Γράφει ο Μάκης Διόγος
Γεννημένος το 1922 στην Αθήνα αποφοίτησε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Σιράκιους των ΗΠΑ, ο Λυμπερόπουλος πριν καταπιαστεί με τη δημοσιογραφία, αγάπησε τον αθλητισμό και πέτυχε διακρίσεις τόσο ως πρωταθλητής Ελλάδας αγωνισμάτων στίβου και συγκεκριμένα του πεντάθλου (1948) και του άλματος εις μήκος (1946, 1949) και μέλος της Εθνικής Ομάδας στίβου.
Εκείνο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι υπήρξε ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου με ένα σπάνιο ρεκόρ. Εχει πετύχει χατ τρικ σε αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό! Η συνάδελφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου κόρη του Χάρη Λυμπερόπουλου κατέγραψε τη ζωή του μεγάλου δημοσιογράφου στο βιβλίο «Χάρης Λυμπερόπουλος. Κοντά στον αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου»(Εκδόσεις Πατάκης). Για κείνο το χατ τρικ με την «κυανέρυθρη» φανέλα ο Χάρης Λυμπερόπουλος λεει στο βιβλίο: «….στις 19 Δεκεμβρίου 1943, στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, έγινε ένας καθοριστικός αγώνας με τον Ολυμπιακό.
Τη χρονιά εκείνη ο Πανιώνιος, πρωταθλητής Αθηνών, συμμετείχε στο πρωτάθλημα «Κέντρου» που διοργάνωσαν οι σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, με καλά αποτελέσματα. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Πειραιά. Στον μεταξύ τους αγώνα, ο Πανιώνιος κέρδισε 3-2, έχοντας στη σύνθεσή του –εκτός από εμένα– τους Κοτρώτση, στη θέση του τερματοφύλακα, Γιαννακάκο, Τσολιά, Ζαρκάδη, Σκιαδά, Στάικο, Ευαγγελίδη, Κερδεμελίδη, Μπιστούρα, Λέκκα, Μαρουλίδη, Τσανετάτο, Σεϊταρίδη, Λάμπρου.
Προπονητής και αναπληρωματικός τερματοφύλακας της ομάδας μας ήταν ο Γιώργος Ρουσόπουλος. Τεράστια ονόματα της εποχής. Θυμάμαι επίσης πως τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, σ’ εκείνο το παιχνίδι, ήταν ο Αριστείδης Λούβαρης – πατέρας του Γιώργου Λούβαρη, ο οποίος υπήρξε διοικητικός παράγοντας του Ολυμπιακού για είκοσι χρόνια: από τον Δεκέμβριο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2013. Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, τον αντικατέστησε κάποιος Γκότσης, που είχε έρθει στον Ολυμπιακό από τον Άρη Θεσσαλονίκης• τον μόνιμο εκείνη την εποχή πρωταθλητή της Θεσσαλονίκης, γιατί υπήρχαν τρία ξεχωριστά πρωταθλήματα: Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Αν και νέος παίκτης τότε εγώ, πέτυχα και τα τρία τέρματα εναντίον του Ολυμπιακού...Η επίδοση αυτή είναι καταγεγραμμένη…
Όταν συζητώ αυτό το θέμα με όσους με συναντούν, αδυνατούν να με πιστέψουν! Διότι ήμουν αθλητής κι όχι ποδοσφαιριστής. Μάλιστα, στο τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό, συνέβη το εξής: ο Κλεάνθης Μαρόπουλος –σημαντικός αθλητικός παράγοντας της εποχής, ο οποίος παρακολούθησε το παιχνίδι– πλησίασε τον Ρουσόπουλο και του ζήτησε να με αφήσει να πάρω μεταγραφή στην ΑΕΚ. «Μα αυτός δεν παίζει μπάλα, είναι ο καλύτερος αθλητής που έχουμε στον στίβο!» του εξήγησε ο Ρουσόπουλος.
«Α, είναι και αθλητής του στίβου; Ε, τότε, τόσο το καλύτερο…» απάντησε ο Μαρόπουλος. Βέβαια, πρέπει να πω ότι ουδέποτε υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση ή δική μου σκέψη για ενδεχόμενη μεταγραφή σε άλλο σύλλογο πέραν του Πανιωνίου στο ποδόσφαιρο και του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στον στίβο, διότι δεν ήμουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».
*Το βιβλίο της Κατερίνας Λυμπεροπούλου: «Χάρης Λυμπερόπουλος κοντά στον αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» (εκδόσεις Πατάκη) θα παρουσιαστεί τη Πέμπτη 10/12 στις 18:45 διαδικτυακά από τη σελίδα του Public στο Facebook όπου ο Βασίλης Σκουντής θα συνομιλήσει με την Κατερίνα & την Γκρέτα Λυμπεροπούλου.
Φωτογραφία Δεκέμβριος 1943 - Η χρονιά που πέτυχε τα τρία τέρματα εναντίον του Ολυμπιακού. Διακρίνονται: (από αριστερά) πρώτος ο Μπιστούρας, τρίτος ο Χάρης Λυμπερόπουλος, τέταρτος ο θρυλικός επιθετικός Φώτης Τσολιάς, πέμπτος ο Σκιαδάς (© Οικογενειακό αρχείο Χάρη Λυμπερόπουλου)