο και χάνοντας με ένα γκολ στο 75ο λεπτό.

· Να το δούμε, όμως, και από μία άλλη οπτική: ναι, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει τρεις φορές την Άρσεναλ στο Λονδίνο εδώ και μία οκταετία, κάτι που ασφαλώς αποτελεί τεράστια επιτυχία. Ας το δούμε, όμως, πιο σφαιρικά…

Την κέρδισε 3-2 το 2015 στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη ηττήθηκε κατά κράτος με 0-3 κι έτσι αποκλείστηκε και πέρασε η Άρσεναλ στα νοκ άουτ.

Την κέρδισε 2-1 το 2020 στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ και έτσι πέρασε (με το εκτός έδρας γκολ) στην επόμενη φάση, αφού είχε χάσει 0-1 στο Καραϊσκάκη.

Την κέρδισε 1-0 το 2021 στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά στο πρώτο παιχνίδι είχε χάσει 1-3 στο Καραϊσκάκη από την Άρσεναλ που έτσι προχώρησε αυτή στη διοργάνωση.

· Άρα, όπως στις τρεις νίκες του Ολυμπιακού επί της Άρσεναλ υπήρξαν και τρεις ήττες του Ολυμπιακού από την Άρσεναλ. Δηλαδή, όπως λέμε, «εμείς έχουμε κερδίσει τρεις φορές ολόκληρη Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο», έτσι πρέπει να πούμε κι ότι «έχουμε χάσει τρεις φορές από την Άρσεναλ μέσα στο Καραϊσκάκη»…Έστω με τη σοβαρή υποσημείωση ότι τη μία από τις τρεις φορές η νίκη στο Λονδίνο έφερε μία ιστορική πρόκριση.

· Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις δύο θετικά αποτελέσματα κόντρα σε μία αγγλική ομάδα. Όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά. Κάπως έτσι και τώρα υπάρχει μία νίκη και μία ήττα του Ολυμπιακού με τη Γουέστ Χαμ. Όπως υπήρχε μία νίκη (1-0) και μία ήττα (1-3) με τη Λίβερπουλ…Και μία νίκη (2-0) και μία ήττα (0-3) με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…Και μία νίκη και μία ήττα άλλες τρεις φορές με την Άρσεναλ (1-0 και 0-2, 3-1 και 1-2, 2-1 και 1-2)…Ακόμη ακόμη και μία ισοπαλία (2-2) και μία ήττα (2-4) με την Τότεναμ, αλλά και με τη Γουλβς (1-1, 0-1) και με την Τσέλσι (0-0, 0-3)…



· Δεν λέω ότι είναι ίδιες η Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ με τη Γουέστ Χαμ. Άλλα μεγέθη, παρότι η Γουέστ Χαμ είναι αυτή τη στιγμή κάτοχος του Κόνφερενς Λιγκ και ένα χρόνο πριν ήταν στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Όμως, στο 2023 να κερδίζει ο Ολυμπιακός αυτή τη Γουέστ Χαμ, προερχόμενος από τη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του (3ος στο πρωτάθλημα, ούτε καν σε τελικό Κυπέλλου και με δύο πόντους στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, αποκλεισμένος από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ) συνιστά μεγάλη υπέρβαση.

· Παρεμπιπτόντως, στη σύγχρονη ιστορία του ο Ολυμπιακός έχει μόνο τέσσερις φορές με αγγλικές ομάδες διπλές ήττες: δύο φορές παίζοντας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (0-4, 0-2 και 0-3, 2-3) και άλλες δύο παίζοντας με τη Μάντσεστερ Σίτι (0-1, 0-3) και τη Νιούκαστλ (1-3, 0-4). Η δε μοναδική φορά που είχε δύο θετικά αποτελέσματα με αγγλική ομάδα ήταν με την Μπέρνλι (3-1 κι 1-1), μία ομάδα σίγουρα σε πιο κάτω επίπεδο από όλες τις προηγούμενες.

· Γενικά, πάντως ο Ολυμπιακός, ιδίως επί Μαρινάκη, στέκεται κόντρα στις ομάδες από το πιο πλούσιο πρωτάθλημα του κόσμου! Είναι ανταγωνιστικός, όπως τον είδαμε και κόντρα στη Γουέστ Χαμ τώρα και κόντρα στην Άρσεναλ το 2020 και το 2021 και απέναντι στην Τότεναμ και τη Γουλβς το 2020 και εναντίον της Μπέρνλι το 2019 και της Γιουνάιτεντ το 2014 και της Άρσεναλ το 2011 και το 2012.

· Μοναδική αγγλική ομάδα από την οποία ο Ολυμπιακός σε αυτά τα 12 τελευταία χρόνια δεν πήρε αποτέλεσμα ήταν η Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρντιόλα, που κι αυτή ακόμη χρειάστηκε ένα γκολ στο οποίο είχε προηγηθεί ξεκάθαρο επιθετικό φάουλ για να κερδίσει 1-0 στο Καραϊσκάκη.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube