Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει «απελευθερωθεί» από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο μια νέα συνιστώσα βρίσκεται εν δημιουργία και ακούει στο όνομα Ομάδα των «53».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «53» είχαν λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης, έθεσαν βέτο για πρόσωπα που είχε ακουστεί ότι θα έμπαιναν στην κυβέρνηση, ενώ απαίτησαν ακόμα και την απομάκρυνση άλλων.

Κυρίως, απαίτησαν από τον πρωθυπουργό η νέα κυβέρνηση να έχει «αριστερό πρόσημο».

Η άρνηση Σακελλαρίδη να αναλάβει υπουργείο

Όπως πρώτο είχε γράψει το iefimerida.gr εκτός κυβέρνησης έμεινε τελικά ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά από δική του απόφαση. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, τη Δευτέρα κιόλας του έγινε πρόταση να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου παιδείας, με τον ίδιο να λέει «όχι».

Ο κ. Σακελλαρίδης έκανε συνειδητά την επιλογή να μην εμπλακεί ενεργά στην κυβέρνηση, ενώ ενδεικτική της στάσης που τηρεί ήταν και η δήλωσή του το βράδυ των εκλογών ότι «δεν είναι στιγμή για θριαμβολογίες».
Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναλαμβάνει επικεφαλής της κίνησης των «53», μετά την ενσωμάτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην νέα κυβέρνηση και την ενεργή εμπλοκή του στην υλοποίηση του 3ου Μνημονίου.

Ο όρος για την επιστροφή Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ

Το δεύτερο πεδίο κόντρας Τσίπρα-«53» ήταν για την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην κυβέρνηση και τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Μόλις διέρρευσε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού πως υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία υπουργείου Μνημονίου οι αντιδράσεις από τους «53» ήταν σφοδρές. Μάλιστα τέθηκε ο όρος πως για να επιστρέψει ο κ.Τσακαλώτος στο ΥΠΟΙΚ, θα πρέπει να είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος για την υλοιποίηση του τρίτου μνημονίου και των πολιτικών του. Πρακτικά αυτό οδήγησε τον Γιώργο Χουλιαράκη στη θέση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, χωρίς διευρυμένες μνημονιακές αρμοδιότητες και υφιστάμενο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μάλιστα είχαν ακουστεί ψίθυροι πως υπήρξε μία υπόγεια διαμάχη Δραγασάκη-Τσακαλώτου, καθώς ο τελευταίος είχε περάσει τα... δύσκολα της διαπραγμάτευσης και ήθελε εκείνος να έχει το πάνω χέρι.

Βέτο για Νικολόπουλο, Ζώη και Πανούση

Οπως φαίνεται η ομάδα των «53» είχε συμμετοχή και στις καραμπόλες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν βέτο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συγκεκριμένων προσώπων προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα είπαν «όχι» στην παραμονή του Χρήστου Ζώη στο Ναυτιλίας και ζήτησαν την επιστροφή στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος ανήκει στην Ομάδα των 53.

Φυσικά την ίδια αρνητική στάση κράτησαν και για τον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος για δεύτερη φορά είδε να του κλείνουν την πόρτα της κυβέρνησης και φέρεται ιδιαίτερα οργισμένος.
Ωστόσο το όνομα που για τους «53» ήταν Casus Belli, είναι αυτού του Γιάννη Πανούση.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Πανούση στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη οι δύο πλευρές είχαν «συγκρουστεί» πολλές φορές με τους «53» να αντιδρούν σε αποφάσεις του πρώην υπουργού και του κ.Πανούση να τους απαντάει με άρθρα του σε πολύ υψηλούς τόνους.

Ο Γιάννης Πανούσης έμεινε εκτός κυβέρνησης και τη θέση του κατέλαβε ο Νίκος Τόσκας.

Θα γίνουν οι «53» η νέα Αριστερή Πλατφόρμα;

Οι κινήσεις πάντως που κάνει από το Μνημόνιο και μετά η «ομάδα των 53» δείχνουν ότι οι βουλευτές και τα στελέχη της επιδιώκουν να αναλάβουν τον ρόλο μιας πιό light Αριστερής Πλατφόρμας στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάρτισης των ψηφοδελτίων είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα ώστε η πρώην υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου να τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση του Επικρατείας, πράγμα που έγινε.
Τέλος υπενθυμίζεται πως στους «53» είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως η Θεανώ Φωτίου, ο Σταύρος Κοντονής, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά και η Σία Αναγνωστοπούλου, οι οποίοι βρίσκονται όλοι σήμερα στην κυβέρνηση.

Τι είναι η Ομάδα των 53

Η Κίνηση των 53, θεωρείται η πιο «αριστερή» τάση εντός της πλειοψηφούσας ομάδας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν οι Τάσος Κορωνάκης, αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγγου.

Αυτή είναι η λίστα των 53, αρκετοί ωστόσο έχουν αποχωρήσει.

1. Αγαθοπούλου Ειρήνη,

2. Αγγελοπούλου Ελθήνα,

3. Αθανασίου Κώστας,

4. Αθανίτη Όλγα,

5. Αλμπάνης Γιάννης,

6. Βωβός Παναγιώτης,

7. Διώτη Ηρώ,

8. Δρίτσας Θοδωρής,

9. Ζαχαριάς Κώστας,

10. Θεοδωράτου Κατερίνα,

11. Καλκανδής Πέτρος,

12. Καραγιαννίδης Χρήστος,

13. Καραγιώργος Βαγγέλης,

14. Κατριβάνου Βασιλική,

15. Κατσινοπούλου Ειρήνη,

16. Κερσανίδης Στράτος,

17. Κιτσαντά Λίτσα,

18. Κνήτου Κατερίνα,

19. Κορωνάκης Τάσος,

20. Κουρεμπές Φάνης,

21. Κουτσοθοδωρής Θοδωρής,

22. Κυπριανίδου Ερμίνα,

23. Κυρίτσης Γιώργος,

24. Κωνσταντάτος Χάρης,

25. Λάμπρου Πάνος,

26. Λάσκος Χρήστος,

27. Μαντάς Χρήστος,

28. Μαρματάκης Κώστας,

29. Ματσούκα Χαρά,

30. Μπαλαούρας Μάκης,

31. Μπαρσέφσκι Μάνια,

32. Μπένος Αλέξης,

33. Νικολάου Νάγια,

34. Νοτοπούλου Κατερίνα,

35. Παπαδάτος Δημοσθένης,

36. Παπαδόπουλος Χριστόφορος,

37. Ρήγος Άλκης,

38. Σαπουνά Αγγέλικα,

39. Σαμανίδης Νίκος,

40. Σαρρής Μανώλης,

41. Σβίγκου Ράνια,

42. Σταματάκη Ελένη,

43. Σταμπουλή Αφροδίτη,

44. Στασινός Στάθης,

45. Τζήκα Δανάη,

46. Τσακαλώτος Ευκλείδης,

47. Τσιγώνιας Νίκος,

48. Τσίτσοβιτς Τόνια,

49. Υδραίος Μιχάλης,

50. Φωτίου Θεανώ,

51. Χαρίτσης Αλέξανδρος,

52. Χονδρός Γιώργος,

53. Χριστοδουλοπούλου Τασία

Ασκούν κριτική στην ηγεσία από το 2014

Πριν από ένα χρόνο, η Ομάδα των 53 είχε στείλει επιστολή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ασκούσε κριτική από αριστερά.

Οι υπογράφοντες εγκαλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική των συμμαχιών και τη λήψη αποφάσεων με εξωθεσμική ομάδα συμβούλων.

«Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την "ψυχή" της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Ανάμεσα στη σημεία της κριτικής καταγράφεται και η δυσαρέσκεια για το σύνθημα της «Νέας Ελλάδας», αλλά και για τη διαχείριση της αντίστοιχης ιστοσελίδας από τον Δημήτρη Μπεκιάρη, ενώ επισημαίνεται, ότι προέχει η κατάρτιση ενός αριστερού ριζοσπαστικού προγράμματος, η «στροφή» στις κινηματικές διεργασίες και η λήψη αποστάσεων από μια ρητορική εστιασμένη σε «σκάνδαλα».

Δυσαρέσκεια για τον προεκλογικό λόγο: Φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ

Στο κείμενο οι 53 ασκούν σκληρή κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η προεκλογική μάχη καθώς σημειώνεται «Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, για παράδειγμα με το δημόσιο λόγο του κόμματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γιατί πολλές φορές δανειστήκαμε το λόγο του αντιπάλου, θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι γινόμαστε πιο λαϊκοί».

«Στην πραγματικότητα, με έναν τέτοιο λόγο πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο: να αφήνουμε τον κόσμο μας ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και να φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου».

Αιχμές και προς το επικοινωνιακό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα

«Οι εκλογές δεν κερδίζονται κατά την προεκλογική περίοδο αλλά την προηγούμενη. Το αποτέλεσμα δεν είναι αποτέλεσμα των (τελικά όχι και τόσο) «μάγων» της πολιτικής επικοινωνίας πολύ περισσότερο δε όταν τα «μαγικά» τους εδραιώνουν την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι»

Ζητούν επιστροφή στον δρόμο και όχι άλλα τηλεοπτικά πάνελ

«Να επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε το πολιτικό παιχνίδι από το πεδίο της επικοινωνίας και των θεσμών σε αυτό του δρόμου και των κινημάτων. Χωρίς αναθέρμανση του λαϊκού κινήματος, αφενός θα πρέπει να περιμένουμε την προεδρική εκλογή για μια ενδεχόμενη ανατροπή της κυβέρνησης, αφετέρου δεν πρόκειται να αλλάξει ο πραγματικός ιδεολογικός συσχετισμός μέσα στην κοινωνία» τονίζουν τα στελέχη στο κείμενο και προσθέτουν «Αν η έκρηξη των πλατειών δημιούργησε το κατάλληλο κοινωνικό έδαφος για τη ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε εύλογα θα πρέπει να αναζητήσουμε (χωρίς ευκολίες και μηχανιστικές λογικές) το πως μπορεί να απαντήσουμε στην κινηματική αναιμία. Η βασική αντίληψη από την οποία πρέπει να διακατεχόμαστε, είναι ότι οι συνειδήσεις αλλάζουν στον δρόμο μέσα από την εν σώματι πολιτική συμμετοχή και όχι από τις καλές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πάνελ».

Πηγή: iefimerida.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Επεισόδιο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης - Καταγγέλλει ότι τη χτύπησαν αστυνομικοί

Πέντε συλλήψεις οπαδών κατά τους ελέγχους σε Νέα Φιλαδέλφεια και ΟΑΚΑ

Κατάληψη στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής: Εποχικός πυροσβέστης απειλούσε να αυτοκτονήσει αν επιχειρούσαν τα MAT!

Αμπελόκηποι: Τρομοκρατία «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. - Έσκασε βόμβα στα χέρια τους!

O εφιάλτης στην Ισπανία και η ανοχύρωτη Ευρώπη απέναντι στην κλιματική κρίση

Πυρκαγιά στον Κάλαμο Ικαρίας

Τουρκία: «Η Ε.Ε. αντικατοπτρίζει τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας»

Τραγωδία μετά από έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους: Ένας άντρας νεκρός και μία γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη

Έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους – Μία γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη

Σφραγίστηκε σήμερα από συνεργεία του δήμου Αθηναίων το κλαμπ στη Λ. Βουλιαγμένης, που σέρβιρε αλκοόλ σε μαθητές