Οι 15οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο έφτασαν στο τέλος τους, με την Ελληνική αποστολή να μας γεμίζει με περηφάνια για τις εξαιρετικές εμφανίσεις της και τις επιτυχίες της. Οι Έλληνες παραολυμπιονίκες συγκέντρωσαν 13 μετάλλια και συγκεκριμένα 5 χρυσά, 4 ασημένια και 4 χάλκινα.
Ας ξεκινήσουμε με τον στίβο, αφού ήταν και το άθλημα με τις περισσότερες διακρίσεις μας. Ο Μανώλης Στεφανουδάκης, με βολή στα29,45 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το δεύτερο παραολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του. Ο ίδιος δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ατομικό του ρεκόρ, ωστόσο λίγη σημασία έχει αφού ο Έλληνας αθλητής από την Κρήτη πανηγύρισε με την Ελληνική σημαία, μια σπουδαία επιτυχία.
Στην σφαιροβολία, η ελληνική παρουσία ήταν έντονη αλλά και πολύ δυνατή καθώς μας αφιέρωσε 5 μετάλλια. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης και ο Χρήστος Ζησίδης ήταν αυτοί που έκαναν την αρχή και μας χάρισαν τα πρώτα μετάλλια, στην κατηγορία F32. Ο πρώτος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ ο δεύτερος κατέλαβε το χάλκινο μετάλλιο, που ήταν και το πρώτο του σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, ο Θανάσης Κωνσταντινίδης δεν περιορίστηκε μόνο σε ένα μετάλλιο αλλά διέπρεψε και στην κορίνα F32, οπού ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η εξαιρετική του παρουσία βέβαια επιβραβεύτηκε καθώς επιλέχτηκε και ως σημαιοφόρος στην τελετή λήξης των Αγώνων.
Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στην σφαιροβολία F53 ήρθε από τον Σεν Τζον Φερνάντες, ο οποίος έκανε ολυμπιακό ρεκόρ και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο ίδιο αγώνισμα και στην κατηγορία F20, o Δημήτρης Σενικίδης βελτιώνοντας το Ευρωπαϊκό του ρεκόρ και κάνοντας μια πολύ καλή προσπάθεια, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, χαρίζοντας στην χώρα μας άλλη μια διάκριση.
Οι επιτυχίες στην σφαιροβολία ολοκληρώνονται με την Δήμητρα Κοροκίδα, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σημειώνοντας μάλιστα και την καλύτερη φετινή της επίδοση.
Ένα άλλο αγώνισμα που μας χάρισε όμορφες στιγμές ήταν και το μπότσια, με τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη να πανηγυρίζει το ασημένιο μετάλλιο στο ατομικό BC3. Ο σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής έχασε για λίγο την πρωτιά, επιβεβαίωσε όμως για άλλη μια φορά την αξία του και τις δυνατότητες του. Ο ίδιος όμως, συμπλήρωσε άλλο ένα μετάλλιο στην συλλογή του αφού μαζί με τους Άννα Ντέντα και Νίκο Παγανό, στο ομαδικό κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.
Στην συνέχεια, επιτυχίες είχαμε και στην άρση βαρών σε πάγκο, εκεί όπου ο Παύλος Μάμαλος στα 107 κιλά, απέδειξε πως διαθέτει τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης και ανέβηκε στην κορυφή φορώντας το χρυσό μετάλλιο. Από θύμα bullying… χρυσός ολυμπιονίκης! Και αυτό από μόνο του τα λέει όλα… Έπειτα, στην κατηγορία των 54 κιλών, ο Δημήτρης Μπακοχρήστος, ανέβηκε με την σειρά του στο τρίτο σκαλί του βάθρου, μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα.
Τέλος, οι διακρίσεις ολοκληρώνονται με την κολύμβηση και την ξιφασκία. Στο άθλημα της κολύμβησης όπου είχαμε πολλές ελληνικές εκπροσωπήσεις, ο Δήμος Μιχαλεντζάκης ήταν αυτός που ανέβηκε στο βάθρο και μάλιστα στην κορυφή, μετά από μια εκπληκτική κούρσα στα 100 μέτρα πεταλούδα. Όσον αφορά την ξιφασκία σε αμαξίδιο, ο Πάνος Τριαντάφυλλου έδωσε τον καλύτερο του εαυτό και τελικά επιβραβεύτηκε κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στην β κατηγορία σπάθης.
Η ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση, αφήνοντας ελπίδες και για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Τα 13 μετάλλια με τα 5 από αυτά να είναι χρυσά, είναι μια πολύ καλή συγκομιδή, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 23η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Εκτός βέβαια από τους παραολυμπιονίκες που κατάφεραν να κατακτήσουν μετάλλιο, το παρών έδωσαν και πολλοί άλλοι Έλληνες αθλητές οι οποίοι μπορεί να μην διακρίθηκαν, έκαναν όμως μια αξιέπαινη προσπάθεια δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό.
Έτσι λοιπόν, με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες να φτάνουν στο τέλος τους, όλοι οι συμμετέχοντες μας έδωσαν για άλλη μια φορά το μάθημα τους… Μας έκαναν να χαμογελάσουμε, να κλάψουμε, να συγκινηθούμε, να φωνάξουμε. Μας έδειξαν έναν άλλον δρόμο, τον δρόμο του αδιάκοπου αγώνα και της συνεχής προσπάθειας. Μας έμαθαν να μην τα παρατάμε και ακόμα κι όταν πέφτουμε να σηκωνόμαστε. Και στο τέλος… μας δίδαξαν τι σημαίνει ‘’δύναμη ψυχής’’ αλλά και θέληση για την ίδια την ζωή! Γι αυτό, μέχρι τους επόμενους Παραολυμπιακούς, ας μην τους ξεχάσουμε…
Επιμέλεια: Αργυρώ Φλώκου