Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Kaspersky Lab και η B2B International πραγματοποίησαν έρευνα, η οποία ανέδειξε ότι οι γυναίκες φαίνονται να ανησυχούν λιγότερο για την προστασία τους από τις online απειλές σε σχέση με τους άνδρες. Φυσικά, η στάση αυτή μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες, δεδομένου ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες δεν έχουν κάποιον ενδοιασμό να επιτεθούν σε γυναίκες. Μόνο το 18% των γυναικών στην Ευρώπη πιστεύει ότι μπορεί να πέσει θύμα ψηφιακών εγκληματιών, σε σχέση με το 27% των ανδρών που το θεωρεί πιθανό.

Επιπλέον, σύμφωνα την έρευνα, οι γυναίκες γνωρίζουν γενικά λιγότερα για τις ψηφιακές απειλές σε σύγκριση με τους άνδρες. Για παράδειγμα, το 26% των ανδρών και το 39% των γυναικών στην Ευρώπη δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του ransomware, ενώ το 21% των ανδρών και το 34% των γυναικών γνωρίζουν ελάχιστα για το mobile κακόβουλο λογισμικό. Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να δίνουν λιγότερη προσοχή στην προστασία τους ενάντια στις ψηφιακές απειλές. Συγκεκριμένα, το 32% των Ευρωπαίων γυναικών δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τα δεδομένα του, επειδή «δεν βλέπει κανένα κίνδυνο» στο να επιτρέψει σε άλλους ανθρώπους (π.χ. στα παιδιά, τους φίλους, τους συναδέλφους κ.α.) να χρησιμοποιήσουν τη βασική τους συσκευή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, το 12% των γυναικών στην Ευρώπη δεν έχει εγκατεστημένη σε αυτή τη συσκευή κάποια λύση ασφάλειας, σε σύγκριση με το μόλις 9% των ανδρών.

Την ίδια στιγμή όμως, η έρευνα έδειξε ότι σε περίοδο 12 μηνών οι άνδρες αντιμετωπίζουν περιστατικά κακόβουλου λογισμικού πιο συχνά σε σχέση με τις γυναίκες (37% έναντι 21% για την Ευρώπη). Επιπλέον, οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν οικονομική ζημία (17% έναντι 14%). Κατά κανόνα, οι άνδρες ξοδεύουν συχνότερα χρήματα για την αγορά ειδικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να «καθαρίζουν» μια συσκευή ή για να την προστατεύσουν, ενώ οι γυναίκες προτιμούν να στρέφονται σε ειδικούς του χώρου της Πληροφορικής για βοήθεια. Επίσης, το 2014 το 54% των ανδρών και το 49% των γυναικών στην Ευρώπη αντιμετώπισαν ψηφιακές επιθέσεις με στόχο τα οικονομικά τους στοιχεία. Το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο στον ανδρικό πληθυσμό ίσως να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια των οικονομικών τους συναλλαγών σε σύγκριση με άλλες online δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα δείχνει ότι το 43% των ανδρών και το 49% των γυναικών αισθάνονται ευάλωτοι όταν πραγματοποιούν πληρωμές online. Επιπλέον, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούν ελαφρώς περισσότερο απ’ ότι οι άνδρες μήπως τις κατασκοπεύει κάποιος μέσω της webcam τους (44% έναντι 39% στην Ευρώπη).

Οι λύσεις Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015 και Kaspersky Total Security – Multi-Device επιτρέπουν στους χρήστες να αισθάνονται ασφαλείς απέναντι σε όλους τους τύπους των ψηφιακών επιθέσεων σε όλες τις συσκευές τους, είτε πρόκειται για υπολογιστές Windows και Mac, είτε για συσκευές Android. Ειδικότερα, τα προϊόντα ενσωματώνουν τη λειτουργία Safe Money*, μια ειδική τεχνολογία για την προστασία των online οικονομικών συναλλαγών, καθώς και τη λειτουργία Webcam Protection, η οποία ενημερώνει τον κάτοχο της συσκευής για κάθε απόπειρα σύνδεσης με την κάμερα του. Επιπλέον, οι λύσεις ασφάλειας της εταιρείας είναι εύκολες στη χρήση, ακόμη και για τους άπειρους χρήστες.

Παύλος Παπαπαύλου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube