• Το πρώτο που θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός για να περάσει αύριο το βράδυ στα πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ είναι το…γκολ. Από την στιγμή που για να προκριθεί χρειάζεται νίκη, του είναι απαραίτητο το γκολ.

• Μοναδική άλλη περίπτωση είναι να λήξει το ματς 0-0, να μείνει έτσι στην παράταση και να προκριθεί ο Ολυμπιακός στα πέναλτι ! Αν και πρέπει να είμαστε γνώστες ως προς το ότι ο μεν Ολυμπιακός ποτέ στην ιστορία του δεν έχει πάει μία πρόκριση στα πέναλτι, η δε Λούντογκορετς έχει πρόκριση στα πέναλτι και δη σχετικά πρόσφατα, το 2014 με τη Στεάουα Βουκουρεστίου (0-1, 1-0). Με αυτόν μάλιστα τον τρόπο μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ!

• Τέλος πάντων, βάσει…μαθηματικών, για να περάσει ο Ολυμπιακός πρέπει να σκοράρει. Αυτό σημαίνει ότι περιμένει πολλά από τις σταθερές αξίες του στην επίθεση. Δηλαδή στον Ελ Αραμπί και στον Μασούρα, δύο παίκτες που μπορεί και να σκοράρουν, αλλά και να δώσουν ασίστ.

• Μετά από τα τρία πρώτα ευρωπαίκά παιχνίδια στα οποία ο Μαρτίνς προτίμησε τον Χασάν σε θέση σέντερ φορ, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ως βασικός ο Ελ Αραμπί. Επειδή πάντως υπάρχει η αίσθηση ότι ο Μαρτίνς προτιμούσε τον Χασάν γιατί προέρχονταν από κορονοϊό ο Αραμπί, για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι απολύτως βέβαιος. Πολύ απλά γιατί μου φαίνεται ότι ο Πέδρο έχει μία εικόνα ότι ο Μαροκινός λίγο αργεί να πάρει μπρος κάθε αρχές σεζόν. Να θυμίσω ότι πέρυσι στο πρώτο παιχνίδι με την Ομόνοια ήταν βασικός ο Χασάν και μπήκε αλλαγή ο Αραμπί σκοράροντας το δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις. Κι ότι πρόπερσι στα πέντε πρώτα προκριματικά ματς στην ενδεκάδα ήταν ο Γκερέρο και στον πάγκο ο Αραμπί.



• Το θέμα είναι ότι ο Αραμπί νοιάζει να αποτελεί πάντα τη Νο 1 επιθετική μονάδα της ομάδας. Στα φιλικά παρότι δεν σκόραρε αυτός, έβγαλε τρεις ασίστ και σκόραραν ισάριθμα γκολ ο Μασούρας, ο Εμβιλά κι ο Σουρλής. Στο δε Αζερμπαίτζάν μπαίνοντας μόλις στο 85ο λεπτό, πρόλαβε κι είχε τρεις πάσες για ευκαιρίες! Περισσότερο έπαιξε, βέβαια, στο πρώτο ματς με τους Βούλγαρους, περίπου 40 λεπτά, σε ρόλο περισσότερο περιφερειακού φορ, με πιο πολύ μέσα στην περιοχή τον Χασάν.

• Ο Αραμπί δεν ήταν και στα καλύτερα του, όμως τον είδαμε να κινείται πολύ, να δημιουργεί χώρους στον Αγκιμπού Καμαρά και κυρίως να περνάει μία πάσα στον Χασάν από την οποία θα μπορούσε να προκύψει ευκαιρία για γκολ αν ο Αιγύπτιος δεν κόβονταν για άλλη μία φορά σε κρίσιμη στιγμή στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στην αντεπίθεση οι Βούλγαροι δημιούργησαν σπουδαία ευκαιρία, με τον Μπα να επεμβαίνει σωτήρια σε σουτ του Ντεσπόντοφ, που μάλλον θα έκανε το 0-2…

• Ζητούμενο μεγαλύτερο για τον Αραμπί είναι να βοηθήσουν οι συμπαίκτες του έτσι ώστε να βρεθεί κι ο ίδιος σε θέση για γκολ, κάτι που ατυχώς από την αρχή της προετοιμασίας συμβαίνει τόσο σπάνια, που τις φορές τις θυμόμαστε! Κατά βάση είναι μία κεφαλιά του στο δοκάρι σε ένα φιλικό και μία ακόμη κεφαλιά του (άστοχη) αλλά όχι υπό ιδανικές συνθήκες, σε σέντρα του Καμαρά, την Τρίτη! Ο απολογισμός είναι απογοητευτικός. Πρέπει πάση θυσία ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού να ξαναμπεί στις φάσεις και, ασφαλώς, να είναι εύστοχος. Και ίσως πιο αποφασιστικός, αν θυμηθούμε και τη φάση που βγήκε μπροστά στο ένας μ΄ ένα από την πάσα του Μασούρα, αλλά κοντραρίστηκε-η, γκρεμίστηκε;…



• Ο Μασούρας, ο έτερος γκολτζής της ομάδας, είναι ήδη πιο συνεπής στο σκοράρισμα από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Έβαλε γκολ και σε ένα φιλικό και τις προάλλες στο Μπακού και γενικά είναι σχεδόν σε κάθε παιχνίδι πολύ επικίνδυνος. Στο 1-1 με τη Λούντογκορετς για παράδειγμα, ο Έλληνας διεθνής βρέθηκε δύο φορές κοντά στο γκολ. Μία στα πρώτα λεπτά με τον Λαλά, που όμως δεν του πέρασε ιδανικά την πάσα και μία προς το τέλος, όταν του έβγαλε την καλή πάσα ο Καμαρά, αλλά το σουτ που έκανε το κόντραρε με αυτοθυσία ένας αμυντικός.

• Με τον Αραμπί πολύ στενά μαρκαρισμένο, ο Μασούρας έχει την ικανότητα να βρει τους χώρους και να μυριστεί τις φάσεις. Γενικότερα, όμως, πρόκειται για μία σταθερή αξία, με το παιχνίδι του να είναι τις περισσότερες φορές αν μη τι άλλο θετικό, όπως και την περασμένη Τρίτη. Με εκείνη την κάθετη συρτή πάσα του στον Αραμπί να είναι καταπληκτική, με καλές σέντρες (όπως στο 95’ στον Χασάν), με πολλές βοήθειες και κλεψίματα πίσω, αλλά και συμμετοχή στο μοναδικό γκολ. Όχι μόνο γιατί αυτός πέρασε τη σέντρα, αλλά και γιατί στο διώξιμο της άμυνας μπήκε δυνατά στη φάση και έτσι η μπάλα έφτασε στον Καμαρά, που σούταρε για να γίνει μετά το γκολ από τον Αγκιμπού.

• Θα έλεγα μία φάση απολύτως διδακτική για τον ίδιο τον Μασούρα, αφού είδε με τον πιο απόλυτο τρόπο το σπουδαίο αποτέλεσμα της επιμονής του στη φάση και της διάθεσης του να μπει στη φωτιά. Σε πλήρη αντίθεση με μία άλλη στιγμή, στην οποία ο διεθνής κυνηγός δεν μπήκε όπως έπρεπε στη φάση κι οι Βούλγαροι βγήκαν επικίνδυνα μπροστά…



• Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, μετράει η πρόκριση κι ας έρθει με αυτογκόλ! Όμως, συνήθως για να έρθει η πρόκριση πρέπει να έρθουν και γκολ, τις πιο πολλές φορές από αυτούς που περιμένεις. Κι ο Ολυμπιακός τα περιμένει από τον Αραμπί και τον Μασούρα. Θα έλεγα κι από τον Χασάν, ακόμη κι αν μπει αλλαγή. Άλλωστε, ο Αιγύπτιος μάλλον χρωστάει ήδη για φέτος κάποια γκολ στην ομάδα, αφού στα δύο τελευταία παιχνίδια πρέπει να έχει μπει μέσα σε περίπου εφτά φάσεις για γκολ (τρεις-τέσσερις καθαρές ευκαιρίες) και δεν έχει σκοράρει ούτε σε μία.

• Έχει βάλει στο παιχνίδι του περισσότερη κίνηση, είναι δραστήριος, βγαίνει από την περιοχή, σπάει μπάλες, ωστόσο του λείπει πολύ το γκολ μετά το καλό ξεκίνημα του στα φιλικά. Μακάρι να επιστρέψει στο γκολ την κατάλληλη στιγμή…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube