Οι δηλώσεις των αθλητών πολλές φορές διέπονται από μια κοινοτοπία και η δημόσια εικόνα τους, η οποία μέσω των social media εκτίθεται όλο και περισσότερο, ταυτίζεται με όχι και τόσο …πνευματικές αναζητήσεις.
Τον κανόνα αυτόν «τάραξε» με ανάρτησή του στο Instagram ο μέσος της ΑΕΚ Φρανσίσκο Ζεράλδες, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η Γη είναι επίπεδη ή όχι.
Κι αν μια τέτοιου είδους απορία ενός αθλητή είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα, δεν ισχύει το ίδιο για άλλες ηπείρους και ιδίως για την Αμερική, όπου πριν από 2,5 περίπου χρόνια είχε ξεσπάσει σάλος περί του επιστημονικού αυτού ζητήματος.
Αφορμή είχε σταθεί η δήλωση του νυν μπασκετμπολίστα των Μπρούκλιν Νετς Κάιρι Ίρβινγκ στη media day του All-Star Game του Φεβρουαρίου του 2017 ότι κατά τη γνώμη του η Γη είναι επίπεδη.
Οι αντιδράσεις από την αμερικανική επιστημονική κοινότητα ήταν έντονες, καθώς ανησύχησαν για τον αντίκτυπο που θα είχε η δήλωση του star του ΝΒΑ στους χιλιάδες νεαρούς fans του και αμφισβήτησαν το αν επιτρέπεται στους αθλητές, που συνήθως δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη μόρφωση, να εκφράζουν δημοσίως θεωρίες συνωμοσίας, αντίθετες με τα επισήμως δεκτά από τους επιστήμονες.
Από την άλλη, στο πλευρό του συναδέλφου τους στάθηκαν μεγάλα ονόματα του ΝΒΑ, όπως ο Σακίλ Ο΄Νιλ, ο Ντρέιμοντ Γκριν και ο Ουίλσον Τσάντλερ, αλλά και διάσημοι αθλητές από διαφορετικά σπορ, όπως οι παίκτες του ράγκμπι Σάμι Γουάτκινς και Κερτ Σίλινγκ. Άλλοι συμφώνησαν απολύτως μαζί του κι άλλοι πιθανολόγησαν ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα είπε.
Ωστόσο, έπειτα από 18 μήνες και όλο τον θόρυβο που είχε προκληθεί, ο Ίρβινγκ τα πήρε όλα πίσω και ζήτησε συγγνώμη για τις επιστημονικού περιεχομένου δηλώσεις του: ««Όταν έκανα τη συγκεκριμένη δήλωση ήταν μια περίοδος που μου άρεσαν πολύ οι θεωρίες συνωμοσίας. Όμως κατάλαβα πως ακόμη κι αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, δεν μπορείς να βγαίνεις και να το λες έτσι εύκολα. Λυπάμαι για όλο το θόρυβο που έγινε και για όσους καθηγητές έρχονταν και μου έλεγαν πως δημιούργησα αμφιβολίες στους μαθητές τους. Απολογούμαι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κι αφού ο θόρυβος από τα περί Ίρβινγκ και επίπεδης Γης κόπασε, ήρθε το επόμενο χτύπημα. Σε τηλεοπτική εκπομπή τον Δεκέμβριο του 2018, ο Στεφ Κάρι υποστήριξε ότι αμφιβάλλει έντονα αν ο άνθρωπος έχει όντως πατήσει στη Σελήνη. Νέος κύκλος μαζικών αντιδράσεων προκλήθηκε και η NASA κάλεσε τον σούπερ-σταρ των Warriors να περάσει μια βόλτα από τα σεληνιακά της εργαστήρια, ούτως ώστε να σταματήσει να αμφισβητεί ότι όντως υπήρξαν οι αποστολές του Apollo 11 και πέντε ακόμη διαστημικών πτήσεων.
Τα επιχειρήματα των αθλητών από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, πάντως, δεν ήταν βασισμένα σε πολύ γερά θεμέλια. Για παράδειγμα ο Σακίλ Ο΄Νιλ είχε πει: «Πώς είναι δυνατόν να είναι η Γη στρογγυλή, αφού ταξιδεύω για ώρες και παραμένω στην ίδια ευθεία, ενώ θα έπρεπε να φτάσω σε ένα μεγάλο γκρεμό;» Η ομοιότητα που διαπιστώνεται με την πιο… φρέσκια απορία του Ζεράλδες αρκετά εμφανής: «Αν η Γη είναι στρογγυλή, τότε πώς μπορώ να δω αυτό το νησί;».
Οι απόψεις διίστανται για το αν οι αθλητές είναι θεμιτό να εκφράζονται δημοσίως για ζητήματα εκτός της σφαίρας απασχόλησής τους ή θα 'πρεπε να ασχολούνται μόνο με… μπάλα. Ίσως βέβαια απορίες σαν αυτή που εξέφρασε ο Ζεράλδες να μην είναι και τόσο εξεζητημένες και να μην αποτελούν εκκεντρικές θεωρίες συνωμοσίας, αφού σύμφωνα με έρευνες μόλις το 66% των νέων ανθρώπων παγκοσμίως πιστεύουν ότι η Γη είναι σφαιρική, δηλαδή 1 στους 3 ταυτίζεται με τον μέσο της ΑΕΚ.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαούτσος