Κατά την διάρκεια της πορείας των αθλητικών χρονικών μέσα στον χρόνο για κάποιους η ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα τα ευφάνταστα κατορθώματα και τις αξεπέραστες επιδόσεις τους εντός των γηπέδων. Για κάποιους άλλους ωστόσο η ίδια η ιστορία θα τους στεφανώσει για το ξεχωριστό έργο και την ανιδιοτελή τους προσφορά. Ένα τέτοιο παράδειγμα δεν είναι άλλο από εκείνο του κορυφαίου Γάλλου αμυντικού Λιλιάμ Τιράμ , ενός πραγματικού ιεραπόστολου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Με 142 διεθνείς εμφανίσεις στην ιστορία της γαλλικής εθνικής ομάδας ο Τιράμ είναι δικαίως ο απόλυτος ρέκορντμαν του έθνους. Γεννημένος στην Γουαδελούπη της Καραϊβικής το 1972 ξεκίνησε το ταξίδι της ζωής του σε ηλικία εννέα ετών όταν και μετακόμισε με την οικογένεια του στην ηπειρωτική Γαλλία. Αθλητικός, αφοσιωμένος, ικανός στο να αγωνίζεται τόσο ως δεξιός μπακ όσο και ως κεντρικός αμυντικός παρά την σωματοδομή του, έπαιξε σε κορυφαία πρωταθλήματα όπως το γαλλικό (Μονακό), το ιταλικό και το ισπανικό (Μπαρτσελόνα), συμπληρώνοντας δέκα σεζόν στην Serie A με τις φανέλες της Πάρμα και της Γιουβέντους, ενώ το 2000 αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης.

Ο γαλλικός θρίαμβος του 1998


Στο κεφάλαιο Εθνική Γαλλίας ο Λιλιάμ Τιράμ υπήρξε ένας γνήσιος οδηγητής του έθνους προς την κατάκτηση του τρόπαιου. Η Γαλλία του 1998 χρειαζόταν ακριβώς την ίδια συνταγή με εκείνη του 1984 για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την Κροατία. Ένα σύνολο ποιοτικών μέσων, αποτελεσματικών επιθετικών μα πρωτίστως μια αμυντική λειτουργία με ικανότητα να σκοράρει. Μέχρι το 0-1 του αγώνα ο Τιράμ μετρούσε 142 συμμετοχές χωρίς γκολ. 30 δευτερόλεπτα αργότερα το κλέψιμο της μπάλας από τον Μπόμαν και το ένα-δυο με τον Τζοργκαέφ γράφουν την ισοφάριση από τον Γάλλο άσο. Ο απόλυτος θρίαμβος της ανατροπής ακολούθησε μόλις 22 λεπτά μετά, όταν και με ένα αριστερό σουτ έξω από την περιοχή στέλνει την Γαλλία στον τελικό και τους φιλάθλους της ομάδας στον έβδομο ουρανό. Δύο χρόνια αργότερα θα προσθέσει στην καριέρα του το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σφραγίζοντας την λαμπρή του διαδρομή.

Ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής

Η ζωή ωστόσο δεν ήταν στρωμένη από ροδοπέταλα για τον μικρό Τιράμ που χρειάστηκε να αποδείξει την γενναιότητα του από νωρίς. Όταν η μητέρα του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί προκειμένου να αναζητήσει εργασία την ανατροφή του ανέλαβαν οι συγγενείς του. Ο ίδιος δεν γνώρισε τον πατέρα του και σε κάθε του αναφορά σε εκείνον δεν παρέλειπε να εξομολογείται με πικρία το παιδικό του παράπονο: «Η αντίληψη μου για την πατρότητα είναι διαφορετική από την δική του. Ένας πατέρας πρέπει να μεγαλώνει τον γιο του. Ένας πατέρας πρέπει να του δώσει συμβουλές. Ένας πατέρας καθαρίζει ένα μονοπάτι για αυτόν. Η μητέρα μου έκανε όλα αυτά για εμένα». Βυθισμένος μάλιστα στις σκιές του παρελθόντος ο Τιράμ θα βρεθεί προ εκπλήξεων όταν ο αποξενωμένος πατέρας του θα τον συγχαρεί ύστερα από τον απόλυτο θρίαμβο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998.

Ο ιεραπόστολος του ποδοσφαίρου

Όπως ο ίδιος θα παραδεχτεί σε μικρή ηλικία το όνειρο του ήταν να γίνει ιερωμένος. Ένα όνειρο που μπορεί στην πραγματικότητα να μη πραγματοποιήθηκε, εντούτοις ο Λιλιάμ Τιράμ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο απόλυτος ιεραπόστολος της χώρας του. Μετά την συμμετοχή του στην νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας του απονεμήθηκε ο τίτλος του μέλους της Λεγεώνας της Τιμής, της υψηλότερης πολιτικής διάκρισης της χώρας.

Με δική του πρωτοβουλία ανήγειρε το« Ίδρυμα Λιλιάμ Τιράμ» με σκοπό την καταπολέμηση του ρατσισμού μέσω της εκπαίδευσης, ενός έργου που υπήρξε το εφαλτήριο μιας μακράς εκστρατείας από τον Τιράμ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και της αντιμετώπισης της ακροδεξιάς πολιτικής. Τον Σεπτέμβριο του 2017 του δόθηκε το Επίτιμο Διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης για την μεγάλη προσφορά του στον αγώνα της εξάλειψης των διακρίσεων.



Στη μνήμη βέβαια όλων θα παραμείνει χαραγμένος ο Σεπτέμβριος του 2006 όταν ο ίδιος και ο Πατρίκ Βιεϊρά προσκάλεσαν 70 εκδιωγμένους Αφρικανούς πρόσφυγες για να παρακολουθήσουν τον προκριματικό του Euro 2008 της Γαλλίας μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Όταν ο Τιράμ μάλιστα ρωτήθηκε για αυτή του την πρωτοβουλία εξήγησε πως: «Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε όχι μόνο για να δώσουμε σε αυτούς τους Αφρικανούς πολίτες μας μια μέρα στο ποδόσφαιρο. Αλλά για να καταδείξουμε στην κοινωνία το πόσο έβλαψε αυτούς τους συνανθρώπους μας». Αυτός είναι λοιπόν ο μοναδικός Λιλιάν Τουράμ ένας παίκτης μεγάλης κλάσης όχι μόνο εντός των γηπέδων αλλά και έξω από αυτά.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Θεοδώρου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube