Με τον αέρα του market pool του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο κατέληξε ξανά στη δική του τσέπη, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την πιο ουσιαστική μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού. Μοιραία, λόγω της αντιπαλότητας, θα γίνουν οι συγκρίσεις με τον Μάικλ Εσιέν, αχρείαστες και για τους δύο παικταράδες, όπως και για τις δύο ελληνικές ομάδες που έκαναν την προσπάθεια να πείσουν αυτούς τους αθλητές να έρθουν στον τόπο μας. Έστω για τα τελευταία ένσημα! Ο Αργεντινός αμυντικός μέσος στις 18 Αυγούστου συμπληρώνει τα 35 χρόνια ζωής.
Δεν είναι λυκόπουλο, όποιος αμφιβάλλει, όμως, για την αντοχή και την ποιότητά του ας ρίξει μία ματιά στα όργια που έκανε πέρυσι στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λέστερ. Σε μία ομάδα με χαμηλό μπάτζετ για τα αγγλικά δεδομένα, σχεδόν πεσμένη ως τα μέσα της σεζόν, ο «γέρος» (όπως είναι το παρατσούκλι του) ήταν εκ των επικεφαλής της προσπάθειας των «αλεπούδων» για σωτηρία μαζί μ΄ ένα σφιχτό γκρουπ ποδοσφαιριστών, οι οποίοι τελικά κράτησαν τη Λέστερ στην πρώτη κατηγορία για να την παραλάβει λίγους μήνες αργότερα ο Κλαούντιο Ρανιέρι!
Ας κατέβουν λίγο οι μύτες κι ας μην απαξιωθεί a priori το αγγλικό κλαμπ, που όντως σε σχέση με τον Ολυμπιακό δεν έχει το όνομα και τη φήμη. Όμως μετέχει στο καλύτερο Πρωτάθλημα του πλανήτη, όπου τίποτε δεν είναι δεδομένο. Η Λέστερ ολοκλήρωσε τη σεζόν με επτά νίκες στα τελευταία εννέα ματς, μαζεύοντας 22 βαθμούς! Ως τις 21 Μαρτίου είχε 19 και τελείωσε τη Λίγκα, ούσα εξαίρετη στο πιο κρίσιμο διάστημα του μαραθωνίου, με 41 πόντους και +6 από τη 18η Χαλ που υποβιβάστηκε.
Στο διάστημα αυτό ο Καμπιάσο σημείωσε δύο γκολ, όμως η δουλειά του δεν είναι να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Αποτέλεσε το μυαλό των «αλεπούδων», τη χρυσή σταθερά στα χαφ, επιτρέποντας στους Βάρντι, Ουγιόα, Νιούτζεντ και Μαρέζ να γίνονται ήρωες κατά περίσταση επειδή σκόραραν σημαντικά τέρματα. Μετά από μία δεκαετία στην Ίντερ ο Λατινοαμερικάνος βρήκε το σθένος να πάει σε μία άβγαλτη ομάδα της Αγγλίας, την οποία βοήθησε ουσιαστικά να εκπληρώσει τον κύριο στόχο της. Μετρώντας και τις προσωπικές του δυνάμεις σ΄ έναν απαιτητικό μαραθώνιο υψηλότατου επιπέδου.
Στο επιβλητικό 5-3 του «King Power» με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγήθηκαν με 1-3! Ο Καμπιάσο ισοφάρισε σε 3-3, με τη Λέστερ, τελικά, να παίρνει το «τρίποντο» με 5-3. Όταν η ομάδα του συμπλήρωσε 504 αγωνιστικά λεπτά δίχως γκολ (56 ημέρες!), αυτός έσπασε το ρόδι στην ήττα, με 3-2, από την ΚΠΡ στο «Λόφτους Ροουντ». Μελανή στιγμή το αυτογκόλ, στο 0-1 από τη Γουέστ Μπρομ, με το οποίο κρίθηκε το παιχνίδι. Αλλά είναι πραγματικά το ελάχιστο κακό ενός παίκτη με τεράστια προσφορά. Μείναμε στα επιθετικά επιτεύγματα ίσως κακώς, διότι ο Καμπιάσο δεν έκανε καριέρα για τη δεινότητά του στο σκοράρισμα.
Ο Αργεντινός αγαπήθηκε στην Αγγλία, με τον κόσμο της Λέστερ να τον ψηφίζει παίκτη της χρονιάς! Ο σύλλογος τού έκανε πρόταση, σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, την οποία απέρριψε… Προφανώς περιμένοντας κάποια καλύτερη από ανώτερη ομάδα της Πρέμιερσιπ, που δεν ήρθε. Αυτό δεν μειώνει τη συνεισφορά του εννοείται: Σε 2421 αγωνιστικά λεπτά σε κορυφαίο επίπεδο, έπαιξε 31 ματς Πρωταθλήματος, τα 27 ως βασικός, σημείωσε πέντε γκολ και δέχτηκε μία κίτρινη κάρτα. Αγωνιζόμενος σε ομάδα που στηρίχτηκε στην άμυνά της για να μείνει και παίζοντας σε ανασταλτική θέση. Αν υπάρχει το μυαλό, η σκληράδα περισσεύει και η οικονομία ενός ποδοσφαιριστή γίνεται ωφέλιμη στο συλλογικό καλό.
Ο Ολυμπιακός πήρε έναν 35άρη ποδοσφαιριστή, μοντέρνο όσο λίγοι! Τακτικά άριστο, ικανό να προσφέρει σε όλες τις θέσεις του κέντρου και της άμυνας, δυνατό, με καλή πάσα και δημιουργικό όταν πρέπει. Με γεμάτες συμμετοχές, δίχως τραυματισμούς, «στεγνό» σωματικά με κορμί 25άρη. Το μυαλό του το αποθέωνε σε κάθε ευκαιρία ο Ζοσέ Μουρίνιο, στην Ίντερ του οποίου ήταν σταθερά σύνδεσης των γραμμών. Σε μία πρόχειρη ανάλυση θα μπορούσαμε να σταθούμε στα Πρωταθλήματα με Ρεάλ Μαδρίτης και «νερατζούρι». Στο Τσάμπιονς του 2010 με τους Ιταλούς, στη νεανική του καριέρα με την Εθνική Αργεντινής και στην εντεκαετή παρουσία του στην Ανδρών με 52 συμμετοχές!
Μετρά το τώρα, όμως, και ο Ολυμπιακός έβαλε στη μηχανή του έναν παίκτη, πολυτέλεια για την ελληνική Σούπερ Λιγκ, εξαιρετικά πολύτιμο, πάντως, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Έναν «γέρο» (λόγω φυσιογνωμίας τον φωνάζουν «cuchu»), ο οποίος προέρχεται από μία απίθανη σεζόν σε ανταγωνιστική Λίγκα κι ενώ ήταν μέλος μίας, μάλλον, μέτριας σε δυναμική ομάδας. Αν είναι επιτυχία για τους «ερυθρόλευκους» η εξασφάλιση της υπογραφής του ως ελεύθερου θα φανεί στο γήπεδο. Οι προδιαγραφές είναι άριστες!
Follow @LGaraganis