· Κάθε παιχνίδι μας δείχνει πράγματα. Πράγματα που πρέπει να τα αναλύουμε σε βάθος κι όχι να μένουμε στο αποτέλεσμα η, στα εντελώς επιφανειακά, αυτά που βλέπει κι ο τελευταίος οπαδός.

· Για παράδειγμα, στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός (1-2) την περασμένη Κυριακή, είδαμε μία διαφορετική αντιμετώπιση του παιχνιδιού, από ένα σημείο και μετά, από τον προπονητή της ΑΕΚ. Εννοώ ότι από το 30ο λεπτό κιόλας άλλαξε την διάταξη της ομάδας του κι από 4-2-3-1 έπαιξε 3-5-2. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να προσαρμοστεί η δική του ομάδα σε αυτή το διαφορετικό σχηματισμό ο Ολυμπιακός της έβαλε δύο γκολ της ΑΕΚ και εν πολλοίς καθάρισε το παιχνίδι.

· Μόνο που εξίσου αλήθεια είναι ότι στο β΄ ημίχρονο η εικόνα του αγώνα άλλαξε θεαματικά, σε σημείο που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να έπαιξε σοβαρό ρόλο η εσωτερική αλλαγή στην ενδεκάδα της ΑΕΚ. Βεβαίως κι οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν και την κόπωση αντίπαλο, δίνοντας τρίτο διαδοχικά ντέρμπι μέσα σε οκτώ ημέρες (Κυριακή με ΠΑΟ, Τετάρτη με ΠΑΟΚ, Κυριακή με ΑΕΚ). Η δε ΑΕΚ είχε πιο φρέσκια ενδεκάδα, άρα μεγαλύτερες αντοχές. Ακόμη κι έτσι, όμως, νομίζω ότι δεν δικαιολογείται η τόσο κακή εικόνα του Ολυμπιακού στο μεγαλύτερο διάστημα της επανάληψης.

· Να προσέξουμε δε και το άλλο: ο προπονητής του ΟΦΗ, ο Σίμος, είδε αυτό που έκανε ο Καρέρα την Κυριακή κι ο ΟΦΗ την Τετάρτη κατέβηκε στο Καραϊσκάκη για πρώτη φορά κι αυτός με τρία στόπερ…Κάτι σημαίνει αυτό. Κάτι είδε ο νεαρός Έλληνας τεχνικός. Και δικαιώθηκε με την επιλογή του, καθότι για περίπου 60 λεπτά ο Ολυμπιακός ήταν ελάχιστα απειλητικός…Νομίζω δε ότι κι ο Δώνης αύριο στο ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακός κι αυτός με τρία στόπερ θα παίξει!

· Πού θέλω να καταλήξω: Ο Ιταλός τεχνικός της ΑΕΚ μοιάζει στο να άνοιξε ένα δρόμο, για το πώς μία ομάδα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Ολυμπιακό, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Με τη σειρά του τώρα ο Πέδρο Μαρτίνς πρέπει να βρει τις απαντήσεις…

· Ήδη, μεσοβδόμαδα με τον ΟΦΗ μας έδωσε μία απάντηση. Βλέποντας προφανέστατα ότι το σχήμα του ΟΦΗ με τα τρία στόπερ (ουσιαστικά δηλαδή τους πέντε αμυντικούς, άμα βάλουμε και τα ακραία μπακ) τον ζόριζε τον Ολυμπιακό, αποφάσισε κι άλλαξε κι αυτός σχηματισμό, περνώντας στο 57’ τον Ελ Αραμπί αντί του Καφού. Κι αντί για 4-3-3 έπαιξε με 4-4-2 (ουσιαστικά με 4-2-4). Η δε αντίδραση του Πορτογάλου ήταν καλή!

· Από εκεί που ο Ολυμπιακός από το 35’ έως το σημείο της αλλαγής, το 57’, δηλαδή για πάνω από 20 λεπτά ήταν μηδενικός σε παραγωγή ευκαιριών, με το που μπήκε ο Ελ Αραμπί κι έπαιξε δίπλα στον Χασάν, με τους Βαλμπουενά, Φορτούνη λίγο στα πλάγια-λίγα σαν δεκάρια και τους Γκιγιέρμε, Καμαρά στα χαφ, άρχισε να λειτουργεί διαφορετικά κι αν μη τι άλλο να κάνει ευκαιρίες.

· Φαντάζομαι ότι έπαιξε ρόλο κι η κόπωση του ΟΦΗ, που μέχρι τότε προέβαλλε σθεναρή αντίσταση και γενικά είχε δείξει και σε προηγούμενα παιχνίδια παθητικό στα τελευταία λεπτά (γκολ από τον Άρη στο 73’ και στο 80’, γκολ από τον ΠΑΟΚ στο 91’ και στο 100’), αλλά όταν για 57 λεπτά κάνει ο Ολυμπιακός τρεις-τέσσερις ευκαιρίες και από το 58΄ έως το 94’ κάνει εφτά-οκτώ ευκαιρίες, κάτι σημαίνει, κάτι άλλαξε κι η ίδια η ομάδα του Μαρτίνς. Έβαλε βέβαια και την ποιότητα του Βαλμπουενά και του Ομάρ μέσα, ωστόσο άλλαξε και τη διάταξη κι έπαιξε με δύο σέντερ φορ.

· Το έχει ξανακάνει αυτό, με τα δύο φορ, ο Μαρτίνς. Για παράδειγμα στη ρεβάνς με τη Λαμία, όταν κινδύνευσε να χάσει την πρόκριση από το 0-1 του α΄ ημιχρόνου στο Καραϊσκάκη, πέρασε τον Ελ Αραμπί στην ανάπαυλα και τον έκανε δίδυμο με τον Χασάν και το γύρισε το ματς σε 3-1 (στο 90’ μείωσε η Λαμία). Στο Περιστέρι όσο έμενε το 0-0 είχε βάλει στο 59’ τον Χασάν δίπλα στον Ελ Αραμπί. Φαίνεται λοιπόν ότι μέσα στη διάρκεια του παιχνιδιού, η λύση που βρίσκει ο προπονητής του Ολυμπιακού απέναντι σε μία σούπερ ενισχυμένη άμυνα είναι το 4-2-4. Αλλά δεν ξέρω πόσο αυτό μπορεί να το εφαρμόσει από το ξεκίνημα ενός αγώνα. Γιατί τους Χασάν κι Αραμπί τους έχει βάλει δύο φορές μαζί στη βασική ενδεκάδα, αλλά σε θεωρητικά εύκολα ματς στο Καραίσκάκη, με τον Πανιώνιο (4-0) και τον Παναιτωλικό (2-0)…

· Τέλος πάντων, αυτό που «λέω» είναι ότι ο Πέδρο πρέπει να πονοκεφαλιάσει και να βρει λύσεις γιατί οι αντίπαλοι προπονητές αυτό το 3-5-2 (η, 5-3-2 όπως ουσιαστικά είναι) φαίνεται να το έχουν βάλει στο μυαλό τους σαν φάρμακο αντιμετώπισης του Ολυμπιακού. Κι οφείλω να παρατηρήσω ότι ο Χασάν με τον Αραμπί δεν έχουν ακόμη καλή χημεία. Περισσότερο δυσκολεύονται οι αντίπαλες άμυνες γιατί βλέπουν μπροστά τους δύο φορ, παρά από τις συνεργασίες τους.

· Παρεμπιπτόντως, μία άλλη σχετική παρατήρηση, για λίγους: ο Αραμπί έχει συνολικά με τον Ολυμπιακό 45 συμμετοχές κατά τη φετινή σεζόν. Από αυτές, οι 35 σε επίπεδο βασικής ενδεκάδας και οι δέκα σαν αλλαγή. Λοιπόν, στα δέκα ματς που μπήκε αλλαγή, δεν σκόραρε ποτέ! Είτε έπαιξε λίγα λεπτά (τις περισσότερες φορές), είτε έπαιξε σε όλο το β΄ ημίχρονο η, σε 35 λεπτά, όπως την Τετάρτη με τον ΟΦΗ…Και τα 27 γκολ τα έχει πετύχει στα 35 ματς στα οποία ξεκίνησε ως βασικός. Αντίθετα, ο Χασάν δείχνει πιο εξοικειωμένος στο σκοράρισμα, ερχόμενος από τον πάγκο! Το έκανε και φέτος στο 1-0 στο Περιστέρι, το είχε κάνει και πέρσι, πάλι στο 1-0 στη Νέα Σμυρνη, αλλά και στο 3-1 στη Λαμία και στο 5-1 με την Ντουντελάνζ.

· Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι ο Ελ Αραμπί εσχάτως χάνει πολύ εύκολα κλασικές ευκαιρίες για γκολ. Αυτή η φάση με τον ΟΦΗ, που τον βγάζει ο Φορτούνης απέναντι από τον γκολκίπερ Σωτηρίου κι ενώ ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού έχει ολόκληρη την αριστερή γωνία του γκολκίπερ άδεια και πηγαίνει και σουτάρει με δύναμη πάνω στον τερματοφύλακα, μου έχει κάτσει στο λαιμό! Η, εκείνη στη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ, όταν είχε μπροστά του και ουσιαστικά εξουδετερωμένο τον Πασχαλάκη και σούταρε…τζούφια την μπάλα, χάνοντας άλλη απίστευτη ευκαιρία.

· Εντάξει, ο σέντερ φορ είναι για να βάζει και να χάνει γκολ. Καταλαβαίνω π.χ. την κεφαλιά ξυστά στο δοκάρι με την ΑΕΚ. Η, τις κεφαλιές από πολύ πλεονεκτική θέση ξανά με την ΑΕΚ, αλλά και με τον ΠΑΟ και με τον ΠΑΟΚ, που καμία δεν κατέληξε στα δίχτυα! Αλλά αυτά τα δύο γκολ, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς τα έχασε ο Αραμπί!

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1279392013255733252

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube