Άργησε πολύ αυτή η μέρα, με συνεχείς μεταθέσεις ημερομηνιών, ακόμα και με απειλή οριστικής ματαίωσης της διοργάνωσης, ωστόσο έφτασε η στιγμή να έρθει στο επίκεντρο το αγωνιστικό ενδιαφέρον που προκύπτει μέσω του αποψινού τελικού για το Κύπελλο Ελλάδας.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα τεθούν αντιμέτωποι στο άδειο ΟΑΚΑ σε ένα ματς γεμάτο ιδιαιτερότητες, μια πραγματικότητα που μετατρέπει την «ανάγνωσή» του σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να μιλούν οι ειδικοί, πόσω μάλλον όταν εκείνοι έχουν «ακτινογραφήσει» τους δύο σημερινούς μονομάχους προκειμένου να τεθούν απέναντί τους σε ματς πλήρους ανταγωνισμού.

Γιάννης Μαντζουράκης, Μιχάλης Γρηγορίου και Στάικος Βεργέτης είναι τρεις προπονητές που αντιμετώπισαν «κιτρινόμαυρους» και «ερυθρόλευκους» κατά τη διάρκεια της σεζόν με Παναιτωλικό, Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης αντίστοιχα και καταθέτουν μέσω του sportfm.gr τη δική τους άποψη για τα όσα πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες στο σημερινό τελικό.

Παράλληλα, εκφράζουν τις σκέψεις τους για τα όσα προηγήθηκαν αναφορικά με το εξωαγωνιστικό... φόντο της φετινής διοργάνωσης.

Γιάννης Μαντζουράκης: «Στο παρελθόν είχαμε τελικούς γιορτές»



Για την εικόνα των δύο ομάδων: «Κάθε τελικός έχει το δικό του χρώμα. Όταν μάλιστα τυχαίνει σε έναν τελικό Κυπέλλου να βρίσκονται δύο ιστορικές ομάδες, τότε αυτό το χρώμα γίνεται ακόμα πιο βαθύ και πιο έντονο. Στο αγωνιστικό σκέλος, παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που νίκησε τον Ολυμπιακό, δεν ξέρω κατά πόσο το “οπλοστάσιο” που διαθέτει είναι έτοιμο να τον αντιμετωπίσει. Ειδικότερα με την παρουσία της στα τελευταία ματς στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Βέβαια, με τον Στέλιο Μανωλά έχει διορθωθεί η ψυχολογία της με την πρόκρισή της στον τελικό. Υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές στο ρόστερ σε ό,τι αφορά την ποιότητα. Θα παίξει ρόλο σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι βασικοί παίκτες των δύο ομάδων».

Για την αγωνιστική απραξία του Ολυμπιακού: «Βεβαίως και αυτό θα παίξει ρόλο και είναι ανασταλτικός παράγοντας για το ρυθμό μιας ομάδας, ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση να αγωνιστούν ακόμα πιο ορεξάτοι και πιο ξεκούραστοι. Αυτό συμβαίνει να το απολαμβάνουν και οι δύο ομάδες, καθώς είναι ξεκούραστες και θα μπορούν να στηρίξουν ένα παιχνίδι με καλό ρυθμό».

Για το σημείο-κλειδί του αποψινού τελικού: «Ο Ολυμπιακός έχει πιο ποιοτικό ρόστερ και με μεγάλη διαφορά. Από την άλλη οι γραμμές του είναι πολύ δεμένες με τον συναγωνισμό να είναι πολύ πιο έντονος απ' ό,τι στην ΑΕΚ. Θεωρώ, όμως, ότι το παιχνίδι θα κριθεί στη μεσαία γραμμή, εκεί που η ΑΕΚ μπορεί να παλέψει το παιχνίδι, μες τους Γιόχανσον, Σιμόες και Μάνταλο. Αυτή είναι η καλύτερη γραμμή της ΑΕΚ. Όπως και ο Ολυμπιακός έχει πολύ ισχυρή μεσαία γραμμή με τον Μιλιβόγεβιτς, τον Φορτούνη και όποιον άλλον προτιμηθεί. Θα έλεγα ότι η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, βγάζει τη μεγαλύτερη σιγουριά, καθώς μπορεί να παράγει τις περισσότερες πάσες κυκλοφορίας. Ωστόσο, η ΑΕΚ εκεί έχει τη μεγαλύτερη δύναμή της απ' όλες τις άλλες γραμμές. Τώρα κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και κατά πόσο θα απειλήσουν είναι ερωτηματικά, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τη μεριά του Ολυμπιακού».

Για τους παίκτες που μπορούν να κρίνουν το ματς: «Ο Ολυμπιακός διαθέτει τον Φορτούνη που είναι από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Είναι ο ρυθμιστής και στην καλή του μέρα μπορεί να δώσει πολλά. Από την άλλη όπως είπα η δύναμη της ΑΕΚ είναι το κέντρο της και θα ξεχώριζα έναν εκ των Μάνταλου ή Γιόχανσον. Ναι μεν ο Σιμόες είναι πολύ καλός ανασταλτικά με σιγουριά στις κινήσεις του και στις πάσες του, αλλά τα αγωνιστικά του μέτρα είναι κυρίως πίσω από το χώρο της μεσαίας γραμμής. Η εικόνα της ΑΕΚ θα εξαρτηθεί από τις ιδέες που θα κατεβάσουν ο Μάνταλος και ο Γιόχανσον».

Για το αν θα παίξει ρόλο η απουσία κόσμου και από τις δύο πλευρές: «Βέβαια, αυτή η βουβαμάρα που θα υπάρχει δεν θα είναι καθόλου καλή για τις δύο ομάδες. Γενικά για την εικόνα που μπορούν να παρουσιάσουν. Είναι διαφορετικά με την παρουσία του κόσμου και αλλιώς χωρίς αυτόν. Έχουμε δει και προηγούμενα ματς χωρίς κόσμο με την εικόνα να είναι τραγική. Θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση απ' όλους για έναν τελικό με μεγαλύτερη περιφρούρηση κλπ., αλλά να είναι με κόσμο και να είναι μια κανονική γιορτή. Ο τελικός είναι μια γιορτή. Στην Ελλάδα πρέπει να το τονίσουμε. Οι περισσότεροι τελικοί ήταν γιορτές, με καλό ποδόσφαιρο, με γκολ, με ρυθμό, τα πάντα. Οι τελικοί διαφέρουν και πράγματι στο παρελθόν είχαμε τελικούς γιορτές».

Μιχάλης Γρηγορίου: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί»



Για την εικόνα που αναμένουμε στο σημερινό τελικό: «Σαν πρώτη αίσθηση είναι ότι ο Ολυμπιακός θα είναι αυτός που θα διατηρεί την κατοχή και θα προσπαθεί να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα και θεωρώ ότι στο κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ θα υπάρξει θέμα. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να δημιουργήσει από τον άξονα και να εκμεταλλευτεί πιθανές αδυναμίες στο αμυντικό δίδυμο της ΑΕΚ και με τον Ιντέγε να μπορέσει να τους διασπάσει. Σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ μπορεί να αγωνιστεί τόσο με το 4-3-3, αλλά και με το 4-2-3-1 με τον Μάνταλο να είναι πιο μπροστά από τους Γιόχανσον-Σιμόες που θα είναι σε θέση αμυντικών χαφ. Επιθετικά έχει τον Τζιμπούρ που έχει την εμπειρία από τέτοια ματς και σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη απουσία του Σιόβα που είναι σημαντικός για την ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού, η ΑΕΚ μπορεί να προκαλέσει κινδύνους. Μπορεί, επίσης, να απειλήσει με τη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Γενικότερα, όμως, βλέπω από τον άξονα ότι μπορεί να δημιουργηθούν τα προβλήματα και για τις δύο ομάδες».

Για τον έντονο φαβοριτισμό του Ολυμπιακού: «Είναι μεν φαβορί ο Ολυμπιακός, αλλά είναι ένας τελικός Κυπέλλου. Επιπρόσθετα, η ΑΕΚ έχει το αβαντάζ της αγωνιστικής ετοιμότητας συγκριτικά με τον Ολυμπιακό, ο οποίος συμπληρώνει ουσιαστικά ένα μήνα χωρίς επίσημο αγώνα. Λόγω των play-off η ΑΕΚ είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αυτό ίσως να παίξει καθοριστικό ρόλο. Μπορεί, λοιπόν, ο Ολυμπιακός να είναι το φαβορί, ωστόσο πρόκειται για μια αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ, άρα δεν μπορούμε για ξεκάθαρο φαβοριτισμό».

Για το ενδεχόμενο να «χτυπήσει» η ΑΕΚ μέσω των αντεπιθέσεων: «Έχω την αίσθηση ότι η ΑΕΚ θα πάει σε αυτό το μοτίβο παιχνιδιού, γιατί θα είναι πολύ μεγάλο ρίσκο για την ανασταλτική της λειτουργία να πιέσει ψηλά τον Ολυμπιακό. Αν περάσει η μπάλα στη δεύτερη και την τρίτη ζώνη του Ολυμπιακού τη στιγμή που πιέζει ψηλά, τότε η ΑΕΚ θα έχει πρόβλημα».

Για την αγωνιστική απραξία του Ολυμπιακού: «Αν δεν υπάρχει επίσημο και κρίσιμο παιχνίδι για ένα μήνα, είναι λογικό από τη στιγμή που έχει πάρει και το πρωτάθλημα να υπάρξει και εφησυχασμός, τόσο ατομικά σε κάθε παίκτη, όσο και ως σύνολο. Όταν δεν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα.Το μόνο που υπάρχει είναι αυτό. Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ είναι σε καλύτερο ρυθμό παιχνιδιών, αλλά αυτό μένει να φανεί και στον αγωνιστικό χώρο».

Για τους παίκτες που μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη του ματς: «Εγώ θα διάλεγα δύο από κάθε ομάδα. Από την ΑΕΚ θα διάλεγα τον Τζιμπούρ και τον Μάνταλο. Στον Ολυμπιακό θα διάλεγα τον Φορτούνη και τον Ιντέγε. Οι θέσεις οι οποίες αγωνίζονται είναι στα αδύναμα σήμεια και των δύο αντιπάλων τους. Αυτοί θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, ανάλογα με την ατομική ενέργεια που μπορεί να κάνει ο καθένας από αυτούς και εκεί θα ρίξει και το βάρος η κάθε ομάδα».

Για το πώς μπορεί να επηρεάσει η απουσία του κόσμου και το σχόλιό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: «Ούτως ή άλλως, ό,τι και να γίνει, αυτός ο τελικός θα μείνει στην ιστορία ως ο τελικός “παρωδία”. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο και ελπίζω να μην ξανασυμβεί. Όπως έχει συμβεί όλο αυτό θα είναι ο τελικός με το λιγότερο ενδιαφέρον, όσο θυμάμαι τουλάχιστον εγώ στη ζωή μου. Οι παίκτες επηρεάζονται πάρα πολύ και όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι προπονητές και άπαντες.

Είναι πολύ άσχημο το φαινόμενο αυτό. Είναι σαν να παίζεις ένα φιλικό κεκλεισμένων των θυρών. Όλα πρέπει να γίνονται για τον κόσμο και όταν δεν υπάρχει αυτός, δεν υπάρχει και τίποτα άλλο. Το ποδόσφαιρο βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρεις από που θα πέσει.

Όσα έχουν γίνει τη φετινή χρονιά αποτελούν στο σύνολό τους ένα λυπηρό γεγονός και οι αποφάσεις που παίρνονται. Κανένας, όμως, από όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο και ούτε τον εκφράζει τα όσα έχουν συμβεί».

Στάικος Βεργέτης: «Η ΑΕΚ ξεχειλίζει από πάθος, ο Ολυμπιακός θέλει να δώσει απαντήσεις»



Για τη μορφή του ματς: «Θα είναι ένα παιχνίδι στο οποίο η ΑΕΚ θα ξεχειλίζει πιο πολύ από πάθος. Η ΑΕΚ έχει πιο πολλά κίνητρα για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Τώρα δεν ξέρω αν αυτο το “θέλω”, το πάθος και ο ενθουσιασμός τη βγει και σε κάτι παράλογο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Είναι αυτό το λαϊκό έρεισμα που έχει αυτή η ομάδα απέναντι στον Ολυμπιακό, όλο αυτό το απωθημένο που έχει η ΑΕΚ, θεωρώ ότι θα της βγάλει ένα πάθος και έναν τσαμπουκά. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κάνει το παιχνίδι του. Θέλει πάρα πολύ τον τίτλο για να δώσει από τη δική του πλευρά απαντήσεις. Θα θελήσει να επιβάλλει το δικό του ρυθμό αγωνιστικά. Η ΑΕΚ θα δώσει την κατοχή στον Ολυμπιακό και θα προσπαθήσει να τον χτυπήσει στη γρήγορη μετάβαση του παιχνιδιού και με τις 2-3 γρήγορες πάσες. Ο Ολυμπιακός θα έχει την κατοχή, θα κάνει το δικό του παιχνίδι, αλλά θα πρέπει να προσέξει αυτό που σας είπα για την ΑΕΚ, «πνίγοντάς» την στο πρέσινγκ, όταν χάνει την μπάλα».

Για την αγωνιστική απραξία του Ολυμπιακού και την παρουσία του Στέλιου Μανωλά στον πάγκο της ΑΕΚ: «Σίγουρα και τα δύο γεγονότα θα επηρεάσουν και τις δύο ομάδες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τα θέματα αυτά, το έχει ο Ολυμπιακός γιατί προέρχεται από μεγάλη αγωνιστική απραξία. Θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι παίκτες-κλειδιά και οι προσωπικότητες που ξεχωρίζουν στις δύο ομάδες. Από την ΑΕΚ θα ξεχώριζα τον Σιμόες που είναι η καρδιά της ομάδας, κάνοντας τρομερή δουλειά στα αμυντικά χαφ. Όπως και ο Γιόχανσον που επίσης θα είναι ένας παίκτης-βαρόμετρο προκειμένου η ΑΕΚ να ελέγξει το ρυθμό του Ολυμπιακού. Από τους “ερυθρολεύκους” θα μπορούσα να αντιπαραθέσω τον Φορτούνη και τους εξτρέμ που μπορούν να σμπαραλιάσουν οποιαδήποτε άμυνα και να κάνουν τη διαφορά, φέρνοντας το παιχνίδι εκεί που θελουν».

Για τις αδυναμίες των δύο ομάδων: «Δεν θα έλεγα ότι έχουν δείξει έντονα κάποια στοιχεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί η μία ομάδα έναντι της άλλης. Πιστεύω ότι όπως είπα πριν, η μετάβαση από φάση άμυνας στην επίθεση και το αντίθετο, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο. Σε οργανωμένο παιχνίδι δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να χτυπήσει μία από τις δύο ομάδες, αφού η αμυντική λειτουργία και των δύο είναι καλές».

Για την απουσία του κόσμου σε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας: «Αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο. Πραγματικά πολύ άσχημο. Για μένα επηρεάζει πιο πολύ τη χώρα μας. Η εικόνα που θα δείξουν τα κανάλια και θα φτάσει στο εξωτερικό, προκαλεί μια πολύ δυσάρεστη εντύπωση. Θέλω να πιστεύω ότι παρά το γεγονός αυτό, οι παίκτες δεν θα επηρεαστούν και θα παρουσιάσουν ένα πολύ καλό θέαμα. Η τιμωρία των “κεκλεισμένων των θυρών” έχει δοκιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας και δεν θεωρώ ότι έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρόθεση κάθαρσης. Δεν έχουμε δει ότι έχει αλλάξει κάτι. Μάλλον αυτή η τιμωρία δεν είναι ουσιαστική, υπάρχουν άλλων ειδών τιμωρίες που μπορούν να αποδώσουν πραγματικά κάτι περισσότερο».

Παύλος Κουστέρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube