3-2-1. Τα δευτερόλεπτα περνούν πεισματικά. Το μπάσκετ από ένα ομαδικό άθλημα μετατρέπεται σε ατομικό και η μπάλα περιορίζεται σε ένα ζευγάρι χέρια, με αυτά του Μάικλ Τζόρνταν να φαντάζουν τα καταλληλότερα.

Όσον αφορά τα συνολικά νικητήρια σουτ που έχουν λάβει ποτέ χώρα, ο Τζόρνταν είναι 2ος με 25 κατά τη διάρκεια της καριέρας του-όλα τους τζαμπ σουτ από τα 4 έως τα 8 μέτρα-εκτελώντας με 47,5% από το παρκέ σε ανάλογες καταστάσεις, και με το εκκωφαντικό 50% όταν απέμεναν τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.

Πρώτος της εν λόγω λίστας ο Κόμπε Μπράιαντ με 26 αντίστοιχα σουτ, αλλά και μόλις γενικά 25% στις προσπάθειες του, και 23% όταν απέμεναν τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.



Επίσης, είναι 1ος διαχρονικά στα buzzer beaters με 9, σκοράροντας παράλληλα στα παιχνίδια όπου εν τέλει πέτυχε το νικητήριο σουτ κατά μέσο όρο 34.4 πόντους!



Ο πρώην άσσος των Σικάγο Μπουλς και των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς είναι αυτός που έχει δημιουργήσει αυτόνομα τις περισσότερες clutch στιγμές, με την αυτοπεποίθησή του να ξεχειλίζει και τη στάμπα εγωισμού που άφηνε πίσω του το ατίθασο κύρος του να κατατροπώνει αυτές τις φάσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι και 2ος στις φάσεις όπου επέφεραν ένα buzzer beater, δηλαδή είτε σκοράροντας είτε μοιράζοντας τη τελική πάσα πριν το καλάθι.



Τέλος, η κλάση του Τζόρνταν δεν θα μπορούσε να λείπει σαφώς από τα εύστοχα buzzer beaters ενόσω η ομάδα του έχανε.

Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στη 3η θέση όλων των εποχών με 4 σουτ, με τους Κόμπε Μπράιαντ και Βινς Κάρτερ να είναι οι μοναδικοί που τον προσπερνούν, έχοντας 6 και 5, αντίστοιχα.



PLAYOFFS



Όσον αφορά τα Playoffs, o ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι 1ος στα συνολικά σουτ που εξασφάλισαν τη νίκη ή ισοφάρισαν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα των Playoffs με 12, έχοντας όμως 60 παιχνίδια περισσότερα, και τον Τζόρνταν να μένει σταδιακά στη 2η θέση με 7.

Αξίζει βέβαια, να σημειωθεί πως τα 3 εξ’ αυτών έκριναν την έκβαση Τελικών-2 φορές κόντρα στους Τζαζ(1997-1998) και μία κόντρα στους Λέικερς(1991)-ενώ 2 ακόμα ήταν καθαρά buzzer beater που έδωσαν στους Μπουλς την πρόκριση στην επόμενη φάση- τόσο στον Πρώτο Γύρο του 1989, όσο και στα Ημιτελικά του 1993, πάντα με αντίπαλο τους Καβαλίερς του Κλίβελαντ.



Εν συνεχεία, μια clutch στιγμή δεν καθορίζεται φυσικά μόνο από ένα καλάθι, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως οι ελεύθερες βολές ή τα λάθη.

Στη λίστα που τα συνοψίζει όλα αυτά και εφαρμόζοντας χρονικό όριο τα τελευταία 24 δευτερόλεπτα της εκάστοτε αναμέτρησης, ο Μάικλ Τζόρνταν προπορεύεται χαρακτηριστικά έναντι των υπολοίπων.


Τέλος, έχει αναφερθεί πολλάκις πως όταν τίθεται λόγος για τον καλύτερο παίκτη σε elimination games, δηλαδή όταν είναι γνωστό πως σε περίπτωση ήττας η ομάδα θα αποχαιρετίσει τη σεζόν, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι η ιδανικότερη επιλογή. Είναι όμως;
*συμπεριλαμβάνονται και Τελικοί ΝΒΑ



Αντί επιλόγου, ο Μάικλ Τζόρνταν είναι πιθανότατα ο πιο ικανός παίκτης στις clutch φάσεις στην ιστορία του ΝΒΑ. Αν και δεν κατέχει πάντοτε τη πρωτιά σε κάθε στατιστική απεικόνιση που παρουσιάστηκε, ούτε την... άτυχη τύχη να συμμετέχει σε περισσότερα παιχνίδια που κρίνονται στην κόψη του ξυραφιού συγκριτικά με άλλους αθλητές, τα ποσοστά του «Air» να είναι άκρως ικανά να τον διαχωρίσουν σχεδόν αναίμακτα από τους υπόλοιπους, μετατρέποντάς τον στον απόλυτο σταρ των τελευταίων δευτερολέπτων.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Στρουμπάκος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!