Η δυνατότητα κάποιων σωματείων να φέρουν στη χώρα μας «ηχηρά» ονόματα έχουν οδηγήσει και σε συνεργασίες, που άλλοτε δεν θα φανταζόταν ο χώρος και η φετινή μεταγραφική περίοδος διατήρησε αυτήν την πολύ ευχάριστη εξέλιξη για το άθλημα.
Συνολικά, 40 αθλητές κι αθλήτριες από άλλες χώρες συμπεριλαμβάνονται στην εγκύκλιο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για τις μεταγραφές του 2019, πολλοί φυσικά θ’ αγωνιστούν και σε χαμηλότερες διασυλλογικές κατηγορίες κι ανάμεσά τους είναι διεθνείς εγνωσμένης αξίας.
Ξεχωρίζει, δε, το όνομα του Πορτογάλου Ζοάο Μοντέιρο, ενός τοπ αθλητή που, μεταξύ άλλων, έχει στο παλμαρέ του τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους σε επίπεδο ανδρών. Ο 35χρονος αριστερόχειρας συμφώνησε με τον Ολυμπιακό.
Μεταγραφές, επίσης, από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό προϊδεάζουν και φέτος για δυνατή Α1, ενώ σημαντικές κινήσεις ενίσχυσης έγιναν κι από ομάδες της Α1 γυναικών για να διατηρηθεί κι εκεί πολύ ψηλά το ενδιαφέρον του κόσμου. Γενικά, υπήρχε και φέτος μεγάλη δραστηριότητα στις μεταγραφές και η αρμόδια επιτροπή της ομοσπονδίας ενέκρινε συνολικά 406 περιπτώσεις.
Από τις μετακινήσεις των Ελλήνων αθλητών, ξεχωρίζει αυτή του διεθνούς αμυντικού Κωνσταντίνου Αγγελάκη από τον Α.Σ. Πέρα Αθηνών στον Παναθηναϊκό.
Στις γυναίκες, η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών το 2016, Γεωργία Ζαβιτσάνου, έκανε δελτίο στην ΑΕΚ, ενώ οι σημερινές πρωταθλήτριες Ελλάδας Ελισάβετ Τέρπου (Νέων γυναικών) και Μαλαματένια Παπαδημητρίου (κορασίδων, νεανίδων) θα παίξουν στον Ολυμπιακό.
Αναφορικά με τους ξένους, να σημειωθεί ότι πέρσι ήταν 36 στη σχετική λίστα και φέτος είχαν μικρή αύξηση, όπως γενικά υπήρχε αύξηση στο πάρε-δώσε των σωματείων. Μάλιστα, οι αλλοδαποί ούτε φέτος προέρχονται μόνο από την Ευρώπη.
Ο δευτεραθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός συμφώνησε και με τον διεθνή από την Ταϊλάνδη Παντασάκ Τανβιριγιαβετσακούλ. Πραγματοποιεί νέα συνεργασία με τον Πορτογάλο Μέντες και θα έχει στην κορυφή του ρόστερ τον συμπατριώτη του Ζοάο Μοντέρο, ο οποίος, μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει: Χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια στο ομαδικό ανδρών το 2014, στο διπλό ανδρών το 2015, στο διπλό μικτό ανδρών το 2016, δεύτερη θέση στο ατομικό Europe Top 16 το 2016 και δύο πέμπτες θέσεις με την Πορτογαλία σε παγκόσμια πρωταθλήματα ομαδικού (2014, 2016)!
Η πρωταθλήτρια Ελλάδας ΑΕΚ απέκτησε τον Βέλγο Ζαν Λορίκ, τον Γάλλο Μπαστιέν Ντουπόν και κράτησε τον Τσέχο Μίχαλ Όμπεσλο και τον Ούγγρο Ντανιέλ Κοσίμπα, που τη βοήθησαν πολύ στην περυσινή ιστορική της διάκριση.
Νέα πρόσωπα, επίσης, στην Α1 ο Ρουμάνος Κριστιάν Τσιρίτα για τον Α.Ο. Πεύκης, ο Βούλγαρος Πέτρο Γκαμπρόβσκι για τη Φιλία Ορεστιάδας και ο Γάλλος Έντζο Λεγκουστίν για την Ε.Α. Βόχας. Η τελευταία, που είναι και νεοφώτιστη στην κατηγορία, πήρε και τον, επίσης, Βούλγαρο Τεοντόρ Αλεξαντρόφ, ενώ ο συμπατριώτης του Πετιό Κράστεφ πήγε στο Πέρα.
Στην Α1 γυναικών, ο Φοίνικας Αγίας Σοφίας Πειραιά ενισχύεται με τη Ρουμάνα Ντόρα Σινγκεορζάν και την κινεζικής καταγωγής Λι Μπιν, που παίζει με την ουγγρική υπηκοότητα!
Οι Σάρισες Φλώρινας θα συνεργαστούν με τη Ρωσίδα Ζόια Νοβίκοβα και τη Γαλλίδα Μάριον Μπερτό, ενώ κράτησαν τη Λιου Τζούντιθ, η οποία έχει τη γαλλική υπηκοότητα.
O Ολυμπιακός φέρνει στην Ελλάδα τη Σουηδέζα Ερίκα Φροντ. Ο Α.Σ. Πέρα έκανε νέα συμφωνία με τη Βουλγάρα Ντετελίνα Πέτροβα και τη Σέρβα Μόνικα Κνέζεβιτς και συμπληρώνει την ομάδα με την Κύπρια Μαρία Αβραάμ. Η εγκύκλιος 1 των μεταγραφών περιλαμβάνει και τους αθλητές, για τους οποίους γνωρίζουμε έως σήμερα ότι θα παίξουν στο εξωτερικό.
Υπάρχουν και φέτος νεαροί διεθνείς που θα δοκιμάσουν πρώτη φορά αυτήν την εμπειρία (όπως η Ιωάννα Γερασιμάτου στη Γαλλία και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου στη Γερμανία), ενώ για τον πρωταθλητή Ευρώπης, Γιάννη Σγουρόπουλο, που ως γνωστόν, έχει συμφωνήσει με τη γερμανική Γκρενζάου, σημειώνεται ότι επειδή θα παίξει στην Μπουντεσλίγκα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην ελληνική Α1.