Κινήσεις… ματ. Ο Έντερ αποδείχθηκε «χρυσή» αλλαγή, καθώς μπήκε στο 79ο λεπτό του τελικού (1-0) του Euro ανάμεσα στην Πορτογαλία και τη Γαλλία αντί του Ρενάτο Σάντσες και με το γκολ που σημείωσε στο 109’ χάρισε στους Ίβηρες το τρόπαιο.



Πρόκειται για τον έκτο ποδοσφαιριστή που περνάει ως αλλαγή σε τελικό της διοργάνωσης και σκοράρει. Πρώτη φορά συνέβη το 1996 στην αναμέτρηση της Γερμανίας με την Τσεχία στο «Wembley», όπου ο Όλιβερ Μπίρχοφ μπήκε στο 69’ στο γήπεδο, όταν τα «πάντσερ» ήταν πίσω στο σκορ (1-0) και ο υψηλόσωμος φορ πέτυχε δύο γκολ (73’, 95’) φέρνοντας τούμπα την κατάσταση (2-1) για τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης.



Τέσσερα χρόνια αργότερα συνέβη παρόμοιο σκηνικό. Η Ιταλία προηγήθηκε στο 55’ με τον Ντελβέκιο και ο Ροζέ Λεμέρ πέρασε στο παιχνίδι τον Βιλτόρ στο 58’ αντί του Ντουγκαρί και στο 76’ τον Τρεζεγκέ αντί του Τζορκαέφ. Ο πρώτος ισοφάρισε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και ο δεύτερος έκανε στο 103’ το 2-1 που έμεινε μέχρι τέλους.



Το 2012, η Ισπανία είχε βάλει γερές βάσεις για τη νίκη στον τελικό με την Ιταλία, καθώς από το 41’ ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 (14’ Σίλβα, 41’ Άλμπα). Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε φρέσκαρε την ομάδα του στο δεύτερο μέρος. Ο Φερνάντο Τόρες και ο Χουάν Μάτα, οι οποίοι μπήκαν στο 75’ και στο 87’ στο ματς σκόραραν στο 84’ και στο 88’ αντίστοιχα.



Παράλληλα, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των Γιούρκεμικ της Τσεχίας, αλλά και των Φλόχε, Μπόνγκαρτζ της Γερμανίας που πέρασαν ως αλλαγή στον τελικό του 1976 και έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα στη διαδικασία των πέναλτι.

Επιμέλεια: Αποστόλης Λιβάνιος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube