Ένα μικρό θαύμα έστησε στην Αγία Πετρούπολη η Αργεντινή!

Αν και η παρέα του Μέσι βρέθηκε… φάτσα με τον αποκλεισμό, ο Ρόχο ήρθε σαν από μηχανής Θεός στο 86’ και έστειλε στα ουράνια όλο το έθνος! Διαμόρφωσε το 2-1 κόντρα στη Νιγηρία και χάρισε μια μεγαλειώδη πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ, σε συνδυασμό και με τη νίκη της Κροατίας απέναντι στην Ισλανδία.

Στην επόμενη φάση, λοιπόν, η ομάδα του Σαμπάολι θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία με φόντο το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, την ώρα που οι τίμιοι «σούπερ αετοί» γυρίζουν σπίτι, έχοντας δώσει όλο τους το είναι...

Στο 14' ο «Λέο» άνοιξε το σκορ με γκολάρα, μετά από τρομερή μπαλιά του Μπανέγα και δικό του φοβερό κοντρόλ πριν εκτελέσει. Ο ίδιος είχε δοκάρι λίγο αργότερα, ωστόσο στο 50' οι Αφρικανοί κατάφεραν με τραβηγμένο πέναλτι (πτώση του Μπαλογκάν από τον Μασεράνο) να ισοφαρίσουν, αφού ο Μόουζες νίκησε από την άσπρη βούλα τον Αρμάνι. Οι Λατινοαμερικάνοι είχαν χάσει εντελώς το μυαλό τους, δεν μπορούσαν καν να βγάλουν μεγάλη ευκαιρία (αυτή ήρθε στο... 80' με τον Ιγκουαΐν να σημαδεύει στα πουλιά από πλεονεκτική θέση) και την ίδια στιγμή οι Νιγηριανοί πετούσαν τις δικές τους 2-3 καλές στιγμές για να «τελειώσουν» την υπόθεση. Τα πάντα είχαν μείνει ρευστά, η Αργεντινή ήλπιζε και τελικά πήρε αυτό που ήθελε. Τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη, ο Μερκάδο έκανε υποδειγματική σέντρα από τα δεξιά και ο στόπερ Ρόχο(!) από την καρδιά της άμυνας εκτέλεσε για το 2-1!

Η τελική βαθμολογία του ομίλου



Τα γκολ και οι φάσεις του αγώνα



Το ματς

Ο θάνατός σου ή ζωή σου ήταν εξ αρχής η αναμέτρηση (με το… αυτί στο Ισλανδία-Κροατία), με την εικόνα να είναι η… αναμενόμενη. Μια Αργεντινή να κυκλοφορεί τη μπάλα και να προσπαθεί να φτιάξει παιχνίδι, μια Νιγηρία να αμύνεται και να ψάχνει κάποια αντεπίθεση για να απειλήσει. Αν και χωρίς απειλή ως τότε, η ομάδα του Σαμπάολι βρήκε τον τρόπο να διώξει από πάνω της το άγχος. Και μάλιστα με εμφατικό στυλ! Διότι πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις την τρομερή 40άρα μπαλιά του Μπανέγα; Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις το ασύλληπτο κοντρόλ του Μέσι με το… μπούτι; Πώς αλλιώς να συνδέσεις το υπέροχο τελείωμά του στο 14’, με το οποίο η αλμπισελέστε προηγήθηκε και έδειξε να βάζει στη… θέση της τα πράγματα από νωρίς; Οι Λατίνοι είχαν αυτό που ήθελαν και είναι αλήθεια πως τα λεπτά περνούσαν χωρίς να τους βάζει δύσκολα η Νιγηρία, η οποία δεν είχε τον τρόπο να επιτεθεί…



Η Αργεντινή είχε το προβάδισμα, είχε όμως και τον απόλυτο έλεγχο στο χάρτι. Δεν δεχόταν την παραμικρή απειλή, ήταν αρκετά δραστήρια με Μέσι-Μπανέγα να… αλωνίζουν (εκτός κλίματος ο Ντι Μαρία) και έψαχνε κι άλλα γκολ, αφού πιθανώς ο συντελεστής τερμάτων να έπαιζε το ρόλο του στο φινάλε… Έφτασαν κοντά σε αυτό στο 27’, αλλά ο Ουζόχο πρόλαβε το… τσίμπημα από τον Ιγκουαΐν, έφτασαν ακόμα πιο κοντά στο 34’! Τότε που ξεδιπλώθηκαν με τρεις πάσες στον αιφνιδιασμό, τότε που ο Μέσι έστησε τη μπάλα λίγο έξω από την περιοχή, τότε που ο σούπερ σταρ της Μπάρτσα σημάδεψε το αριστερό δοκάρι της Νιγηρίας και δεν κατάφερε να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού. Στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους, οι «σούπερ αετοί» επιχείρησαν να… ξεμυτίσουν και να κερδίσουν κάποια μέτρα, αλλά πέραν αυτού, ο Αρμάνι ήταν απλώς… θεατής, αφού οι αντίπαλοί του δεν είχαν να επιδείξουν κάποια ευκαιρία…

Όλα ήταν ρευστά, όσο το σκορ παρέμενε σε αυτά τα επίπεδα. Και στο 49’ μια δύσκολη διαιτητική απόφαση έβαλε… μπουρλότο στο παιχνίδι! Ο Τσακίρ υπέδειξε πέναλτι σε τράβηγμα του Μασεράνο στον Μπαλογκάν (αν και έπεσε μάλλον υπερβολικά σε μια φάση που γίνεται κατά… χιλιάδες) και ο Μόουζες δεν έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει σε 1-1! Και όχι μόνο αυτό, αλλά την ίδια στιγμή η Ισλανδία έχανε, οπότε η Νιγηρία είχε σκορ πρόκρισης. Οι παίκτες του Σαμπάολι έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα. Ήταν σοκαρισμένοι από αυτή την εξέλιξη. Τα πόδια έδειχναν να έχουν βαρύνει απότομα, αν και απέμεναν 40’ και ήθελαν απλώς ένα γκολ (αφού τους βόλευε και το… απέναντι σκορ). Κι όμως… Η Αργεντινή δεν έβγαζε καν φάση, δεν μπορούσε καν να παίξει… νορμάλ ποδόσφαιρο!



Ο Μέσι ήταν κλεισμένος ανάμεσα σε… 3-4, ο Ιγκουαΐν ήταν μπλοκαρισμένος εντελώς, ο Ντι Μαρία ήταν… αλλού γι’ αλλού, μην μπορώντας ούτε κοντρόλ να κάνει (με τον προπονητή του να πετάει… άπειρα λεπτά μέχρι να τον αντικαταστήσει στο 71’) και οι παθιασμένοι Νιγηριανοί κρατούσαν άνετα το 1-1 που τους έστελνε στον… έβδομο ουρανό. Η κλεψύδρα άδειαζε επικίνδυνα για την «αλμπισελέστε», όπως και οι χώροι στα μετόπισθεν με τους Μούσα-Ιγκάλο να εκμεταλλεύονται κάθε… χιλιοστό που τους δινόταν. Και θα μπορούσε ο δεύτερος στο 75’ να τελειώσει τη μπουγάδα, αλλά το σουτ του από πλεονεκτική θέση έφυγε άουτ, μην ξετυλίγοντας το… απίθανο δώρο του Ρόχο, ο οποίος του… έστρωσε τη μπάλα. Σε μια φάση, μάλιστα, που ο διαιτητής πήγε στο VAR για να δει αν υπήρχε πέναλτι, όμως σωστά θεώρησε ακούσιο το χέρι του Ρόχο πριν σουτάρει ο Νιγηριανός.

Η Αργεντινή θα μπορούσε να είχε φτάσει πιο εύκολα στον επόμενο γύρο. Αλλά όσο παικταράς είναι ο Ιγκουαΐν, αλλά τόσο… χασογκόλης αποδεικνύεται στην εθνική του. Διότι ένας ποδοσφαιριστής του επιπέδου του, απαγορεύεται στο 80’ να στέλνει τη μπάλα στα περιστέρια από πλεονεκτική... Οι Αργεντινοί ήταν φάτσα με τον αποκλεισμό, ήταν μια ανάσα από το να πιουν ακόμη ένα πικρό ποτήρι. Και όχι μόνο απέφυγαν το απόλυτο κάζο στο 83’, όταν ο Ιγκάλο… χόρεψε από τα αριστερά, αλλά ο Αρμάνι έβγαλε το τετ-α-τετ, αλλά έφτασαν και στον… Παράδεισο λίγο αργότερα! Στο 86’, λοιπόν, ο Μερκάδο έβγαλε τη σέντρα της… ζωής του από τα δεξιά και ο στόπερ(!) Ρόχο με σεντερφορίσιο τελείωμα με το δεξί, έστειλε στα ουράνια όλη την Αργεντινή, χαρίζοντας της την πρόκριση και αναγκάζοντας μέχρι και τον Ντιέγκο Μαραντόνα να υψώσει τα μεσαία του δάχτυλα από ηδονή!



Νιγηρία (3-5-2): Ουζόχο – Ομεουρό (90’ Ιβόμπι), Εκόνγκ, Μπαλαγκάν – Ιντόγου, Μόουζες, Εντιντί, Ετέμπο, Όμπι Μίκελ – Μούσα, Ιεανάτσο (46’ Ιγκάλο)

Αργεντινή (4-4-2): Φράνκο Αρμάνι – Μερκάδο, Οταμέντι, Ρόχο, Ταλιαφίκο – Πέρες (60’ Παβόν), Μασεράνο, Μπανέγα, Ντι Μαρία (71’ Μέσα) – Μέσι, Ιγκουαΐν

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube