«Πολλοί θα πουν ότι μετά την πρόκριση με τη Γαλλία το σκέφτηκαν. Ωστόσο εγώ, το ένιωσα μετά τον ημιτελικό με την Τσεχία. Η νίκη μας επί της πιο φορμαρισμένης ομάδας του τουρνουά με το ασημένιο γκολ στην τελευταία στιγμή του αγώνα με έκαναν να το πιστέψω»…

Αυτή ήταν η απάντηση του Τάκη Φύσσα όταν -προ ετών- του τέθηκε για άλλη μια φορά η ίδια ερώτηση… «Πότε πίστεψες ότι μπορεί η Εθνική να κατακτήσει το Euro;».

Αν έχετε άλλη άποψη τότε εμείς είμαστε εδώ για να σας… υποχρεώσουμε να συμφωνήσετε με τον παλαίμαχο πια άσο, θυμίζοντάς σας ένα από τα συναρπαστικότερα παιχνίδια εθνικών ομάδων σε Euro. Το Ολλανδία - Τσεχία 2-3… Το παιχνίδι που έχρισε στο μυαλό όλων, ακόμη και πολλών Ελλήνων, τους Τσέχους ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: Η ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΝΤΕ ΜΠΟΥΡ

Ένας όμιλος - φωτιά… Ολλανδία, Τσεχία, Γαλλία και Δανία διεκδίκησαν το 2000 από τον 4ο όμιλο τα δύο εισιτήρια για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στην πρώτη αγωνιστική οι Τσέχοι τέθηκαν αντιμέτωποι με τους Ολλανδούς, οι οποίοι διοργάνωναν το Ευρωπαϊκό με τους Βέλγους το πρώτο βράδυ μετά την τελετή έναρξης και το ματς του Βελγίου με τη Σουηδία.

Το αποτέλεσμα έμελλε να είναι αρνητικό για τους Τσέχους με ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι (6:11 στο βίντεο που ακολουθεί) στο τέλος του αγώνα με τον Κολίνα να καταλογίζει πέναλτι όταν ο Νέμετς κράτησε για λίγο τη φανέλα του Φρανκ Ντε Μπουρ, ο οποίος έκανε άκρως θεαματική πτώση στο έδαφος… δίνοντας έναν τόνο υπερβολής στην παράβαση του αρχηγού της Τσεχίας. Οι διαμαρτυρίες δεν άλλαξαν την άποψη του Κολίνα και τελικά ο Φρανκ Ντε Μπουρ έδωσε τη νίκη στους Ολλανδούς στο πρώτο ματς τους στη διοργάνωση θέτοντας τις βάσεις για την πρόκριση.



Το ματς αυτό δεν το ξεπέρασαν ποτέ οι Τσέχοι. Έμενε στο μυαλό τους για τα επόμενα χρόνια μέχρι να πάρουν την εκδίκησή τους τέσσερα χρόνια αργότερα.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Όταν η κλήρωση των ομίλων έφερε την Τσεχία και την Ολλανδία και πάλι στο ίδιο όμιλο στο Euro 2004 μυαλό των πρώτων πήγε αυτόματα στο ματς της προηγούμενης διοργάνωσης. Επιθυμία τους; Να πάρουν την μεγάλη εκδίκηση. Ωστόσο, πέρα από αυτό και τη δεδομένη βαθμολογική σημασία, τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής του ομίλου έδωσε στον αγώνα ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Τέτοια που ουσιαστικά η ομάδα που θα έπαιρνε τη νίκη θα έκανε ένα τεράστιο βήμα για την πρόκριση. Και εάν αυτή ήταν η Τσεχία τότε την πρόκριση. Βλέπετε οι Τσέχοι, στο πρώτο τους ματς είχαν πάρει τη νίκη 2-1 επί της Λετονίας, με γκολ στο τέλος του 90λέπτου, την στιγμή που οι Ολλανδοί με τους Γερμανούς είχαν έρθει ισόπαλοι.

Με τα δεδομένα αυτά η Ολλανδία ξεκίνησε το ματς περισσότερο αποφασισμένη για τη νίκη. Η απουσία του τραυματία Οβερμαρς δεν έδειξε να την επηρεάζει. Ίσα - ίσα, που φαίνεται να την πάθιασε με αποτέλεσμα οι παίκτες του Ντικ Αντβοκάατ να ξεκινούν το ματς φορτσάτοι.



Έτσι αν και την πρώτη καλή ευκαιρία στο ματς την είχαν οι Τσέχοι με τον Κόλερ, οι Ολλανδοί κατάφεραν προηγηθούν. Μόλις στο 4ο λεπτό του ματς ο Αριεν Ρόμπεν, που μόλις είχε υπογράψει στην Τσέλσι έβγαλε μια σέντρα για τον Μπούμα ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Φαν Ντερ Σααρ. Από εκείνη τη στιγμή καταλάβαινες πως το ματς αυτό έκρυβε κάτι το περίεργο. Δεν ήταν μόνο το παρελθόν, αλλά δεν μπορούσε να μην περάσει από το μυαλό σου, πως το ματς θα κυλούσε ομαλά, όταν αντιμέτωπες ήταν δύο άκρως επιθετικές ομάδες.

Στα αμέσως επόμενα λεπτά η αίσθηση αυτή γινόταν εντονότερη. Η Ολλανδία, έχοντας ενθουσιασμό από το γκολ πίεζε να σκοράρει και πάλι. Ο Κλάρενς Ζεεντορφ είχε δύο καλά μακρινά σουτ, ο Ρομπέν ήταν ασταμάτητος και η άμυνα της Τσεχίας πάσχιζε να αντιμετωπίσει την διάθεση των Ολλανδών που βασίζονταν στις γρήγορες πάσες και επιθέσεις όταν η μπάλα ήταν κοντά στην περιοχή της Τσεχίας. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το δεύτερο τέρμα της Ολλανδίας. Γρήγορη εναλλαγή της μπάλας με τον Ντάβιντς να βρίσκει στον κενό χώρο μέσα στη μεγάλη περιοχή της Τσεχίας τον Ρουντ Φαν Νίστελρόι να σκοράρει εύκολα και στο 19ο λεπτό να καθιστά τους «Οράνιε» το απόλυτο φαβορί για να πάρουν τη νίκη.



Αμ δε... Η Τσεχία είχε άλλη γνώμη. Σε μια αντεπίθεση, μετά από μια ατομική ενέργεια του Μπάρος ο Κόλερ θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της Ολλανδίας και θα μειώσει.


ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ... ΡΑΒΔΙ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ

Κάρελ Μπρούκνερ... Τα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα της Τσεχίας με την Ολλανδία ήταν κόλαση. Ο προπονητής των Τσέχων δεν μπορούσε να αποδεχθεί ότι αυτό ήταν το ξεκίνημα της ομάδας του στο ματς. Με την ώθηση που έδωσε το τέρμα του Κόλερ, αναζήτησε και κάτι καλύτερο.

Έτσι κάνει από τον πάγκο μια κίνηση που άλλαξε τα πάντα. Στο 25ο λεπτό βγάζει από το ματς τον Γκριγκέρα, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τον Βλάντιμιρ Σμίτσερ. Αλλάζει το 4-4-2 σε ένα σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, το οποίο θα έδινε την ευκαιρία στην ομάδα του να είναι περισσότερο απειλητική αλλά και να βρει ισορροπία απέναντι στις γρήγορες επιθέσεις που έβγαζε η Ολλανδία.

Αν και χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί στο νέο της σύστημα η Τσεχία τα κατάφερε. Βέβαια το διάστημα αυτό θα μπορούσε να ήταν καταλυτικό καθώς η Ολλανδία είχε καλές ευκαιρίες για να σκοράρει. Ένα πέναλτι που ζήτησε ο Φαν Νίστελροϊ, ένα καλό σουτ του Χέιτινγκα και άλλο ένα του Σεεντορφ.

Ωστόσο, μετά από αυτό η Τσεχία άρχισε να δείχνει αντίδραση. Άρχισε να βρίσκει πιο εύκολα τον δρόμο προς την εστία των Ολλανδών δημιουργώντας απειλές. Την ίδια στιγμή που οι παίκτες του Αντβοκαατ συνέχισαν να είναι το ίδιο επιθετικοί. Μέχρι το 59ο λεπτό... Εκεί ο προπονητής των Ολλανδών επιλέγει να βγάλει από τον αγώνα τον Ρόμπεν, στερώντας από την ομάδα του ένα μεγάλο επιθετικό όπλο. Η Ολλανδία έπεσε αγωνιστικά, την στιγμή που η Τσεχία αναζητούσε το γκολ.

Στο 71ο λεπτό μπήκε «φωτιά» στο ματς. Ο Μπάρος με ένα άπιαστο σουτ μετά από μια εξαιρετικό συνδυασμό θα ισοφαρίσει 2-2 για την Τσεχία. Το 2-2 αυτό, εν μέρει ικανοποιούσε την Τσεχία. Έμενε στην πρώτη θέση του ομίλου αλλά δεν μπορούσε να είναι σίγουρη για αυτή. Έτσι συνέχισε να αναζητά και άλλο γκολ.

Το οποίο ήρθε στο 88ο λεπτό.. Ο Μάρεκ Χάιντς με ένα μακρινό συρτό σουτ υποχρεώνει το Φαν Ντερ Σάαρ μια εξαίσια απόκρουση, αλλά η μπάλα καταλήγει και πάλι σε πόδια Τσέχων με τον Σμίτσερ να είναι ο τελικός αποδέκτης και να σκοράρει από κοντά.

Αυτό ήταν... Οι παίκτες του Μπρούκνερ είχαν κάνει ένα απίστευτο come back. Τέτοιο που ανέβασε την ψυχολογία των Τσέχων, τους συμπεριέλαβε στη λίστα των ομάδων που είχαν πολλές πιθανότητες για να κατακτήσουν το τρόπαιο και αναδείκνυε τα ψυχολογικά αποθέματα που είχαν ακόμη και όταν έμεναν πίσω στο σκορ με 2-0 απέναντι στην Ολλανδία.

Το παιχνίδι αυτό έδωσε την πρόκριση στην Τσεχία, χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα και θεαματικότερα στην ιστορία της διοργάνωσης και έφτιαξε τον... μύθο της σε εκείνο το Ευρωπαϊκό. Μιας ομάδας που όμως έμεινε χωρίς τίτλο καθώς απέναντί της στη συνέχεια έπεσε μια ομάδα σαφώς με περισσότερα ψυχολογικά αποθέματα από κάθε άλλη σε εκείνη την διοργάνωση. Την Εθνική Ελλάδος.



Ολλανδία: Φαν Ντερ Σαάρ, Χέϊτινχα, Στάμ, Μπουμά, Φάν Μπρόνκχορστ, Ζέεντορφ (85 Φαν Ντερ Φάαρτ), Κοκού, Ντάβιντς, Φαν Ντερ Μέιντε(80 Ράϊζινγκερ), Ρομπέν (57 Μπόσβελτ), Φαν Νιστελρόϊ.

Τσεχία: Τσέχ, Γκρίγκερα (24 Σμίτσερ), Ουϊφάλουσι, Γίρανεκ, Γιανκουλόφσκι, Γκάλασεκ (60 Χάϊνς), Πομπόρσκι, Ροζίσκι, Νέντβεντ, Κόλερ (73 Ρόζενταλ), Μπάρος.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Άρης μένει στην κορυφή και θυμάται τα τέλη των '70s και την ιστορική σεζόν με το μπαράζ τίτλου!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Αμορίμ έρχεται για να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα και να της αλλάξει το DNA!

Και όμως, υπήρξαν και αυτές: Οι έξι καλύτερες στιγμές του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Έρικ Τεν Χαγκ: Δίνοντας την πιο αρνητική ερμηνεία ακόμα και στο Fergie Time

H Μπριάνα Στιούαρτ μπορεί επιτέλους να κοιμηθεί: Ξόρκισε το φάντασμα της κακοποίησης που υπέστη μικρή

Βαθμοί, πρόκριση, έξτρα ευκαιρία... Τα γκολ του Τετέ είναι «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό!

Θυμίζοντας… Σερ Άλεξ: Πώς ένας άγνωστος Σουηδός έχει οδηγήσει την Αμπερντίν στο καλύτερο ξεκίνημα φέτος στην Ευρώπη!

Έρχεται… εμφύλιος στο Παρίσι: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να αγοράσει την Παρί FC σε συνεργασία με τη Red Bull!

To 33,3 του Τούχελ που μπορεί να κάνει την Αγγλία να ελπίζει

Γίγαντας ύψους… 1.68μ.: Πώς ο Μανώλης Σιώπης έχει βοηθήσει την επιθετική γραμμή της Εθνικής