Η Ευρωλίγκα έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια διάπλατα τις πύλες της σε ομάδες πόλεων που πριν από μερικά χρόνια, δεν υπήρχαν καν στη σκέψη και στο λεξιλόγιο όσων την παρακολουθούν. Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Νίζνι, προϊδέαζε για ένα μακρινό και δύσκολο ταξίδι στο… άγνωστο, αφού αν και τέταρτη πληθυσμιακά πόλη της Ρωσίας, το Νόβγκοροντ δεν είναι συνηθισμένο στον ταξιδιώτη. Η ταλαιπωρία (των παικτών κυρίως), αποφεύχθηκε χάρη στην σοφή κίνηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός να ναυλώσει πτήση τσάρτερ, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι ώρες πτήσεων και αναμονής θα ήταν… τριπλάσιες.

Αποστολή στο Νόβγκοροντ, Νίκος Ζέρβας

Το αρχικό… σοκ για αυτόν που επισκέπτεται για πρώτη φορά στην ζωή του ρωσική πόλη, έρχεται στο αεροδρόμιο. Εκεί όπου ο έλεγχος του διαβατηρίου, των αποσκευών, των εγγράφων διαμονής και της βίζας είναι ενδελεχής και σχολαστικός μέχρι και εκεί που δεν παίρνει. Όταν εξέρχεσαι από την αίθουσα, διαπιστώνεις το πόσο παλιά είναι τα οχήματα (αστικά και επιβατικά), αλλά και τα πρώτα κτίρια κατοικίας. Το λευκό πέπλο του χιονιού, δίνει σίγουρα όμορφη νότα, αλλά το μάτι κάνει αρκετή ώρα να συνηθίσει στο άγνωστο.



Οι αρκετά φιλόξενοι (τηρουμένων των αναλογιών των καιρών) Ρώσοι, συμβουλεύουν πως η έξοδος από το ξενοδοχείο το βράδυ, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα για να έναν τουρίστα και φυσικά, όχι μόνο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Άλλωστε τα εκχιονιστικά του Δήμου και του στρατού, δουλεύουν νυχθημερόν για να σπάσουν τους πάγους και το οδόστρωμα να γίνει όσο πιο ασφαλές γίνεται.



Το Νόβγκοροντ είναι μία πόλη ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων κατοίκων, που προσφέρει αρκετά ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα (κάστρο, Κρεμλίνο, ναούς) στον επισκέπτη, αλλά και ένα ιστορικό κέντρο και πλατεία, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από παροχές σε φαγητό, καφέ, ποτό, ένδυση και άλλα πολλά. Όσο για τις τιμές; Τρία παραδείγματα για να καταλάβετε, αφού πρώτα ενημερώσουμε πως ο μέσος μισθός ενός απλού υπαλλήλου δεν ξεπερνά τα 30 χιλιάδες Ρούβλια (σ.σ. 400 ευρώ). Για να βάλεις στο αυτοκίνητο ένα λίτρο βενζίνης, θα χρειαστείς 0,50 ευρώ. Η απόσταση του Αεροδρομίου από το ξενοδοχείο (25 χιλιόμετρα σε 40 λεπτά), μας κόστισε περίπου 10 ευρώ, ενώ ένα πιάτο φαγητό σε καλό εστιατόριο (μεγάλη μερίδα) με σαλάτα και κρασί, κοντά στα 13…



Η πόλη, εκτός από τα ιστορικά πολιτικά-πολιτιστικά στοιχεία και την ευκαιρία που παρέχει για κρουαζιέρες στον Βόλγα (τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί τώρα είναι παγωμένος), είναι φημισμένη λόγω της ύπαρξης εργοστασίων κατασκευής ατομικών βομβών, μαχητικών αεροσκαφών (MIG) και υποβρυχίων. Αυτός, ήταν και ένας από τους λόγους που για να εισέλθεις σε αυτήν μέχρι το 1970, έπρεπε να περάσεις από… ιερά εξέταση. Ο φόβος της κλοπής των σχεδίων κατασκευής τους ήταν μεγάλος…



Σε ότι αφορά το αθλητικό κομμάτι της υπόθεσης τέλος, άπαντες έχουν καμάρι την ομάδα Χόκεϊ της πόλης (Τορπέντο). Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η φτιαγμένη για Χόκεϊ “Nagorny Arena”, μετατρέπεται για τις ανάγκες της Νίζνι σε γήπεδο μπάσκετ και όσο περνάει ο καιρός τα κατορθώματά της στην Ευρώπη την κάνουν όλο και πιο δημοφιλή. «Είμαστε υπερήφανοι που μία ομάδα με μπάτζετ τριών εκατομμυρίων ευρώ, βλέπει στην παρθενική της εμφάνιση στην Ευρωλίγκα στα.. μάτια κολοσσούς όπως ο Ολυμπιακός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Εφές Αναντολού» μας εκμυστηρεύτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νίζνι, Βλάντιμιρ Σπίβακ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube