Οι επικείμενες αλλαγές στο Champions League και το Europa League επιβεβαιώνουν τα δύο ρητά για τον νόμο του ισχυρού και για το χρήμα που κινεί τα πάντα. Όπως και ότι οι έχοντες, θέλουν ακόμη περισσότερα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής; Οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι και συνήθως είναι αυτοί που κερδίζουν. Που και που γίνεται κανένα θαύμα με τον Δαβίδ να νικάει τον Γολιάθ.
Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος
Πρακτικά για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι βρίσκεται στη 14η θέση της βαθμολογίας της UEFA, ο πρωταθλητής θα δίνει και πάλι δύο προκριματικούς γύρους και στους πιθανούς αντιπάλους θα προστίθενται οι πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών από την 11η και 12η θέση, ενώ μέχρι τώρα ήταν από τη 13η θέση και κάτω. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά ούτε και… μαύρα.
Ο δεύτερος της βαθμολογίας είχε μέχρι σήμερα να ξεπεράσει δύο σκοπέλους, αλλά ο δεύτερος ήταν συνήθως ένα «βαρύ» όνομα από Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία, με τα γνωστά αποτελέσματα… Τώρα, θα έχει να περάσει από τρεις γύρους, αλλά, με ομάδες που θεωρητικά είναι περισσότερο στα μέτρα του. Ούτε αυτό είναι απλό, αλλά ίσως οι πιθανότητες να είναι μεγαλύτερες. Για τις ομάδες που θα παίρνον το εισιτήριο για το Europa League, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία αλλαγή και ισχύει η ίδια διαδικασία μέσω προκριματικών.
Τι προκύπτει από αυτά; Η Ελλάδα ίσως να νοιώθει ότι μπαίνει στο περιθώριο, (αυτό ισχύει και για άλλες χώρες), αλλά αν δει κάποιος την ουσία του πράγματος, δεν αλλάζουν και πολλά, αφού το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κατρακυλήσει και δεν απολαμβάνει πλέον κανένα «προνόμιο», δηλαδή καμία εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους. Όμως, μπορεί να δει τις αλλαγές της τριετίας 2018-2021 ως μια «χρυσή» ευκαιρία αναβάθμισης.
Αν πραγματικά θέλει να βελτιώσει την θέση του στον ευρωπαϊκό χάρτη, θα πρέπει οι ομάδες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ίσως πρέπει να αλλάξει και το αγωνιστικό καλεντάρι, ώστε οι ομάδες να έχουν μεγαλύτερη ετοιμότητα, όταν δίνουν παιχνίδια μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ξεκάθαρα πράγματα. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της 12ης θέσης, η οποία εξασφαλίζει την συμμετοχή τουλάχιστον δύο ομάδων στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Όποιος θέλει, το καταλαβαίνει. Όποιος δεν θέλει, μπορεί να κάτσει και να κλαίει την μοίρα του…
Και η συγκυρία το έφερε, ώστε το πρώτο βήμα για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και αναβάθμιση του προϊόντος, να γίνεται σήμερα. Γιατί για πρώτη φορά στα χρονικά οι λεγόμενες «Big Four», δηλαδή Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αποφάσισαν να πορευθούν από κοινού και να ψηφίσουν την περιβόητη μείωση των ομάδων από 16 σε 14 από την περίοδο 2018-19 και για την διεξαγωγή play-offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Η αλήθεια είναι ότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού, αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Η σημερινή μέρα μπορεί να είναι ιστορική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που δεν πρέπει να χάσει και αυτή την ευκαιρία!