Η πρώτη του θητεία ως παράγοντας του χάντμπολ ήταν το διάστημα 1985-2003 στον Αθλητικό Σύλλογο Σχολών Ξυνή.
Το 2014, μετά από 11 χρόνια ο Σοφοκλής Ξυνής επέστρεψε στο άθλημα μέσω του σωματείου ΔΙΚΕΑΣ (Δικέφαλος Αστέρας Νέας Ιωνίας) που μόλις είχε κερδίσει την άνοδο στην Handball Premier.
To σύλλογος με την νέα ονομασία ΙΕΚ ΞΥΝΗ Νέας Ιωνίας, όχι μόνο στάθηκε στην μεγάλη κατηγορία αξιοπρεπώς (6η θέση το 2015, 4η θέση το 2016), αλλά πλέον διεκδικεί με πολλές πιθανότητες και τον τίτλο του πρωταθλητή.
Το Σάββατο ξεκινούν τα πλέι οφ με την ομάδα της Νέας Ιωνίας να χρειάζεται μία νίκη στις τρεις αγωνιστικές του μίνι πρωταθλήματος για να πάρει και μαθηματικά την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς.
Ο Σοφοκλής Ξυνής μιλάει στο sport-fm.gr για την φετινή σεζόν, τους στόχους της επόμενης, τονίζοντας ότι αν η ομάδα πάρει το πρωτάθλημα θα δηλώσει κανονικά συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ για πρώτη φορά κάνει αναφορά και στο κεφάλαιο «Ολυμπιακός», επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις με την ομάδα του Πειραιά και το ενδιαφέρον της για να μπει στο χάντμπολ.
-Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να επιστρέψετε στο άθλημα και να επενδύσετε πάλι σε αυτό;
«Πρώτα απ’ όλα αποχωρήσαμε από το χάντμπολ το 2001 γιατί βρεθήκαμε χωρίς γήπεδο για προπονήσεις και αγώνες. Κανένα κλειστό γυμναστήριο δεν μας δέχονταν, ούτε στο Μετς, ούτε στο Γαλάτσι. Για καιρό μας φιλοξενούσε το κλειστό του Μενιδίου αλλά τότε ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής του και αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε.
Επανήλθαμε μέσω της ομάδας του Δικέφαλου Αστέρα (ΔΙΚΕΑΣ) Νέας Ιωνίας του Μπάμπη Προδρομίδη, ο οποίος είχε κάνει αξιόλογη δουλεια. Επιστρέψαμε γιατί αγαπάμε το χάντμπολ και θέλουμε να βοηθήσουμε στην μεγαλύτερη προβολή και διάδοση του στην Ελλάδα. Όλοι οι άνθρωποι του αθλήματος έχουμε ευθύνη που το χάντμπολ δεν είναι τόσο γνωστό στην χώρα μας. Στην Ευρώπη σε πολλά κράτη είναι πιο μπροστά από το μπάσκετ και σε κάποια ακόμα και από το ποδόσφαιρο! Εμείς πήραμε τον σύλλογο για να πρωταγωνιστήσει, αλλιώς δεν μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε».
-Τι διαφορές και τι κοινά βλέπετε στο ελληνικό χάντμπολ από την πρώτη σας θητεία ως παράγοντας σε σχέση με το σήμερα;
«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι έχουν μπει στο άθλημα μεγάλα brand name, όπως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει και οι άλλες μεγάλες ομάδες να συμμετέχουν στο άθλημα. Υπάρχει σίγουρα ποιοτική διαφορά, αν και εκείνα τα χρόνια βλέπαμε σπουδαίους αθλητές. Οι υποδομές υπήρχαν και υπάρχουν. Από κει και πέρα η τηλεόραση ήταν πρόβλημα και παραμένει και σήμερα. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει επικοινωνιακά αν κάθε ματς το παρακολουθούν πέντε προσωπικότητες του αθλητισμού, βετεράνοι από άλλα σπορ. Εμείς θα το πράξουμε αυτό στα παιχνίδια μας. Το χάντμπολ είναι πολύ πιο όμορφο live από το γήπεδο και έχω πολλά παραδείγματα, όπως του Κώστα Λυνοξιλάκη, πάλαι ποτέ μεγάλου στόπερ του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε εκστασιαστεί μετά από έναν αγώνα που είχε παρακολουθήσει. Το ίδιο και ο Αντώνης Γλύκας και άλλοι βετεράνοι. Γενικά το χάντμπολ είναι πολύ δυναμικό, δεν είναι τυχαίο που λένε ότι ο χαντμπολίστας έχει τα χαρακτηριστικά ενός δεκαθλητή. Στο ποδόσφαιρο μπορεί να κάνεις και… τέταρτο να ακουμπήσεις την μπάλα, στο χάντμπολ όλη την ώρα είσαι σε εγρήγορση».
Πως σκοπεύετε να εξελίξετε το μοντέλο αθλητισμός- εκπαίδευση; Μέσα ποιες δράσεις και ενέργειες;
«Επειδή στον Εκπαιδευτικό Όμιλο έχουμε και πολλές αθλητικές ειδικότητες, όπως προπονητικής, φυσιοθεραπείας, sport management θα εντάξουμε το άθλημα σε αυτά. Ειδικότερα στον τομέα της προπονητικής θα υπάρξει εξειδίκευση για να βγουν στο μέλλον και νέοι προπονητές. Επίσης θα προτρέψουμε και θα στρέψουμε τους αθλητές της ομάδας μας και με υποτροφίες αν χρειαστεί να σπουδάσουν προπονητική ή sport management ή και οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα στα πρότυπα του dual career (διπλή καριέρα). Είναι ένας όρος που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Οι αθλητές πρέπει παράλληλα να σπουδάζουν, ώστε όταν ολοκληρώσουν την καριέρα τους να έχουν τα κατάλληλα εφόδια και να μπουν στην αγορά εργασίας. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στους αθλητές μας. Εξάλλου οι έρευνες είναι αποστομωτικές. Για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο, μόνο το 0,3% των αθλητών, λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους με τα συμβόλαια τους. Επίσης μεγάλη βάση δίνουμε και στον μεταλυκειακό αθλητισμό, το θεωρούμε βασικό και σε συνάρτηση με το dual career. Είναι σημαντικό ακόμα ότι μετά από χρόνια θα διοργανωθεί –από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την ΟΧΕ- φοιτητικό πρωτάθλημα χάντμπολ».
-Η ομάδα ετοιμάζετε για τα πλέι οφ και ως πρώτη με διαφορά έχει τον πρώτο λόγο για το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς. Αποδέχεστε τον ρόλο του φαβορί για τον τίτλο;
«Στο γήπεδο δεν υπάρχουν φαβορί, καμία φορά μάλιστα τα αουτσάιντερ στα λόγια, γίνονται φαβορί στην πράξη και το ανάποδο. Με την λογική ωστόσο και την εικόνα την φετινή, έχουμε πολλές πιθανότητες να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ξέρουμε ότι με μία νίκη είμαστε στον τελικό και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας. Είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία μας, σε σχέση με τους στόχους που θέσαμε από την αρχή της σεζόν. Βρεθήκαμε σε κακή ημέρα κόντρα στον ΠΑΟΚ για το κύπελλο και αποκλειστήκαμε, αν είχαμε πάρει και το κύπελλο θα ήταν ιδανική χρονιά. Πάντως ενόψει των πλέι οφ και των τελικών θέλω να κάνω ένα σχόλιο για την διαιτησία, ότι πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παίξει 50-50. Είμαι σίγουρος ότι και οι εντολές της Ομοσπονδίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση».
-Ο ΙΕΚ ΞΥΝΗ Ν.Ι. και η ΑΕΚ είναι οι δύο ομάδες που επένδυσαν για να δημιουργηθεί το γήπεδο χάντμπολ στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης». Πόσο πολύ αλλάζει το επίπεδο της ομάδας, έχοντας πλέον μία τέτοια έδρα;
«Πρώτα απ’ όλα το χάντμπολ απέκτησε ένα σπίτι στην Αττική που είναι άλλη… κλάση. Μπορούν να γίνουν και ωραίες τηλεοπτικές παραγωγές και ο κόσμος να ευχαριστηθεί παιχνίδια. Το γήπεδο είναι το πιο βασικό για έναν σύλλογο, είναι καταλυτικός ο ρόλος που παίζει στο χτίσιμο μιας ομάδας. Όλοι θα επωφεληθούν από αυτό και φυσικά η ΑΕΚ που ταλαιπωρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Και να ξέρετε ότι δεν μας ενοχλεί που θα χάσουμε την έννοια του πλεονεκτήματος έδρας, παίζοντας στο ΟΑΚΑ και όχι στη Νέα Ιωνία. Οι αθλητές προτιμούν ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο ακόμα και αν αυτός είναι του αντιπάλου, παρά ένα μικρότερο γήπεδο. Το αναφέρω αυτό στην περίπτωση που οι τελικοί είναι ανάμεσα σε εμάς και την ΑΕΚ. Εμείς βέβαια θα κρατήσουμε ως έδρα και το κλειστό της Νέας Ιωνίας για προπονήσεις και κάποιους αγώνες. Η πόλη μας στηρίζει και είναι δίπλα μας».
-Κεφάλαιο «Ολυμπιακός». Έγιναν συζητήσεις; Βλέπετε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία;
«Υπάρχει επαφή με τον Ολυμπιακό, θετική αύρα και στο μέλλον κάτι μπορεί να γίνει. Ο Ολυμπιακός ξέρουμε ότι μπαίνει στα αθλήματα μόνο για να κάνει πρωταθλητισμό. Στον ερασιτέχνη που ηγείται ο κύριος Κουντούρης υπάρχει αυτή η φιλοσοφία. Πάντως εμείς έχουμε υποσχεθεί στον κύριο Μαρινάκη ότι αν πάρουμε το πρωτάθλημα θα συζητήσουμε εκ νέου. Σίγουρα υπάρχουν εμπόδια, όπως το γηπεδικό. Είναι κυρίαρχο πρόβλημα το γήπεδο στην συγκριμένη συνεργασία. Η εκτίμηση μου είναι ότι ο Ολυμπιακός θα μπει στο χάντμπολ και όταν συμβεί αυτό το στάτους του αθλήματος θα αλλάξει εντελώς».
-Παρότι η χρονιά είναι εν εξελίξει, σίγουρα έχετε ένα γενικό πλάνο για την επόμενη χρονιά. Ποιο είναι αυτό;
«Ανεξάρτητα από την έκβαση του πρωταθλήματος, εμείς θα είμαστε και του χρόνου στην πρώτη γραμμή, διεκδικώντας τίτλους. Αυτός είναι ο στόχος. Επίσης θέλουμε να κάνουμε καλή πορεία στην Ευρώπη και τονίζω ότι η ομάδα αν πάρει το πρωτάθλημα θα δηλώσει κανονικά συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν συμφωνώ με τις ομάδες που δεν παίζουν στην Ευρώπη. Μπορεί οι υποχρεώσεις να αυξάνονται, αλλά εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι».
-Πως εξελίχθηκε η πρώτη σεζόν της συνεργασίας με τον εφοπλιστή Τίμη Πουρνάρα; Θα παροτρύνατε και τους άλλους συλλόγους σε παρόμοιες κινήσεις;
«Η συνεργασία μας ήταν άψογη και θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν. Φυσικά και προτρέπω και τους άλλους συλλόγους να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, να ενώνουν δηλαδή τις δυνάμεις τους άνθρωποι του χάντμπολ. Πρέπει όμως να υπάρχει η απαραίτητη χημεία και η σωστή νοοτροπία. Ο κύριος Πουρνάρας είναι της ίδιας φιλοσοφίας, υπήρξε αθλητής και είναι κατά του παραγοντισμού».
-Η τριετής συνεργασία με τον προπονητή Παναγιώτη Ιατρούδη θα ολοκληρωθεί το 2018, όπως είχατε ανακοινώσει το καλοκαίρι του 2015;
«Ο κύριος Ιατρούδης μας ανακοίνωσε ότι θέλει να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα στο μέλλον. Αν συνεχίσει ως προπονητής, ναι φυσικά θα είναι μαζί μας και του χρόνου. Από αυτόν εξαρτάται, εξάλλου είναι πετυχημένος. Επίσης θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην εκπαίδευση στα νέα παιδιά μέσα από τις ειδικότητες του ομίλου».
Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου