Μπορεί ακόμα – κάποιοι τουλάχιστον – να φοράμε κοντομάνικα, ωστόσο το 1/3 του πρωταθλήματος είναι ήδη παρελθόν. Oι μονομάχοι της Σούπερ Λίγκας έχουν ήδη παίξει τα πρώτα 10 παιχνίδια τους στη λίγκα και μας έχουν δείξει πόσα μπορούν να πετύχουν ή πόσα μπορούν να διεκδικήσουν ή να χάσουν.

Είναι, λοιπόν, μια καλή στιγμή για να κάνουμε τη δεύτερη αξιολόγηση των μονομάχων. Από τον μονότονα νικητή Ολυμπιακό, στους αλλαγμένους «διώκτες» του, τις μεγάλες εκπλήξεις και τις μεγάλες απογοητεύσεις της σεζόν. Ας τα πάρουμε με στη σειρά. Σειρά που υποδεικνύει ο βαθμολογικός πίνακας.

Ολυμπιακός

Η εις βάρος του «αδικία» κατά κάποιο τρόπο διορθώθηκε. Οι διώκτες του έχασαν αρκετούς βαθμούς και το +3 που έμοιαζε φτωχό την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης φτάσαμε στο +8. Τίποτα, λοιπόν, δεν άλλαξε από την ημέρα που μοιράστηκαν οι πρώτοι έλεγχοι καθώς οι «ερυθρόλευκοι» συνεχίζουν την αψεγάδιαστη πορεία τους, άλλαξαν όμως και πολλά. Με την ολοκλήρωση της 6ης αγωνιστικής ο Ολυμπιακός φάνταζε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σήμερα ενδεχόμενη απώλεια του τίτλου για την ομάδα του Σίλβα μοιάζει με κάτι περισσότερο από θαύμα. Χάι λάιτ των τελευταίων τεσσάρων αγωνιστικών η εμφατική νίκη με 4-0 επί της ΑΕΚ. Αν ήχησε ένα «καμπανάκι» είναι το γεγονός ότι εντός του γηπέδου η ομάδα μοιάζει να έχει λιγότερη σπίθα. Έχει χάσει την ορμή που τη διέκρινε στο ξεκίνημα της σεζόν και αρκείται σε νίκες σχεδόν διαδικαστικές.

Παναθηναϊκός

Δεν βρίσκεται πλέον στο μικρό -3 που βρισκόταν στο φινάλε της 6ης αγωνιστικής, κουβαλά 1 ήττα και 1 ισοπαλία στα τελευταία 4 παιχνίδια, είδε το παθητικό του να αυξάνει κατά 5 γκολ (από 2 σε 7). Παρ’ όλα αυτά ο Παναθηναϊκός άλλαξε διάθεση. Και με τον Στραματσιόνι στον πάγκο του θα προσπαθήσει να συνεχίσει στον δρόμο που άρχισε να χαράζει στο Περιστέρι. Έδειξε καλά μετά από καιρό ο Μπεργκ, έδειξε καλά ο Σάντσες, έμοιαζε η ομάδα να έχει κέφι. Αυτή η ψυχολογική ανάταση που προκλήθηκε από την αλλαγή προπονητή αλλά και τη σπουδαία νίκη στο Περιστέρι είναι και η σπουδαιότερη προίκα που κουβαλά το «τριφύλλι» στο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής. Μέχρι τότε, όμως, και μέχρι να δούμε πώς ο Ιταλός κόουτς θα χειριστεί την ομάδα του μπορείς να πεις ότι στο πρώτο κρίσιμο σταυροδρόμι του πρωταθλήματος η βαθμολογία που πήρε ο Παναθηναϊκός δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Έχασε με κάτω τα χέρια στην Τούμπα, δεν… ενόχλησε την ΑΕΚ. Αν δεν υπήρχε και το ματς στο Περιστέρι θα μιλούσαμε για βαθμό άθλιο.

Πανιώνιος

Και μόνο η αναρρίχησή του στην τρίτη θέση της βαθμολογίας δείχνει ότι κάτι πολύ καλό γίνεται στη Νέα Σμύρνη. Καλύτερα νέα ακόμα και από τη συγκομιδή των 19 βαθμών είναι το γεγονός ότι η ομάδα πήρε (σχεδόν) όλα τα ματς κόντρα σε αντιπάλους με τους ίδιους στόχους. Νίκησε την Καλλονή και τον Πλατανιά εντός έδρας και τον Λεβαδειακό εκτός στα τελευταία 4 ματς ενώ έχασε στις καθυστερήσεις εντός έδρας από τη Βέροια. Όσο θυμούνται στον Πανιώνιο ότι πρώτος στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία δεν θα έχουν το παραμικρό πρόβλημα. Με τον Μπουμάλ σε αυτήν την τρομερή κατάσταση και τον Μπακασέτα συνδεδεμένο με τα αντίπαλα δίχτυα ο στόχος θα επιτευχθεί με σχετική ευκολία. Πρόβλημα ενδεχομένως παρουσιαστεί αν η ομάδα παρασυρθεί και αρχίσει να κουβεντιάζει για πλέι οφ…

Αστέρας Τρίπολης

Νίκησε τον ΠΑΣ στα Γιάννενα, νίκησε τον ΠΑΟΚ στην Τρίπολη και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Οι Αρκάδες αρχίζουν να φορμάρονται και επιστρέφουν στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Αν, δε, έλειπε και η εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Ξάνθη θα μιλούσαμε για καρέ αποτελεσμάτων που μπορεί να ματσάρει μόνο ο Ολυμπιακός. Ο φετινός, αλάνθαστος, Ολυμπιακός. H μπόρα των πρώτων αγωνιστικών φαίνεται ότι πέρασε, ο Βεργέτης πήδηξε τα εμπόδια με επιτυχία. Ο Αστέρας πια φαντάζει μια από τις ισχυρότερες υποψηφιότητες για τη συμμετοχή στα πλέι οφ. Χαρακτηριστικό της ανοδικής του πορείας η αναρρίχησή της ομάδας από την 10η θέση (στην πρώτη αξιολόγηση) στην 4η!

ΑΕΚ

Εδώ το βελάκι δείχνει προς τα κάτω. Η «Ένωση» έβαλε μαζεμένα (5) γκολ στον Ηρακλή και στα άλλα τρία ματς έμεινε άσφαιρη. Υποτίθεται ότι μπαίνει σε ένα πιο βατό πρόγραμμα πλέον, έχει και νέο προπονητή στον πάγκο της αλλά… Είναι πλέον13 βαθμούς μακριά από την κορυφή και η πρόσφατη ήττα από τον Αστέρα της στέρησε αρκετή από την καλή αύρα που είχε κερδίσει η ομάδα κυρίως με την εμφάνιση και όχι τόσο με το αποτέλεσμα (0-0) με τον Παναθηναϊκό. Παραμένει ένα από τα μεγάλα φαβορί για συμμετοχή στα πλέι οφ αλλά… Μέχρι να φωνάξει προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτός είναι ο στόχος, ότι δηλαδή στόχος της ομάδας για φέτος είναι η πεντάδα και μόνο αυτή θα συνεχίσει τα στραβοπατήματα. Κλειδί για τη συνέχεια της σεζόν της είναι τα ματς που ακολουθούν. Η κανονική ΑΕΚ θέλει νίκες εκτός με Πανθρακικό, εντός με Παναιτωλικό και Καλλονή και εκτός με Πανιώνιο. Τι θα πετύχει η ομάδα του Πογιέτ μένει να διαπιστωθεί.

ΠΑΟΚ

Πάλι καλά που βρήκε και τον Παναθηναϊκό στο διάβα του διότι θα είχε διολισθήσει ακόμα περισσότερο. Ο ΠΑΟΚ κατηφορίζει επικίνδυνα και αρχίζει να χάνει από τον ορίζοντά του όχι μόνο τον Ολυμπιακό τον οποίο δεν βλέπει καν αλλά και τους «πράσινους» που στέκουν ήδη 7 πόντους μακριά τους. Ακόμα πιο ανησυχητικό και από το σερί των αρνητικών αποτελεσμάτων η… υποχώρηση του Τούντορ. Κάποιον άκουσε ο Κροάτης και το γύρισε σε σύστημα με 4 στην άμυνα. Έτσι όπως το πάει θα κινδυνεύσει με απώλεια μιας εκ των τεσσάρων θέσεων που οδηγούν στα πλέι οφ και το πρότζεκτ που άρχισε να τρέχει από το καλοκαίρι με τον Άρνεσεν οδηγό θα απειληθεί με διάλυση. Μέχρι το φινάλε του πρώτου γύρου ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί Παναιτωλικό, Πανιώνιο και Πλατανιά ενώ ταξιδεύει σε Μυτιλήνη και Λιβαδειά. Όσους περισσότερους πόντους χάσει τόσο περισσότερο θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός πεντάδας.

Λεβαδειακός

Και το βελάκι του Λεβαδειακού προς τα κάτω δείχνει. Οι 9 πόντοι στο φινάλε της 6ης αγωνιστικής έχουν γίνει μόλις 12 με τη συμπλήρωση 10 αγώνων με αποτέλεσμα η ομάδα της Βοιωτίας να πιέζεται προς τα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας. Ο λόγος; Αναλύθηκε από την πρώτη αξιολόγηση: ο Βαγγέλης Μάντζιος δεν βρήκε συμπαραστάτη και γι’ αυτό το συγκρότημα του Άκη Μάντζιου ξέχασε τι σημαίνει νίκη.

Βέροια

Μπορείς να την πεις και μία από τις πλέον αλλοπρόσαλλες ομάδες του πρωταθλήματος. «Κλέβει» ματς εκτός έδρας όπως έκανε στη Νέα Σμύρνη και μετά χάνει στο σπίτι της. Παρ’ όλα αυτά παραμένει καρφωμένη στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Σίγουρα δεν μπορεί να ανέβει πολύ προς τα πάνω ενώ με βάση το πρώτο κομμάτι της σεζόν μπορείς να πεις ότι είναι πολύ καλύτερη σαν ομάδα από αυτούς που (σήμερα φαίνεται ότι) θα δώσουν τη μάχη της παραμονής.

Ξάνθη

Η Ξάνθη άρχισε να σκοράρει περισσότερο απ’ όσο σκόραρε στο πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος (6 γκολ σε 4 ματς έναντι 3 γκολ στα πρώτα 4 ματς) αλλά ξέχασε και την τέχνη του «μηδέν» στην άμυνα. Αποτέλεσμα τούτου η ομάδα να παραμείνει «καταδικασμένη» στα μεσαία στρώματα της βαθμολογίας. «Μουτζούρα» το 0-0 με τον κάκιστο Πανθρακικό, ενώ και τη μοναδική της νίκη σε αυτήν την 4άδα αγώνων την πέτυχε με την εύνοια της διαιτησίας (δεν μέτρησε λανθασμένα γκολ του Παναιτωλικού).

Πλατανιάς

Το λέγαμε στην πρώτη αξιολόγηση ότι ο Πλατανιάς δεν είναι ομάδα για να έχει 2 βαθμούς στο πρωτάθλημα και του λόγου το αληθές αποδείχθηκε στην 4άδα αγώνων που εξετάζουμε. Με μαέστρο τον Μιλούνοβιτς η ομάδα του Παράσχου πήρε τρεις νίκες (Πανθρακικός, Καλλονή εντός, Παναιτωλικός εκτός) ενώ έκανε κι ένα «Χ» στο Καραϊσκάκης για το Κύπελλο. Είναι καλή η ομάδα του Παράσχου και έχει σχετικά καλό πρόγραμμα που μπορεί να τη φέρει πιο ψηλά μέχρι το φινάλε του πρώτου γύρου.

Παναιτωλικός

Παρά την αλλαγή προπονητή η ομάδα του Αγρινίου συνεχίζει να απογοητεύει κυρίως επειδή έχει ξεχάσει την τέχνη του «μηδέν» στην άμυνα. Έχει χαλάσει πολύ η ανασταλτική λειτουργία του συλλόγου και γι’ αυτό έχει περιοριστεί στο κάτω μισό του πίνακα. Πήρε σπουδαία ανάσα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα αλλά… Αν ρίξετε μια ματιά στο πρόγραμμα που έχει ως το φινάλε του πρώτου γύρου (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός εκτός έδρας, Ατρόμητος και Ηρακλής εντός έδρας) θα καταλάβετε ότι μια ανάσα δεν είναι αρκετή για να τον κρατήσει μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού.

ΠΑΣ Γιάννινα

Αν έχασε κάτι στο κομμάτι που εξετάζουμε (τις τελευταίες 4 αγωνιστικές) ο ΠΑΣ είναι το δικαίωμα να λέει ότι σημαδεύει κάτι άλλο από την παραμονή στην κατηγορία. Έχασε από Παναθηναϊκό, Αστέρα και ΠΑΣ Γιάννινα και νίκησε μόνο τον ουραγό Πανθρακικό. Παραμένει στοίχημα της ομάδας του Πετράκη να βρει μέρος της χαμένης της φρεσκάδας. Έχει στρωτό πρόγραμμα ως το φινάλε του πρώτου άρα και την ευκαιρία να κερδίσει έδαφος στη βαθμολογία. Το λες κι αλλιώς: όσο περισσότερους πόντους χάσει στις επόμενες 5 αγωνιστικές τόσο μεγαλύτερες φουρτούνες θα έχει στο μέλλον.

Ηρακλής

Μία κρύο και μία ζέστη για τον Ηρακλή που παραμένει λίγο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και αγχώνεται διότι από κάτω έχει και τον Ατρόμητο. Το σημαντικό για την ομάδα του Παπαδόπουλου είναι ξέρει να παίρνει τα ματς που πρέπει να παίρνει – σαν κι αυτό με τον Ατρόμητο – ενώ έχει να λέει ότι πήρε και μια χορταστική ισοπαλία από τον ΠΑΟΚ. Ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα, όμως (Βέροια εκτός, Ηρακλής εντός, Αστέρας εκτός) και ο «γηραιός» μπορεί να είναι σε θέση «υποβιβασμού» στο φινάλε του πρώτου γύρου.

Ατρόμητος

Παίζει λες κι έχει το χειρόφρενο σηκωμένο. Ο Ατρόμητος είναι μία από τις καλές ομάδες που φλερτάρουν με τον υποβιβασμό αλλά λογικά θα το ξεπεράσει γρήγορα. Προέρχεται από μια 4άδα σχεδόν καταστροφική (3 ήττες, 1 νίκη) που οδήγησε σε αλλαγή προπονητή και σημαδεύει σε ανάκαμψη ως το φινάλε του πρώτου γύρου όπου έχει 3 εντός έδρας παιχνίδια. Έχει, βέβαια, και δύο δύσκολες εξόδους (Αγρίνιο, Τρίπολη). Το μεγάλο πρόβλημα μοιάζει να είναι σε αυτό το 1/3 του πρωταθλήματος η κακή φυσική κατάσταση της ομάδας και – φυσικά – η κάκιστη ψυχολογία που αλλάζει μόνο με νίκες.

Καλλονή

Συνεχίζει στον απογοητευτικό ρυθμό με τον οποίο ξεκίνησε η ομάδα από τη Μυτιλήνη και προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη της παραμονής μόνο με ισοπαλίες εντός έδρας. Δεν θα τα καταφέρει. Αν συνεχίσει έτσι θα είναι από νωρίς υποβιβασμένη. Μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος έχει να παίξει – μεταξύ άλλων – με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό…

Πανθρακικός

Πριν πάει στην Τούμπα με φορεσιά Μπαρτσελόνα ο Πανθρακικός είχε 0 γκολ σε τρία ματς. Ομάδα που φωνάζει από το ξεκίνημα της σεζόν ότι το ρόστερ της ταιριάζει περισσότερο στη Β΄ Εθνική και λιγότερο στη Σούπερ Λίγκα. Παραμένει ουραγός και το βαρύ του πρόγραμμα (έχει να παίξει με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό εντός) μέχρι το φινάλε του πρώτου γύρου δεν του αφήνει ελπίδες να ξεκολλήσει από εκεί.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube