Σε πρόσφατη θεματολογία μας αναδείξαμε τη σχετική «αδικία» που διέπει τα νοκ άουτ του Basketball Champions League και καταγράψαμε τα παραδείγματα ομάδων που ευνοήθηκαν από το συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής. Σκοπός μας είναι να καταγράψουμε και την αντίθετη άποψη, αυτή της διοργανώτριας αρχής.

Ο αντίλογος λοιπόν λέει πως το εν λόγω σύστημα έχει προσφέρει συγκλονιστικά παιχνίδια με εντυπωσιακές ανατροπές και μπόλικες συγκινήσεις στα τρία χρόνια του θεσμού. Άλλωστε, η θέση της διοργανώτριας αρχής είναι πως με το συγκεκριμένο τρόπο δεν σου επιτρέπεται να «χαλαρώσεις» ούτε δευτερόλεπτο στις δύο αναμετρήσεις. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του BCL, «κάθε κατοχή και κάθε πόντος πρέπει να μετρούν στο μπάσκετ», ενώ με αυτό το σύστημα επιτρέπονται περισσότερες εκπλήξεις και αυξάνονται οι πιθανότητες των αουτσάιντερ, κάτι που θεωρείται υγιής συνθήκη για το άθλημα.

Στόχος της διοργανώτριας αρχής είναι να υπάρχει ενδιαφέρον για τους φιλάθλους και κίνητρο για τις ομάδες και στα 40 λεπτά ενός αγώνα μπάσκετ, κάτι που δεν συμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις σειρών νοκ άουτ που κρίνονται στις 2 ή 3 νίκες και υπάρχει πλεονέκτημα έδρας. Παραδείγματος χάριν, αν μια ομάδα χάνει 20-25 πόντους στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου ματς μιας σειράς, δεν θα έχει λόγο να φορτσάρει ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος -αφού θεωρητικά θα είναι «χαμένη»- και θα κοιτάξει να επικεντρωθεί στο δεύτερο παιχνίδι, κάτι που δεν συμβαίνει με το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής του BCL.

Από ‘κει και πέρα, δίνεται η δυνατότητα για να μακροημερεύσουν στο θεσμό ομάδες-Σταχτοπούτες, όπως είναι η Αντβέρπ φέτος ή η Λούντβινγκσμπουργκ πέρσι: αμφότερες έφτασαν τουλάχιστον μέχρι το Final Four. Μιας και αναφερθήκαμε στο F4, είναι χαρακτηριστικό πως εκεί έχουν βρεθεί 10 διαφορετικές ομάδες από 7 χώρες στα τρία χρόνια ζωής του θεσμού. Μόνο η Τενερίφη και η Μονακό κατάφεραν να επαναλάβουν το επίτευγμά τους για δεύτερη φορά. Κάτι που δεν συμβαίνει -λόγου χάρη- στην Ευρωλίγκα, όπου ειδικά την τελευταία πενταετία φτάνουν στους «4» οι… γνωστές ομάδες (βλ. ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης).

Συν τοις άλλοις, με το εν λόγω σύστημα διεξαγωγής, οι ιθύνοντες του BCL θεωρούν πως η καλύτερη ομάδα στη φάση των ομίλων διατηρεί το πλεονέκτημά της καθώς θα αντιμετωπίσει χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδα στα νοκ άουτ: στους «16», ο πρώτος από κάθε γκρουπ αντιμετωπίζει τον τέταρτο από άλλο όμιλο, ενώ ο δεύτερος τον τρίτο.

Γιώργος Πετρίδης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube