Ποιος δεν έχει παίξει bowling, έστω μια φορά στη ζωή του; Άλλοι με μεγαλύτερη επιτυχία, άλλοι χαρίζοντας στιγμές… απείρου κάλλους και άλλοι, όπως ο Γιώργος Στεφανίδης, μαζεύοντας διακρίσεις και μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα, διεθνή τουρνουά, αλλά και ως μέλος της Εθνικής ομάδας!

Ο Πατρινός αθλητής της Ακαδημία Πέλοπος Πατρών μιλά στο sport-fm.gr για τον πρωταθλητισμό σε ένα άθλημα που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, 7000 πριν στην Αίγυπτο.

Για τον ίδιο το bowling είναι μέρος της καθημερινότητάς του τα τελευταία 17 χρόνια, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρεις να προπονεί αφιλοκερδώς επίδοξους νεαρούς αθλητές στο Arena Sports Center στην Πάτρα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Στεφανίδης στο sport-fm.gr:

Πώς μπήκε στη ζωή σου το bowling;

«Το bowling ήρθε στη ζωή μου το 2002, όταν πήγαινα να χαζέψω τους γονείς μου να παίζουν και αυτοί στην Πάτρα. Έριξα και εγώ κι έτσι απλά κόλλησα το “μικρόβιο”. Θυμάμαι την πρώτη μου μπαλιά με μια μπάλα 8lb, κατάφερα να ρίξω εννιά κορύνες. Πλέον η ζωή μου είναι το bowling. Προπονούμαι τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ από τότε συμμετέχω σε πανελλήνια πρωταθλήματα, σε διεθνή τουρνουά και ήμουν μέλος Εθνικής Ομάδας Ανδρών, Νέων και Μεσογειακών για πολλά χρόνια».

Πλέον, σχεδόν 20 χρόνια μετά, μετράς πολλές διακρίσεις. Ποιες ξεχωρίζεις;

«Όλα έγιναν βήμα βήμα, ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο. ‘Έπειτα στη νεαρή ηλικία των 13 χρονών ήρθε η Προεθνική Νέων, κατόπιν η Εθνική Νέων από το 2006 μέχρι το 2009 με πανελλήνιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις και η Εθνική Ομάδα Ανδρών από το 2008 μέχρι το 2017.
Οι επιτυχίες που ξεχωρίζω; ‘Ήμουν Δευτεραθλητής Ευρώπης Ανδρών το 2015, πρωταθλητής Ευρώπης Νέων το 2007 και 2009, πρωταθλητής Μεσογειακών τις χρονιές το 2011, 2012 και 2014 με συνολικά 15 μετάλλια και τέλος είναι οι δύο υψηλές θέσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα (11η και 14η το 2013). Παράλληλα ήρθαν υψηλές διακρίσεις και βάθρα σε διεθνή ατομικά τουρνουά σε Ιταλία, Κύπρο, Γαλλία, Βουλγαρία , Ρουμανία & Γερμανία και πολλές ατομικές και ομαδικές νίκες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελλάδας».




Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον πρωταθλητή στο bowling; Ποιο είναι το κίνητρο;

«Μέσα στη πάροδο των χρόνων, οι νίκες και οι πρωτιές ήρθαν όπως σε όλα τα αθλήματα, με υπομονή, επιμονή και θυσίες. Μυστική συνταγή δεν υπάρχει. Σίγουρα με βοήθησε και η στήριξη της οικογένειας και των φίλων μου. Το κίνητρο ερχόταν με τα χρόνια. Έβαζα προσωπικούς στόχους και έβλεπα ότι για να τους πετύχω, έπρεπε να ανέβω ένα βουνό με μικρά και σταθερά βήματα. Το κίνητρο και η θέληση σε έναν αθλητή θεωρώ είναι έμφυτα. Πηγάζουν από τους στόχους και τα όνειρα του καθενός».

Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια;

«’Ότι πρέπει κάθε φορά να προσαρμοστείς στις διαφορετικές αγωνιστικές συνθήκες του εκάστοτε τουρνουά, να χρησιμοποιήσεις την κατάλληλη τεχνική και υλικό, όπως είναι οι μπάλες διαφόρων κατηγοριών, να ανταγωνιστείς την ίδια ώρα έναν ερασιτέχνη και έναν επαγγελματία. Λίγα αθλήματα έχουν αυτή την μαγεία και δυσκολία ταυτόχρονα».

Πώς έχει κυλήσει η φετινή σεζόν;

«Η φετινή χρονιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ξεκίνησε τον Οκτώβρη, με αρκετές δυσκολίες λόγω της εποχής που ζούμε με τον COVID. Παρόλα αυτά είμαι από τους τυχερούς του χώρου, καθώς έχω την δυνατότητα προπόνησης και προετοιμασίας στους διαδρόμους του Arena Bowling στη Πάτρα. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, είχα και μια σειρά επιτυχιών. Πριν από περίπου ένα μήνα κατέλαβα την 5η θέση σε ένα διεθνές ατομικό τουρνουά που διεξήχθη στη Αθήνα ανάμεσα σε 207 αθλητές από εννέα χώρες , ενώ πριν κάποιες μέρες κέρδισα και ένα τοπικό τουρνουά στη Πάτρα. Φυσικά, η μεγαλύτερη νίκη μου φέτος είναι ότι ανακηρύχθηκα Δευτεραθλητής Ελλάδος. Μέσα από μια διαδικασία όπου μαζεύαμε βαθμούς από όλη την αγωνιστική χρονιά , οι κορυφαίοι της Α’ κατηγορίας ανδρών ταξιδέψαμε Θεσσαλονίκη. Εκεί μέσα από ένα μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, πήρα αυτή την πολύ υψηλή θέση».



Γιατί κάποιος να ξεκινήσει bowling;

«Είναι ένα άθλημα το οποίο στην Ελλάδα χτίζεται σε νέες βάσεις, αλλά υπάρχει οργάνωση και μέλλον. Αποτελεί ατομικό άθλημα, το οποίο σε βάζει σε μια διαδικασία συνεχούς σκέψης, συγκέντρωσης και αυτοβελτίωσης. Είναι για μικρούς, αλλά και για μεγάλους. Παρότι είναι ατομικό, βρίσκεσαι σε ένα τεράστιο χώρο, όπου γνωρίζεις πολύ κόσμο και κοινωνικοποιείσαι. Πλέον στη Ελλάδα έχουμε μια Ομοσπονδία που οργανώνεται και προσπαθεί για το καλύτερο καθώς και ερασιτεχνικούς συλλόγους που προωθούν και προάγουν το άθλημα».

Θα το χαρακτήριζες εύκολο ή δύσκολο άθλημα;

«Είναι θέμα εξάσκησης. Απαιτεί ιδιαίτερες ασκήσεις. Όλα ξεκινάνε από τα βήματα. Αρχικά γίνεται εκμάθησης του τρόπου περπατήματος μέχρι να πετάξεις τη μπάλα και μετά προπόνηση στόχευσης συγκεκριμένου χώρου του διαδρόμου του μπόουλινγκ ώστε να πετύχεις τις κορύνες για να κάνεις το strike».



Πόσο ρόλο παίζει η φυσική κατάσταση στο bowling;

«Παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο. Είναι ένα άθλημα όπως και τα υπόλοιπα. Οι διοργανώσεις διεξάγονται πρωινές ώρες, όποτε ο αθλητής πρέπει να ξυπνήσει 8-9 το πρωί. Τα παιχνίδια μπορούν να διαρκέσουν από 2 έως και 10 ώρες. Όποτε ο αθλητής περπατάει, στέκεται και πετάει την μπάλα του bowling, που ζυγίζει 7 κιλά, για πολλές ώρες σε όλη την διάρκεια της διοργάνωσης. Oπότε, όπως καταλαβαίνεις, μια φυσική κατάσταση είναι βασική για μια καλή απόδοση».

Υπάρχει στρατηγική στο άθλημα;

«Υπάρχει ναι. Έχει να κάνει σε ποιο σημείο του διαδρόμου θα πετάξουμε την μπάλα, πόσο μεγάλη καμπύλη θα βάλουμε στην μπάλα (το λεγόμενο φάλτσο), όπως και με ποια μπάλα θα επιλέξουμε να παίξουμε, καθώς υπάρχουν 10αδες διαφορετικοί τύποι».



Σε ποιες χώρες είναι πιο ανεπτυγμένο το bowling;

«Στην Ευρώπη οι Σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ οργανωμένες (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία), όπου εκεί λόγου κρύου ο κόσμος κάθεται περισσότερο μέσα στις αίθουσες και παίζει περισσότερο bowling. Βέβαια και σαν κράτη είναι οργανωμένα και αυτό έχει επιρροή φυσικά και στον αθλητισμό. Αν και πριν 2 χρόνια, το παγκόσμιο πρωτάθλημα το κέρδισε η Ιταλία! Επίσης είναι ανεπτυγμένο στην Αμερική, όπου εκεί το bowling παίζεται και επαγγελματικά και τέλος στην Ασία, σε χώρες όπως Ιαπωνία, Κορέα, Μαλαισία».

Βλέπεις θέληση από τα μικρότερα παιδιά να ασχοληθούν πιο επαγγελματικά με το bowling;

«Στην Ελλάδα υπάρχουν ακαδημίες και σύλλογοι που ασχολούνται με τα παιδιά, γίνονται προπονήσεις και μαθήματα. Επίσης το κράτος σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, δίνει μοριοδοτήσεις και όλο αυτό δίνει μεγάλο κίνητρο. Γενικά υπάρχει η θέληση στο να μάθουν το παιχνίδι, να πάρουν γνώση όσο αναφορά την τεχνική. Το βλέπω και στην Πάτρα, όπου έρχονται παιδιά και μου ζητάνε να τους δείξω τα βασικάμ δηλαδή τα βήματα, την τελική θέση, πώς να ρίξουν και πού να σημαδέψουν».

Πόσο σημαντικοί είναι οι χορηγοί στο bowling;

«Είναι πολύ σημαντικοί, όπως και σε όλα τα αθλήματα. Στο bowling ακόμα περισσότερο όμως, αφού είναι ένα ατομικό άθλημα κατά βάση, όπου ο καθένας πρέπει να πληρώσει τις προπονήσεις του, τον εξοπλισμό του (μπάλες, παπούτσια), καθώς και τις συμμετοχές του στα τουρνουά. Έτσι λοιπόν, ο χορηγός στο bowling δίνει μεγάλη βοήθεια και έξτρα κίνητρο, ώστε ο αθλητής να συνεχίζει να προπονείται και να προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube