Η αλήθεια είναι πως στον πρώτο γύρο δεν είχαμε και πάρα πολλά ματς να θυμόμαστε, από τα 119 που διεξήχθησαν (με δεδομένο πως το ντέρμπι των «αιωνίων» δεν έγινε ποτέ).

Ωστόσο ορισμένα απ’ αυτά είχαν εξαιρετικά εντυπωσιακή εξέλιξη, είτε από άποψη έκτασης του σκορ, όσο και από το εύρος που πήραν για κάποια από τις δύο ομάδες.

Με χρονική σειρά το sport-fm.gr θυμίζει τα 15 καλύτερα παιχνίδια στον πρώτο γύρο.

Του Κώστα Μιαούλη


ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-2 (1η αγωνιστική)

Δύσκολη δοκιμασία για τον Παναθηναϊκό, που ψάχνει ένα καλό ξεκίνημα στην Σούπερ Λίγκα. Το ματς στραβώνει προς το τέλος του πρώτου μέρους, με τον Κάπελ να παίρνει την επιστροφή από την επέμβαση του Στιλ στο πέναλτι Πάουλο για να κάνει το 1-0. Στην επανάληψη ωστόσο οι «πράσινοι» καταφέρνουν να κάνουν την ανατροπή, με τον Μπεργκ να δίνει ασίστ στον Καρέλη, μετά την λάθος πάσα με τα χέρια που πήγε να βγάλει ο Στεφανάκος, ενώ στο 84’ ο Σουηδός στράικερ εκμεταλλεύεται τη λάθος εκτίμηση του Κούσα και χαρίζει ένα σπουδαίο «διπλό» στον Παναθηναϊκό.



ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΠΑΟΚ 3-1 (2η αγωνιστική)

Είναι από τα παιχνίδια που ένας χάνει τα γκολ και άλλος τα βάζει. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά ψάχνει να ρεφάρει την γκέλα της πρώτης αγωνιστικής στην Τούμπα με την Ξάνθη, αλλά δέχεται μια ξεγυρισμένη τριάρα, αφού βρίσκεται νωρίς πίσω στο σκορ με το γκολ του Μανιά, χάνει ευκαιρίες δεν του δίνεται πέναλτι, δέχεται αυτογκόλ στο 51’ , γκολ από τον Τσάβες στο 75’, ενώ ενδιάμεσα έχει μείνει και με δέκα παίκτες. Ο Βίτορ μειώνει στις καθυστερήσεις στο πρώτο πραγματικά χορταστικό ματς του πρωταθλήματος.



ΞΑΝΘΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 (4η αγωνιστική)

Η πρώτη επικίνδυνη έξοδος του Ολυμπιακού, θα φέρει τον νταμπλούχο στα Πηγάδια. Οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν την πρώτη σπουδαία τους παράσταση στο Πρωτάθλημα, με πρωταγωνιστές τον Ντουρμάζ και τον Φορτούνη. Ο Σουηδός θ’ ανοίξει το σκορ με ένα πανέμορφο γκολ για το 0-1 στο 38’ ενώ ο Ντιμιτρόφ στο 50’ θα φέρει το ματς στα ίσια. Ο Ολυμπιακός αντιδρά άμεσα και με πέναλτι του Φορτούνη που κερδίζει ο Ντουρμάζ, ενώ ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος, τρία λεπτά μετά το 1-2, στο 68’ κάνει και το 1-3 και «κλειδώνει» το ματς.




ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΠΑΟΚ 1-2 (5η αγωνιστική)

Από τα πιο αγωνιώδη και όμορφα ματς του πρώτου γύρου την 5η αγωνιστική στο Περιστέρι. Καλύτερος ο ΠΑΟΚ στο πρώτο μέρος, όπου είχε και δοκάρι με τον Κάτσε, ο Ατρόμητος θα προηγηθεί στο 63’ με κεραυνό του Ούμπιντες. Ο Μπερμπάτοφ θα κάνει σεφτέ στο Πρωτάθλημα με ένα γκολ στο 72’ και στο 90’ ο Μακ θα δώσει στον «Δικέφαλο» του Βορρά μια μεγάλη νίκη μέσα σε μια έδρα που ο ΠΑΟΚ έχει κακή παράδοση.




ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-5 (6η αγωνιστική)

Ένα πραγματικό αποτέλεσμα σοκ για την ομάδα του Αγρινίου και θριαμβευτικό για τους Νεοσμυρνιώτες που αποδεικνύει την δυναμική τους. Σε μια απόλυτη παράσταση, ίσως την πλέον εμφατική του πρωταθλήματος από οποιαδήποτε ομάδα ο Πανιώνιος σκορπίζει τον Παναιτωλικό. Μέχρι το 15ο λεπτό, Βιγιάλμπα, Μπουμάλ και Μπακασέτας έχουν διαμορφώσει το σκορ σε 3-0 για τους φιλοξενούμενους, ενώ στο 24’ ο Καμερουνέζος άσος με πέναλτι κάνει και το 0-4. Ο Βιγιαφάνες μειώνει με πέναλτι, πριν ο Ανσαριφάρντ στο 83’ διαμορφώσει το 1-5, σε ένα ματς που ο Πανιώνιος θα μπορούσε να είχε σημειώσει διπλάσια γκολ.



ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΗΡΑΚΛΗΣ 2-2 (6η αγωνιστική)

Από τα πλέον εντυπωσιακά ματς του πρωταθλήματος, σημειώθηκε επίσης στην 6η αγωνιστική. Ο ΠΑΣ προηγήθηκε στο 32’ με τον Ίλιτς, όμως ο Βέλλιος ισοφάρισε τρία λεπτά αργότερα, ενώ ο «Γηραιός» έχασε την ευκαιρία να προηγηθεί με δοκάρι του Πασά. Στο 62΄ ο Κοζορώνης θα δώσει ξανά προβάδισμα στον ΠΑΣ, αλλά ο Κυριακίδης με ένα από τα κορυφαία γκολ στο πρωτάθλημα θα ισοφαρίσει για τον Ηρακλή.



ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2 (6η αγωνιστική)

Το σκορ μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, αλλά είναι η χαρακτηριστική άνεσα με την οποία επικράτησαν οι φιλοξενούμενοι απέναντι στον ΠΑΟΚ, με μια εμφάνιση απόλυτης κυριαρχίας στο πρώτο μέρος, παρά την κάκιστη διαιτησία που είχαν σε βάρος τους, στο συγκεκριμένο ματς οι «ερυθρόλευκοι». Ο Ιντέγιε Μπράουν μετά από πάσα του Φορτούνη θ’ ανοίξει το σκορ στο 27’, ενώ ο Μιλιβόγεβιτς με εντυπωσιακή κεφαλιά θα κάνει το 0-2 στο 36’.



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 4-0 (7η αγωνιστική)

Οι «ερυθρόλευκοι» θα επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στον πρώτο γύρο και θα βάλουν ταυτόχρονα την ΑΕΚ σε μια κρίση εσωστρέφειας που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του Τραϊανού Δέλλα. Κι αν το πρώτο γκολ του Μποτία, αλλά και ακόμα δύο υποδείξεις θα αμφισβητηθούν έντονα από την «Ένωση», η πειστική εμφάνιση του τελευταίου ημιώρου, μόλις ο Έλληνας τεχνικός απέσυρε τον Σιμόες από το ματς δεν άφησαν να εστιαστεί η συζήτηση στη διαιτησία. Δοκάρι του Τσόρι στο 66’, γκολ ο Ιντέγιε στο 70’ και τα δύο γκολ του Φορτούνη στο 78’ και τυο 94’ θα ολοκληρώσουν μια εντυπωσιακή παράσταση νίκης για τους «ερυθρόλευκους».



ΗΡΑΚΛΗΣ – ΠΑΟΚ 3-3 (7η αγωνιστική)

Ίσως το πιο συγκλονιστικό, το πιο αγωνιώδες και το πιο χορταστικό παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Πρωτάθλημα, το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Μια απίστευτη παράσταση ανάμεσα στις δύο ομάδες με τον Ηρακλή να προηγείται με τον Μακρή στο 14’ και τον Πέλκα να ισοφαρίζει στο 35’. Ο Βέλλιος με ένα προσωπικό γκολ, αφού έκλεψε την μπάλα από ολέθριο σφάλμα της άμυνας του ΠΑΟΚ κάνει το 2-1. Ο Μπερμπάτοφ στο 65’ και ο Τζαβέλλας στο 77’ θα δώσουν προβάδισμα στον «Δικέφαλο» του Βορρά, με 3-2. Ο Μπερμπάτοφ θα χάσει πέναλτι με τον Περνίς να επεμβαίνει στην εκπνοή και στις καθυστερήσεις ο Μπαρτολίνι θα ισοφαρίσει σε 3-3.



ΑΕΚ – ΗΡΑΚΛΗΣ 5-1 (8η αγωνιστική)

Η πιο πλήρης και πειστική εμφάνιση της ΑΕΚ, έγινε στο μεταβατικό στάδιο της αλλαγής προπονητή. Η «Ένωση» μετά την βαριά ήττα στο Φάληρο θα ξεσπάσει στον Ηρακλή με 5-1, αφού θα προηγηθεί με Βάργκας και Αραβίδη στο 31’ και το 35’. Ο Βενεζουελάνος έκανε το 3-0 στο 60’ για να μειώσει ο Βέλλιος στο 64’ Ο Μπαρμπόσα στο 67’ θα διαμορφώσει το 4-1, ο Μάνταλος θα έχει δοκάρι και στο 89’ ο Μπουονανότε θα ολοκληρώσει τον θρίαμβο της «Ένωσης» σε βάρος του «Γηραιού».



ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-1 (8η αγωνιστική)

Ένα ματς στο οποίο ο ΠΑΟΚ τελείωσε το παιχνίδι από το 28’ μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Ένα μαρκάρισμα που έγινε εκτός περιοχής από τον Ταυλαρίδη στον Ροντρίγκες δόθηκε πέναλτι που αξιοποίησε ο Μπερμπάτοφ. Ο Ροντρίγκες εκμεταλλεύεται μια ασθενή επέμβαση του Στιλ και λάθος συνεννόηση της άμυνας στο 32’ για το 2-0 και ο Βίτορ με κεφαλιά στο 42’ έχει ανεβάσει τον δείκτη του σκορ στο 3-0. Ο Καρέλης από την άσπρη βούλα απλά μειώνει για τους «πράσινους» στο 74’.



ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-2 (10η αγωνιστική)

Μια από τις ανατροπές των «πρασίνων» στον πρώτο γύρο κι ενώ μόλις έχει απομακρυνθεί ο Γιάννης Αναστασίου από τον πάγκο του «τριφυλλιού». Ο Αμπέντ με τον Ναπολεόνι χάνουν από μια ευκαιρία για κάθε ομάδα στο πρώτο μέρος. Στο 52’ ο Ναπολεόνι ανοίγει το σκορ για τους γηπεδούχους, ενώ ο ίδιος παίκτες έχει δοκάρι στο 59’. Ο Πέτριτς μπαίνει αντί του Νίνη, ο Παναθηναϊκός παίζει με τρεις μπροστά. Ο Γοδόι στο 71’ χάνει μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς και ο Παναθηναϊκός με Καρέλη στο 72’ και τον Μπεργκ στο 84’ γυρίζει το παιχνίδι στο Περιστέρι για να πάρει μια σπουδαία νίκη.



ΠΑΟΚ – ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 3-3 (10η αγωνιστική)

Ο ΠΑΟΚ θα εμπλακεί σε έναν ακόμα αγώνα-θρίλερ στον οποίο θα έχουν βαθμολογική απώλεια. Ο Ροντρίγκες στο 15’ θα βάλει μπροστά στο σκορ τον Δικέφαλο, αλλά οι Μπαϊκαρα και Παπαγεωργίου διαμορφώνουν το 1-2 πριν κλείσει το πρώτο μέρος. Ο Ροντρίγκες στο 47’ και ο Αθανασιάδης θα ξαναγυρίσουν τον αγώνα για τον ΠΑΟΚ στο 47’ και στο 61’ αλλά στο 76’ ο Μπαϊκαρά θα ξαναφέρει το ματς στα ίσια. Ο Μακ θα χάσει ευκαιρία στο 84’ να δώσει τη νίκη στο ΠΑΟΚ, όπως και ο Ντιγκινί στο 90’ για να δώσει στον Πανθρακικό ένα μεγάλο τρίποντο.



ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-4 (13η αγωνιστική)

Μια εντυπωσιακή αναμέτρηση με την ομάδα της Κομοτηνής ν’ αποτελεί την μοναδική ομάδα που σημείωσε τρία γκολ στους «ερυθρόλευκους» στον πρώτο γύρο. Οι Πειραιώτες θα προηγηθούν με τον Ντουρμάζ στο 14’, ο Ντιγκινί θα ισοφαρίσει στο 15’ και το ημίχρονο θα τελειώσει ισόπαλο. Στο 46’ ο Φινμπόγκασον θα κερδίσει ένα αμφισβητούμενο πέναλτι που θ’ αξιοποιήσει ο Φορτούνης για το 1-2, ο Καμπιάσο θα κερδίσει πέναλτι με τον Ισλανδό στράικερ να σημειώνει το 1-3 στο 66’. Ο Σεμπά έκανε το 1-4 στο 80’ κι όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει, όμως οι Ηλιάδης στο 87’ και Ντιγκινί στο 91’ μείωσαν στο 91’ στο πιο χορταστικό ματς της Σούπερ Λίγκας, από άποψη γκολ.




ΑΕΚ – ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 1-2 (15η αγωνιστική)

Η ΑΕΚ έχει την ευκαιρία να πάρει για τα καλά προβάδισμα στη μάχη για την κατάληψη της 2ης θέσης. Ο Κολοβέτσιος θα κάνει ένα ανόητο μαρκάρισμα στον Γιακουμάκη, αλλά ο Κομίνης θα πει να συνεχιστεί το ματς. Στο 16’ ο Γιόχανσον βάζει μπροστά στο σκορ την ΑΕΚ και στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Σουηδός θα σκοράρει ξανά, αλλά ο Κομίνης δεν θα το μετρήσει για μια χλιαρή επαφή με τον Μανωλά. Ο Τσιντώτας με σωρεία επεμβάσεων θα κρατήσει τον Λεβαδειακό ζωντανό. Στο 62’ ο Ανέστης θα κάνει μια μεγαλοπρεπή γκάφα σε έξοδο για να ισοφαρίσει ο Τριποτσέρης, ο Μάντζιος στο 70’ θα κλέψει την μπάλα από τον Κολοβέτσιο για να σερβίρει το 1-2 στον Ντομοβτσίσκι, σε μία φάση που ξεκινά από φάουλ στον Μπαρμπόσα. Η ΑΕΚ θα αυτοκτονήσει και θα κάνει Χριστούγεννα μέσα σε προβληματισμό και εσωστρέφεια.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube