Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, αναφορικά με τη γαστρονομία στον τουρισμό, επιχειρεί να αξιοποιήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα όχι μόνο δεν υπολείπονται άλλων, αλλά αποδεικνύονται καλύτερης ποιότητας, είναι πιό γευστικά και συμβάλλουν στην ισορροπημένη διατροφή.
Σε μιά χώρα, όπως η Ελλάδα, με τεράστια ποικιλία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, να πηγαίνεις σε ξενοδοχείο και να έχεις american breakfast ή intercontinental. Δεν γίνεται, όπως και να το κάνουμε. Είναι τόσο πλούσιος ο μπουφές που έχω δει, αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα σε πολλά ξενοδοχεία, που πραγματικά λες να έχω δύο στομάχια να γεμίσω γεύσεις. Αντί λοιπόν να τρως σολωμό το πρωί, κάλλιστα μπορείς να φας γαύρο μαρινάτο, χωρίς σκόρδο βέβαια επειδή είναι πρωί (με σκόρδο το μεσημέρι για τσιπουράκι...). Οπως και για τα κόκκινα φασόλια που τρώνε οι Αμερικανοί, εμείς μπορούμε να τους προτείνουμε να δοκιμάσουν μαυρομάτικα! Να ρουφήξουν λίγο τραχανά, να δοκιμάσουν τις θαυμάσιες πίτες, χαλβά, λουκάνικα Κρήτης, ακόμα και μουσταλευριά!
Ενα ακόιμη στοιχείο που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, είναι ότι τα προϊόντα ποικίλουν ανά περιοχή και γι' αυτό το λόγο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο προτάσσει την τοπική παραγωγή στο πρόγραμμά της.
Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Τετάρτη 22 Μαϊου, παρουσιάζεται στην Καβάλα το «Ελληνικό Πρωινό Ανατολικής Μακεδονίας» που αποτελεί 15ο Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού ανά την επικράτεια.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και συνδιοργανώνεται από Ενώσεις Ξενοδόχων Δράμας, Καβάλας και Θάσου. Μόλις προχθές, στην Αλεξανδρούπολη, παρουσιάστηκε σε ξενοδοχείο από το Ξ.Ε.Ε και την Ένωση Ξενοδόχων Θράκης το «Ελληνικό Πρωινό Θράκης», σε εκδήλωση που συμμετείχαν οι τοπικές πολιτικές και πολιτειακές αρχές, καθώς και επιχειρηματίες. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Χαλκίδας παρουσιάστηκε το «Ελληνικό Πρωινό Εύβοιας».
Εξάλλου, πλήθος ξενοδόχων και στελεχών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Σαντορίνης συμμετείχε στις 11 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση για το «Ελληνικό Πρωινό Σαντορίνης» που διοργάνωσε, στο Αρχοντικό Μαρκεζίνη στη Μεσσαριά, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας και το Σύλλογο Εστιατόρων Θήρας. Επισημαίνεται ότι την εν λόγω εκδήλωση χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κα Ελευθερία Φτακλάκη και ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Ματθαίος Δημόπουλος, ο εστιάτορας και “πατριάρχης” της εστίασης στη Σαντορίνη, Γιώργος Χατζηγιαννάκης και η διατροφολόγος Ελευθερία Αλεφραγκή.
Υπογραμμίζεται ότι στις 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου ανάλογη εκδήλωση για το «Ελληνικό Πρωινό Κρήτης» σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρεθύμνης. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί ήδη τρεις παρουσιάσεις στην Κρήτη για το «Ελληνικό Πρωινό» σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης. Ειδικότερα στις 27 Μαρτίου διοργανώθηκε στο Ηράκλειο ειδική εκδήλωση για το «Ελληνικό Πρωινό Κρήτης» από το Ξ.Ε.Ε. και την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ενώ και στις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων αντίστοιχη παρουσίαση του προγράμματος σε πολυτελές ξενοδοχείο στον Πλατανιά Χανίων. Στις 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ανάλογη παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού Κρήτης και στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λασιθίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές παρουσιάσεις ξεκίνησαν φέτος από το «Νησί των Φαιάκων» όπου στις 23 Μαρτίου σε ξενοδοχείο της πόλης παρουσιάστηκε το «Ελληνικό Πρωινό Κέρκυρας» σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Κέρκυρας, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, το Δίκτυο Παραγωγών «η Κέρκυρα Παράγει», τον Συνεταιρισμό Βιολογικών Προϊόντων Κέρκυρας και το Κέντρο Unesco του Ιονίου.
Για την πρωτοβουλία του Ξ.Ε.Ε. και την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προώθηση και την καθιέρωση του πρωινού στα ελληνικά ξενοδοχεία, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης ανέφερε ότι: «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ξεκίνησε πριν από 3 έτη μια προσπάθεια με σκοπό να εντάξει την γαστρονομία στην καθημερινότητα του ξενοδοχείου και ιδιαίτερα το πρωινό, που είναι το πρώτο και σίγουρο γεύμα των πελατών. Θελήσαμε να ενώσουμε τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα και να κάνουμε ένα πρόγραμμα με κάποιες τεχνικές, μεθόδους και οργάνωση, ώστε να βοηθήσουμε τους ξενοδόχους να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα με πάρα πολλές στατιστικές μελέτες που έχουν γίνει καταδεικνύεται ότι η γαστρονομία ενός προορισμού είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του προορισμού αυτού ως τόπου διακοπών των επισκεπτών».
Επίσης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξ.Ε.Ε. και υπεύθυνος του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό, Γιώργος Πίττας συμπληρώνει ότι: «η Ελλάδα έχει απίστευτα προϊόντα αλλά δυστυχώς για διάφορους λόγους, έχουν υποτιμηθεί. Γυρνάμε όλη την Ελλάδα, έχοντας καταγράψει τα προϊόντα, και σε κάθε περιοχή ο στόχος μας είναι να δίνουμε προτάσεις και βάσει αυτών να έχουμε το πρότυπο, το οποίο θα μπορούν τα ξενοδοχεία να υιοθετήσουν για το ελληνικό πρωινό της κάθε περιοχής». Όπως πρόσθεσε ο Γιώργος Πίττας στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική εκδήλωση παρουσίασης της πορείας του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» σε κορυφαίο ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου θα τιμηθούν οι εκπρόσωποι των 100 πρώτων ξενοδοχείων που «εισήλθαν» στο πρόγραμμα, καθώς και οι 15 περιοχές που υπέγραψαν τα Τοπικά Σύμφωνα Ελληνικού Πρωινού.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής