Αν μη τι άλλο είναι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για το «σκηνικό» της Λεωφόρου και την ματαίωση του ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού κι Ολυμπιακού.
Ο Τάκης Φύσσας περιέγραψε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 τα όσα συνέβησαν στο Απόστολος Νικολαΐδης.
Από τις επίμονες προσπάθειες του ίδιου και των υπόλοιπων ανθρώπων του τριφυλλιού για να ξεκινήσει ο αγώνας, αλλά κι από τη στάση των Πειραιωτών, τους οποίους κατηγόρησε πως επ’ ουδενί δεν ήθελαν να γίνει σέντρα.
«Προσπαθούσα διαρκώς να πείσω τους διαιτητές να μπούμε σε διαδικασία αγώνα, αλλά τελικά δεν ήθελαν. Τους είπα πως αν συνέβαινε το παραμικρό κατά τη διάρκειά του, θα ήμασταν εμείς υπόλογοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αθλητικός διευθυντής των πρασίνων, ενώ για τον Σάββα Θεοδωρίδη πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ πως ο κ. Θεοδωρίδης πέτυχε αυτό που ήθελε εκείνος. Ποιος είναι; Είναι κάτι… βαθύτερο».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τάκη Φύσσα στους 94,6 και τους Βασίλη Παπαθεοδώρου-Άρη Ασβεστά
«Επειδή βρισκόμουν εκεί και ήμουν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οφείλουμε να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους. Απ’ τη στιγμή που ήρθε η αποστολή του Ολυμπιακού, διαπίστωσα ότι έγινε. Θέλαμε να έρθει χωρίς παρατράγουδο, όπως κι έγινε.
Μετά τη ρίψη των φωτοβολίδων ήμουν εκεί, στη φυσούνα μαζί με τον τέταρτο διαιτητή. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στα γραφεία. Σε κάθε συζήτηση που έγινε ήμουν μπροστά, όπως ήταν κι άλλα στελέχη του Παναθηναϊκού, όπως ήταν και εκπρόσωποι του Ολυμπιακού. Έγιναν 3-4-5 τέτοιες συζητήσεις με όλους μας παρόντες.
Εμείς, σαν Παναθηναϊκός, προσπαθήσαμε συνεχώς να βοηθήσουμε προς την έναρξη του αγώνα. Ο Ολυμπιακός έχει τον κ. Θεοδωρίδη, εμείς κάποιους άλλους. Αυτός που φωνάζει δεν σημαίνει πως είναι καλύτερος. Το αποτέλεσμα ίσως δικαιώνει κάποιους, αλλά από τον Παναθηναϊκό ΚΑΝΕΙΣ δεν ήθελε να μην γίνει το ματς. Ήμασταν έτοιμοι σαν σύλλογος, αγωνιστικά και οργανωτικά, με τον Εσιέν βασικό, με τον κ. Στραματσόνι στον πάγκο και θέλαμε όλο αυτό να συνδυαστεί με μια νίκη στο ντέρμπι.
Εγώ μαζί με άλλους συναδέλφους μου ήμασταν στα αποδυτήρια των διαιτητών και προσπαθούσαμε να τους πείσουμε να κάνουν το αυτονόητο. Να δώσουν σύνθημα για να βγουν οι ομάδες μαζί για ζέσταμα, να μπει το ντέρμπι σε διαδικασία έναρξης αγώνα… Ο Ολυμπιακός έλεγα πως δεν βγαίνουμε και οι διαιτητές μας έλεγαν να περιμένουμε.
Απ’ τη μεριά μου, τους έλεγα να δουν τους κανονισμούς που τους είχαμε μπροστά μας. Μου απαντούσαν πως τους βλέπουμε, πως τους έχουμε ανοιχτούς. Τους είπα να τους εφαρμόσουν. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των διαβουλεύσεων, εμείς σαν Παναθηναϊκός επιμέναμε πως πρέπει να μπει ο αγώνας σε διαδικασία έναρξης. Προσπαθούσε η κάθε ομάδα από την πλευρά της να πετύχει αυτό που ήθελε. Εμείς να ξεκινήσει το ματς υπό νορμάλ συνθήκες κι ο Ολυμπιακός να μην ξεκινήσει το ντέρμπι».
«Έγιναν εκατοντάδες εκκλήσεις πως αν γίνει μια ακόμη ρίψη, δεν θα διεξαχθεί το ματς. Αυτές ήταν πολλές και συνεχόμενες. Δεν μπορούσα εγώ προσωπικά να μιλάω και στα αποδυτήρια και στη Θύρα 13. Υπήρχαν άλλοι άνθρωποι που έκαναν συνεχώς συστάσεις στον κόσμο. Δεν σημαίνει πως ήμουν… απών επειδή δεν έγινε από μένα για παράδειγμα κάποια έκκληση στο πέταλο»
«Θεωρούσα εξ’ αρχής πως έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία έναρξης του αγώνα. Να βγουν όλοι μαζί για ζέσταμα ως ένδειξη καλής θέλησης. Όταν ο κύριος Παππάς βγήκε στον αγωνιστικό χώρο, ήμασταν όλοι παρόντες και θεωρώ πως υπήρχε μια φυσιολογική ατμόσφαιρα ντέρμπι. Του είχαν μεταφέρει για κάποιες συμπλοκές που έγιναν, αλλά όταν βγήκε ο ίδιος έξω υπήρχαν μόνο συνθήματα και αγωνία για ντέρμπι. Δεν υπήρχαν ρίψεις εκείνη τη στιγμή, φυσικά είναι καταδικαστέες αυτές που έγιναν νωρίτερα, όταν βγήκαν για βόλτα κάποιοι παίκτες του Ολυμπιακού. Του είπα του κ. Παππά να βγάλουμε τις δύο ομάδες να κάνουν ζέσταμα, μου είπε πως θα κάνουμε μίτινγκ να αποφασίσουμε και τελικά μας ενημέρωσαν πως δεν θα γίνει το ματς».
«Όλος ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να γίνει το παιχνίδι. Ο καθένας έχει τον τρόπο του. Εγώ δεν πιάνω ανθρώπους από τον λαιμό, χωρίς να εννοώ πως συνέβη κάτι τέτοιο από τους αντιπάλους μας στη Λεωφόρο. Μετέφερα μάλιστα στους διαιτητές πως εμείς σαν ΠΑΕ επιφυλασσόμαστε αν δεν γίνει το ματς... Πώς θα ηρεμήσουν τόσο κόσμο να φύγει μετά από τόσες ώρες αναμονής; Τότε μου είπαν πως αναλαμβάνουν την ευθύνη γι’ αυτό…». Τους έλεγα επίμονα να μην σταθούν σε ένα γεγονός που συνέβη δύο ώρες πριν (σ.σ αναφερόμενος στην φωτοβολίδα που βρήκε τον Φινμπόγκασον) και που φυσικά είναι κατακριτέο. Ο κ. Σιμιτζόγλου (αθλητικός εισαγγελέας) μου έλεγε πως είναι εδώ για να βοηθήσει στην όποια απόφαση θα παρθεί. Κυριαρχούσε μια ατμόσφαιρα πως δεν είχε χτυπήσει ο Φινμπόγκασον και εμείς θέλαμε να μάθουμε αν χτύπησε ή όχι. Ο κ. Σιμιτζόγλου πήγε στα αποδυτήρια και παρατήρησε πως είχε μια ερυθρότητα (σ.σ κοκκινίλα) στο πόδι ο παίκτης του Ολυμπιακού. Άλλο αυτό κι άλλο να μιλάνε για… ακρωτηριασμό. Μακάρι φυσικά να μην τον είχε χτυπήσει τίποτα, επαναλαμβάνω είναι κατακριτέο».
«Σαν Παναθηναϊκός έχουμε το ήθος μας, τον τρόπο που κινούμαστε. Εγώ προσωπικά κι άλλα στελέχη της ομάδας, μιλάμε όποτε χρειάζεται. Δεν νιώθω την ανάγκη να μιλήσω. Το κάνω όταν βλέπω πως η ομάδα μου το έχει ανάγκη. Δεν έχω βγει να μιλήσω, γιατί πολύ απλά υπάρχει μια άλλη φιλοσοφία στην ομάδα. Όταν μιλάει ο πρόεδρος, δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ. Όταν χρειαστεί κάτι τέτοιο, θα το κάνω. Φυσικά υπήρχε πλάνο για τον διάδοχο του Γιάννη Αναστασίου, με πολλές λεπτομέρειες για το πώς πρέπει να κινηθούμε και τι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληροί. Ο κ. Στραματσόνι ήταν η καλύτερη επιλογή. Έχω παλέψει πολλές φορές και νιώθω άσχημα που ο Εσιέν δεν παίζει αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό. Η θέση μου όμως δεν είναι να βγαίνω και να μιλάω συνεχώς. Είναι δυνατόν να έρθει ένας παίκτης στην ομάδα και να μην έχει εξεταστεί, όπως λέγεται από ‘δω κι από ‘κει»;
«Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν γίνει διάφορα πράγματα. Έχω βιώσει καταστάσεις απερίγραπτες και σαν παίκτης. Εκατοντάδες φορές έχουν συμβεί πολλά… Η απάντηση σε αυτό είναι πως… ‘έχουν αλλάξει πλέον οι κανονισμοί’. Δηλαδή, παλιά έπρεπε να πεθάνουμε. Πριν δέκα χρόνια δεν ζούσαμε (σ.σ αναφερόμενος στη Ριζούπολη), ήμασταν σε άλλη χώρα…».