Η πρώτη πράξη του έργου για τη φάση των «16» του Europa League, έβγαλε νικήτρια την Λίβερπουλ. Το «Άνφιλντ»… έγειρε πολύ και η ομάδα του μεγάλου λιμανιού έφτασε σε μια καθαρή νίκη με σκορ 2-0. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα πρέπει να θεωρεί τιμητική την ήττα με το συγκεκριμένο σκορ, καλείται να φτάσει σε μια μεγάλη ανατροπή ή ένα μικρό θαύμα, για να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Αγωνιστικά, οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν δείχνουν ικανοί να τα καταφέρουν, αλλά επειδή πρόκειται για μπάλα, ουδείς μπορεί να προβλέψει το παραμικρό. Άλλωστε, στο παρελθόν ανέτρεψαν τρεις φορές τα προγνωστικά (μιλάμε για Ευρώπη), έχοντας χάσει στο πρώτο παιχνίδι με 2-0. Υπάρχει και μια ακόμη φορά, την οποία θυμούνται οι δύο ομάδες, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία…

Ας τα πάρουμε με τη σειρά… Την σεζόν 1963-64, υπήρξε ο πρώτος αγγλικός εμφύλιος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως κάτοχος του Κυπέλλου Αγγλίας, τέθηκε αντιμέτωπη με την Τότεναμ, που είχε κατακτήσει το τρόπαιο την προηγούμενη χρονιά, που ήταν η παρθενική της εν λόγω διοργάνωσης. Οι «σπερς» νίκησαν 2-0 στο Λονδίνο, αλλά η Γιουνάιτεντ έφτασε σε μια μεγάλη ανατροπή με 4-1, που της έδωσε την πρόκριση. Αξίζει να αναφερθεί ότι για περισσότερη από μια ώρα, η Τότεναμ αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο λόγω τραυματισμού (δεν είχαν καθιερωθεί οι αλλαγές) και «λύγισε» στο τέλος, δεχόμενη δύο τέρματα στα τελευταία δεκατρία λεπτά.



Είκοσι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τη σεζόν 1983-84, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα του Ντιέγκο Μαραντόνα και πάλι στο Κύπελλο Κυπελλούχων, αλλά αυτή τη φορά στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης. Οι «μπλαουγκράνα» πήραν ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης, μετά το 2-0 επί ισπανικού εδάφους, αλλά στον επαναληπτικό, τους… έπιασε θάλασσα. Με πρωταγωνιστή τον Μπράιαν Ρόμπσον, που σκόραρε δις, οι «κόκκινοι διάβολοι» έφτασαν στη νίκη-πρόκριση με 3-0, με τον τότε προπονητή, Ρόι Άτκινσον να παραδέχεται ότι ήταν μια από τις καλύτερες βραδιές που έζησε ποτέ στο «Ολντ Τράφορντ». Κι αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και με την απίστευτη συμπεριφορά των φιλάθλων, που «έσπρωξαν» την ομάδα στη μεγάλη ανατροπή.



Η τρίτη μεγάλη ανατροπή είναι πολύ πρόσφατη (2013-14) και έχει ελληνικό χρώμα, αφού «θύμα» της αγγλικής ομάδας ήταν ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» με τα τέρματα των Ντομίνγκες και Κάμπελ, πήραν μια σπουδαία -από κάθε άποψη- νίκη με σκορ 2-0 στο Φάληρο και μαζί το προβάδισμα για την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League. Στη ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ» τα πράγματα εξελίχθηκαν εφιαλτικά για την ελληνική ομάδα και… πρίμα για τους «κόκκινους διαβόλους», που προέρχονταν, μάλιστα, από βαριά ήττα 3-0 από τη Λίβερπουλ για την Premier League λίγες μέρες νωρίτερα. Με τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι να… σεληνιάζεται και να πετυχαίνει τρία γκολ από το 25’ έως το 52’, έφτασαν στη νίκη-ανατροπή με σκορ 3-0 και πανηγύρισαν την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης.



Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον οδηγό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την ανατροπή-θαύμα, αλλά υπάρχει κάτι ακόμη που έχει να θυμάται. Την μεγάλη πρόκριση σε βάρος της Λίβερπουλ στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου της σεζόν 1998-99.

Οι περισσότεροι θυμούνται την ανατροπή του «αιώνα» στα τελευταία λεπτά του τελικού του Champions League με την Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις 24 Ιανουαρίου 1999. Στο νοκ άουτ παιχνίδι του «Ολντ Τράφορντ», οι «κόκκινοι» είχαν προηγηθεί με τέρμα του Όουεν και μέχρι το 88’ κρατούσαν στα χέρια τους την πρόκριση στα προημιτελικά. Όμως, ένα γκολ του Γιορκ σε εκείνο το λεπτό και άλλο ένα του Σόλσκιερ στις καθυστερήσεις, έδωσαν τη νίκη με 2-1 στους «κόκκινους διαβόλους» και μαζί την μεγάλη πρόκριση στον δρόμο για το τρεμπλ εκείνης της μαγικής σεζόν.



Επιμέλεια: Τάσος Νικολόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube