Η λέξη «υποτιμημένος» σαφώς και έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα. Για μερικούς είναι αυτός που πληρώνεται χαμηλότερα από ότι του αναλογεί, ενώ για άλλους, αυτός με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής.

Κατά γενική ομολογία, ο υποτιμημένος παίκτης καθορίζεται από την αποδοχή του κόσμου και την αξία που του προσδίδει το κοινό, σε συνάρτηση με την πραγματική απόδοσή του.

Σαφώς, η λίστα δεν περιλαμβάνει παίκτες, οι οποίοι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αλλά αυτούς που «χάνονται» κάτω από την εκτυφλωτική λάμψη των σούπερ σταρ του NBA. Πάμε να τους δούμε:

10. Γουίλ Μπάρτον



Ο σούτινγκ γκάρντ των Ντένβερ Νάγκετς ήταν εκ των καλυτέρων έκτων παικτών της περασμένης σεζόν, αλλάζοντας τον ρυθμό του αγώνα με την είσοδό του στο παρκέ. Ο 25χρονος άσος είχε 14,4 πόντους ανά αγώνα, με 43,2% στα σουτ εντός παιδιάς, ξεκινώντας βασικός μόνο σε 1 ματς. Ο λόγος της περιορισμένης φήμης του έγκειται, κατά κύριο λόγο, στην μέτρια σεζόν των Νάγκετς, όμως, με την πλειάδα ταλέντου που έχει συμπυκνωθεί στην ομάδα του Κολοράντο, η νέα σεζόν αναμένεται να φέρει στον Μπάρτον την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει.

9. Νέρλενς Νοέλ



Το πολυεργαλείο των Φιλαδέλφια 76ερς σπέρνει τον πανικό στον αμυντικό τομέα, έχοντας 1,8 κλεψίματα ανά αγώνα, καθώς και 1,9 τάπες, στατιστικά που ελάχιστοι άλλοι μπορούν να επιδείξουν. Ο 22χρονος σέντερ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ομάδα του Μπρετ Μπράουν και ένα από τα θεμελιώδη κομμάτια του λεγόμενου «process», δηλαδή της συνεχής εισροής νεαρών παικτών στην ομάδα μέσω του ντραφτ. Επιθετικά, ο Νοέλ είχε 11,1 πόντους ανά αγώνα, ενώ και ο τομέας των ριμπάουντ αποτελεί δυνατό του σημείο (8,1 ανά αγώνα).

8. Ρόντνι Χουντ



Ο 24χρονος απόφοιτος του Ντιουκ προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στους μπασκετικούς κύκλους, καθώς, έπειτα από την πρώτη χρονιά του στο NBA, στην οποία έχασε 32 ματς λόγω τραυματισμού, επανήλθε δριμύτερος. Συγκεκριμένα, με 14,5 πόντους ανά αγώνα, 3,4 ριμπάουντ και 2,7 ασίστ, παρουσίασε αλματώδη βελτίωση, κάνοντας θετικότατη εντύπωση με την άψογη μηχανική στο σούτ του και την εν γένει προσφορά του στο σκοράρισμα. Οι Γιούτα Τζαζ αναμένεται να διεκδικήσουν στα ίσια ένα καλό πλασάρισμα στα πλέι-οφς, με τον Χουντ να είναι στυλοβάτης της περιφερειακής γραμμής των «μορμόνων».

7. Νίκολα Βούτσεβιτς



Ο 26χρονος Μαυροβούνιος σέντερ «γράφει» σταθερά αξιοσημείωτους μέσους όρους, που τον συγκαταλέγουν στην ελίτ των ψηλών του NBA. Την περασμένη σεζόν είχε 18,2 πόντους και 9 ριμπάουντ ανά αγώνα σε 65 ματς. Και όμως, η προσοχή του κόσμου δεν είναι στραμμένη πάνω του. Κύρια αιτία αυτού είναι η μέτρια πορεία των Ορλάντο Μάτζικ τα τελευταία χρόνια, αλλά και η αδυναμία του Βούτσεβιτς στην άμυνα. Πάντως, η εξαιρετική του επαφή με το καλάθι, του εξασφαλίζει μια θέση στη λίστα.

6. Έρικ Μπλέντσο



Ο πόιντ-γκαρντ των Φοίνιξ Σανς παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, κάτι αναμενόμενο για κάποιον που το ψευδώνυμό του είναι «mini- Lebron». Όμως, οι διαδοχικοί τραυματισμοί τού έχουν στερήσει την προσοχή που του αξίζει. Πέρσι, είχε 20 πόντους, 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ ανά αγώνα, όμως αγωνίστηκε μόνο σε 31 ματς λόγω ενός προβλήματος στο γόνατο. Σε περίπτωση που μείνει υγιής, θα εκπλήξει το ευρύ κοινό με τις αλτικές του ικανότητες και με τη δύναμή του. Προς το παρών, παραμένει στην μεριά των «underdogs».

5. Ντέρικ Φέιβορς



Άλλο ένα μέλος των Τζαζ στη λίστα, δείγμα της προοπτικής που έχει η ομάδα. Ο κτηνώδης πάουερ φόργουορντ εντυπωσιάζει, έχοντας 16,4 πόντους και 8,1 ριμπάουντ ανά αγώνα την περασμένη σεζόν, παρουσιάζοντας εξαιρετική συνέπεια στο ποστ. Όπως ο Χουντ, έτσι και ο Φέιβορς οφείλουν να οδηγήσουν τους Τζαζ στα υψηλά πατώματα της δυτικής περιφέρειας, ώστε να διεκδικήσουν τη φήμη που τους αναλογεί.

4. Ρέτζι Τζάκσον



Μετά τη φυγή του από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και τη σκιά του Ράσελ Γουέστμπρουκ, ο Ρέτζι Τζάκσον βρήκε την μπασκετική Γη της Επαγγελίας στους Ντιτρόιτ Πίστονς, όπου έχει συνθέσει ένα αχτύπητο δίδυμο με τον Άντρε Ντράμοντ. Ο 26χρονος γκαρντ έκανε εξαιρετική σεζόν, όπου είχε 18,8 πόντους και 6,2 ασίστ ανά αγώνα, οδηγώντας τους Πίστονς στα πλέι-οφς. Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες μπασκετικές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, το όνομά του επισκιάζεται κάτω από άλλους μεγάλους πλέι-μέικερ, όπως ο Κάρι, ο Πολ, ο Γουέστμπρουκ και ο Λίλαρντ, δείγμα της απίστευτης φουρνιάς κοντών που διαθέτει το σύγχρονο NBA.

3. Μπράντλει Μπιλ



Άλλο ένα θύμα συνεχών τραυματισμών κάνει την εμφάνισή του στη λίστα. Ο σούτινγκ γκαρντ των Γουάσινγκτον Γουίζαρντς εντυπωσιάζει όταν έχει την ευκαιρία, με την τρομακτική εκτελεστική του δεινότητα (39,7% στα τρίποντα κατά μήκος της καριέρας του) αλλά και τα αθλητικά του προσόντα. Συνολικά, έχει χάσει 81 παιχνίδια στην καριέρα του (20 ανά σεζόν), αδυνατώντας να βρει ένα σταθερό ρυθμό στο παιχνίδι του. Οι ικανότητές του θυμίζουν έντονα αυτές του Ρέι Άλλεν, όταν αυτός αγωνιζόταν στους Μπακς. Οι Γουίζαρντς πιστεύουν σε αυτόν, κάτι που διακρίνεται και στο παχυλό συμβόλαιο που υπέγραψε (127 εκατομμύρια για 5 χρόνια). Μακάρι να δικαιώσει τις προσδοκίες.

2. Πολ Μίλσαπ



Ένας εκ των πληρέστερων πάουερ φόργουορντ, ο Πολ Μίλσαπ ομολογουμένως δεν έχει αδυναμία στο παιχνίδι του. Εκτελεστής, δυνατός, ικανότητα στο μαρκάρισμα πολλών θέσεων, καλός πασέρ, αλλά και καθοριστικός παράγοντας στο ποστ. Ο παίκτης των Χοκς είχε 17 πόντους, 9 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ ανά αγώνα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πορεία της Ατλάντα μέχρι τον δεύτερο γύρο, αλλά και την προπέρσινη σεζόν, μέχρι τους τελικούς της Ανατολής. Ίσως ο μη θεαματικός τρόπος παιχνιδιού του (με εξαίρεση ορισμένα καρφώματα) δεν τον βοηθάει στον τομέα της φήμης, παρά την καταπληκτική προσφορά του.

1. Σι Τζει ΜακΚόλουμ



Ο ορισμός του σύγχρονου «δυαριού», ο ΜακΚόλουμ έκανε τρομακτικό limit-up στις μετοχές του, έχοντας 20,8 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 4,3 ασίστ ανά αγώνα. Φυσικά, κατέκτησε τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη της χρονιάς, όντας καθοριστικός στην πορεία των Μπλέιζερς μέχρι το δεύτερο γύρο. Το ζευγάρωμά του με τον Ντέιμιαν Λίλαρντ, αποτελεί ίσως το κορυφαίο δίδυμο περιφερειακών στο NBA (μετά τους Κάρι και Τόμπσον), κάτι όμως που του στερεί σε δημοφιλία. Ήδη θεωρείται από τους καλύτερους σούτινγκ γκαρντ στο πρωτάθλημα, όντας ήδη στα πρόθυρα του να γίνει σούπερ σταρ.

Επιμέλεια: Μάριος Φορτούνης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube