Μετά από μια μακρά περίοδο πολυδιάσπασης την τελευταία 5ετία, η ελληνική κεντροαριστερά βαδίζει προς την ενοποίησή της με την εκλογή ηγεσίας του νέου ενιαίου φορέα στο β' γύρο αυτή την Κυριακή.

Οι κάλπες ανοίγουν σε λίγη ώρα και οι 210.505 πολίτες που ψήφισαν στον α' γύρο, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά και του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην κ. Γεννηματά, που έλαβε 41,27% στον α' γύρο πιστώνονται οι επί διετία προσπάθειές της για την ενοποίηση του χώρου (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, ΕΔΕΜ) και η στρατηγική του διμέτωπου απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με βασικό σύνθημα την αυτονομία της παράταξης.

Από την πλευρά του ο 38χρονος ευρωβουλευτής που έλαβε 24,73%, ζητά την ανανέωση της παράταξης με βασικό σύνθημα την «αλλαγή γενιάς».

Από την προεκλογική μάχη δεν έλλειψαν και οι αιχμές από πλευράς Ανδρουλάκη περί «κληρονομικού δικαιώματος», με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίζει ότι δεν απαντά σε χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Αντιπαράθεση καταγράφηκε και στο ζήτημα της πραγματοποίησης του β΄γύρου αυτή την Κυριακή λόγω των φονικών πλημμυρών στη Δυτική Αττική. Η πλευρά Ανδρουλάκη ζήτησε την αναβολή των εκλογών,κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από πλευρά της οργανωτικής επιτροπής Αλιβιζάτου και της Φ. Γεννηματά, καθώς τις επόμενες Κυριακές έχουν εκλογές οι δικηγορικοί σύλλογοι και ο β' γύρος θα έπρεπε να μετατεθεί για τις 10 Δεκέμβρη.

Από την κόντρα δεν ξέφυγε και το τηλεοπτικό debate, το οποίο είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Πέμπτη και ακυρώθηκε από την επιτροπή Αλιβιζάτου λόγω των γεγονότων στη Δυτική Αττική.

Το theTOC καταγράφει τους συσχετισμούς και τα στρατόπεδα, όπως έχουν διαμορφωθεί για τον β' γύρο.

«Πανστρατιά» στο πλευρό της Γεννηματά


Ανοιχτή στήριξη στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει και όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας και οι Γιάννης Τούντας και Παναγιώτης Ιωακειμίδης (Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία).

Χωρίς να δίνει επισήμως «γραμμή», ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει μεν «εγγυητής της ενότητας ως ο τελευταίος πρωθυπουργός της Δημοκρατικής Παράταξης», αλλά δεν κρύβει την προτίμησή του προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, επέλεξαν στον α' γύρο την Φ. Γεννηματά και κάποιοι λίγοι τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

«Γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει», είπε σε πρόσφατη συνέντεξή του ο Γ. Παπανδρέου, χωρίς να αναφερθεί στον κ. Ανδρουλάκη, για τις θέσεις του οποίου π.χ. στα ελληνοτουρκικά, διατηρεί σοβαρές ενστάσεις.

Στο πλευρό της κ. Γεννηματά τάχθηκε και ο υποψήφιος για την ηγεσία στον α' γύρο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος συναντήθηκε μαζί της την Παρασκευή και κατόπιν προχώρησαν σε κοινή δήλωση για την αναγκαιότητα του αυτόνομου ρόλου της παράταξης που δεν πρέπει να γίνει συμπλήρωμα κανενός.

Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στηρίζει και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την πλευρά του Ποταμιού τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμως δεν δίνει «γραμμή» και καλεί απλά για μαζική συμμετοχή στις κάλπες και στον β' γύρο.

Ορισμένοι ωστόσο διακρίνουν μια οριακή υποστήριξη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αν και ο ίδιος είναι πιο κοντά ιδεολογικά με τον νεαρό ευρωβουλευτή, καθώς στη δήλωσή του το βράδυ της πρώτης Κυριακής έσπευσε να συγχαρεί δημοσίως τη Φ. Γεννηματά «για την επιτυχία της», χωρίς όμως να αναφέρει και το όνομα του Ν. Ανδρουλάκη.

Αλλωστε στην προεκλογική περίοδο είχε πει για τους κ. Ανδρουλάκη και Καμίνη ότι η προεδρία ενός κόμματος δεν μπορεί να είναι απογευματινή απασχόληση.

Ξεκάθαρα υπέρ της Φώφης Γεννηματά εκφράστηκε και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Ποταμιού, Οντίν Λιναρδάτου, ενώ την προτίμησή τους προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς ο εκπρόσωπος Τύπου -και πρώην συμφοιτητής της στο Πολιτικό της Νομικής- Δημήτρης Τσιόδρας και ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης. Οι δύο τελευταίοι υποστήριξαν δημόσια ότι πολιτικά δεν υπήρχε λόγος να διεξαχθεί β' γύρος, καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου ήταν ξεκάθαρο.

Πιο κοντά στη Φ. Γεννηματά, χωρίς να εκφράζονται δημοσίως, είναι ο εκδότης της «Μεταρρύθμισης» Γιάννης Μεϊμάρογλου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής με το Ποτάμι Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τη Φώφη Γεννηματά μέσα στην εβδομάδα.

Ποιοι στηρίζουν Νίκο Ανδρουλάκη


Το Νίκο Ανδρουλάκη στηρίζουν ανοιχτά οι συνάδελφοί του στην Ευρωβουλή, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το Ποτάμι. Δηλαδή η Εύα Καϊλή (Συνδυασμός Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη), Μίλτος Κύρκος (Ποτάμι) και Γιώργος Γραμματικάκης (Ποτάμι), οι οποίοι και οι τρεις ανήκουν στην ίδια ευρωομάδα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

Στο πλευρό του Ν. Ανδρουλάκη τάχθηκε την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν, και ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής της ΔΗΣΥ και υποψήφιος στον α' γύρο.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον 38χρονο ευρωβουλευτή στηρίζουν ανοιχτά και οι Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνία) και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανία), αλλά και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.

Παρά την αντίθετη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, το Ν. Ανδρουλάκη στηρίζουν και άλλα στελέχη του Ποταμιού, όπως ο πρώην γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και νυν επικεφαλής του Ινστιτούτου Π2 Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Παντελής Αβραμίδης, αλλά και ο επικεφαλής της εκσυγχρονιστικής κίνησης "Μπροστά" Παναγιώτης Βλάχος.  

Τη στήριξή τους στον Νίκο Ανδρουλάκη εκφράζουν μέσω των κοινωνικών δικτύων αρκετοί υποστηρικτές του τέως προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο ο ίδιος τηρεί αποστάσεις από τα προεκλογικά τεκταινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής έχει την υποστήριξη και ενός σημαντικού κομματιού του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει διατελέσει γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ λόγω νεαρής ηλικίας και ιδεολογικών καταβολών απευθύνεται και σε ευρύτερα ακροατήρια.

Υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη τάχθηκαν και τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (Αναστασίου Φωτεινή, Γιάνναρος Γιώργος, Καλπάκης Στέργιος).

Ποιοι και πώς μπορούν να ψηφίσουν στον β' γύρο


Όπως αναφέρει η επιτροπή Αλιβιζάτου, «στο δεύτερο γύρο μπορείτε να ψηφίσετε, μόνο αν έχετε ψηφίσει στον πρώτο, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Μπορείτε να ψηφίσετε σε όποιο εκλογικό κέντρο θέλετε, ακόμα κι αν δεν είναι το ίδιο, στο οποίο προσήλθατε στον πρώτο γύρο των εκλογών».

Τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου


Με ενσωματωμένο το 100% (878 εκλογικά τμήματα), οι υποψήφιοι έλαβαν:

Γεννηματά 86.330 (41,27%)

Ανδρουλάκης: 51.736 (24,73%)

Καμίνης: 28.581 (13,66%)

Θεοδωράκης: 22.870 (10,93%)

Μανιάτης: 9.452 (4,525)

Ραγκούσης: 5.084 (2,43%)

Γάτσιος: 3.579 (1,71%)

Πόντας: 1.131 (0,54%)

Τζιώτης: 412 (0,20%)

Πηγή: thetoc.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube