«Ο ισχυρός πρέπει να είναι πράος, ώστε περισσότερο να τον σέβονται παρά να τον φοβούνται», έλεγε ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ένας εκ των επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό, από την αρχηγεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και κανένας αθλητής της υδατοσφαίρισης που να αξίζει τον σεβασμό μας περισσότερο από την Αλεξάνδρα Ασημάκη και τον Γιάννη Φουντούλη.

Οι δύο αρχηγοί των Εθνικών μας ομάδων μίλησαν στο sport-fm.gr για το πόσο δύσκολο είναι σε ένα άθλημα σαν αυτό που υπηρετούν να μένουν για τόσο καιρό μακριά από τις πισίνες, για την αναβολή του στόχου να βρεθούν σε ακόμη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για το αν πρέπει να συνεχιστούν οι διοργανώσεις, κάτι που όπως υποστηρίζουν πρέπει να γίνει για το καλό του αθλήματος.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Αλεξάνδρας Ασημάκη και του Γιάννη Φουντούλη στον Νίκο Μπιντέλα
Πώς περνάς τον χρόνο σου;

Ασημάκη: «Προσπαθώ να ασχοληθώ με πράγματα που ίσως δεν μπορούσα να κάνω πιο πριν. Όταν υπήρχε φόρτος εργασίας παραπονιόμασταν για τον ελεύθερο χρόνο και τώρα έχουμε άπλετο. Ασχολούμαι με διάφορα πράγματα στο σπίτι και προσπαθώ να έχω σε μία καλή κατάσταση το σώμα μου».
Φουντούλης: «Δεν κάνω ιδιαίτερα πράγματα. Προσπαθώ τουλάχιστον δύο φορές μέσα στη μέρα να αθλούμαι. Το πρωί ακολουθώ τις ασκήσεις που μου στέλνει ο γυμναστής της ομάδας μου και το απόγευμα κάνω τρέξιμο ή ποδήλατο. Τις υπόλοιπες ώρες είμαι στο σπίτι και παίζω με την κόρη μου».

Πόσο δύσκολο είναι στο άθλημά σου να παραμείνει κάποιος ενεργός αυτό το διάστημα; Πόσο χρόνο πιστεύεις ότι χρειάζεται κάποιος για να επανέλθει;

Ασημάκη: «Προσπαθούμε να κρατάμε το σώμα μας σε κατάσταση που θα μας προφυλάξει από τραυματισμούς όταν επιστρέψουμε. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις την φόρμα σου σε αθλήματα του υγρού στίβου. Χαρακτηριστικά λένε στον χώρο μας πως χάνοντας δύο προπονήσεις είναι σαν να έχεις απουσιάσει μία εβδομάδα».
Φουντούλης: «Μπορούμε μέσω της γυμναστικής να μείνουμε ενεργοί, αλλά για το στοιχείο του νερού δεν υπάρχει κάποια άσκηση που μπορεί να αντικαταστήσει στο 100% την κολυμβητική προπόνηση. Όταν σταματάμε το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 1,5 μήνα προετοιμασίας, ίσως ισχύει κάτι αντίστοιχο και τώρα».

Αν λάβουμε υπόψιν την κατάσταση της Εθνικής μέχρι τη διακοπή, η αναβολή του Προολυμπιακού Τουρνουά είναι κάτι που επιδρά θετικά ή αρνητικά;

Ασημάκη: «Εμείς κάναμε σχεδόν 25 μέρες προετοιμασία για να βρεθούμε εκεί με έναν νέο προπονητή. Νομίζω πως η ομάδα βρισκόταν σε αρκετά καλή κατάσταση. Ήμουνα πάρα πολύ αισιόδοξη για την πρόκριση. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος απλώς αναβλήθηκε. Οι μεγάλες ομάδες αλλά και οι αθλητές φαίνονται στο πώς διαχειρίζονται τις καταστάσεις».

Φουντούλης: «Δεν γνωρίζει κανείς ποια θα είναι η επίδραση. Όλοι βιώνουμε παρόμοια κατάσταση τώρα και ο χρόνος προετοιμασίας πάλι θα είναι ίδιος για όλες τις ομάδες. Οπότε δεν ξέρω αν θα επηρεάσει αυτό. Είμαστε μία νέα ηλικιακά ομάδα, η οποία δεν έχει πολλούς παίκτες που θα τους επιβαρύνει το πρόγραμμα μέχρι την διεξαγωγή του τουρνουά».

Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτή η κατάσταση το πόλο, ένα άθλημα το οποίο έχει υπάρξει και καλύτερα;
Ασημάκη: «Είναι σαν να έχει κάνει στάση η ζωή μας και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στον αθλητισμό. Ο αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας θα φανεί στο μέλλον. Εύχομαι στην υδατοσφαίριση να μην είναι τόσο μεγάλος».

Φουντούλης: «Το μέγεθος της αλλαγής θα το δούμε σε λίγο καιρό. Την μεγαλύτερη νομίζω θα τη βιώσει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, κατ’ επέκταση και το πόλο. Είναι αθλήματα με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα από τα υπόλοιπα, με αρκετά λιγότερους χορηγούς».

Πιστεύεις πως πρέπει να συνεχιστούν οι διοργανώσεις;

Ασημάκη: «Για το καλό του αθλήματος πιστεύω πως πρέπει να συνεχιστούν οι διοργανώσεις και να ανταμειφθούν έτσι οι προσπάθειες των αθλητών την φετινή χρονιά. Για να γίνει αυτό πρέπει να ανοίξουν τα κολυμβητήρια και όλη η ομάδα να προπονείται μαζί, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν είναι εφικτό. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον ιό».

Φουντούλης: «Είμαι υπέρ στο να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις αφού πρώτα έχουμε βεβαιωθεί πως έχει σταματήσει η έξαρση του ιού και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης. Το φυσιολογικό είναι να βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε να δοθούν όσο γίνεται λιγότεροι αγώνες για να μειωθεί και το ρίσκο».

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι με την αναβολή κάποιων διοργανώσεων θα πρέπει του χρόνου να ξαναζήσετε μια σεζόν με αρκετές υποχρεώσεις;

Ασημάκη: «Η μετάθεση του βασικού στόχου της Εθνικής, που ήταν η πρόκριση στην Ολυμπιάδα ανατρέπει τα σχέδιά μας, αλλά αυτό αφορά όλους τους αθλητές ανά τον κόσμο. Ακόμα και την πιο δυσμενή κατάσταση μπορείς να την διαχειριστείς με τέτοιο τρόπο, ώστε να την φέρεις υπέρ σου και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και η δική μας Εθνική ομάδα».

Φουντούλης: «Δεν νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα. Είμαστε καιρό σε απραξία, γεμίσαμε μπαταρίες και όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία την επιστροφή. Βιώνοντας την απώλεια της αθλητικής μας ρουτίνας, νομίζω εκτιμήσαμε παραπάνω αυτό που κάνουμε. Είναι πιθανόν από εδώ και πέρα η προσπάθειά μας να είναι ακόμα μεγαλύτερη και ας μοιάζει πολύ γεμάτη η επόμενη χρονιά».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!