Ο Βίτορ Χούγκο Γκόμες Πάσος ή κοινώς Πελέ ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον Εργοτέλη υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, παρά τα 25 του χρόνια ο Πορτογάλος κεντρικός χαφ έχει πλούσιες ποδοσφαιρικές παραστάσεις στην καριέρα του, περνώντας από πολλά «κύματα».

Του Γιάννη Σταυρόπουλου

Ο Πελέ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής της Μποαβίστα από όταν ήταν μόλις 5 χρονών. Εκεί έμεινε για τα επόμενα 10χρόνια μέχρι να μετακομίσει το 2002 στη Σαλγκέιρος, μια μικρή ομάδα σε ένα από τα προάστια του Πόρτο, που από του χρόνου θα αγωνίζεται μετά από πολλά χρόνια αφάνειας στη δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας.

Μέσω της άσημης Σαλγκέιρος, όπου ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά οι Ντέκο και Σα Πίντο, ήρθε το διαβατήριό του για την ομάδα Νέων της Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2005. Αν και δεν κατάφερε να κάνει ούτε μία επίσημη συμμετοχή, λόγω διαφωνίας του με τον προπονητή του, στα καμπ νεαρών παικτών που συμμετείχε τράβηξε πάνω του τα βλέμματα με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς να λύσει το συμβόλαιό του και να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Γκιμαράες.

Η ομάδα της Βιτόρια στην προσπάθειά της να ανέβει στην πρώτη κατηγορία του έδωσε φανέλα βασικού, όμως τα «στραβά» αποτελέσματα στο ξεκίνημα της σεζόν οδήγησαν στην αλλαγή προπονητή και ο Πελέ έμεινε στον πάγκο, καταφέρνοντας να σημειώσει μόλις 7συμμετοχές σε ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο.

Πάντως, ο μικρός χρόνος συμμετοχής του κατάφερε να τον οδηγήσει στην πρώτη του μεγάλη μεταγραφή καθώς ο Ρομπέρτο Μαντσίνι εισηγήθηκε το καλοκαίρι του 2007 την απόκτησή του στην Ίντερ. Ο Πορτογάλος κόστισε 1.5εκατ. ευρώ στους «νερατζούρι» και βρισκόταν μπροστά στην μεγάλη πρόκληση της καριέρας του. Ο 20χρονος μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε από την Ιταλία, συνολικά έκανε 15 εμφανίσεις, όμως, τα δύο τέρματα που πέτυχε ήταν… λουκούμια.

Το πρώτο στον ημιτελικό του Copa Italia απέναντι στη Λάτσιο και το δεύτερο στον χαμένο τελικό απέναντι στη Ρόμα με ασύλληπτο σουτ.





Μετά την απομάκρυνση του Ρομπέρτο Μαντσίνι και την έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο η καριέρα παίρνει την κατιούσα. Αρχικά, «Special One» την τελευταία μέρα των μεταγραφών το καλοκαίρι του 2008 τον παραχωρεί ως έμψυχο αντάλλαγμα στην Πόρτο για τη μεταγραφή του Ρικάρντο Κουαρέσμα. Παρότι η Πόρτο δεν ήταν κακή επιλογή για την καριέρα του, έπεσε πάνω στον… Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, λόγο των πολλών λύσεων που είχε στη μεσαία γραμμή αποφάσισε να το «κόψει».

‘Ετσι από το 2009, ξεκινάει το μπαράζ δανεισμών σε Πόρτσμουθ και Βαγιαδολίδ. Αρχικά, στους «πόμπεϊς» είχε πρόβλημα με την άδεια εργασίας, με αποτέλεσμα να μην… προλάβει να παίξει. Αντιθέτως, στους Ισπανούς κατάφερε να σημειώσει 23συμμετοχές στην Primera όμως ο υποβιβασμός της ομάδας του στέρησε την ενεργοποίηση της οψιόν του.

Το καλοκαίρι του 2010 έμεινε ελεύθερος και μετακόμισε στην Τουρκία και την Εσκίσεχιρ, εκεί έδειξε πως βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη, αφού σε καμία άλλη ομάδα δεν έμεινε για τρία χρόνια. Συνολικά αγωνίστηκε 41 φορές και πέτυχε 3γκολ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube