Σε μια ενδελεχή «ανάκριση» για όλα τα καυτά ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού υποβλήθηκε από τον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Γιώργος Βασιλειάδης.
Στην πρώτη συνέντευξή του σε αθλητικό ραδιόφωνο, ο υφυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις του Βασίλη Βέργη για τα θέματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο και όχι μόνο.
Αναφέρθηκε λοιπόν στις υποθέσεις του ποδοσφαίρου που «λιμνάζουν» στη Δικαιοσύνη, στο πώς θα καταπολεμηθεί η «παράγκα» και στον αριθμό των ομάδων που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να παίζουν στη Σούπερ Λίγκα.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι είναι ώρα να τελειώνει το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, χαρακτήρισε αναγκαία την αλλαγή μοντέλου στην ελληνική διαιτησία, ενώ απάντησε και για τις εκλογές στην ΕΟΕ, την κόντρα Μελισσανίδη-Μαρινάκη, τον τελικό του μπάσκετ και πολλά άλλα.
Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης στην εκπομπή «Αντεπίθεση»
Για το ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την τραγωδία της Θύρας 7: «Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική πολιτεία δεν καταφέρνει πάντοτε να είναι αποτελεσματική σε ζητήματα απόδοσης ευθυνών. Δεν θα ήθελα να μιλήσω συγκεκριμένα για το 1981, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει διαχρονικά. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι αυτές τις τραγικές μέρες, πέφτουν λίγο οι τόνοι. Τα λυπηρά γεγονότα ενώνουν, αλλά το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε με σύνεση στο σύνολο των προβλημάτων μας και τις υπόλοιπες μέρες»
Για το αν τα γήπεδα είναι πλέον ασφαλή: «Για να είμαστε ειλικρινείς, έχουν γίνει βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο με ευθύνη της πολιτείας και των ομάδων, για αν πούμε ότι τα γήπεδα μας είναι εντελώς ασφαλή. Γενικότερα οι εγκαταστάσεις μας, όταν και όπου υπάρχουν, είναι προβληματικές. Είναι ένα από τα πολύ μεγάλα αγκάθια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό».
Για τις εκλογές στην ΕΟΕ: «Ορισμένα πράγματα είναι μοναδικά, ελληνικά. Δεν θα συμφωνήσω με την ένταση και την πολιτικοποίηση της διασικασίας. Εμμέσως έγινε ποδοσφαιροποίηση της διαδικασίας. Το 2015 με δεδομένο ότι η χώρα δεν είχε αθάνατο, ο υφυπουργός αθλητισμού πήρε μια πρωτοβουλία και στήριξε τον τότε και νυν πρόεδρο της ΕΟΕ, τον κ. Καπράλο. Αυτό δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Από την άλλη μια διαδικασία που αφορά έναν κορυφαίο οργανισμό, προφανώς αποτελεί και κοινωνικό και πολιτικό γεγονός. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία των πανηγυρισμών για την εκλογή. Νομίζω ότι η αθλητική πολιτική ηγεσία της χώρας, κράτησε χαμηλούς τόνους στις εκλογές και προσπαθήσαμε να μην υπάρχουν παρεμβάσεις.
Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό. Υπάρχουν κάποιες υπόνοιες για τη διαδικασία. Τα αρμόδια όργανα θα κρίνουν την ορθότητα της διαδικασίας. Έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο για την ώρα είναι απολύτως σεβαστό. Δεν θα ήθελα να παίξω το ρόλο του δικαστή σε αυτή την ιστορία. Ακόμα και αν υπάρχουν προσφυγές θα είναι σεβαστές οι αποφάσεις που θα υπάρχουν. Δεν έχει νόημα να πάρουμε θέση ή για το ένα ή για το άλλο και να ρίξουμε λάδι στη φωτιά. Πρέπει νομίζω να ευχηθούμε περαστικά στον κ. Κούβελο και θα δούμε πως θα πάει στο θέμα της υγείας του. Πάντως το σύνολο του αθλητισμού περνάει μια κρίση».
Για την κόντρα Μαρινάκη-Μελισσανίδη στις εκλογές της ΕΟΕ: «Πρέπει να περάσουμε στην επόμενη μέρα και η επόμενη μέρα πρέπει να έχει μια κεντρική αποδοχή. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ένα προϊόν. Όσοι ασχολούνται με αυτό θα πρέπει να δείξουν σύνεση για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν και να βρούμε μια λύση για το ποδόσφαιρο που έχει απαξιωθεί πλήρως. Όσο δεν τολμάμε να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο τόσο αυτό θα χρονίζει. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα».
Για το θέμα των ομάδων της Σούπερ Λιγκ: «Θα έπρεπε η Σούπερ Λιγκ στο θέμα των ομάδων να είναι πιο τολμηρή. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν σηκώνει τόσες ομάδες όσες έχει τώρα. Η άποψη μου είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση σηκώνει δώδεκα ομάδες και αυτό με πολλές παραχωρήσεις, αν μιλήσουμε με οικονομικούς όρους. Πρέπει να κάνουμε πιο τολμηρά βήματα γιατί δεν πάει άλλο η κατάσταση. Πρέπει να έχουμε οικονομικά βιώσιμες ομάδες που δεν θα βασίζονται μόνο στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του σε αυτό το προϊόν».
Για την διοικούσα προσωρινή επιτροπή τη ΕΠΟ: «Νομίζω ότι δια της ανωμαλίας προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Δεν θα πω ότι είμαστε περήφανοι για αυτό που συμβαίνει, αλλά σίγουρα δεν είμαστε περήφανοι για αυτό που γινόταν. Δεν ανακατευόμαστε στη δουλειά της επιτροπής, αφού κάνει ένα σοβαρό έργο. Εφόσον έχουμε εναρμόνιση καταστατικών ΕΠΟ με FIFA και UEFA, τα υπόλοιπα είναι τεχνικά θέματα και θα τα βρούμε. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να ανοίξει το εκλογικό σώμα. Αν έχουμε σοβαρές προτάσεις από την επιτροπή θα τα βρούμε τα υπόλοιπα. Τα υπόλοιπα είναι τεχνικά θέματα. Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, περιμένουμε να δούμε πια θα είναι η πρόταση. Μην προτρέχουμε, να δούμε το πλαίσιο των κανόνων και πιστεύω σε όλα τα άλλα θα βρούμε λύσεις».
Για το θέμα της διαιτησίας: «Η διαιτησία ανήκει στην ομοσπονδία. Το θέμα είναι ο εναγκαλισμός της διαιτησίας με την ομοσπονδία. Από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται το πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει. Πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο. Θα πρέπει η διαιτησία να λειτουργεί αυτόνομα για να μην υπάρχουν σκιές. Ο τρόπος λειτουργίας και τα μέλη που την απαρτίζουν δεν μπορεί να είναι σε σφικτό εναγκαλισμό με την ΕΠΟ.
Υπάρχουν προτάσεις, αλλά δεν είναι η ώρα να τις διακινούμε εδώ και εκεί. Προφανώς θα πρέπει να γυρίσει και να υπάγεται στους κόλπους της διαιτησίας, όπου και η ΕΠΟ θα έχει λόγο, όπως και τα σωματεία. Δεν πρέπει να έχει άμεση εξάρτηση με την ομοσπονδία όμως. Η διαιτησία έχει προβλήματα. Πέρα από τις σκιές, υπάρχει πρόβλημα στην εκπαίδευση των διαιτητών για παράδειγμα. Μια κακή διαιτησία είναι ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου. Έχουμε όμως ένα θέμα με την κατάρτιση των διαιτητών. Περιμένω σημαντικές αποφάσεις για τις σχολές διαιτησίας και για το πως μπορούν να λειτουργούν με βάση τα διεθνή πρότυπα».
Για την σχέση του με τον Κ. Κουτσοκούμνη: «Δεν έχω πρόβλημα με τον κ. Κουτσοκούμνη. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνεται η δουλειά σωστά και στα πλαίσια που έχουμε πει. Δεν είναι ορθό να ανακατεύεται ο ένας στα χωράφια του άλλου, αλλά πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε. Μετά την πρωτοχρονιά που ανταλλάξαμε ευχές δεν έχουμε μιλήσει. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».
Για την παράγκα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Η όποια παράγκα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Τι είναι η παράγκα; Είναι ένα σύστημα εξουσίας και εξάρτησης, ξεκινάει από χαμηλά και φτάνει ψηλά. Τα κεφάλια μπορεί να αλλάζουν αλλά αυτή μένει. Για να καταλογίσεις οποιαδήποτε ευθύνη πρέπει να έχεις και κάποιες δικαστικές αποφάσεις. Η μόνη σταθερά είναι η δικαιοσύνη σε μια δημοκρατία, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει η καθένας. Το θέμα είναι να σπάσει το σύστημα αυτό. Με τη μορφή του σπασίματος εναγκαλισμού ΕΠΟ με την διαιτησία, με διαφάνεια, με σαφής οικονομικούς ελέγχους. Το αν θα τα καταφέρουμε, θα κριθεί στο τέλος. Δεν είναι δεδομένο ότι όλα θα πάνε καλά. Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Το πρόβλημα της δικαιοσύνης δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Οι καθυστερήσεις είναι γενικό πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης.
Για την καθυστέρηση των υποθέσεων Koriopolis και της «εγκληματικής οργάνωσης»: «Δεν είναι μόνο το Koriopolis και η Εγκληματική Οργάνωση. Έχουμε λειψανδρία σε δικαστές, σε αίθουσες. Είναι γενικότερο το πρόβλημα της δικαιοσύνης. Το να σας πω πότε να περιμένουμε αποφάσεις, θα ήταν προβληματικό για τη δημοκρατία. Αν σας έλεγα θα έπρεπε να ψαχτούμε όλοι μας. Τα δυο τελευταία χρόνια έχουν παρθεί πρωτοβουλίες, έχουν αλλάξει οι διαδικασίες, αλλά αυτό είναι το γενικότερο πρόβλημα. Σε όλο το φάσμα των υποθέσεων που ταλανίζουν την οικονομική ζωή του τόπου. Η υπόθεση της Energa για παράδειγμα είδατε πόσα χρόνια χρειάστηκε. Γίνεται πάντως μια προσπάθεια με αυτές τις μεγάλες υποθέσεις. Έχουμε ανοίξει μέτωπα, αλλά γίνεται δουλειά προς την σωστή κατεύθυνση. Στο Koriopolis γίνεται μια δικάσιμος την βδομάδα με 67 κατηγορούμενους. Θέλουμε 67 βδομάδες για να απολογηθούν όλοι αν απολογείται ένας τη βδομάδα».
Για την υπόθεση με τον εμπρησμό στο σπίτι του Μπίκα: «Νομίζω ότι έχουν βγει τα πορίσματα για τον Μπίκα. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Βρισκόμαστε στο στάδιο του ψαξίματος της υπόθεσης. Δεν είναι μια απλή υπόθεση. Μιλάμε για συνθήκες που δεν προσομοιάζουν σε αθλητισμό και δείχνουν τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Προχωράνε οι έρευνες, αλλά δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Ήταν ένα χτύπημα επαγγελματικό με λίγα σημάδια που μπορούσαν να μαρτυρήσουν τι έχει γίνει»
Για την αθλητική βία: «Για τους παράγοντες και τις δηλώσεις περιμένουμε τους καινούργιους κανονισμούς της ομοσπονδίας που πιστεύω θα λάβει πρόνοια για αυτό το παρανοϊκό φαινόμενο που τρέφει τον φανατισμό. Σε συνεργασία με τον ΠΣΑΤ και με την ΕΣΗΕΑ και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε ένα συνέδριο με την αθλητική δημοσιογραφία, ώστε να μπουν κάποιοι κανόνες στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η κριτική. Θέλουμε να βάλουμε ένα πλαίσιο. Συζητάμε θεσμοθέτηση, εθνικού συμβουλίου για τον Τύπο όπως είναι το ΕΣΡ, που θα ξέρουμε ότι δεν θα υπάρχουν σκοπιμότητες σε αυτή την ιστορία»
Για τα χρήματα από τις στοιχηματικές: «Πρέπει να δούμε το θέμα με τις στοιχηματικές εταιρίες. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει ένα αντάλλαγμα για τη χρήση του σήματος των ομάδων αφού κερδίζουν από αυτό. Συζητάμε τη θέσπιση ενός ποσοστού υπέρ του συνόλου του αθλητισμού. Αυτά είναι κομβικά και επειδή δεν ασχολούνται οι μεγάλες ομάδες είναι κομβικά για τον αθλητισμό της χώρας. Ο πόρος θα πρέπει να προέρχεται από στοιχηματικές. Επίσης εφόσον είμαστε έτοιμοι να υπάρξει απεμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων στα αθλητικά γεγονότα, προφανώς μπορούμε να συζητήσουμε την μείωση του ποσοστού προς την αστυνομία»
Για την διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου μπάσκετ: «Σαφώς όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό είναι προβληματικά, ας μη στοχοποιήσουμε το μπάσκετ. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα είναι αδιανόητο να μην ορίζεται από την αρχή το που θα διεξαχθεί ο τελικός. Η ΕΟΚ είχε τους δικούς της προβληματισμούς, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις και στη συνέχεια να βλέπουμε αν μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις. Είναι αδιανόητο να παίζουμε έναν τελικό και να τρέμουνε το αν 50 ανεγκέφαλοι θα πάνε να τα σπάσουν και να βλέπουμε ένα γήπεδο εμπόλεμη ζώνη»
Για την αξιοποίηση της ομάδας του 2004: «Είναι προβληματικό οι άνθρωποι που μας φέρνουν επιτυχίες να μην χρησιμοποιούνται. Εμείς θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε τη γενιά του 2004, αλλά δεν θέλουμε να τους κάψουμε. Δεν θέλουμε να γίνουν εξιλαστήρια θύματα. Αν καταλήξουμε σε ένα υγιές περιβάλλον και πάρουμε αποφάσεις, τότε τα παιδιά αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν»
Για το γήπεδο της ΑΕΚ: «Αυτό το θέμα με το γήπεδο της ΑΕΚ με ταλανίζει και… οικογενειακά. Είναι μια μουρμούρα που ακούω συνέχεια από τους ΑΕΚτζήδες συγγενείς (γέλια). Σαφέστατα πρέπει να τελειώσει. Η ΑΕΚ έχει ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και νομίζω ότι είμαστε στο τελικό στάδιο. Ο εκάστοτε δήμαρχος εκφράζει τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Βασιλόπουλος ήθελε να τηρηθούν τα πλαίσια του νόμου, νομίζω ότι τηρούνται, οπότε καλό θα είναι να τελειώσει αυτή η ιστορία. Χωρίς να έχω δει τον φάκελο, απ’ αυτά που ξέρω το γήπεδο είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου και γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Βασιλειάδη στον Βασίλη Βέργη: