Σαφείς αιχμές για τη νυν διοίκηση της ΕΠΟ και τον Γιώργο Γκιρτζίκη άφησε ο Βαγγέλης Γραμμένος.
Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Κυριάκο Θωμαΐδη, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας σημείωσε ότι το ποδόσφαιρο έχει φτάσει στο έσχατο σημείο και μίλησε για μια «νοσηρή κατάσταση που δημιουργεί απέχθεια στους φιλάθλους και στους επενδυτές».
Χαρακτήρισε αδιανόητο, λοιπόν, να βάζει εκ νέου υποψηφιότητα ο Γκιρτζίκης, λέγοντας πως «όταν είσαι από τους πρωταγωνιστές τέτοιων εγκλημάτων και λες ανερυθρίαστα ότι θα εκλεγώ ξανά για να φτιάξω το ποδόσφαιρο, τότε σκάβεις για να κάνεις το τέλμα βαθύτερο».
Αναλυτικά όσα είπε ο Βαγγέλης Γραμμένος στην εκπομπή «Έφεση της Τρίτης»
Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η κατάπτωση θα είχε φτάσει στο έσχατο σημείο. Γιατί δεν υπάρχει πιο κάτω για το ποδόσφαιρο, πρέπει να σκάψουμε για να πάει πιο κάτω. Όταν είσαι από τους πρωταγωνιστές τέτοιων εγκλημάτων και λες ανερυθρίαστα ότι θα εκλεγώ ξανά για να φτιάξω το ποδόσφαιρο, τότε σκάβεις για να κάνεις το τέλμα βαθύτερο».
Για την απαξίωση του ποδοσφαίρου στις τάξεις των φιλάθλων: «Έγινα δέκτης μιας σχετικής απάντησης από νέο άνθρωπο. Μου είπε ότι εγώ πλέον υποστηρίζω την ομάδα της γειτονιάς μου και δεν ασχολούμαι με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει μια απέχθεια προς μια νοσηρή παράσταση. Όταν μια παράσταση σε ένα θέατρο δεν θα ικανοποιήσει τον θεατή, δεν θα ξαναπάει. Όταν το θέαμα είναι κακό και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι νοσηρή, γιατί να πάει στο γήπεδο; Είναι απολύτως δικαιολογημένη η απέχθεια του Έλληνα φιλάθλου για το ποδόσφαιρο με αυτές τις συνθήκες».
Για την απαίτηση του Κοντονή προς την ΕΠΟ να εφαρμόζονται οι κανονισμοί: «Έχουμε καταντήσει το αυτονόητο να είναι ζητούμενο. Είναι δυνατό να υπαγορεύεις κάθε αγωνιστική στον διαιτητή τι να κάνει; Είναι προφανές ότι κάθε διαιτητής πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι για το ότι ακούν. Το θέμα είναι οι παράγοντες. Αυτοί είναι που τους ασκούν πίεση. Είναι πρωτοφανή και πρωτάκουστα φαινόμενα όλα αυτά. Όλα αυτά τα φαινόμενα, όλα μαζί ή το καθένα ξεχωριστά, απωθούν τον κόσμο από το γήπεδο. Και παράλληλα απωθούν επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν. Σε ποιο ποδόσφαιρο όμως να επενδύσουν; Εδώ δεν κατάφεραν να βρουν χορηγό στο πρωτάθλημα».
Για την εφαρμογή του αθλητικού νόμου και την έκπτωση κακουργηματικά κατηγορούμενων από τα αξιώματά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Είναι αυτονόητη η ενέργεια του Κοντονή, είναι απλά εφαρμογή του νόμου. Είναι ευχή του κάθε σκεπτόμενου Έλληνα να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η σαπίλα και να μάθει ο κόσμος γιατί ο βασιλιάς των σπορ είναι γυμνός. Προφανώς και δεν έβγαλε τα ρούχα μόνος του. Κάποιοι συνήργησαν σε αυτό.
Το ζήτημα δεν είναι τι έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά τι κάνεις σήμερα. Το σοβαρό εγχείρημα της κάθαρσης δεν έγινε και πρέπει να γίνει. Αργά; Ναι, αργά, αλλά να γίνει. Το να ακούω τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, να λέει ότι “ναι γίνονται αυτά”, είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί η κεφαλή του ποδοσφαίρου να συνομολογεί την κατ’ επανάληψη επιλεκτική μεταχείριση των διαιτητών. Ο αρμόδιος λαμβάνει αποφάσεις. Το να το παρατηρεί δεν λέει τίποτα. Επί του πρακτέου τι θα γίνει;
Εγώ διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Όσο η ΕΠΟ κινείται σε αυτό το μήκος κύματος, αυτά τα φαινόμενα θα αυξάνονται και θα πληθύνονται. Το ποδόσφαιρο δεν είναι το οφσάιντ και το πλάγιο άουτ. Το θέμα είναι θεσμικό. Δεν υπάρχει η βούληση να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο».
Για την εκλογή του προέδρου της ΕΠΟ από τα σωματεία της χώρας και όχι από τις Ενώσεις: «Το σωματείο το πρωτοβάθμιο που θα κληθεί να εκλέξει τον πρόεδρο πρέπει να έχει σαφή εικόνα για τα πεπραγμένα του. Όχι από τα δημοσιεύματα ή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να έχει δράση μέσα στην ομοσπονδία. Το χ ή ψ σωματείο της Θεσσαλονίκης, ο παράγοντάς του δηλαδή, έχει σαφή εικόνα για το αν πρέπει να επιδοκιμάσει ή να αποδοκιμάσει το έργο του προέδρου;
Δεν είναι σαν την πολιτική. Εκεί το κάθε κόμμα θα βγάλει το προεκλογικό του πρόγραμμα και θα το κάνει γνωστό στον κόσμο. Στην ομοσπονδία θα γίνει αυτό; Εγώ θα πω κάτι άλλο: Είναι σωστό μια ένωση με 20 σωματεία να εκπροσωπείται με τρεις ψήφους και η ΕΠΣ Μακεδονίας με 200 σωματεία να εκπροσωπείται επίσης με τρεις ψήφους; Άρα υπάρχει ένα πρόβλημα αναλογικότητας. Αυτή είναι πάγια θέση της Ένωσής μας. Υποθέτω ότι κάποια στιγμή θα βγει αυτό το θέμα προς διαβούλευση».
Για το αν οι εκλογές της ΕΠΟ τον προσεχή Οκτώβρη θα γίνουν βάσει των διατάξεων του νέου νόμου: «Θεωρώ ότι το υφυπουργείο Αθλητισμού θα φέρει το σχέδιο πριν τις εκλογές και θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα από τη Βουλή. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρξει ξανά θέμα με το αυτοδιοίκητο. Αυτό που το έχει ερμηνεύσει ο καθένας κατά το παρελθόν όπως θέλει».