O Ράλφ Χάσενχουτλ είναι το επόμενο μεγάλο όνομα των πάγκων στην Γερμανία. Το όνομά του συζητείται παντού και αυτή τη στιγμή ( μαζί με τον 28χρονο Τζούλιαν Νάγκελσμαν της Χόφενχαϊμ) είναι ίσως ο πιο ανερχόμενος προπονητής της Bundesliga. Εκτός από όλα αυτά βέβαια είναι και ο καινούριος προπονητής της νεοφώτιστης Λειψίας. Σήμερα θα τεθεί αντιμέτωπος για πρώτη φορά απέναντι στο γερμανικό μεγαθήριο που λέγεται Μπορούσια Ντόρτμουντ (19:30).
Η Red Bull Λειψίας (RB Leipzig) έχει θέσει γερές βάσεις και όπως κάθε γερμανική ομάδα έχει πλάνο. Πλάνο το οποίο λέει πως σε 3-4 χρόνια θα πρέπει να έχει γίνει πρωταθλήτρια Γερμανίας. Το χρήμα το έχει, το ρόστερ το χτίζει, τον προπονητή τον απέκτησε. Τι άλλο της έχει απομείνει θα το δείξει η πορεία....
Ποιος είναι όμως o Αυστριακός τεχνικός που ανάγκασε μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του πλανήτη να τον επιλέξει ως τον προπονητή της νέας της προσπάθειας εισχώρησης στην Γερμανική αγορά και ταυτόχρονα στο Γερμανικό ποδόσφαιρο ;
Αυστριακή ιδιοφυΐα
Ο Χάσενχουτλ είναι γεννημένος στο Γκρατς της Αυστρίας στις 9 Αυγούστου του 1967 , έχοντας μια καριέρα ως ποδοσφαιριστής αξιοζήλευτη περνώντας από πολλές ομάδες όπως η Αούστρια Βιένης, Αούστρια Σάλτσμπουργκ, Κολονία, Γκρόιτερφιρτ και στο τέλος της καριέρας του στην δεύτερη ομάδα της Μπάγερν Μονάχου. Ο Ραλφ είναι γνωστός και στο ελληνικό κοινό, κυρίως στους ΑΕΚτζήδες όταν αγωνιζόμενος στην Αυστριακή Σάλτσμπουργκ (καζίνο Σάλτσμπουργκ τότε) αντιμετώπισε την ΑΕΚ στους ομίλους τους νεοσύστατου τότε Champions League της σεζόν 1994-1995. Μάλιστα είχε σκοράρει εναντίων της Ενωσης στη νίκη με 3-1 στην Αθήνα σημειώνοντας το τρίτο γκολ της ομάδας του.
Το 2004 αποσύρεται από το ποδόσφαιρο και αποφασίζει να ασχοληθεί με την προπονητική. Πρώτος του σταθμός η γερμανική Ούντερχακινγκ αρχικά ως βοηθός και στην συνέχεια όταν έφυγε ο Βέρνερ Λόραντ το 2007 ως προπονητής. Τη σεζόν 2008-2009 η ομάδα έπαιζε στην τρίτη κατηγορία του Γερμανικού πρωταθλήματος και τερμάτισε στην τέταρτη θέση χάνοντας για έναν μόλις βαθμό τα play off που οδηγούσαν στην άνοδο. Το 2010 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο και μετά ο Χάσενχουτλ δεν πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις (μόλις 31 βαθμούς σε 24 παιχνίδια) και αποτελεί παρελθόν από την ομάδα. Η Άααλεν όμως δεν χάνει την ευκαιρία και του αποσπά την υπογραφή αντικαθιστώντας τον Σκάρινγκερ με τον νέο και γεμάτο ιδέες Ραλφ. Ο Αυστριακός παραλαμβάνει μία ομάδα η οποία ήταν στην 16η θέση της τρίτης κατηγορίας, μία θέση πάνω από τον υποβιβασμό και καταφέρνει να τη σώσει κερδίζοντας την ανανέωση του συμβολαίου του.
Τη σεζόν 2011-2012 ο Χάσενχουλτ άλλαξε πλήρως την Άαλεν φέρνοντας οχτώ καινούριους παίχτες και διώχνοντας δεκατέσσερις βάζοντας ως στόχο τον τερματισμό στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Η Άαλεν στη χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος είχε καταφέρει να τερματίσει στην 6η θέση και στο τέλος της σεζόν τερμάτισε δεύτερη κερδίζοντας αυτόματα την άνοδο στην δεύτερη κατηγορία και παράλληλα τον Ραλφ να πετυχαίνει ένα σερί 8 συνεχόμενων νικών κερδίζοντας ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στην ομάδα για δυο παραπάνω χρόνια. Η σεζόν 2012-2013 θα είναι και η τελευταία του στο σύλλογο, παρόλο που ήθελε να προσδώσει στην νεοφώτιστη Ααλεν έναν αέρα επιθετικού ποδοσφαίρου αλλάζοντας το σύστημα από 4-4-2 σε 4-5-1 με γρήγορες αντεπιθέσεις. Η Άαλεν τερματίζει στην 9η θέση, την υψηλότερη που είχε ποτέ νεοφώτιστη ομάδα στη κατηγορία αλλά οι αντιπαραθέσεις του με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Markus Schupp όσον αφορά τις αποχωρήσεις σημαντικών ποδοσφαιριστών χωρίς να υπάρχουν οι αντικαταστάτες τους ήταν και η αιτία που αποχώρησε, μετά από 2,5 χρόνια γεμάτα επιτυχίες.
Κεφάλαιο Ίνγκλοσταντ
Τον Οκτώβριο του 2013 ο Ραλφ υπογράφει στην Ίνγκολσταντ ως αντικαταστάτης του Μάρκο Κουρτς. Την πρώτη του σεζόν θα καταφέρει να πάρει την ομάδα από τον πάτο της βαθμολογίας και να τερματίσει στην 10η θέση της δεύτερης τη τάξη κατηγορίας του γερμανικού πρωταθλήματος (Zweite Bundesliga). Την επόμενη σεζόν '14-'15 ανεβάζει την Ίνγκολσταντ στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας και μάλιστα τερματίζοντας στη κορυφή και παίρνοντας αυτόματα την άνοδο ως πρωταθλητές.Τη φετινή περίοδο ο στόχος της ομάδας ήταν η παραμονή και τα κατάφερε περίφημα. Η Ινγκολσταντ τερμάτισε στην 11η θέση μαζεύοντας 40 βαθμούς. ''Αυτό για έναν σύλλογο ο οποίος πριν δύο χρόνια αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία και ιδρύθηκε το 2004 ήταν κάτι το πολύ σημαντικό και πολύ δύσκολο να το πετύχεις'' είχε δηλώσει ο Χάσενχουτλ πριν λίγες βδομάδες αυτός όμως ήταν ο πρωτεργάτης, το άτομο που ενέπνευσε τους παίχτες για την παραμονή και την επιτυχία. Η Ίνγκολσταντ ήταν η πρώτη νεοφώτιστη που πέτυχε τρεις σερί νίκες εκτός έδρας στην Μπουντεσλίγκα και δεν έπεσε ποτέ κάτω από την δωδέκατη θέση σε όλη τη χρονιά. '' Θέλαμε να φτιάξουμε μία ομάδα που δεν είναι εύκολο να μας νικήσουν'' είχε πει ο Αυστριακός και αυτό πέτυχε, σε ολόκληρο το 2016 έχει μόνο μία ήττα στην έδρα της από την Μπάγερν Μονάχου (1-2) την προ τελευταία αγωνιστική.
Παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο και με MVP της χρονιάς τον 29χρονο Χάρτμαν (12 γκολ) νικώντας ομάδες όπως η Σάλκε (3-0) η Νταρμσταντ (3-1) και φέρνοντας ισοπαλία (3-3) με την Στουτγκάρδη ο μύθος του Hasenhuttl μεγάλωνε. Τα επιτεύγματά του έγιναν γνωστά σε όλη τη χώρα ώσπου μία ομάδα της ανατολικής Γερμανίας, η Λειψία, πλήρωσε την ρήτρα του και τον έκανε δικό της.
Η πρόκληση των ταύρων
Όταν σου κάνει πρόταση να κάτσεις στον πάγκο της μία από της πλουσιότερες ομάδες της Γερμανίας (μέσα στις 4 πλουσιότερες) δεν το σκέφτεσαι και πολύ. Η απάντηση του Ραλφ ήταν βεβαίως θετική. Από φέτος θα προπονεί μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις του Γερμανικού ποδοσφαίρου την Λειψία. Οι πάμπλουτοι «ταύροι» ιδρύθηκαν το 2009, όταν η εταιρία του γνωστού αναψυκτικού (red bull) αγόρασε τα δικαιώματα της ομάδας Μάρκρανσταντ και την μετονόμασε σε Red Bull Λειψίας(RB Leipzig), όπως είχε κάνει και με την ''δικιά τους'' Σάλτσμπουργκ (προερχόμενοι από την Αυστρία) αλλά και με την Αμερικάνικη Red Bull Νέας Υόρκης (Νew York Red Bull). Μία ομάδα η οποία δεν διστάζει να δηλώσει πως ήρθε για να χτυπήσει στα ίσια τα μεγαθήρια Μπάγερν και Ντόρτμουντ και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Η διοίκηση κάνει πάντα προσεκτικές κινήσεις οπότε και η επιλογή του συμπατριώτη τους Χάσενχουτλ δεν ήταν τυχαία. Εκεί ο Ραλφ θα έχει όλο το χρόνο να δείξει τις ικανότητές του και να καθοδηγήσει ένα πολύ καλό και ταλαντούχο σύνολο παιχτών.
Η Λειψία δεν δίστασε να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη και να μαζέψει ότι ταλέντο υπήρχε στην Γερμανία(κυρίως στις μικρότερες κατηγορίες) για να φτιάξει ένα αξιόλογο σύνολο παιχτών όχι μόνο γηγενών αλλά και από όλη την Ευρώπη. Ράνι Κεντίρα(o αδελφός του Σάμι της Γιουβέντους), Μάρσελ Σάμπιτζερ, Γιούσουφ Πόουλσεν, Έμιλ Φόρσμπεργκ, Νιλς Κάσκερ, Ντομινίκ Κάιζερ, Πίτερ Γκουλάσι και Κυριάκος Παπαδόπουλος (δανεικός) είναι μόνο μερικά από τα ταλέντα της ομάδας τα οποία περιμένουν να λάμψουν στα σαλόνια της Μπουντεσλίγκα. Και βεβαίως ο Ντέιβι Ζέλκε, ο οποίος αποκτήθηκε πέρυσι (στη Β' Γερμανίας), αφού οι ταύροι έβγαλαν από τα ταμεία τους 8 εκ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους. Συνολικά τη περσινή σεζόν ξόδεψαν το 50% του συνόλου των δαπανών όλης της της δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας!
Ο Ραλφ επίσης θα έχει το δύσκολο έργο να κάνει πάλι την Λειψία και συνάμα την ανατολική Γερμανία μέρος του χάρτη της Μπουντεσλίγκα η οποία έχει καιρό να δει ανατολική ομάδα στο πρωτάθλημα της. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση του Ραλφ θα είναι να καταφέρει να απενοχοποιήσει την Red Bull Λειψίας. Στην Γερμανία έχουν ξεσπάσει πολλά σχόλια για τους νεοφώτιστους, ότι δεν υπακούν στο Γερμανικό μοντέλο ποδοσφαίρου ( ιδιοκτήτης είναι ο φίλαθλος) και πως η Λειψία δεν είναι ομάδα λαϊκής βάσης αλλά ομάδα της γνωστής εταιρίας. Όλο αυτό το σκηνικό τάραξε τα νερά των Γερμανών κάνοντας την αυτή τη στιγμή ίσως τη πιο μισητή ομάδα κατά τα λεγόμενα των φιλάθλων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η Γερμανική λίγκα ονομάζει την Λειψία όχι με το όνομα της εταιρίας της ( Red Bull ) αλλά ως ΡάσενΜπολ (RasenBall) και αυτό γιατί στην Μπoυντεσλίγκα δεν επιτρέπονται τα ονόματα των χορηγών να υπάρχουν στα λογότυπα των ομάδων. Οι απόψεις διίστανται αλλά το σίγουρο είναι ένα. Ο Χάσενχουτλ είναι ο εκλεκτός της διοίκησης-κολοσσού για τον πάγκο της και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την ποιότητα και την αξία του Αυστριακού που καλείται να βάλει τις βάσεις για μια νέα ποδοσφαιρική αυτοκρατορία η οποία τώρα χτίζεται. Ο Χάσενχουτλ ήρθε για να μείνει όχι μόνο στον πάγκο των ταύρων αλλά και στην ιστορία της ποδοσφαιρικής Γερμανίας και ποιος ξέρει, ίσως και της Ευρώπης...
Επιμέλεια: Γιώργος Γιαννούλης ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube