Το πρώτο τριήμερο της προημιτελικής φάσης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ολοκληρώθηκε, με τα πάντα να μένουν ανοιχτά ενόψει των επαναληπτικών και στα οκτώ παιχνίδια σε Champions League και Europa League!

Το sportfm.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα στατιστικά από αυτά τα παιχνίδια, με τους Λουίς Σουάρες, Φερνάντο Τόρες, Αρτούρο Βιδάλ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Άρτιζ Αντούριθ να ξεχωρίζουν με τα επιτεύγματά τους.

Γράφει ο Μάρκος Κατριτζιδάκης

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 2-1

Μπαρτσελόνα

Τα στατιστικά της Μπαρτσελόνα τη φετινή σεζόν: 53 παιχνίδια, 40 νίκες, 9 ισοπαλίες, 4 ήττες, 146 γκολ υπέρ, 46 γκολ κατά.

Η Μπαρτσελόνα διεύρυνε στα 11 παιχνίδια το νικηφόρο εντός έδρας σερί της σε παιχνίδια για το Champions League, με την Ατλέτικο να είναι πάντως η τελευταία που κατάφερε να μη φύγει με σκυμμένο κεφάλι από το «Καμπ Νου», στον προημιτελικό του 2014 (1-1). Το ρεκόρ ανήκει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 12 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες μεταξύ των σεζόν 2006 και 2008.

Αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραδοσιακά «φτύνει αίμα» για να την κερδίσει, η Μπαρτσελόνα διατήρησε την καλή της παράδοση με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης: Έχει χάσει μόνο ένα από τα τελευταία 19 παιχνίδια, έχοντας 13 νίκες (7/7 με τον Λουίς Ενρίκε) και 5 ισοπαλίες. Στα τελευταία 7 παιχνίδια, μετρά ισάριθμες νίκες, ενώ αυτή ήταν η 100η της σε 225 παιχνίδια απέναντι στους «ροχιμπλάνκος», σε όλες τις διοργανώσεις.

Από την αρχή της σεζόν 2014/15, η Μπαρτσελόνα έχει σκοράρει 14 γκολ κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης: Ένα αυτογκόλ έχει πετύχει ο Μιράντα και τα υπόλοιπα τα μοιράζεται το MSN: 5 ο Μέσι, 4 ο Νεϊμάρ και ο Σουάρες .

Η Ατλέτικο βρέθηκε μπροστά και στα τρία φετινά παιχνίδια με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, όμως οι ποδοσφαιριστές του Λουίς Ενρίκε κατάφεραν να κάνουν ισάριθμες ανατροπές: Στις 12 Σεμπτεμβρίου 2015 ανέτρεψαν το 1-0 σε 1-2, ενώ στις 30 Ιανουαρίου 2016 και το βράδυ της Τρίτης, ανέτρεψαν το 0-1 σε 2-1.



Η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα με τις περισσότερες κερδισμένες αποβολές στην ιστορία του Champions League, 30 στον αριθμό.

Ακολουθούν Μπάγερν Μονάχου με 20, Άρσεναλ με 18, Ρεάλ Μαδρίτης και Αϊντχόφεν με 16, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πόρτο, Λιόν και Γαλατασαράϊ με 14. Συνολικά, έχει παίξει 982 λεπτά με αριθμητική υπεροχή.

Ο Λουίς Ενρίκε έγινε ο πέμπτος προπονητής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα που νικά την Ατλέτικο Μαδρίτης σε 3 ή περισσότερες διαφορετικές διοργανώσεις. Την αρχή έκανε Φέρντιναντ Ντάουσικ, ενώ ακολούθησαν Τέρι Βέναμπλς (4 διοργανώσεις), Γιόχαν Κρόιφ, Μπόμπι Ρόμπσον και τώρα, ο Αστουριανός τεχνικός.

Ο -σχεδόν εξαφανισμένος και με ελάχιστες επιθετικές πρωτοβουλίες στο παιχνίδι του- Λιονέλ Μέσι, ξεκίνησε για 100η φορά στην ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συνολικά, έχει πετύχει 82 τέρματα.

Μετά την ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης από την Βόλφσμπουργκ, η Μπαρτσελόνα είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στο Champions League αυτή τη σεζόν.

«Μπάρτσα» φουλ του άσου! Η Μπαρτσελόνα κέρδισε για 1111η φορά στα 1490 παιχνίδια που έχει δώσει στο «Καμπ Νου» (ποσοστό 74.56%), έχοντας ακόμα 237 ισοπαλίες και 142 ήττες.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Τα στατιστικά της Ατλέτικο Μαδρίτης τη φετινή σεζόν: 46 παιχνίδια, 29 νίκες, 9 ισοπαλίες, 8 ήττες, 72 γκολ υπέρ, 25 γκολ κατά.

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έκατσε για 250η φορά στον πάγκο της Ατλέτικο Μαδρίτης. Τα στατιστικά του: 156 νίκες, 52 ισοπαλίες, 42 ήττες, 428 γκολ υπέρ, 181 γκολ κατά. Αυτή, πάντως, ήταν η συνολικά 100η ήττα στην προπονητική του καριέρα: 8 με την Ρασίνγκ, 12 με την Εστουντιάντες, 12 με την Ρίβερ Πλέιτ, 18 με την Σαν Λορέντσο, 8 με την Κατάνια και 42 με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει σκοράρει 11 γκολ στα τελευταία 14 παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει δεχθεί 5 κόκκινες κάρτες στα τελευταία 5 παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα, ενώ στα 180 λεπτά που έχει αγωνιστεί φέτος στο «Καμπ Νου», μόλις τα 79 εξ’ αυτών ήταν με 11 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο.

Λουίς Σουάρες

Έφθασε τα 45 γκολ σε 45 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και συνολικά τα 70 σε 88 ματς με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, έχοντας αναλογικά το καλύτερο ποσοστό με μια ομάδα στην καριέρα του. Από αυτά, τα 52 είναι με το δεξί, τα 12 με το αριστερό πόδι, τα 6 με το κεφάλι και 3 από το σημείο του πέναλτι.

Με τα δύο γκολ που πέτυχε, ο Λουίς Σουάρες έφθασε τα 15 σε 18 αγώνες στο Champions League (21 συνολικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τρία περισσότερα από τον Καβάνι) και τα 15 στα τελευταία του 9 εντός έδρας ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Έγινε, έτσι, ο παίκτης που χρειάστηκε τα λιγότερα ματς για να φθάσει αυτό τον αριθμό τερμάτων, στην ιστορία του συλλόγου στο Champions League. Οι Λουίς Ενρίκε, Κλάιφερτ και Νεϊμάρ ακολουθούν στη λίστα με 26 παιχνίδια, 29 χρειάστηκε ο Μέσι, 30 ο Ριβάλντο και 34 ο Σάμιουελ Ετό.



Ο Ουρουγουανός είναι ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα στο Champions League φέτος με 8 γκολ και ο δεύτερος συνολικά στη διοργάνωση πίσω μόνο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο που έχει 13, επιβεβαίωσε πως όταν σκοράρει στο «Καμπ Νου» η ομάδα του νικάει (έχει 26/26) και απέχει μόλις 4 γκολ από την καλύτερή του επιθετική συγκομιδή, που ήταν 49 γκολ την σεζόν 2009-10 με τη φανέλα του Άγιαξ.

Ο «κούνελος», έγινε ο τέταρτος παίκτης μετά τους Λισάντρο Λόπες, Σάλομον Καλού και Ντιντιέ Ντρογκμπά που σκοράρει δύο γκολ σε έναν αγώνα απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League και «έπιασε» τους Πέδρο (15 γκολ σε 61 παιχνίδια) και Χρίστο Στόιτσκοφ (15 γκολ σε 30 παιχνίδια) στην 7η θέση του πίνακα των παικτών της Μπαρτσελόνα με τα περισσότερα γκολ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Εξαιρετική συνεργασία (και) με τα πλάγια μπακ έχει ο Λουίς Σουάρες, όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά. Ο Ζόρντι Άλμπα (δημιουργός του πρώτου γκολ) έχει τρεις ασίστ φέτος στο Champions League, όλες προς τον Ουρουγουανό επιθετικό, ενώ οι 5 από τις 6 που έχει μοιράσει σε όλες τις διοργανώσεις, έχουν πάει στον 28χρονο striker. Παρόμοια στατιστικά και για τον Ντάνι Άλβες (δημιουργός του δεύτερου γκολ) που έχει μοιράσει τρεις ασίστ στο Champions League, όλες προς τον Σουάρες και επτά συνολικά, οι πέντε εκ των οποίων έχουν μετουσιωθεί σε γκολ από τον «killer» των Καταλανών.

Φερνάντο Τόρες

Ο Τόρες «επιβεβαίωσε» την καλή του παράδοση απέναντι στην Μπαρτσελόνα, μιας και οι «μπλαουγκράνα» είναι η... αγαπημένη του αντίπαλος. Με το γκολ που σημείωσε, έφθασε τα 11 στην καριέρα του κόντρα στους Καταλανούς (10 με την Ατλέτικο, 1 με την Τσέλσι).

Παράλληλα, ήταν το 5ο του στο «Καμπ Νου», με τον Λουίς Αραγονιές να είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Ατλέτικο με περισσότερα γκολ στην έδρα της «Μπάρτσα», 6 συνολικά.

Το γκολ του Τόρες ήταν το πρώτο του με την φανέλα της Ατλέτικο σε ευρωπαϊκό παιχνίδι μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και την αναμέτρηση με την Μπέογκαρντ για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Intertoto. Παράλληλα, σκόραρε και στη δεύτερη επίσκεψη του στην έδρα των Καταλανών, μετά το γκολ που είχε πετύχει με την Τσέλσι το 2012.

Ο Ισπανός, έγινε ο δεύτερος επιθετικός στην ιστορία του Champions League που σκοράρει στο «Καμπ Νου» με δύο διαφορετικές ομάδες (Τσέλσι και Ατλέτικο Μαδρίτης), μετά τον Αντρέι Σεβτσένκο που είχε πετύχει κάτι ανάλογο με τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου και της Μίλαν. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχει επίσης δύο, αλλά το ένα εντός έδρας.



Το γκολ του Φερνάντο Τόρες ήταν το 600ο που πετυχαίνει Ισπανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης. Μονάχα οι Βραζιλιάνοι έχουν πετύχει περισσότερα (762), ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι (553), οι Γερμανοί (436), οι Αργεντίνοι (432) και οι Ολλανδοί (412). Όσον αφορά τους Ισπανούς, την πρωτιά κατέχει φυσικά ο Ραούλ με 71 γκολ, ακολουθεί ο Μοριέντες με 33 και οι Λουίς Ενρίκε, Σεσκ Φάμπρεγας και Φερνάντο Τόρες με 19.

Ο 32χρονος επιθετικός αποβλήθηκε για 7η φορά στα 738 παιχνίδια που έχει παίξει στην επαγγελματική καριέρα του (4 με την Ατλέτικο, 3 με την Τσέλσι), αλλά για πρώτη σε αγώνα για το Champions League.

Αποβλήθηκε, πάντως, από έναν διαιτητή αρκετά… «καρτάκια», μιας και ο Φέλιξ Μπριχ είναι ο τρίτος διαιτητής με τις περισσότερες κόκκινες κάρτες (12) στην ιστορία του Champions League, πίσω μόνο από τον ομοεθνή του Μάρκους Μερκ (17) και τον νυν πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ.

Ο Τόρες, έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει και αποβάλλεται στο ίδιο παιχνίδι σε αγώνα για το Champions League, μετά τον Γιάγια Τουρέ στις 5 Νοεμβρίου του 2014 και τον αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (σκόραρε στο 8’, αποβλήθηκε στο 81’). Στην ιστορία του θεσμού από την μετονομασία και έπειτα, πάντως, είναι ο μοναδικός που καταφέρνει να κάνει και τα δύο στο πρώτο ημίχρονο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τόρες σκοράρει και αποβάλλεται λιγότερο από 10 λεπτά αργότερα. Είχε κάνει κάτι ανάλογο και στις 24 Σεπτεμβρίου του 2011 στην εντός έδρας νίκη της Τσέλσι επί της Σουόνσι, όταν άνοιξε το σκορ στο 29ο λεπτό και στο 38’ αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη από τον διαιτητή Μάικ Ντιν.

Ποιοι ποδοσφαιριστές κατά το παρελθόν έχουν σκοράρει και έχουν αποβληθεί στον ίδιο αγώνα, σε νοκ-άουτ φάση για το Champions League; Ο Ζουνίνιο το 2009, ο Μαντούκα το 2012 και ο Σβαϊστάιγκερ πριν από δύο χρόνια.

Ο Τόρες έγινε ο τρίτος παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης που αποβάλλεται στο Champions League, μετά τον Τιάγκο (25/2/2015 κόντρα στην Μπάγερ Λεβερκούζεν) και τον νυν μέσο της Μπαρτσελόνα, Αρντά Τουράν (22/4/2015 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης).

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ 1-0

Μπάγερν Μονάχου

Η Μπάγερν έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση, η οποία αν έρθει, θα είναι η 10η σε ισάριθμα διπλά παιχνίδια απέναντι σε συλλόγους από την Πορτογαλία. Μπορεί, βέβαια, να μην έχει χάσει ποτέ από ομάδα της Ιβηρικής χώρας σε νοκ-άουτ γύρο, έχει χάσει όμως ένα τρόπαιο, μετά την ήττα της 2-1 από την Πόρτο στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 1987 στη Βιέννη.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έγινε ο 5ος προπονητής, η ομάδα ή οι ομάδες του οποίου (συνολικά στην καριέρα του) φθάνουν τα 200 γκολ στο Champions League. Προηγουμένως, κάτι ανάλογο έχουν καταφέρει οι Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (326 γκολ), Αρσέν Βενγκέρ (270 γκολ), Κάρλο Αντσελότι (241 γκολ) και Ζοσέ Μουρίνιο (234 γκολ).

Η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε για τρίτο συνεχόμενο ματς με σκορ 1-0 (19/3 0-1 την Κολονία και 2/4 1-0 την Άιντραχτ Φρανκφούρτης), κάτι που έχει να συμβεί από τον Σεπτέμβριο του 2005 και τα παιχνίδια με Ραπίντ Βιέννης (0-1), Ανόβερο (1-0) και Άιντραχτ Φρανκφούρτης (0-1).

Οι Βαυαροί έχουν πετύχει 6 γκολ στα πρώτα δύο λεπτά των αγώνων τους στο Champions League, τα περισσότερα από κάθε άλλον στη διοργάνωση.

Ο Χάβι Μαρτίνεθ φόρεσε για 100η φορά τη φανέλα της Μπάγερν σε επίσημο παιχνίδι και έγινε ο πρώτος Ισπανός που «σπάει» το φράγμα αυτό.

Μπενφίκα

Η Μπενφίκα υπέστη την μόλις 2η ήττα της στα τελευταία 20 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ μέχρι το παιχνίδι στο Μόναχο, δεν είχε χάσει στους 15 τελευταίους της αγώνες μακριά από τη Λισαβόνα.

Αρτούρο Βιδάλ

Το γκολ που σημείωσε ο Αρτούρο Βιδάλ στο 1 λεπτό και 50 δευτερόλεπτα, είναι το δεύτερο γρηγορότερο στην ιστορία της Μπάγερν σε νοκ-άουτ φάση του Champions League, μετά από αυτό του Ρόι Μακάι το 2007 (10.12 δευτ.) και αυτό του Νταβίντ Αλάμπα το 2013 (25 δευτ.)

Ο Χιλιανός μέσος σημείωσε το γρηγορότερο φετινό γκολ των Βαυαρών σπάζοντας» μάλιστα το δικό του ρεκόρ, καθώς είχε σκοράρει στα 4:23 του αγώνα με την Νότιγκεν.



Ο Βιδάλ έγινε ο δεύτερος παίκτης που σκοράρει στη διοργάνωση και με την Γιουβέντους (9 γκολ, το πρώτο κόντρα στη Κοπεγχάγη το 2013) και με την Μπάγερν (1 γκολ), μετά τον Μάριο Μάντζουκιτς που έχει σκοράρει δύο γκολ με τους Ιταλούς και έξι με τους Γερμανούς στο Champions League.

Ο δυναμικός μέσος, έγινε ο πρώτος Χιλιανός που φθάνει τα 10 γκολ στο Champions League, καθώς ο Αλέξις Σάντσες έχει 9, ενώ οι Σάλας και Ζαμοράνο είχαν μείνει στα 5.

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 2-0

Βόλφσμπουρκγκ

Οι Γερμανοί επιβεβαίωσαν με τον πλέον τρανό τρόπο πως η έδρα τους, είναι σχεδόν... αδιαπέραστη! Στα οκτώ παιχνίδια που έχουν δώσει στο «σπίτι» τους για το Champions League, μετρούν μόνο μια ήττα, αυτή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Δεκέμβριο του 2009 (1-3).



To εύστοχο πέναλτι του Ρικάρντο Ροντρίγκες (έχει τρία γκολ φέτος, όλα από την άσπρη βούλα) έδωσε το προβάδισμα στην Βόλφσμπουργκ και «ανάγκασε» την Ρεάλ Μαδρίτης να «κυνηγά» για πρώτη φορά στο σκορ, στο φετινό Champions League.

Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αγωνίστηκε για 124η φορά στο Champions League, «πιάνοντας» τους Ραούλ και Σκόουλς στην 6η θέση της λίστας των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της διοργάνωσης.

Μετά από πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες, η Ρεάλ Μαδρίτης υπέστη την πρώτη της εκτός έδρας ήττα (και μάλιστα για πρώτη φορά χωρίς να σκοράρει μακριά από το «Μπερναμπέου») υπό τις οδηγίες του Ζινεντίν Ζιντάν, ενώ επιβεβαίωσε την τραγική της παράδοση στην Γερμανία: 4 νίκες (οι τρεις εκ των οποίων στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια), 6 ισοπαλίες και 20 ήττες, με 65 γκολ παθητικό και μόλις 35 ενεργητικό.

Η κακή παράδοση του Ζινεντίν Ζιντάν στη Γερμανία συνεχίστηκε, αυτή τη φορά ως προπονητής. Ως παίκτης, είχε 3 ισοπαλίες και 3 ήττες στις 6 επισκέψεις του στη χώρα αυτή.

Η Ρεάλ Μαδρίτης δέχθηκε γκολ για μόλις δεύτερη φορά στο φετινό Champions League, έχοντας προηγουμένως καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία της στα παιχνίδια με την Μάλμε, την Παρί Σεν Ζερμέν, το ένα με τη Σαχτάρ (στο εκτός έδρας δέχθηκε 3) και στους δύο αγώνες για τη φάση των «16», με αντίπαλο τη Ρόμα.

Το γκολ που δέχθηκε ο Κέιλορ Νάβας στο 18' ήταν το πρώτο του στη φετινή διοργάνωση, με τα 738 συνεχόμενα λεπτά χωρίς να παραβιαστεί η εστία του να αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του θεσμού. Το ρεκόρ ανήκει στον Γιενς Λέμαν και τα 853 λεπτά που κράτησε το 0, ενώ μετά τον Κοσταρικανό ακολουθούν οι Φαν Ντερ Σαρ (657'), Ντίνα (622' και 579'), Ίλγκνερ (593') και Πέπε Ρέινα (570').



Η Ρεάλ Μαδρίτης υπέπεσε στο 23ο πέναλτι στην ιστορία της στο Champions League και ισοφάρισε την Άρσεναλ στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Ακολουθεί η Μπάγερν Μονάχου με 19, η Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός με 18, ο Άγιαξ με 17 και η Αϊντχόφεν με 16. Έχει, όμως, και τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι, 43 στον αριθμό, με την Μπαρτσελόνα να ακολουθεί με τέσσερα λιγότερα.

Η Ρεάλ του Ζιντάν βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω στο σκορ με δύο γκολ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τις τέσσερις τελευταίες φορές που οι «μερένχες» δέχθηκαν δύο γκολ στο ΠΡΩΤΟ ημίχρονο αγώνα του Champions League, ήταν απέναντι σε γερμανικές ομάδες. Γενικά, τελευταία φορά που βρέθηκε σε αυτή τη θέση, ήταν στις 13 Σεπτεμβρίου του 2005, κόντρα στη Λιόν.

Τις 26 φορές που η Ρεάλ βρέθηκε πίσω στο σκορ με δύο γκολ σε εκτός έδρας ματς για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, μέτρησε 4 ισοπαλίες και 22 ήττες (συμπεριλαμβανομένης αυτής της Τετάρτης). Γενικά, μόνο μια φορά κατάφερε να κάνει την ανατροπή, στο εντός έδρας ματς με τη Ρόμα το 2004 (από 0-2 σε 4-2).

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο απέτυχε για μια ακόμα φορά να σκοράρει ή να δημιουργήσει γκολ, ενώ η Ρεάλ βρισκόταν πίσω στο σκορ. Ο Πορτογάλος έχει 0 γκολ και 0 ασίστ στα διαστήματα που η ομάδα του χάνει, δύο γκολ έχει ο Μπενζεμά, ένα γκολ και μια ασίστ ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος πάντως την Τετάρτη είχε πέντε σουτ εκτός εστίας, επίδοση - ρεκόρ στο φετινό Champions League.

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 2-2

Παρί Σεν Ζερμέν

Η κάρτα που δέχθηκε ο Νταβίντ Λουίζ στο 12ο δευτερόλεπτο είναι η γρηγορότερη στην ιστορία του Champions League και η γρηγορότερη που αντικρίζει παίκτης της Παρί στην ιστορία του συλλόγου! Εξαιτίας της κάρτας αυτής, μάλιστα, ο Βραζιλιάνος θα λείψει από τον επαναληπτικό του «Etihad».



Εξαιρουμένης της Μπαρτσελόνα (το έχει κάνει 3 φορές), η Παρί δέχθηκε 2+ γκολ σε εντός έδρας ματς για το Champions League για πρώτη φορά από το 2004 και τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το γκολ του Φερναντίνιο (το 6ο του στο Champions League, το πρώτο του σε νοκ-άουτ φάση) είναι το πρώτο που δέχεται η Παρί στο δεύτερο ημίχρονο στη φετινή διοργάνωση.

Μάντσεστερ Σίτι

Το... οξύμωρο της αναμέτρησης του «Παρκ Ντε Πρενς», ήταν ότι η Μάντσεστερ Σίτι (Μανγκαλά, Κλισί, Σανιά) χρησιμοποίησε στην ενδεκάδα της περισσότερους Γάλλους από την Παρί Σεν Ζερμέν (Ματουϊνί, Ραμπιό).



Με το γκολ που σημείωσε, ο Κέβιν Ντε Μπρόιν εμπλέκεται άμεσα σε 6 γκολ στα 7 τελευταία του παιχνίδια με τη Σίτι σε όλες τις διοργανώσεις (4 γκολ, 2 ασίστ), ενώ κανείς παίκτης της Σίτι δεν έχει άμεση συμμετοχή (γκολ ή ασίστ) σε περισσότερα γκολ από τον Βέλγο, τη φετινή σεζόν (26, όσα και ο Αγουέρο)

Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε η μόλις 4η ομάδα που σκοράρει περισσότερο από μια φορά κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, τη φετινή σεζόν.

Τζο Χαρτ



Ο Τζο Χαρτ έχει κρατήσει μόλις σε 2 από τους τελευταίους 18 ευρωπαϊκούς αγώνες της Σίτι ανέπαφη την εστία του.

Ο Άγγλος είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας στη φετινή διοργάνωση που έχει πιάσει δύο πέναλτι (έχει 2/2), έχει πιάσει τα περισσότερα από κάθε άλλον από την αρχή της προηγούμενης σεζόν (3/4), έχει το καλύτερο ποσοστό στο Champions League από το 2011 και έπειτα (60%) και συνολικά έχει 6 στα 11 στην καριέρα του με την Μάντσεστερ Σίτι και την εθνική Αγγλίας.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Ο Ζλάταν έχασε πέναλτι για μόλις δεύτερη φορά στο Champions League. Πότε ήταν η πρώτη; Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013 και τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο «Γ.Καραϊσκάκης», όταν ο Ρομπέρτο είχε «όχι» στον Σουηδό σταρ με εκπληκτική διπλή απόκρουση.

Ο «Ίμπρα» σκόραρε για πέμπτο συνεχόμενο παιχνίδι στο Champions League (μόνο ο Τζορτζ Γουεά το έχει καταφέρει αυτό στο παρελθόν με τη φανέλα των Παριζιάνων) και έφθασε τα 49 στην καριέρα του στη διοργάνωση, «πιάνοντας» στην 9η θέση της σχετικής λίστας τον Αλφρέδο ντι Στέφανο

Ο 34χρονος επιθετικός, έγινε παράλληλα ο πρώτος παίκτης που χάνει πέναλτι και σκοράρει σε νοκ-αουτ αγώνα για το Champions League μετά το 2006 και τον Ροναλντίνιο.

ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ - ΣΕΒΙΛΛΗ 1-2

Την πρώτη της φετινή εκτός έδρας ευρωπαϊκή νίκη πέτυχε χθες η Σεβίλλη, η οποία μέχρι τον αγώνα με την Αθλέτιικ, ήταν η μοναδική από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που δεν είχε κερδίσει μακριά από την έδρα της (1 ισοπαλία, 4 ήττες σε 5 παιχνίδια).

Το γκολ του Αντούριθ στο 48ο λεπτό, ήταν το πρώτο που δέχθηκε ο Νταβίντ Σορία, μετά από 492 συνεχόμενα λεπτά απαραβίαστης εστίας. Τελευταίο που είχε δεχθεί ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης, ήταν από τον Έιρικ Χέσταντ της Μόλντε.

Η νίκη της Σεβίλλης ήταν η πρώτη μεταξύ του συγκεκριμένου ζευγαριού σε εκτός έδρας ματς, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια.

Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ πέτυχαν την 25η νίκη τους στo Europa League (από την μετονομασία του το 2009 και έπειτα) και ισοφάρισαν την Μπενφίκα. 24 νίκες έχει η Αϊντχόφεν, 23 η Ατλέτικο Μαδρίτης.



Ο Άριτζ Αντούριθ έγινε ο πρώτος παίκτης που φθάνει φέτος τις 50 συμμετοχές ανάμεσα στους παίκτες που αγωνίζονται στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία), με το γκολ που σημείωσε έφθασε τα 9 και είναι ο πρώτος σκόρερ στο φετινό Europa League (μονάδα Κριστιάνο με 13 και Ομπαμεγιάνκ με 10 έχουν περισσότερα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση) και τα 32 συνολικά στη σεζόν.

Παράλληλα, ισοφάρισε την καλύτερη επιθετική συγκομιδή του Ραούλ μέσα σε μια σεζόν, με τον Ισπανό θρυλικό επιθετικό να έχει πετύχει 32 γκολ σε 50 παιχνίδια με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, τη σεζόν 2000-01.

Η Σεβίλλη επικράτησε για μολις τέταρτη φορά φέτος μακριά από την έδρα της και για πρώτη αν εξαιρέσουμε το Copa Del Rey. Οι μοναδικές της νίκες μακριά από το «Πιθχουάν» ήταν για το Κύπελλο, κόντρα στις σαφώες πιο αδύναμες Λογρόνες, Ρεάλ Μπέτις και Μιραντές.

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ - ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ 2-1

Την εξαιρετική του παράδοση στο «Μαδριγάλ» συνέχισε ο Σεντρίκ Μπακαμπού, ο οποίος μετρά πλέον 6 γκολ σε 5 εντός έδρας αγώνες στο Europa League. Με τα δύο γκολ που σημείωσε (3', 63'), ο Γάλλος επιθετικός έφθασε συνολικά τα 19 τη φετινή σεζόν και έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στο «κίτρινο υποβρύχιο».

Το γκολ του Μπακαμπού στα 127 δευτερόλεπτα είναι το γρηγορότερο που έχει πετύχει ποδοσφαιριστής της Βιγιαρεάλ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, μετά τις 5 Νοεμβρίου του 2009 και το γκολ του Ρόμπερτ Πιρές στο 2ο λεπτό του αγώνα με την Λάτσιο.



Η Βιγιαρεάλ δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από νοκ-άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από νίκη (έχει 20 στα 20), ενώ αυτή, ήταν η 15η νίκη της σε 24 παιχνίδια, με ένα γκολ διαφορά: 9 ματς τα πήρε με 1-0 και 6 με 2-1.

Η Βιγιαρεάλ κέρδισε για πρώτη φορά φέτος ευρωπαϊκό παιχνίδι, έχοντας δεχθεί γκολ. Στα προηγούμενα πέντε, είχε κρατήσει την εστία της ανέπαφη.

ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 1-1

Ο Ντίβοκ Οριγκί πέτυχε το πρώτο του γκολ μετά από 10 συμμετοχές φέτος στο Europa League και έγινε ο ένατος διαφορετικός σκόρερ της Λίβερπουλ στη διοργάνωση. Μονάχα Λάτσιο και Νάπολι έχουν περισσότερους διαφορετικούς σκόρερ, 10 στον αριθμό. Γενικά, ήταν το δεύτερο ευρωπαϊκό γκολ του νεαρού φορ, μετά από αυτό που είχε πετύχει με τη φανέλα της Λιλ κόντρα στη Βόλφσμπουργκ.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει σκοράρει 5 γκολ από κόρνερ στο φετινό Europa League, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα, ενώ αυτό το γκολ, ήταν το πρώτο του Ματς Χούμελς σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετά τον Φλεβάρη του 2013 και τον αγώνα με την Σαχτάρ Ντόνετσκ.



Μετά το 1-1, η Λίβερπουλ παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα στο Europa League και η μοναδική γενικότερα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μαζί με την Μπαρτσελόνα.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ αποκλείστηκε και στις δύο φορές στο παρελθόν μετά από 1-1 στην έδρα της, η Λίβερπουλ αντίθετα προκρίθηκε 7 στις 8 φορές μετά από 1-1 εκτός έδρας (και συνολικά 11 στα 12 ματς μετά από ισοπαλία εκτός «Άνφιλντ»). Βάσει της ιστορίας, μετά το αποτέλεσμα αυτό, η Ντόρτμουντ έχει 26% πιθανότητες να προκριθεί, ενώ το υπόλοιπο 74% της πίτας ανήκει στην Λίβερπουλ.

ΜΠΡΑΓΚΑ - ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ 1-2

Η Μπράγκα υπέστη την πρώτη της εντός έδρας ήττα στο φετινό Europa League, μετά από 4 νίκες και 1 ισοπαλία.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube