Έφτασε η ώρα για τον πρώτο έλεγχο… προόδου των ελληνικών ομάδων στη φετινή Ευρωλίγκα, αφού συμπληρώθηκαν 10 αγωνιστικές και ήδη διαφαίνεται πως τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός θα παλέψουν για μια θέση στην οχτάδα.
Γράφει ο Γιώργος Πετρίδης
Με συμπληρωμένο το πρώτο 1/3 της κανονικής περιόδου, έχει γίνει σαφές πως οι δύο «αιώνιοι» θα πρέπει να στοχεύσουν κυρίως στο να εξασφαλίσουν μια θέση στην οχτάδα, καθώς το πλεονέκτημα έδρας μοιάζει δύσκολη υπόθεση και θα χρειαστούν μαζεμένες υπερβάσεις από τις δύο ομάδες για να επαναλάβουν το περσινό και προπέρσινο κατόρθωμά τους στη regular season. Από ‘κει και πέρα, είναι ηλίου φαεινότερο πως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Φενέρμπαχτσε και η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους και λογικά έχουν «καπαρώσει» τις πρώτες τρεις θέσεις.
Ας ξεκινήσουμε την ανάλυση με τον Παναθηναϊκό. Είναι δεδομένο πως το ρεκόρ 5-5 που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα οι «πράσινοι» (8οι στην κατάταξη), τους αφήνει πικρία και προκαλεί σκεπτικισμό. Βάσει προγράμματος, η ομάδα του Πασκουάλ θα μπορούσε να έχει ακόμα και… 8-2, ενώ σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα έχουν δύο λιγότερες νίκες και με θεωρητικά πολύ πιο εύκολο πρόγραμμα. Το «τριφύλλι» πληρώνει την κακή του παρουσία στα εκτός έδρας, αφού έχει νικήσει μόνο την Μπουντούτσνοστ στο Μαυροβούνιο (1-4) και έχει ηττηθεί μακριά από το ΟΑΚΑ από ομάδες όπως η Μπάγερν Μονάχου και η ελλιπής Χίμκι, σε ματς δηλαδή που μάλλον «έπρεπε» να πάρει.
Επιπροσθέτως, στο γήπεδό του έχει ήδη υποστεί μία ήττα (σ.σ. από τη Ζαλγκίρις), την ώρα που πέρσι κέρδισε και τους 9 πρώτους αγώνες του εκεί. Από ‘κει και πέρα και για να πάμε σε επιμέρους στατιστικές κατηγορίες, οι παίκτες του Πασκουάλ είναι προτελευταίοι στη δημιουργία (16 ασίστ/μέσο όρο) στην Ευρωλίγκα, ενόσω έχουν και το δεύτερο χειρότερο ποσοστό στα τρίποντα (μόλις 30,8%). Κι όλα αυτά ενώ έχουν βελτιώσει ελαφρώς το ποσοστό τους στις ελεύθερες βολές σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν (72,4% έναντι 67,8%).
Σε επίπεδο ατομικών επιδόσεων, θα σταθούμε κυρίως στον ηγέτη του Παναθηναϊκού, Νικ Καλάθη, ο οποίος δεν αποδίδει όπως πέρσι κι αυτό δεν το «λένε» μόνο οι αριθμοί, αλλά και η γενικότερη εικόνα του. Σημειωτέον πως έχει 8,7 πόντους, 7,8 ασίστ, 1,8 κλεψίματα κατά μέσο όρο, ωστόσο είναι αρκετά άστοχος, ειδικά στα τρίποντα (8/44) και υποπίπτει σε αρκετά λάθη (3,1/μέσο όρο). Για την ιστορία, ο ομογενής γκαρντ των «πρασίνων» ολοκλήρωσε με 14,5 πόντους, 8 ασίστ και 3,8 ριμπάουντ/μέσο όρο την περσινή Ευρωλίγκα.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες συγκρίσεις, ο Ντεσόν Τόμας προσφέρει λιγότερα σε σχέση με τον προκάτοχό του, Κρις Σίνγκλετον: 8,9 πόντους/μέσο όρο έναντι 10,3, στα ριμπάουντ η αντίστοιχη αναλογία είναι 3,5/5,8, ενώ ο 27χρονος αγωνίζεται περίπου 12 λεπτά λιγότερο. Στα ίδια νούμερα με πέρσι (με μικρές αποκλίσεις) κινούνται οι Λεκαβίτσιους, Παππάς, Γκιστ, ενώ βελτιωμένος μοιάζει ο Λοτζέσκι, που φέτος πετυχαίνει 3 πόντους περισσότερους (8,8 έναντι 5,7/μέσο όρο).
Κλείνοντας για τον Παναθηναϊκό, η επόμενη πεντάδα αγώνων, μέχρι το τέλος του έτους δηλαδή, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις βλέψεις του. Οι 4 εξ αυτών είναι στο ΟΑΚΑ (με Φενέρ, Νταρουσάφακα, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ενώ ενδιάμεσα θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ.
Πάμε και στον έτερο «αιώνιο». Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο (6-4, 5ος στη βαθμολογία) και 3 συνεχόμενες νίκες το αρκετά δύσκολο πρόγραμμα που είχε στο πρώτο 1/3 της κανονικής περιόδου. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν λιγότερες νίκες (2 τον αριθμό) σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά ήδη έχουν «βγάλει» εκτός έδρας υποχρεώσεις σε ΟΑΚΑ, Μόσχα (με ΤΣΣΚΑ και Χίμκι) και Βιτόρια και δύο απαιτητικά ματς στο ΣΕΦ με Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης. Αν… έπρεπε να θεωρήσουμε κάποια ήττα «εκτός προγράμματος», τότε αυτή είναι το 75-99 από την Αρμάνι Μιλάνο στο Φάληρο.
Οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους 3 εκτός έδρας υποχρεώσεις τον Δεκέμβριο (με Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα, Νταρουσάφακα) και δύο εντός που… οφείλουν να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα (με Εφές, Γκραν Κανάρια). Η ομάδα του Μπλατ έχει τη 2η καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας (77,5/μέσο όρο), ενώ το μάτι μας πήγε και στη βελτίωση που παρουσιάζει στο επιθετικό κομμάτι σε σχέση με πέρσι: 80,4 πόντοι/μέσο όρο έναντι 77,7 και 18,9 ασίστ/μέσο έναντι 16,1.
Η μεγάλη διαφορά στις ατομικές επιδόσεις των παικτών του Ολυμπιακού εντοπίζεται σε αυτά που προσφέρει ο Γουίλιαμς-Γκος σε σύγκριση με τον Ρόμπερτς, τον οποίο αντικατέστησε ουσιαστικά. Ο 24χρονος γκαρντ έχει 9,4 πόντους και 4,4 ασίστ/μέσο όρο, με τον νυν playmaker της Μάλαγα να προσφέρει 6,9 πόντους και 1,4 ασίστ/μέσο όρο πέρσι. Οι δύο ηγέτες των «ερυθρολεύκων», Σπανούλης και Πρίντεζης, κινούνται πάνω-κάτω στα ίδια νούμερα με πέρσι: 11,2 πόντοι και 5,1 ασίστ/μέσο όρο ο V-Span (έναντι 14 και 5,6 το 2017-18), 12 πόντοι και 5 ριμπάουντ/μέσο όρο ο «Πρι» (12 πόντοι, 5,5 ριμπάουντ πέρσι).
Φανερή είναι η βελτίωση του Μιλουτίνοφ, που σημειώνει 10,2 πόντους και «κατεβάζει» 7,3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ενώ ολόκληρη τη σεζόν 2017-18 οι αντίστοιχοι μέσοι όροι του ήταν 8,8 πόντοι και 5,7 ριμπάουντ. Κλείνοντας με τους παίκτες του Μπλατ, οι Στρέλνιεκς, Παπανικολάου βαδίζουν στα περσινά «χνάρια» τους με μικρές διαφοροποιήσεις, ενώ πεσμένα είναι τα νούμερα του Μάντζαρη, προφανώς λόγω και του μικρότερου χρόνου συμμετοχής.
Ανακεφαλαιώνοντας με τον Ολυμπιακό, κρίνουμε πως το ρεκόρ του (6-4) αποτελεί μια καλή βάση για τη δύσκολη συνέχεια και χαρίζει ηρεμία στους Πειραιώτες, που έχουν στην ουσία μια «καινούρια» ομάδα με σχετικά άπειρους ξένους στο κορυφαίο επίπεδο.
Για να κλείσουμε το «αφιέρωμα» στο πρώτο 1/3 της κανονικής περιόδου, θα κάνουμε μια γενικότερη καταγραφή και για τις υπόλοιπες ομάδες. Όπως προαναφέρθηκε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (9-1), η Φενέρμπαχτσε (9-1) και η Ρεάλ Μαδρίτης (8-2) μοιάζουν ακαταμάχητες, θα τερματίσουν στην πρώτη τριάδα και λογικά θα παλέψουν μεταξύ τους για την καλύτερη κατάταξη. Ευχάριστη έκπληξη σαφώς αποτελεί η Αναντολού Εφές, που ήδη έχει πετύχει περισσότερες νίκες (8 τον αριθμό) σε σχέση με ολόκληρη την περσινή σεζόν (7) και μοιάζει ικανή να διεκδικήσει μια θέση στο Final Four.
Κατά τα λοιπά, η Αρμάνι Μιλάνο (6-4) και η Μπαρτσελόνα (6-4) εμφανίζονται πολύ πιο βελτιωμένες σε σύγκριση με τη σεζόν 2017-18, όταν και πέτυχαν μόλις 10 και 11 νίκες αντίστοιχα. Στις μέχρι τώρα απογοητεύσεις θα επιλέγαμε την -οικοδέσποινα του F4- Μπασκόνια (3-7) και… ως συνήθως τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (2-8), η οποία όμως έχει νέο προπονητή (τον Γιάννη Σφαιρόπουλο) και λογικά ανακάμψει. Κάτι αντίστοιχο περιμένουμε και από Χίμκι (4-6), Ζαλγκίρις (4-6), οι οποίες διαθέτουν ποιοτικές μονάδες και ικανούς τεχνικούς, αλλά δεν έχουν βρει σταθερότητα ακόμα. Θετική εντύπωση προκαλεί επίσης η Μπάγερν Μονάχου, που ήδη έχει καρπωθεί 4 ροζ φύλλα αγώνα (4-6).
Μπουντούτσνοστ (2-8) και Νταρουσάφακα (1-9) μοιάζουν οι «φτωχοί συγγενείς» της διοργάνωσης, αλλά μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο να κάνουν ζημιές, ειδικά αν τις υποτιμήσεις, όπως συνέβη με την προ εβδομάδος νίκη των Μαυροβούνιων επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Για την «πρωτάρα» Γκραν Κανάρια (3-7) χρήζει αναφοράς η μαχητικότητά της, όμως ποιοτικά δείχνει «λίγη» και δύσκολα θα διεκδικήσει κάτι παραπάνω από μια αξιοπρεπή πορεία... ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube