Με τα ποσά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να ξεφεύγουν πλέον, ήταν αναμενόμενο πως σύντομα θα έσπαγε και το ρεκόρ για τον πιο ακριβό αμυντικό, μόλις δυο χρόνια μάλιστα μετά από αυτό του Νταβίντ Λουίζ από την Τσέλσι στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Τη θέση του σε αυτή τη «χρυσή» λίστα ήρθε να πάρει ο Τζον Στόουνς, χάρη στα 55+ εκατομμύρια που δαπάνησε για χάρη του η Μάντσεστερ Σίτι.

Τα αξίζει; Θα τα επιστρέψει με την απόδοση του; Δύσκολο να απαντηθεί, όπως και άλλωστε με κάθε μεταγραφή στη «νευραλγική» γραμμή της άμυνας. Πάμε να δούμε τους 10 ακριβότερους με βάση τα ποσά που έδωσαν οι ομάδες τους για να τους αποκτήσουν...


10. Ντάνιελ Άλβες (Μπαρτσελόνα από Σεβίλλη, 35,5 εκ. ευρώ)



Αποτέλεσε εκ των κορυφαίων δεξιών μπακ την τελευταία δεκαετία. Έχοντας ξεχωρίσει ήδη από την παρουσία του στη Σεβίλλη, ο Βραζιλιάνος αποκτήθηκε από τη Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2008. Στη Βαρκελώνη πανηγύρισε συνολικά 23 τρόπαια μέχρι και το φετινό καλοκαίρι, που μετακόμισε στη Γιουβέντους.

9. Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από Σαουθάμπτον, 37,7 εκ.)

Ο πλέον ακριβός αριστερός μπακ στον κόσμο και πιθανώς από τους πιο άτυχους. Ο περσινός του τραυματισμός σε παιχνίδι με την Αϊντχόφεν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τον άφησε εκτός για όλη την χρονιά Πλέον, έχει επιστρέψει στην αγωνιστική δράση και ελπίζει σε μια νέα αρχή, με τον Μουρίνιο στον πάγκο.

8. Ερίκ Μπαϊγί (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από Βιγιαρεάλ, 38 εκ.)



Το πρώτο «δυνατό» μεταγραφικό απόκτημα επί εποχής Μουρίνιο στο Μάντσεστερ. Διακρινόμενος για την ταχύτητα και τη δύναμη του, ο Ιβοριανός ελπίζει, μετά την εξαιρετική περσινή του σεζόν στη Βιγιαρεάλ, να κάνει το επόμενη βήμα στην καριέρα του και να αποδείξει σε μεγάλη μερίδα φιλάθλων της Γιουνάιτεντ που αμφιβάλουν για την αξία του, ότι έχουν άδικο…

7. Χάβι Μαρτίνεθ (Μπάγερν Μονάχου από Αθλέτικ Μπιλμπάο, 40 εκ.)

Αποκτήθηκε από τη Μπάγερν το καλοκαίρι του 2012, χωρις πάντως να έχει πείσει μέχρι στιγμής τους Βαυαρούς με τις εμφανίσεις του. Οι τραυματισμοί του δεν τον έχουν αφήσει να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες, ο γερμανικός σύλλογος όμως τον στηρίζει (έχει ανανεώσει μέχρι το 2021 πρόσφατα) και ο ίδιος περιμένει φέτος μια καλύτερη χρονιά στη Μπουντεσλίγκα.

6. Λιλιάν Τιράμ (Γιουβέντους από Πάρμα, 41,5 εκ.)



Ήταν ο στυλοβάτης της άμυνας της Γιουβέντους την περίοδο 2001-2006. Μέτρησε με τη φανέλα της συνολικά 203 εμφανίσεις, συμβάλλοντας στο να φτάσει η ομάδα του στις κατακτήσεις πρωταθλήματος του 2002 και του 2003 αλλά και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την ίδια χρονιά. Τα 41,5 εκ. ευρώ αποδείχθηκαν εν τέλει λίγα για τα όσα προσέφερε ο Γάλλος στο Τορίνο.

5. Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν από Μίλαν,42 εκ.)



Ξεχωρίζοντας με τη φανέλα της Μίλαν στην Ιταλία, στο πρόσωπο του Τιάγκο Σίλβα η Παρί Σεν Ζερμέν είδε τον δικό της ηγέτη ώστε να οικοδομήσει εκ νέου την άμυνα της, το 2012. Στο Παρίσι αποτελεί πια εκ των σημαντικότερων παικτών και έχει συνεισφέρει αρκετά στην επί-Κελαϊφί εποχή των πρωταθλημάτων και της «δίψας» για διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

4. Οταμέντι (Μάντσεστερ Σίτι από Πόρτο, 44,6 εκ.)

Από τις μεταγραφές που λες πως δεν… έκατσαν καλά, βάσει του ποσού που δόθηκε σε συνδυασμό με την συνεισφορά τους. Μπορεί να ήρθε με πολλές περγαμηνές από την Πόρτο στην Μάντσεστερ Σίτι, η προσφορά του πάντως την προηγούμενη χρονιά στους «πολίτες» ήταν ουσιαστικά μηδαμινή. Δεν θα προκαλούσε εντύπωση η πώληση του φέτος, καθώς ο Πεπ Γκουαρντιόλα διατηρεί τις αμφιβολίες του για τη χρησιμόττηα του παίκτη στο δυναμικό της Σίτι.

3. Ρίο Φέρντιναντ (Μάντεστερ Γιουνάιτεντ από Λιντς, 46 εκ.)



Το να χαρακτηριστεί ως μια εμβληματική μορφή επί εποχής Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα ήταν υπερβολή. Φόρεσε την κόκκινη φανέλα συνολικά 455 φορές σε 12 χρόνια (2002-2014), κατακτώντας μαζί της 6 πρωταθλήματα Αγγλίας και ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Η ηγετική του φυσιογνωμία λείπει εμφανώς από το κέντρο της άμυνας των «κόκκινων διαβόλων» τα τελευταία χρόνια.

2. Νταβίντ Λουίς (Παρί Σεν Ζερμέν από Τσέλσι, 49,5 εκ.)

Ένας ακόμα Βραζιλιάνος αμυντικός, για τον οποίο η Παρί Σεν Ζερμέν τα «έσκασε» χοντρά. Η μετακίνηση του από την Τσέλσι για σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ, τον έκανε τότε, τον Μάιο του 2014, την ακριβότερη μεταγραφή κεντρικού αμυντικού. Εκτός από τις υπηρεσίες του στα μετόπισθεν, δεν διστάζει να συμβάλει και στο επιθετικό κομμάτι των Παριζιάνων, συνήθως με τις εκτελέσεις φάουλ του.

1.Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι από Έβερτον, 55,6 εκ.)

Δυο χρόνια μετά τη μεταγραφή του Λουίζ, ήρθε για να σπάσει το ρεκόρ του πιο ακριβού αμυντικού στον κόσμο! Κάτι βέβαια που μπορούσε να συμβεί από πέρυσι, όταν τον διεκδικούσε σθεναρά η Τσέλσι, χωρίς ωστόσο να προχωρά η περίπτωση του. Ο ερχομός του στο μπλε τμήμα του Μάντσεστερ αναμένεται να βάλει μια ... τάξη στην άμυνα της ομάδας του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος φαίνεται πως εκτιμά ιδιαίτερα τις ικανότητες του Άγγλου αμυντικού.

Επιμέλεια: Χρήστος Γραβιάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube