Τη δική του ξεχωριστή διαδρομή ακολούθησε ο Οκάρο Γουάιτ μέχρι να τον φέρει ο δρόμος ξανά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για τον Παναθηναϊκό. Το sport-fm.gr καταγράφει αυτή την πορεία που τον έφερε ξανά υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Πρίφτη.
Με αθλητικές καταβολές
Ο Οκάρο Γουάιτ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1993 στο Μπρούκλιν, το τρίτο παιδί της οικογένειας μετά από έναν αδερφό έξι και μια αδερφή δύο ετών. Η μητέρα του, Σαρμέιν, κατάγεται από την Τζαμάικα και υπήρξε αθλήτρια στίβου με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα η στροφή στον αθλητισμό ήταν μάλλον αναπόφευκτη. «Η μητέρα μου ήταν πηγή έμπνευσης για μένα. Μέσω του αθλητισμού μπόρεσε να χαρίσει στον εαυτό της και την οικογένειά της μια καλύτερη ζωή και ήθελα κι εγώ να κάνω το ίδιο», έλεγε ο νεαρός Οκάρο.
Από το football στο μπάσκετ… αναγκαστικά
Το μπάσκετ δεν ήταν το πρώτο άθλημα με το οποίο καταπιάστηκε. Στο σχολείο έπαιζε football (το δικό μας… ράγκμπι) και κυρίως ως quarterback, κάτι που σίγουρα βελτίωσε την ικανότητά του να πασάρει. Όμως στο καλοκαίρι μεταξύ πρώτης και δευτέρας λυκείου πήρε μονομιάς 15 πόντους σε ύψος και η στροφή στο μπάσκετ ήταν αναπόφευκτη. «Στην αρχή ήμουν άθλιος. Έπαιζα πολύ επιθετικά και συνεχώς έβγαινα έξω με φάουλ. Όμως η μητέρα μου επέμενε να δουλέψω σκληρά και μέσα σε 1-2 χρόνια ήμουν ήδη πολύ καλύτερος».
Παρέα με τον… Σίνγκλετον στο Florida
Αν και είχε πολλές προσφορές για υποτροφία, χάρη στις εξαιρετικές του επιδόσεις στα σχολικά πρωταθλήματα, ο Οκάρο Γουάιτ επέλεξε το Florida State «… επειδή ήταν πιο κοντά στο σπίτι μου και θα μπορούσαν να έρχονται στους αγώνες μου η μητέρα μου και η γιαγιά μου». Εκεί στην πρώτη του σεζόν ήταν συμπαίκτης του Κρις Σίνγκλετον, με τον οποίο έφτασαν το 2011 στους «16» του NCAA. Ο τελευταίος επέλεξε το καλοκαίρι εκείνο, μετά τον τρίτο χρόνο του στο κολέγιο, να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Ο Γουάιτ έπαιξε και το 2012 στην τελική φάση φτάνοντας στους «32», εξάντλησε την τετραετία του στο Florida State ολοκληρώνοντας με 13,6 πόντους και 6,8 ριμπάουντ στην τελευταία του σεζόν, αλλά και ως πτυχιούχος στις κοινωνικές επιστήμες.
To NBA που έμεινε απωθημένο και η διέξοδος της Ευρώπης
Ο Οκάρο Γουάιτ δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει την αξιόλογη κολεγιακή του καριέρα σε επιλογή στο ντραφτ του 2014 (όπου μεταξύ άλλων επελέγη ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στο «51»), αλλά ούτε και να κερδίσει μια θέση σε ρόστερ μέσω της παρουσίας του στο summer league με τους Γκρίζλις. Τον Ιούλιο πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Ευρώπη και βοήθησε την Βίρτους Μπολόνια να επιστρέψει στα playoffs, όπου «σκουπίστηκε» στον πρώτο γύρο από την πρώτη της regular season Αρμάνι Μιλάνο. Ο ίδιος, πάντως, άφησε το στίγμα του έχοντας μια αξιόλογη σεζόν με 12,1 πόντους, 6,8 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και 1 τάπα σε 33 συμμετοχές.
Το μάτι του Πρίφτη
Μετά τη νέα αποτυχημένη του απόπειρα να βρει ομάδα στο ΝΒΑ παίζοντας στο summer league με Γκρίζλις και Μάβερικς, ο Γουάιτ αποφάσισε να μείνει στην Ευρώπη και ο Δημήτρης Πρίφτης τον έπεισε να υπογράψει στον Άρη αρχίζοντας την… καρμική τους σχέση. Μαζί με παίκτες όπως οι Γουότερς, Χάγκινς, Κοέν, Ξανθόπουλος, Πελεκάνος και Σίμτσακ (πλέον βοηθός του Πρίφτη σε Ούνιξ και Παναθηναϊκό) δημιούργησαν ένα εξαιρετικό σύνολο που τερμάτισε τρίτο στη regular season, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά των playoffs από τον Παναθηναϊκό, τόσο στο πρωτάθλημα (3-2), όσο και στο Κύπελλο. Στο πρωτάθλημα είχε 13,5 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ, 1,7 κλεψίματα στην κανονική περίοδο, όπου ήταν πρώτος σε αξιολόγηση, ενώ στα playoffs ανέβασε κι άλλο την απόδοσή του με 14,9 πόντους, 8,1 ριμπάουντ, 0,8 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και 1,1 τάπες. Δικαιωματικά επελέγη στην καλύτερη πεντάδα και ψηφίστηκε πιο θεαματικός παίκτης της Basket League. Στο δε Eurocup ο Άρης τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο (7-3) αλλά έμεινε τρίτος πίσω από Αρμάνι και Άλμπα στη φάση των «32». Έκλεισε τη σεζόν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με 11 πόντους και 6,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.
Όχι στους «αιώνιους», ναι στο ΝΒΑ
Οι εμφανίσεις του τον έβαλαν στο ραντάρ των «αιωνίων», αλλά ο Οκάρο Γουάιτ είχε απωθημένο να παίξει στο ΝΒΑ και ήταν αποφασισμένος να τα καταφέρει. Κατάφερε να υπογράψει στους Χιτ, αλλά «κόπηκε» λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2016/17. Πάντως το Γενάρη, λόγω των πολλών τραυματισμών, υπέγραψε δύο διαδοχικά δεκαήμερα συμβόλαια και κατόπιν ως το τέλος της σεζόν.
Το πολυαναμενόμενο για τον ίδιο ντεμπούτο στο ΝΒΑ ήρθε στις 19 Ιανουαρίου του 2017, στην ήττα με 99-95 από τους Μάβερικς μένοντας άποντος (0/1 σουτ) με ένα ριμπάουντ και ένα λάθος σε εννιά λεπτά. Κατέγραψε άλλες 34 συμμετοχές στους Χιτ (με 2,8 πόντους και 2,3 ριμπάουντ σε 13,5 λεπτά ανά αγώνα) και την επόμενη σεζόν έπαιξε σε άλλα έξι ματς, μέχρι να δοθεί με ανταλλαγή στους Χοκς τον Φλεβάρη του 2018 και να αποδεσμευτεί αμέσως.
Όταν έβγαλε από τη φυλακή τον Γουίλι Ριντ
Ο Οκάρο Γουάιτ υπήρξε συμπαίκτης του Γουίλι Ριντ (μετέπειτα παίκτη του Ολυμπιακού) στους Χιτ. Μάλιστα ο νέος άσος του Παναθηναϊκού ήταν εκείνος που το καλοκαίρι του 2017 έβγαλε με εγγύηση και περιοριστικούς όρους από τη φυλακή τον Αμερικανό σέντερ όταν εκείνος συνελήφθη με την κατηγορία της άσκησης σωματικής βίας στη σύζυγό του.
Παραλίγο στους τελικούς του ΝΒΑ
Η ανάγκη των Καβαλίερς να γεμίσουν τις θέσεις στο ρόστερ τους έφερε τον Οκάρο Γουάιτ στο Κλίβελαντ τον Απρίλιο του 2018. Η παρέα του Λεμπρόν Τζέιμς έφτασε στους τελικούς, αλλά ο Γουάιτ δεν πάτησε παρκέ στο «σκούπισμα» με 4-0 από τους Γουόριορς. Τρία ματς με τους Γουίζαρντς τη σεζόν 2018/19 ήταν η τελευταία του παρουσία στο ΝΒΑ.
Επέστρεψε λόγω Πρίφτη
Έχοντας διαδοχικές απογοητεύσεις στο ΝΒΑ, ο Οκάρο Γουάιτ πήρε την απόφαση να γυρίσει στην Ευρώπη. Έμοιαζε η καλύτερη επιλογή, αγωνιστικά και οικονομικά. «Είχα πει όταν έφυγα για τις ΗΠΑ πως αν επέστρεφα ξανά στην Ευρώπη, ήθελα να παίξω για τον κόουτς Πρίφτη. Τον πήρα τηλέφωνο και είχαν μια θέση για μένα. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που πήγα στο Καζάν. Ήμουν τυχερός και το τάιμινγκ ήταν το κατάλληλο», δήλωσε.
Φυσικά ο Γουάιτ εξαργύρωσε με τις εμφανίσεις του την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Η Ούνιξ έφτασε ως τους τελικούς της VTB League (όπου έχασε από την ΤΣΣΚΑ) με τον ίδιο να μετρά 11,7 πόντους (84,1% βολές, 47% δίποντα, 35,4% τρίποντα), 5,2 ριμπάουντ, 0,9 ασίστ, 0,7 κλεψίματα, 0,6 τάπες και 1,6 λάθη σε 24,2 λεπτά κατά μέσο όρο. Στο δε Eurocup, όπου η ομάδα του έφτασε ως τον τελικό κερδίζοντας την πρόκριση στην Ευρωλίγκα παρά την ήττα από τη Μονακό, «μέτρησε» 10,1 πόντους (80% βολές, 46% δίποντα, 32,4% τρίποντα), 5,4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 0,4 κλεψίματα, 0,4 τάπες, 1,3 λάθη και 10,1 στην αξιολόγηση σε 24:57 κατά μέσο όρο.
Ξέρετε ότι:
-αγαπημένος του παίκτης μεγαλώνοντας ήταν ο Καρμέλο Άντονι.
-αν δεν γινόταν επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ, θα ήθελε να εργαστεί… στο τελωνείο, στα σύνορα με τον Καναδά.
-αγαπημένος του μουσικός είναι ο Tupac.
-αγαπημένες του σειρές στην τηλεόραση είναι το CSI και το Walking Dead.
-αγαπημένο του φαγητό είναι το… γλυκό σπαγγέτι. Ναι, καλά ακούσατε. Πρόκειται για μακαρονάδα με ζάχαρη από πάνω! ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube